konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?
- glock69
Příspěvek#196 » úte 19. srp 2025, 15:28
A aby byla sranda ještě větší, žádost občana z datovky PFO úřad přijme, zpracuje rozhodnutí musí poslat poštou... Pokud žadatel nemá datovku FO nebo nepožadá o zasílání rozhodnutí do datovky PFO...
A ještě větší sranda jsou "profesní datovky" datovky - takže člověk má třeba 4 datovky, to je pak přemýšlení co do které se smí poslat, protože pokud úřad pošle do jiné tak je ihned stížnost na stole...
A ještě větší sranda jsou "profesní datovky" datovky - takže člověk má třeba 4 datovky, to je pak přemýšlení co do které se smí poslat, protože pokud úřad pošle do jiné tak je ihned stížnost na stole...
- dan
Příspěvek#197 » úte 19. srp 2025, 19:52
Datovku nemam, me vychazi vyhodneji mit zaruceny elektronicky podpis ulozeny na obcance. Statu a uradum pisu emailem na podatelnu, mam to zadarmo a v teto podobe to ma vahu overeheho vlastnorucniho podpisu coz je vic nez lze dosahnotu datovkou, oni me musi dopisem. A dokud mi datovku nenuti zakonem tak to tak zustane..
- paza
Příspěvek#201 » stř 20. srp 2025, 08:00
No já jsem z datové schránky nadšený a jsem rád, že jsem si ji zřídil, protože to, co je důležité, neprošvihnu, nemusím nikam chodit něco poslat nebo něco vyzvednout, a vidím v tom jen výhodu.
Stejně to, že bych něco cíleně nepřevzal a kalkuloval s tím, že to nějak dopadne, tak to se obvykle silně nevyplácí, takže proč se datové schránky někdo bojí, to dost dobře nechápu...
Stejně to, že bych něco cíleně nepřevzal a kalkuloval s tím, že to nějak dopadne, tak to se obvykle silně nevyplácí, takže proč se datové schránky někdo bojí, to dost dobře nechápu...
- DVII
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#204 » stř 20. srp 2025, 08:37
Už je to hodně OT, ale nevadí. Za chybu považuji, že přístup k datovkám je asymetrický. Pokud mám datovku, tak ji při styku s orgánem MUSÍM použít, zatímco orgán nemusí. Za další orgán nerozlišuje, jestli zprávu posílá do DS FO nebo PFO, prostě to někam mrdne a hotovo. Osobní zkušenost.
A když jsem teď řešil úmrtí a následné vrácení průkazu ZTP, tak ÚP nařizuje, že jako držitel DS jsem POVINEN jim to ohlásit skrze datovku, zatímco kdybych ji neměl, tak můžu použít telefon nebo email. A mám na to týden, jinak pokuta 25 tisíc.
Pokud jde o fikci doručení, to pokládám za velké svinstvo. Skoro takové, jako bylo povinné zřízení DS pro PFO.
A když jsem teď řešil úmrtí a následné vrácení průkazu ZTP, tak ÚP nařizuje, že jako držitel DS jsem POVINEN jim to ohlásit skrze datovku, zatímco kdybych ji neměl, tak můžu použít telefon nebo email. A mám na to týden, jinak pokuta 25 tisíc.
Pokud jde o fikci doručení, to pokládám za velké svinstvo. Skoro takové, jako bylo povinné zřízení DS pro PFO.
- Blacky
Příspěvek#205 » stř 20. srp 2025, 08:49
No nevím, jak kde, ale my VŠ, v případě správního řízení (to se týká studentů), tak jsme povini do DS studentovi písemnosti posílat. Pokud nám tedy oznamí, ze ji má. Když to neřekne, tak to nezjištujeme a posíláme poštou (což je kurva drahý, tj. radši používáme DS)
A fikce doručení není žádné svinstvo. Je to super nástroj. Ono totiž hajzlíků, co se snaží vyhýbat všemu možnýmu je tolik, že tohle je jediná cesta, jak to trochu řešit. Velice často nejde vlastně ais tak o toho příjemce, ale o úřední šiml, který se bez "doručení" nepohne dál a to dělá problemy třeba dalším účastníkům řízení, aniž by příjemce něco závažného utrpěl.
Případů "slušného" člověka, který by díky tomu něco prošvihl, nebo tak něco bude minimum.
A fikce doručení není žádné svinstvo. Je to super nástroj. Ono totiž hajzlíků, co se snaží vyhýbat všemu možnýmu je tolik, že tohle je jediná cesta, jak to trochu řešit. Velice často nejde vlastně ais tak o toho příjemce, ale o úřední šiml, který se bez "doručení" nepohne dál a to dělá problemy třeba dalším účastníkům řízení, aniž by příjemce něco závažného utrpěl.
Případů "slušného" člověka, který by díky tomu něco prošvihl, nebo tak něco bude minimum.
- JirkaCV
Příspěvek#206 » stř 20. srp 2025, 08:54
DVII píše:JirkaCV píše:Já myslel, že se po fikci vrací zpátky odesílateli. Ale ještě jsem to netestoval, tak odvážný nejsem.
To by byl úřední důkaz toho, že jsi s obsahem nebyl seznámen ...
Kdyby mi někdo hodil do schránky dopis do vlastních rukou, asi bych vyrazil na poštu se na to zeptat.
Fikce je právě od toho. Po uplynutí lhůty se má za to, že jsi seznámen byl. I když jsi to ani neviděl. Je to něco jako přenesená odpovědnost provozovatele vozidla. Jsi vinen, i když jsi prokazatelně vozidlo neřídil. A je to svinstvo.
- vvitty
Příspěvek#207 » stř 20. srp 2025, 09:18
CzechJoker píše:Už je to hodně OT, ale nevadí. Za chybu považuji, že přístup k datovkám je asymetrický. Pokud mám datovku, tak ji při styku s orgánem MUSÍM použít, zatímco orgán nemusí. Za další orgán nerozlišuje, jestli zprávu posílá do DS FO nebo PFO, prostě to někam mrdne a hotovo. Osobní zkušenost.
Mas k tomu "organ nemusi" i nejaky relevantni pravni podklad, nebo je to zalozene jen na tom ze se na to nekde vykaslali a proste ti to poslali postou? Coz je v teto dobe uz pomerne zvlastni pristup. Mimo jine tim organ riskuje ze cele nasledne rizeni mu v pripade potreby pravnik shodi, a to i v pripade ze pisemnost byla prevzata, protoze maji POVINNOST vse posilat do datovky pokud je zrizena - a to ze je zrizena si maji zjistit sami.
To ze nerozlisuji DS FO a PFO je spatne (pokud to tak opravdu delaji) a riskuji ze jim to opet v pripade potreby dotycny shodi.
https://mv.gov.cz/clanek/nejvetsi-omyly ... nkach.aspx
Skutečnost: Zákon jasně hovoří o tom, že orgán veřejné moci je povinen zasílat dokumenty do datové schránky, je-li zřízena. Lze tedy nepřevzít papírovou obálku a pokud by došlo k soudnímu sporu, doložit, že do datové schránky nebyla zpráva doručena.
- cipis
Příspěvek#208 » stř 20. srp 2025, 09:23
Jj, CzechJoker neříká pravdu. Orgán naopak musí, takže třeba Oznámení o nabytí zbraně můžu já dát papírově nebo poslat datovkou, kdežto zbraňové už musí jen a pouze datovkou poslat, když něco chce.
Tedy naopak, než to říká, občan většinou může podat jak chce, kdežto orgán musí datovkou, pokud ji dotyčná osoba má. A musí si ji zjišťovat, ne že řekne, nevíme, že má pán datovku.
Jinak s tím orgánem, co poslal papír známému, co měl datovku, to nedopadlo dobře, prohráli soud a známému řidičák zůstal.
Tedy naopak, než to říká, občan většinou může podat jak chce, kdežto orgán musí datovkou, pokud ji dotyčná osoba má. A musí si ji zjišťovat, ne že řekne, nevíme, že má pán datovku.
Jinak s tím orgánem, co poslal papír známému, co měl datovku, to nedopadlo dobře, prohráli soud a známému řidičák zůstal.
- JirkaCV
- vvitty
Příspěvek#210 » stř 20. srp 2025, 09:30
JirkaCV píše:Kdyby mi někdo hodil do schránky dopis do vlastních rukou, asi bych vyrazil na poštu se na to zeptat.
Rekli by Ti : odesilatel ma moznost zvolit zda po uplynuti ulozni doby bude dopis vracen odesilateli nebo vhozen do schranky. V tomto pripade zvolil odesilatel vhozeni. Informace o zvolenem zpusobu je soucasti vhozene vyzvy.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí