Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

CzechJoker

Příspěvek#1261 » sob 9. srp 2025, 22:00

cipis píše:"Voják se stará, voják má" platí už několik tisíc let ...

Jenže synonymem slova "stará" je v tomto případě "ukradne". Opravdu si myslíš, že toto je plán pro příslušníka AČR? Nebo že si ze svého platu našetří na nosič plátů, přilbu, batoh a pořádné boty, protože mu je stát neumí zajistit? To je přece výsměch.

cipis

Příspěvek#1262 » sob 9. srp 2025, 22:10

Proč mi vkládáš do úst něco, co jsem vůbec neřekl? Já jsem jen konstatoval stav, který trvá tisíce let, a který se nikdy nezmění, protože lidi. Nic o plánech na vystrojení a vyzbrojení. Jestli jsi tak naivní, že dostaneš úplně všechno, tak radši do té armády nechoď. Do žádné ...

Erix

Příspěvek#1263 » ned 10. srp 2025, 04:49

Hele, i ta vláda, která bude složená z civilistů a ještě úplně mimo obor má možnost "požádat o pomoc" odborníky a nebo se, alespoň zeptat koncových uživatelů, kteří kolikrát misích (když tam teda museli být) viděli, jak to dělají jiní a s čím se dobře "pracuje" a co se dobře "nosí". Tady bohužel selhalo i to. Co je smutné, že tzv. podrž tašky (asistenti) jsou opět nesmyslně zvolení a když už, tak udělají "více práce", než jejich šéfové. A to je v ta ostuda, pravda úplně stejná co voliči dopustili. Určitě si nikdo nemyslí, že v armádě dostane vše, ale když není mundůr, helmy, boty, batohy, sumky,... zbraně a střelivo (většina vyvezena), tam si člověk opravdu říká, proč a proč by toto měl případně " nuceně " pomáhat odstranit, když problém na vařili jiní. To není defetismus, to je lidské zamyšlení. ;)

Je smutné, že dnes toto jsou schopní lidé přijmout a mladí s radostí pro pár tisíc se válet na cvičišti. Opravdu chceme, aby problém horní elity řešili mladí, kteří když to začalo nebyli pomalu ani na světě a teď by si to měli "vyžrat" v rámci patriotismu? Už vidím, kolik politiků by svoje mladé sama pustila a zapojila, nikdo, nebo jen opravdu armádně založení.

P. S.: Vybavení jsme pořád schopní zajistit de facto svépomocí, ale nebude tam "vejvar", takže politicky nezajímavé.

CzechJoker

Příspěvek#1264 » ned 10. srp 2025, 07:08

cipis píše:Jestli jsi tak naivní, že dostaneš úplně všechno, tak radši do té armády nechoď. Do žádné ...

Jestli máš na mysli armádu mírovou, která si hraje na vojáčky, tak se pleteš. Máme profesionální armádu, do které lidé chodí dobrovolně a v podstatě se, byť ne de iure, jedná o pracovně-právní vztah, ve kterém ti má zaměstnavatel zajistit vybavení, tedy výzbroj a výstroj. Zatímco u hasičů to nejspíš funguje (to by nám řekl Sobi), u Policie to kulhá a u armády to jezdí na kriplkáře.

Možná jsi naivní ty, možná nastoupíš do firmy a koupíš si vlastní montérky, necháš si na ně vyšít logo svého zaměstnavatele, možná si koupíš do kanclu i vlastní počítač nebo tiskárnu... To, co ti v normálním světě přijde jako nesmysl, v armádě obhajuješ?

Pokud jde o podsouvání, tak jsi to napsal ty, ne já. Ty jsi tady šermoval úslovím, které jsme v ČSLA používali. Jenom si dovolím připomenout, že to byla doba, kdy jsme si prdel vytírali novinami a na trabanta byly pořadníky jako u Dušáka na Rolexky. Tehdy to znamenalo, že co si voják neobstará sám - a nikdo se neptal jak - tak měl prostě smůlu.

V dnešní době stát láká borce do armády a není jim schopen zajistit odpovídající výstroj, výzbroj ani platové podmínky. U aktivistů už sami přiznali, že finanční náhrada pro zaměstnavatele nepokryje ani mzdové náklady na nekvalifikovaného skladníka ve šroubárně a pokud nejsi politik nebo šajba, stejně skončíš někde u bigošů s rozhrkaným kvérem a výstrojí, do které investuješ vlastní desítky tisíc, abys ji vůbec měl. (Existují výjimky, protežované jednotky, které dostanou vše, na co ukážou prstem. Na nich ale armáda nestojí.)

Takže ne, nejsem naivní. Jsem realista a vím, že služba v armádě není koníček, který si vojáci ve služebním poměru mají spolufinancovat ze žoldu. Věřím tomu, že pokud stát buduje armádu, musí vytvořit takové podmínky, aby to byla služba důstojná. Nejsme ve válce a na vystrojení vojáků jsme měli více než třicet let, které naše politické reprezentace prošustrovaly (a neukazujme jenom na Babiše, ten v tom má jenom jedno volební období).

Pokud si ty myslíš, že to je v pořádku, tak se nad tím zamysli a dosaď si do rovnice vlastní reálie.

Pokud jde o program střelecké přípravy, to je zájmová činnost a vybavení si lidé kupují sami za svoje. Pravidla jsou takto nastavena a dopředu víš, do čeho jdeš. Jestli to dává smysl, to si musí posoudit každý sám. Až za šest let vypukne válka s Ruskem, budete odvedeni a třeba se vám bude hodit, že jste si nakoupili balistiky a helmy, protože v armádních skladech budou akorát generálské prýmky a pozlacené polní kuchyně.

PS: Do armády jsem byl odveden proti své vůli, soudruzi se neptali. Celou ZVS jsem si odkroutil na bojovém útvaru, vystřídal jsem několik ČVO a zažil jsem, že se kradl i chleba, jaký byl hlad. Pokud jde o oblečení, to jsme dostali kompletní, nic jsme si nemuseli shánět. Ostatně ani nebylo kde.

CzechJoker

Příspěvek#1265 » ned 10. srp 2025, 07:25

Jenom jsem to dopsal, vyskočilo na mě na jiném místě internetu toto.

chronomag.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Erix

Příspěvek#1266 » ned 10. srp 2025, 08:09

:lol: no to je další problém, už je to "rozbité" tak, že ani když už někoho osloví, tak ten do takové "organizace" nechce, jasně s takovém prostředí, s takovým vybavením, za takové peníze dělat šaška a, snažit se zvrátit roky špatného vedení a organizace? Opravdu Sisyfoská práce. :roll:

Jinak a Czech Joker má pravdu v tom, že pokud budou platy u bezpečnostních složek na úrovni pokladních v Lidlu(mimochodem poměr prac. doba vs benefity vs náplň práce vs vlastní plat je bezkonkurenční), tak se nic nezmění a k policii či armádě půjdou jen ti, co jim navádí dělat "Popelku" za almužnu nebo mají opravdu silný patriotismus nebo chtějí dobrodružství ala John Rambo nebo John McLain. Tady je ale strašák, zda, takový příslušník nebude nebezpečí pro všechny kolem i společnost.

ante

Příspěvek#1267 » ned 10. srp 2025, 10:04

CzechJoker píše:
PS: Do armády jsem byl odveden proti své vůli, soudruzi se neptali. Celou ZVS jsem si odkroutil na bojovém útvaru, vystřídal jsem několik ČVO a zažil jsem, že se kradl i chleba, jaký byl hlad. Pokud jde o oblečení, to jsme dostali kompletní, nic jsme si nemuseli shánět. Ostatně ani nebylo kde.

Ale dalo, flaška rumu v výkoníkovi dokázala zázraky. Ale to je jedno. Ono se zdá že takhle nějak funguje armáda ukrajinská i ruská. Občas v médiích prosákne informace, že vojáci si koupili, poslali jim z domova... no zkrátka se postarali aby měli. Zajímalo by mne jak je to třeba v našem městě s civilní obranou. Kryty, zásoby a tak. Asi se to ohromně zlepšilo - máme web že je dobrý mít v rezervě sirky. Že by zase voják se stará - voják má po stopadesátýpátý? No u nás to tak je, je to důvěrně známej modus operandi, tak se starám.

Víte co? Radši si o tom všem nemyslím nic.

Erix

Příspěvek#1268 » ned 10. srp 2025, 11:32

Tak u nás kryty, CO jsou, jeden je předělán na šatnu, další zamrzlé v době "porevoluční". Na kryty se dnes nehraje, určitě ne ty hromadné. V případě útoku jádrem je lepší se jít naposledy projít. ;)

DVII

Příspěvek#1269 » ned 10. srp 2025, 12:27

ante píše:Zajímalo by mne jak je to třeba v našem městě s civilní obranou. Kryty, zásoby a tak.

Prý město nezůstane bez řízení, vedeni se přesune do krytu, odkud bude vydávat pokyny. Takže předpokládám, že od občanů se očekává úprk do okolních lesů nebo obrana vlastních obydlí před rabujícím tlupami...

Erix

Příspěvek#1270 » ned 10. srp 2025, 12:33

a to do doby, než těm v krytu dojdou zásoby a vylezou ven, pak... Určitě se najde někdo, kdo to nebude brát jako zradu, ale těch bude minimum. Poslouchat obecné kdy buďte silní, spolupracujte a vše bude dobré a do dalšího hlášení Bůh vs Vámi, to opravdu pomůže. :roll: Stejně myslím, že ani případně hlášení mimo první sirénu nebude, každý bude mít v starosti sám se sebou a případnou rodinou. Ty největší "hrdinové" najednou do tryskáče a sbohem a šáteček. Tady se naplno ukáží hrdinové, co se starají a mají, ale možná jich nebude. 8-)

Blacky

Příspěvek#1271 » ned 17. srp 2025, 08:31

Hele tohle tady bylo? Nějak jsem to asik minul. Hezky to Tomáš sepsal. Joo takový směr by se mi líbíl.

https://zbrojnice.com/2025/05/03/komple ... loh-statu/

Erix

Příspěvek#1272 » ned 17. srp 2025, 14:27

Jj, pěkně popsáno, na tomto taky aktivně pracují různé "soukromé" organizace(např. ASSZ + LEX) , jelikož sám stát to nikdy bez "pomoci" nedodělá. Něco už v běhu je, ale jestli to MV přijme, pustí, aplikuje je ve hvězdách.

Zpět na