Putativní občanské zadržení vs. nutná či nenutná obrana. Pepřák vůči ostraze supermarketu.

milanvpg

Příspěvek#31 » pon 24. bře 2025, 18:53

Sobího: na tak na to hlavně nezapomeň, až ti někdo v tramvaji vytáhne zezadu peněženku a ten chlápek, co stál za tebou, si bude něco strkat do kapsy. Přece ho nemůžeš požádat, aby ti ukázal, co v té kapse má, nebo ho dokonce popadnout za límec a zavolat policajty, jen na základě pocitu, že ti ji ukrad on….

JirkaCV

Příspěvek#32 » pon 24. bře 2025, 19:09

... a pak zjistíš, že jsi ji nechal doma. Jednou moc nechybělo a volal jsem PČR, že mi ukradli auto před supermarketem.
Souhlasím, že je to hodně složitá situace. A vysírat není úplně nejlepší strategie.
Ano, moje svoboda a moje práva jsou pro mě top. A možnost z nich lehce ustoupit, když se tak rozhodnu ... patří mezi moje práva rovněž. Třeba jenom proto, že v klidu odejdu.

pedro!

Příspěvek#33 » úte 25. bře 2025, 07:28

Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli,

V trestním řádu nevidím nic o podezření ani důvodném podezření, ale přistižení. To o podezření tam bylo asi před třiceti lety, ale už tam asi 30 let není. Určitá část společnosti, například Nejvyšší soud, to patrně ještě za tak krátkou dobu nestihl absorbovat, což je pochopitelné :-)

Druhá věc je, že do 10 tis. se jedná o "bagatelní" částky (čti soudy nemají čas). No pro mě 10k bagatelní není, ale pro poslance asi ano.

Nekomentuji vlastní činy, jen stav práva a jeho interpretace. Na odůvodnění NS se těším, tedy jestli si ho někdo vyžádá. Opravdu by mě zajímalo, jak NS došel k závěru, že k zadržení stačí podezření. Opravdu to nikde nemohu najít.

Piggy

Příspěvek#34 » úte 25. bře 2025, 08:17

Podezření nestačí, je třeba přesvědčení. ;)
Prostě nějak dojdu k závěru, že jsem přistihl pachatele TČ.
V daném případě soud uznal, že tento můj závěr byl namístě.

Sobiho

Příspěvek#35 » úte 25. bře 2025, 08:57

Právě proto mě překvapil ten výrok, že stačí mít pocit či nerozptýlené podezření. To je podle mne něco neuvěřitelného. Chápu, že těmto zlodějíčkům nová úprava pomohla když se TČ zvedl z 5tKč na 10tKč, ale zase nejde kvůli tomu prolomit základní práva osob.
Osobně mám s ostrahou své zkušenosti, a opravdu je mi hodně proti srsti, aby se kdokoliv domáhal čehokoliv co mu nepřísluší, zejména nějakým šacováním a vysvětlováním. Jednou se o to nějaký makak z ostrahy pokoušel, a v momentě když jsem mu oznámil, že nic nebude, nikam nepůjdu, setrvám na místě a přivolám PČR, ale ať počítá s tím, že pak na něj podám trestní oznámení, za křivé obvinění, urážku na cti a pomluvu, a požádal kolegu ať to natáčí... tak najednou byl klid a chtěl jít pryč, tak jsem ho vyzval já, ať tu zůstane, že se tímto dopustil TČ a že volám policii, nakonec jsem se na toho makaka vybodl, ikdyž jsem to chtěl dohrát, ale nechtěl jsem obtěžovat kolegy z PČR. No a podle první reakce, že na přivolání policie nepřistoupil, bylo jasné, že to byla jen vysírka a šikana... no a teď k tomu budu mít soudní výklad, že já "musím rozptýlit podezření makaka", tedy přistoupit na jeho nesmyslné požadavky.

dan

Příspěvek#36 » úte 25. bře 2025, 09:23

milanvpg píše:Přece ho nemůžeš ... popadnout za límec a zavolat policajty
To, ze se nejedna o obcanske zadrzeni, jeste nutne neznamena, ze to nemuze pokryt ustanoveni o nutne obrane. A to na rozdil od obcanskeho zadrzeni existuje i na prestupkove urovni. Ale to, ze to NO muze byt jeste neznamena, ze to za ni bude povazovat i prislusny organ.

pedro! píše:V trestním řádu nevidím nic o podezření ani důvodném podezření, ale přistižení.
Pokud tu vetu chces chapat "mechanicky" pak nikdy k zadnemu legalnimu obcanskemu zadrzeni dojit nemuze. Nemuzes nikdy nikoho pristihnout pri trestnem cinu. Jestli jde o trestny cin rozhodne, pozdeji, az prislusny organ. Do te doby jde pouze o podezreni/domenku.
Vyznam toho zakonneho ustanoveni interpretuje az soud. A ten by mel, podle judikatury US, prihlizet predevsim k ucelu a smyslu, nemel by se omezit na formalni gramatickou interpretaci. Nemuzu ti dopredu rict jak ho v konkretnim pripade konkretni soud vylozi, ale byl bych opatrny spolehat se na slovickareni. Obzvlast takovem, ktere poukazuje na to, ze je cele to ustanoveni zcela neucinne, protoze pri formalni interpretaci nelze podminku splnit nikdy.

Petr z Braníka

Příspěvek#37 » stř 26. bře 2025, 16:33

dan píše:Co se me tyce, ja bych asi nemel nic proti tomu, kdyby bylo obcanske zadrzeni mozne i u prestupku. Ale na to muze mit kazdy nazor svuj.

Ajajaj, jen to ne! Přestupky pácháme všichni neustále, mohli bychom se donekonečna vzájemně zadržovat.
Určitě každý pácháte přestupek, kdy sedáme do auta nebo nastupujeme do tramvaje.
"Řidič je povinen před jízdou zkontrolovat technický stav vozidla". Kdo to dělá? Nikdo, všichni páchají.
"Cestující je povinen se před nástupem do prostředku hromadné dopravy seznámit s přepravním řádem". Čtete to, než nastoupíte, nebo pácháte?
Všechny by vás mohl kdokoliv pořád zadržovat.

Carloss

Příspěvek#38 » stř 26. bře 2025, 17:13

Já právě vnímomn rozdíl v tom "mám pocit, že jste kradl" a "viděl jsem vás krást, teď jde o to za kolik". Pak bych viděl pro ostrahu jako hodné nejprve volat PČR a až pak zadržovat.

Sobiho

Příspěvek#39 » stř 26. bře 2025, 17:22

No možná by to šlo u vyjmenovaných přestupků, např. ta krádež, ale obecně rozhodně ne... přestupků člověk páchá tolik a ani o tom neví. Navíc po občanském zadržení musí být bezodkladně informována policie, takže by se kucí ujezdili po "občanských zadrženích" za kouření na zastávce, nesebrání ho*na na trávníku apod...

dan

Příspěvek#40 » stř 26. bře 2025, 18:29

Petr z Braníka píše:"Cestující je povinen se před nástupem do prostředku hromadné dopravy seznámit s přepravním řádem".
To nestaci. Ne kazde poruseni pravni povinnosti je prestupkem. Prestupkem je jen to co nejaky zakon za prestupek vyslovne oznacuje. Prikladmo sverit vzduchovku devitiletemu diteti je vzdy protipravni, ale prestupek je to jedine pokud to udela osoba se zbrojnim prukazem (protoze tak to ZoZ rika). U lidi bez ZP to prestupek neni, protoze to zakon za prestupek neoznacuje.

Ja osobne bych se toho moc nebal, na tom miste nebudu na Policisty cekat jen ja, ale i ten, kdo me zadrzel, takze se na to vetsina lidi vykasle, navic, pravo na obcanske zadrzeni neimplikuje, ze ja jsem tam povinen cekat. Pokud zacnu odchazet, musi me dotycny na miste fyzicky udrzet - coz vetsinu "obstrukcnich zadrzeni" eliminuje. Takovehle veci delaji spise lidi s mindrakem a ti do fyzickeho zadrzovani spise nepujdou. A to prozradim, ze mam 67kg, takze nejsem ten, kdo by nekoho od fyzickeho zadrzovani odradil postavou.

Ale OK, namitku chapu.

Piggy

Příspěvek#41 » stř 26. bře 2025, 18:59

Měl jsem několik připomínek, ale nemá smysl to rozpatlávat. Tak jsem si to rozmyslel.

JirkaCV

Příspěvek#42 » stř 26. bře 2025, 19:54

Piggy: velmi detailní výčet.
Je celkem snadné nastavit pravidlo, implementace je už horší.
Někde jsme se bavili o tom, že by volební právo měli mít jenom někteří občané. Logicky, všichni pro. A pak se strhne divoká bitka o to, kteří to ještě budou a kteří už ne.
Stejně to bude i s tím zadržením. Krádež jasně. Ale žvýkačky ještě ne, hodinky už ano ...

Zpět na