Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Jarda.Jezek

Příspěvek#6421 » čtv 6. úno 2025, 07:35

Některé zbraně můžou nejít otevřít, když jsou zajištěné. Stejně pro kontrolu zbraně bude potřeba odjistit, tak asi proto komisař zbraň zajistí a aby to nebylo vidět, tak ji položí na leváka.
Cílem asi bude vyzkoušet, jestli adept nedá prst do lučíku, případně při komplikovanější manipulaci nevymíří z určeného úhlu. Možná bude rozhozen z toho, že se mu nepovede zbraň otevřít a udělá jinou chybu.

expres

Příspěvek#6422 » čtv 6. úno 2025, 08:10

Diky to už zkouseno a bude trenovano že nejde manipulovat se závěrem, když je zajištěno. Zůstat v klidu a vypnout pojistku (když náhodou zapomene/prehledne člověk).
Jen s tou pojistkou si nejsem jist zda už de o vzpomínkovej konstrukt :)
Nedává mi otáčení kvůli pojistce smysl, ale nechci kamaráda učit blbě. Tak se raději ptám.

Zatim se zameruji na bezpečné převzetí, manipulace a vybití zbraně. Což mi přijde jako nejdůležitější část.

marinakus

Příspěvek#6423 » čtv 6. úno 2025, 11:24

Expres : V drtivé většině se na zkouškách používá CZ75 a ta má pojitku na levé straně, takže při klasickém odložení pravákem na pojistku vidět není. Ani profík si nemusí všimnout, že je ve stavu zajištěno, když ji sebere ze stolu. Ovšem pokud nejde otevřít závěr, měl by uchazeč na zajištěný stav zbraně přijít a zbraň odjistit pro další manipulaci. Samozřejmě za dodržení bezpečného směru. Nějak zbraň přetáčet na stole nepovažuji ani za nutnost ani za chybu. Jinak máš pravdu, že správná kontrola zbraně je tou nejdůležitější částí zkoušky, protože se vlastně stále opakuje.

expres

Příspěvek#6424 » čtv 6. úno 2025, 14:25

Diky za potvrzeni. S tim otacenim je to tedy jen kvuli jasnemu uchopu "silnou" rukou pri brani ze stolu levak/pravak. Doufam ze bude mit po treningach snadnejsi zkousku nez jsem mel ja.

cipis

Příspěvek#6425 » čtv 6. úno 2025, 14:39

Co jsem četl v pokynech, tak komisař nesmí položit tu pistoli tak, aby nutil uchazeče tu zbraň otáčet na stole. Tj. ji musí odložit tak, aby hlaveň mířila do určeného prostoru. A ne jak dříve, kdy to schválně dávali špatným směrem.

skagerak

Příspěvek#6426 » čtv 6. úno 2025, 16:59

Asi pletete dohromady dve osy otaceni.

JirkaCV

Příspěvek#6427 » čtv 6. úno 2025, 17:29

Taky si nějak neumím představit, že by mi kdokoliv a kdekoliv položil na stůl zbraň hlavní směrem ke mě. To se snad nedělo nikdy, nebo jo?

marinakus

Příspěvek#6428 » čtv 6. úno 2025, 20:06

JirkaCV : Ale dělalo. I takoví magoři mezi komisaři byli. Dnes už musí zbraň i odložená mířit vždy bezpečným směrem.

cipis

Příspěvek#6429 » pát 7. úno 2025, 00:50

Jj, delalo, proto jsem to pripomenul. Ono to nemuselo byt polozene hlavni ke zkousenemu, ale treba na dvere, policajty nebo tak nejak mezi.
A protoze si, nejen timto, komisari neco dokazovali, tak tomu doplnili pravidla.

marinakus

Příspěvek#6430 » pát 7. úno 2025, 08:25

cipis : Takoví byli mezi komisaři vždy výjimkou ale najdou se pdobní i dnes, kteří pořád mají snahu obcházet zkušební řád. Ten bohužel asi vzniknoput musel.

expres

Příspěvek#6431 » pát 7. úno 2025, 09:29

Mel jsem na zkousce zbran natocenou hlavni na stole do zdi.. Musel jsme si ji natocit 3 prstama smer bezpecny prostor a pak otocit po ose pro pravaka.

To otaceni kolem osy jsem si nebyl jist s pojistkou. Jinak otoceni kolem osy bezpecne prsty mimo hlaven a lucik se spousti, beru ze si otoci zadatel na spravnou stranu pro zvednuti zbrane silnou rukou. Asi neni uplne nutne, ale proc se to nenaucit. Pak pevne/bezpecne uchopim zbran a pokracuji v ukonech..

Jsem rad ze se sjednotila pravidla, prijde mi to i lepsi. Jasne ze dneska bych bezpecne prebral i "delo". Dobre si vsak pamatuji problem s pripravou, kdyz clovek poradne nevi, tape. Proto se snazim kamosovi pomoc, aby se zbrani a manipulaci naucil lip. Ono to pomuze k celkove bezpecnosti, kdyz s nim pujdu na strelnici a kdyz snad ziska ZP tak i jemu pak na dom v zacatcich... Kazdej nema v rodine lidi se ZP a nebo od 10 let lezel ve strelecke revue. Kupodivu jsou i lide co je napadne si udelat ZP a o zbranich vedi ze strilej dopredu :D

risa2000

Příspěvek#6432 » pát 7. úno 2025, 18:33

Tak, já předpokládám, že zbraň se dá vždy nějakou rukou uchopit. Pokud ne, dá se do toho stavu otočit. Pak je třeba ji bezpečně převzít do "silné" ruky.

Zpět na