Kde nelze nosit zbraň

dan

Příspěvek#1336 » ned 8. čer 2025, 11:17

To neni rozdil. Pokud stat dnes ve sve databazi nenajde zaznam, ze je tvuj ZP platny, protoze podkle zaznamu platnost zanikla, tak muzes mavat plastovou kartickou jak chces. A cim dokazes, ze jeji platnost nezanikla ?

Jarda.Jezek

Příspěvek#1337 » ned 8. čer 2025, 11:25

To mi žádný zákon neukládá. Mám kartičky, mám práva. Datum platnosti je na kartičce. Jasně to je v zákoně napsáno. Pokud nebylo rozhodnuto o odejmutí či něco podobného, co zákon předpokládá a státu dovoluje či ukládá, mám práva podle zákona a ty se vážou ke kartičkám.

Erix

Příspěvek#1338 » ned 8. čer 2025, 11:28

:idea: To je dobrá myšlenka, u jednotlivce problém, ale v případě "masové ztráty dat" jen ti, co budou mít "papírový doklad" mohou lépe argumentovat, že jsou oprávněnými držiteli.
Jako jednotlivce tě opravdu mohou vyšachovat jen "samotnou" ztrátou záznamu (platí pro vše - ZP, OP, ŘP,...). Proto si vše kopíruji a ukládám, klidně i papír o zkoušce. Prostě cokoliv podepisují, tak mám v kopii. Cokoliv "odevzdávám", mám kopii. Při zrušení smluv atd. chci písemně či do e-mailu - závazky vyrovnány, pohledávky nula. ;)

dan

Příspěvek#1339 » ned 8. čer 2025, 12:58

Jarda.Jezek píše:Mám kartičky, mám práva.
Ne. Sam jsi to pozdeji v textu rekl. Mas prava POKUD nenastalo, ze je nemas. A to karticka nezachycuje a zachytit nemuze. Kde mas v zakonu napsano, ze kdo drzi plast, ma pravo ? A obzvlaste v kontextu policejni kontroly ?

Nevim co myslis tim "mi zakon neuklada". To tys tvrdil, ze ti zakon uklada povinnost prokazat, ze mas pravo. A ja ti oponoval, ze takovou povinnost nemas a mit ji ani nemuzes, protoze to ty proste nijak prokazat nemuzes. Sam jsi pripustil, ze karticka, kterou drzis, uz zadne pravo znamenat nemusi. A nic jineho nemas.

Bud tvrdis soucasne dve navazajem se vylucujici vety, nebo teda opravdu nerozumim tomu, co rikas.

Erix

Příspěvek#1340 » ned 8. čer 2025, 13:17

No nějaký rozpor tam je. Kartička prokazuje určitou schopnost (dovednost), vlastnost a příslušnost, ale pouze omezeně a vše je de facto "zapůjčeno" a nenárokové. ;) Jediná větší "jistota" jsou základní práva a svobody, těch tě "nikdo zbavit nemůže" (uvozovky proto, že i tady se dějí nepravosti). Takže, i když něco vlastním, umím a mohu se prokázat ještě neznamená že můžu, je to jen podmínka nutná, nikoliv postačující. Všechno je postaveno na základě principu důvěry občan vs stát. Žít mimo systém teoreticky lze, ale prakticky nelze -> chybí doklad pro zařazení do systému.
Takže pokud se do budoucna vše bude ubírat elektronickou cestou, tak vystrčit "nepohodlné" z kola ven bude snazší -> prostě je elektronicky smažou a vyřadí. :D/ :twisted: (smajlíka si vyberte dle sebe).

Střelec

Příspěvek#1341 » ned 8. čer 2025, 13:40

Zkuste se na to podívat trochu komplexněji. Fakt si myslíte, že stačí jen "delete" v systému a najednou jste nelegálními držiteli zbraně? Tak jednoduché to není, každá zbraň má svou historii, výroba, ověření, prodej, export/import, vše se eviduje, takže opravdu nestačí jen někomu smazat oprávnění.

Erix

Příspěvek#1342 » ned 8. čer 2025, 14:09

No jednoduché to není, ale když ti vymažou zákonnou možnost nakládat se zbraní, tak jsi stejně v pytli. ;)
Nikoho nebude třeba zajímat, že včera jsi byl vítěz závodů LOS, prostě dnes to tam není (oprávnění/ZP) a hotovo. Tak křehké jsou ale všechny "dovednosti", tedy po papírové stránce věci.

cipis

Příspěvek#1343 » ned 8. čer 2025, 14:40

Kartička nedokazuje vůbec nic z toho, co píšeš. Kartička je jen veřejná listina, která v době svého vydání něco dokazovat mohla. Je to stejné jak s řidičákem. Můžeš mít doma v šuplíku voňavou kartičku, ale o oprávnění jsi dávno přišel, protože tě několikrát načapali s alkoholem či cokoliv dalšího, za co je trest v podobě odebrání. Že jsi ho měl odevzdat nebo že ti ho fyzicky nesebrali, protože ho pravidelně "zapomínáš" v tom šuplíku (navíc teď už ho u řízení ani sebou mít nemusíš, stejně jak techničák a občanku), tak je jen vyhýbání se. Takže když mi někdo ukáže řidičák, tak se dá akorát tak předpokládat, že by řídit uměl, ne že smí řídit. Se zbrojákem úplně stejně. Včetně toho, že samozřejmě neznamená, že každý, kdo získal nějaký průkaz, tu činnost umí. A už vůbec ne, že smí.

Jinak smazání papírové existence je mnohem snažší, než té digitální. Papír byl jen v nějaké kartotéce někde, tak z ní zmizí snadněji a beze stop.
A kopie doma jsou ti k hovnu, když neuznáváš ani výpis z Czechpointu, který má řádově jiné zabezpečení než ta tvoje ušmudlaná kopie/podvrh.

getsome

Příspěvek#1344 » ned 8. čer 2025, 14:59

@cipis: Díky, už tady z místní Rakousko-Uherské mentality "mám štempl na zalaminovaném kusu papíru" začínám mít tik v oku =D

Carloss

Příspěvek#1345 » ned 8. čer 2025, 16:08

A zase ty kartičky. Sem to nepatří. Mimochodem.. ksrtičky maj svý výhody, který online dokladování nemá a svý nevýhody, který zase online nemá. Onlůine doklady maj taky svoje výhody a nevýhody, většinou přesně obrácený od kartiček. Proto by se měly navzájem doplňovat. Žíkám to od začátku. ŘP a OP taky pořád v kartičkový podobě existují.

Erix

Příspěvek#1346 » ned 8. čer 2025, 17:27

Tak to otočím zase k nošení, resp. nenošení a kde to nelze, ať vlákno netrpí.
Za mě, klidně zaplatím 500,-Kč i 1t Kč, když mi stát udělá podle nového ZoZ kartičku a já nebudu mít "problém" nosit, resp. se případně tam, kde budou nějaké "problémy", tak zase lépe a i offline prokázat. :!: Ono dle mě jednoznačně "nošení" utrpí a pokud to tu bude za chvíli jak v DE, kde je, skoro každý den nějaký incident, tak chci mít kartu v ruce, když se na místo bude řítit PČR. A pokud si jen někdo všimne a něco oznámí, tak taky. ;) 8-)

cipis

Příspěvek#1347 » ned 8. čer 2025, 18:16

Opravdu jsi tak naivní, že si myslíš, že každý policajt po ukázání nějaké kartičky vychladne a dá ti pokoj, když před tím uviděl zbraň, o které nic neví a neví ani o tobě nic, tam, kde je zakázáno nosit zbraň?

Offline dneska neexistuje. I když selže datové spojení, cokoliv, furt existuje vysílačka a dispečink. Policie tě nebude nikdy kontrolovat při nošení tam, kde nemají "signál", nejsou to sebevrazi.
Nějaká kartička absolutně nezmění "názor" o 180°, když tě uvidím se zbraní. Buď budeš vypadat nebezpečně, a to žádná kartička ani výpis nezachrání, a budu to nějak řešit, anebo nebudeš vypadat podezřele, tak v ten moment mi to bude úplně u prdele.
Nehledě na to, že v případě derringeru apod. není žádný průkaz, tak jako co potom budeš ukazovat?
A ad ty papírové ŘP/OP - on je sakra rozdíl řešit 10 mil a 300 tisíc, navíc jen lokálně.
Jak jsem psal výše, když mi někdo ukáže průkaz, tak je mi to stejně na dvě věci.

Erix

Příspěvek#1348 » ned 8. čer 2025, 18:25

Tak zrušíme všechno, žádná jména, pohlaví, žádné otázky jen čip a čtečka. ;) Žádné kupní smlouvy, bankovní výpisy, vysvědčení a osvědčení, jen kód 1 a 0 + eGovernment a Czech Point, matrix hadra.
Tak a teď mi řekni, jestli lidi nebudou více či méně nervózní, nebo to bude stejné, hmm?

Letec 12

Příspěvek#1349 » ned 8. čer 2025, 18:41

Zrušení papírových dokladů dost souvisí s dokladem zvaným Evropská peněženka digitální identity, která bude dostupná od roku 2026, kdy ji budou muset poskytnout všechny členské státy EU. Povinnost akceptovat tuto peněženku ze strany soukromých subjektů bude platit od roku 2027.

Evropská digitální identita (Peněženka digitální identity EU) je odpovědí Evropy na výzvy spojené s identifikací. Umožní uživatelům přístup k veřejným a soukromým službám online i offline. Do dvou let už ani krok bez všemocné říše konec anonimity.

Lidé se přidají k silnějšímu a budou souhlasit se vším jak ukázala historie.

Tak trochu mi to zavání velmi brzkou totalitou podobně jako v Číně, nebo ještě huř.

Erix

Příspěvek#1350 » ned 8. čer 2025, 18:57

Hezky psáno, jenže toto je zatím většině putna či neznámo. Dopady ignorace "stahování smyčky" budou tragické. Já nebojuji ani tak za sebe, jako za, ty další po nás, i když, kdybych byl sobec, tak pojedu dle většiny:" a po nás potopa!" :roll: všechno z EU je poznamenáno velkým "ale". GDPR - ochrana údajů, ale velký bratr nás sleduje a sosá data. Greendeal - soláry a TČ a do budoucna vymyšlená strategie, jak sosnout dotace x násobně zpět. A další a další "vylepšení" -> necháme do offtopic.

Zpět na