Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Terrani

Příspěvek#256 » čtv 30. kvě 2013, 15:21

Taky přidám zkušenost ze včerejší úspěšne zvládnuté zkoušky na střelnici Jelen u Kolína. Teorii z 11 neudělali 4, praktickou už pak prochazeli všichni, alespoň ty z první půlky co šli přede mnou. Komisař sám řekl, že nebude chtít žádné záludnosti nebo složité technické popisy a hned na začátku nám popsal co vše po nás bude chtít, jaké pokyny bude udělovat apod. Pŕi manipulaci a rozborce jsme měli značně jetou CZ75, hned na začátku mě překvapilo, že školní náboj při stažení závěru nevyskočil okénkem, ale propadl zásobníkovou šachtou. Střelby se dělali z jiné CZ75. Ke skupinám ABE po mě chtěl střelby jen z pistole, ale rozborku jsem dělal i malorážky a brokové kozlice. Cenově zkoušky na této střelnici vyšly na 2000,- včetně poplatku komisaři.

Katy

Příspěvek#257 » stř 5. čer 2013, 22:48

Dnes Třebotov, komisař Kubálek. Přihlášených cca 15, jeden to vzdal den předem na kurzu, dostavilo se 8. Z toho 1 jen opakoval praktickou, 1 neudělal testy, 5 na plný počet, 1 měl jednu otázku špatně. Praktickou udělali pak už všichni.

Komisař byl sympatický v pohodě, všechno předem vysvětlil a řekl, co bude chtít a to pak chtěl - klasika popis zbraně, prohlídka zbraně, rozborka, sborka, číhal tam selhač, závada - vzpříčená nábojnice, přerušení střelby - zajíc před terčem (stáhnout zbraň a počkat), 3 nástřel, 5 vlastní střelba. Žádné chytáky navíc. Na ABE jsem rozebírala jen pistoli (CZ 83) a střílela taky jen z ní. Popsat chtěl všechny tři. Lovci střileli ze všeho (brokovnicí do gongů).
Cena 300,- komisař, 1000,- střelnici (příp. 500,- kurz).

CityShark

Příspěvek#258 » čtv 6. čer 2013, 12:31

Vcera jsem rozsiroval na Kapslovne Praha 3, komisar Hejda Pavel. Dozor 2x neuniformovani. Komisar odmereny, ale zadny hajzl, naopak bych spis rekl velkorysy. Bezpecnost klasicka az jednoducha (vybiti, rozborka+sborka, postup pri zavade (ja mel skripnutou nabojnici ve vyhoznim okynku, nekdo dostal selhac, nekdo nic). Akorat jsme cekali 2h na vyhodnoceni testu a to samy nez vypsal papiry. Lidi ze strelnice v pohode. Cena 1200+300, kdo neudelal, tomu nevraceli.

Na manipulaci ZKM, CZ75+CZ50 (mohli jsme si vybrat), a nejaka dvojka hammerlesska.

Sent from my MK16i using Tapatalk 4 Beta

jakub.cr

Příspěvek#259 » úte 11. čer 2013, 17:01

Mohu se zeptat co je to ten selhac?

Mohu se Vás zeptat na postupy při závadách?

Díky

Coffy2

Příspěvek#260 » úte 11. čer 2013, 17:03

Ahoj všem,
přidám dnešní zkušenost ze zkoušky na střelinici Kapslovna v Praze. Původně se měli zkoužky konat na střelnici Chodovská,
ale po povodních je zatím mimo provoz.

Komisař byl pan Miroslav Váňa a na dozor jedna paní a pán od Policie. Celkem bylo 10 uchazečů. Po zapsání a zaplacení částky 2 000,- Kč rozdali testy, já měl hotovo za cca 10 minut, ale většina lidí také. Opisovat se nedalo, ale myslím, že není zase takový problém se to naučit. Testy neudělal jeden uchazeč o 3 body. Pak jsme čekali cca hodinu na vyhodnocení. Mezi tím správce střelnice všem ochotně odpovídal na případné otázky a také nám ještě jednou ukázal všem bezpečnou manipulací se zbraní a všem nechal vyzkoušet)

Poté následovala bezpečná manipulace se zbraní. Žádné podrazy, jen popsat všechny zbraně (jednalo se o ČZ 75, malorážku CZ 452 (myslím) a nějaké broková dvojka), udělat rozborku sborku u všech zbraní, předvést řešení závad (zaseklá nábojnice v nábojové komoře, náboj vystřelí málo, náboj nevystřelí vůbec). Neudělal jeden uchazeč, protože místo do bezpečného prostoru mířil do země a udělal ránu jistoty s nábojem v komoře.

Poté střelba, šel jsem první, dělal jsem skupinu B a E a střílel jsem pouze z ČZ 75. Docela mě překvapilo, jak je člověk nervózní, tak střílí o mnoho hůře. Při 3 zkušebních jsem dal jen jednu do černého :-(, ale dalších 5 už bylo v pohodě a všechny v černém. Odcházel jsem první, tak nevím jak dopadli ostatní, ale řekl bych že v pohodě.

Jinak ještě jedna dobrá rada, nenechávejte auto na zelené zóně u mateřské školy jako já. Stálo mě to zbytečně 180 kč na parkovném (30 kč/hod). Správce střelnice Vám bez problémů dovolí zaparkovat v areálu.

frantisekkozisek

Příspěvek#261 » úte 11. čer 2013, 17:28

Selhač je když po zmáčknutí spouště nedojde k iniciaci výmetné náplně .... jinými slovy nevystřelí to.

jakub.cr

Příspěvek#262 » úte 11. čer 2013, 17:48

Mohu se vas prosím zeptat jak postupovat při selhaci atd?

Ještě mám otázku kde najdu na dvojce její ráží?

Děkuji

Unzeitik

Příspěvek#263 » úte 11. čer 2013, 18:42

Tak hlavně zůstat v klidu, člověk se lekne atd. a to je blbý. Mířit pořád do střeliště (bezpečnýho prostoru) a v klidu vypustit zásobní, vyhodit náboj. Tak postupuju já a mám za sebou hodně selhávačů.

frantisekkozisek

Příspěvek#264 » úte 11. čer 2013, 19:27

Ještě by se mělo čekat 30 vteřin než náboj vyhodíš z komory, kdyby náhodou došlo k opožděnýmu odpalu.

jakub.cr

Příspěvek#265 » úte 11. čer 2013, 20:46

Děkuji.. ;) Čím víc se mi to blíží, tím víc jsem nervozní :( . Testy mám našprtaný, tak to snad bude ok.

Unzeitik

Příspěvek#266 » úte 11. čer 2013, 21:02

Hlavně se nebát ;) tak hrozný to nebude u té praktické mířit do bezpečného prostoru a mělo by to být ok i kdyby člověk znejistěl a něco spletl.

jakub.cr

Příspěvek#267 » úte 11. čer 2013, 21:34

Minulý týden jsem byl na "proškolení" na střelnici a snad by to mělo být ok. Jediné z čeho mam asi nejvíc obavy, je kozlice, tedy pokud tam bude. Normálně je tam prý dvojka, ale snad tam nabude kozlice, svazek hlavní mi nechtěl jít za boha dolů. :roll:

Int1m1thy

Příspěvek#268 » stř 12. čer 2013, 16:45

pokud nabijes zmacknes a nevystrelito mas cekat 30s se zbrani namirenou bezpecnim smerem u zkousky proste na terc, hlasis zavadu. kdyz se ti to stane v realu pri obrane tak prosimte necekej a nabijej dalsi :D

orbicek

Příspěvek#269 » čtv 13. čer 2013, 14:25

Dnes zkouška Zlín- střelnice Horákův mlýn. Cena včetně odměny pro komisaře 600Kč:) Bylo nás tam asi 30, pár lidí ještě nedorazilo, takže jen presence zabrala skoro hodinu. Testy neudělalo asi 6 nebo 7 lidí, manipulace byla velice rychlá - u mě sborka a rozborka malorážky, kontrola pistole, jestli není nabitá, na víc nebyl čas. Střelba byla v pohodě, myslivci stříleli jen malorážku, ostatní pistole. Snad všichni nastříleli, ale trochu mě zarazila škála úchopů pistole, kupodivu nikdo neodešel s palcem natrženým od závěru:)
Děkuji zbranekvalitne.cz za výukové materiály a pomoc. Už se nemůžu dočkat vydaného ZP:)

KlokanXM

Příspěvek#270 » čtv 13. čer 2013, 17:57

Dnes zkouška na Černém Mostě v Praze.

z 12 lidí neudělali 3 testy. Na manipulaci a střelbu následně došlo několik opakujících ..

I u manipulace neprošlo cca 1/3 lidí.

Jeden nenastřílel o chlup krátkou (stres je znát).

Komisař byl důsledný, ale férový (alespoň co jsem viděl já).

Důraz byl kladen zejména na bezpečnou manipulaci a pochopení procesů řešení různých typů selhání a závad při střelbě. Na to, co bude požadováno, komisař upozornil dopředu.

Chtěl bych vyjádřit velké poděkování za vynikající aplikaci pro učení na testy, která je zde na serveru. Opravdu se vyplatí jí využít (79/79 :-) ).

Taktéž kurz před zkouškou na střelnici byl perfektní, bez něj by nebyla pro mně šance uspět (jsem úplný nováček).

Takže za mně určitě zkoušky nepodceňovat, jak teorii, tak manipulaci a střelbu.

Zpět na