Zkouška odborné způsobilosti v Brně

Biermann

Příspěvek#16 » čtv 9. led 2014, 21:57

Pan Hynšt je svéráznej, ale řekl bych, že na zkoušky připravil dobře. V naší skupině lidi vypadli jen na testech, praktickou pokud vím udělali všichni. Komisař byl v pohodě, žádné zákeřnosti. Manipulace s ČZ 75 / 83 (nešlo si vybrat), střelby taky z těchto pistolí (šlo si vybrat).

robokop

Příspěvek#17 » čtv 9. led 2014, 22:48

No, já se díval na stránky BH Magnum a kromě toho, že jsem se v jiném fóru dočetl, že pan inženýr (tak se prý i sám tituluje, což je švanda) Hynšt je pěkný exot, jsem naznal, že dvoudenní školení za tři tisíce včetně DPH je přece jenom moc dlouhé (co mi tam bude dvakrát šest hodin vykládat?) Nemáte někdo zkušenost s přípravným kursem na střelnici Trigger v Brně? Je to na jen na tři hodiny za 1000 až 1500 dle zbraně. Rozhoduji se teď, kde a kdy v Brně tu přípravu absolvuji. Díky za rady.

ravo001

Příspěvek#18 » čtv 9. led 2014, 23:08

Dělal jsem na Triggeru (po tom co jsem si přečetl recenzi na p. Hynšta) a musím říct že všechno naprosto v pohodě a klidu. A o to mi šlo. Na peníze jsem se moc nedíval, šlo mi hlavně o to aby se mi někdo věnoval a nedělal ze mě idiota ani kolem toho "moc dusno". Přece jenom jsem byl absolutní nováček (vzduchovky na táboře nepočítám) s až možná přehnaným respektem.

Zaplatil jsem si praktickou, předvedli mi tam na té combatové střelnici (myslím Bčko) nasucho CZ75 (se kterou se pak dělají zkoušky), nějakou brokovou dvojku a malorážku, pěkně všechno prošli a vysvětlili, trpělivě - rozborka, sborka, pokyny, odstraňování závad, neustále důraz na bezpečnost (prst) ale žádný horrorový strašení. Pak mě nechali si tam s tím hrát jak dlouho chci (samozřejmě nasucho bez střeliva :) a zatím se věnovali normálně lidem co přišli zastřílet na Ačko. Až jsem toho měl dost, tak se vzalo střelivo a na Ačku jsem si ze všech zbraní zastřílel.
Pak mi doporučili, ať si tak cca týden před zkouškou (zhruba po měsíci, protože první volný termín na zkoušku na Triggeru byl až za 4 týdny - přihlásit se na PČR) příjdu ještě jednou si to všechno znovu osahat atd., což jsem udělal. A zrovna jsem trefil akci že měli předváděčku na Glocky, tak mi tam nechali na stavu nejen tu zkouškovou CZ75, ale i G17, G19 a G26, ke všem Glockům podali základní info (rozborka, sborka) a pak mě nechali ať si střílím podle chuti. Po ukázce terče a mých soustřelů obsluha prohlásila, že když takhle nastřílím napoprvé s Glocky (v životě jsem je neměl v ruce), tak praktickou určitě nastřílím :)
Při druhé návštěvě jsem platil jen vystřílené střelivo (ale že ho padlo, tolik zbraní by bylo hřích nepohnat ;-) + terče a ochr.pomůcky.

Za mě rozhodně Trigger (dělat tam i zkoušku), protože je to naprosto v pohodě a klidu a to budeš u zkoušky nejvíc potřebovat (nevěřil bych jak mi nervozita a spěch mít to už za sebou rozklepe ruce - jedna střela mi uletěla úplně mimo terč, totálně strženo - naštěstí stačí 4z5)

jack-3d

Příspěvek#19 » pát 10. led 2014, 00:03

Já si nejprve našel tyto stránky. Na nich jsem si ze seznamu zkušených střelců náhodně vybral jednoho a zkontaktoval. On mi ihned odpověděl a dali jsme si sraz u něj, kde jsme probrali snad všechno možné. Pak bylo několik srazů na střelnici Trigger. Na zkoušky mě připravit ani lépe nemohl. Ta se konala taktéž v Triggeru, teorie na 100%, praktická bez problémů, a nastříleno vše u středu.

I dnes chodívám čas od času do Triggeru a několikrát jsem po očku viděl instruktáž nováčků před zkouškou. Pánové to dělají pěkně, trpělivě, mohu to zde jen doporučit. Ovšem ten osobní přístup, co jsem dostal já byl ještě o mnoho lepší. Víceméně jsem se dozvěděl i spoustu informací, které mi ulehčily výběr mé první zbraně. Mohl jsem si osahat nejen zkouškové, ale i jiné zbraně. To vše mi velmi zjednodušilo vstup mezi střeleckou komunitu.

Pete

Příspěvek#20 » pát 10. led 2014, 08:32

Ja jsem absolvoval celou pripravku u Hynsta.

Prvni den byla teorie.
Prosel s nama zakon o zbranich a strelivu. Vysvetlil jeho zaludnosti, nazvoslovi (napr. strelivo vs. munice) atd. Plus prosel napr. kategorie zbrani, skupiny ZP, vyse trestu a jejich vliv na ziskani ZP atd. Pak jsme probirali nutnou obranu a krajni nouzi, abychom chapali rozdil a pokud mozno pochopili situace, kdy se o NO a KN jedna. Pak nasledovala nauka o zbranich. Ukazal nam historicke zbrane (doutnakove, perkusni, atd.) a vysvetlil nam na nich, jak sel vyvoj zbrani postupne dopredu. Rozebral nam jednotlive zbrane a vysvetlil na nich, z jakych zakladnich casti se skladaji. Proc je na zbrani ocislovano vice jejich casti atd.

Druhy den bylo prakticke cviceni na strelnici.
Nejdriv nas poucil o bezpecnosti a spravnem pouzivani vsech zkousenych zbrani (CZ 75 a 83, brokovnice dvojka, malorazka). Pak byl nacvik zakladnich ukonu, uchopeni zbrane, kontrola zda neni nabita, priprava ke strelbe, odstraneni zavady (zasekly naboj) apod. Pak byla sborka/rozborka uz v kombinaci s bezpecnou manipulaci. Nakonec strelby z pistole, malorazky a brokovnice.

Nez jsem sel na tento kurz, mel jsem nasprtany vsechny otazky tady na zbranekvalitne.cz, ale u vetsiny z nich jsem vubec netusil, proc je odpoved prave to a to. Po skoleni u Hynsta mi to vsechno zapadlo do sebe a vedel jsem proc.

Zalezi na tobe, co preferujes. Jestli rychlou pripravu na zkousku a vic to neresit nebo jestli ziskat sirsi povedomi, proc jsou nektere veci tak, jak jsou.

Grasel

Příspěvek#21 » pát 10. led 2014, 20:04

A co ten p. Hynšt udělal tak hrozýho? Mě přišel úplně v pohodě..

Serz

Příspěvek#22 » pát 10. led 2014, 22:31

pripojuju se k otazce. ja si odposlechem jednim uchem jeho vykladu teorie postoje a drzeni zbrane z vedlejsiho boxu si o kus zlepsil vysledky. mne jeho pristup vyhovuje (mj. me rozebral na legislative v dobe, kdy jsem testy na tomto webu delal na 97 procent), vysvetlit a naucit umi.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » sob 11. led 2014, 00:01

O panu Hynštovi, ač jsem se s ním nesetkal jsem slyšel od různých lidí různé. Asi je to o vzájemné kombinaci lidí ;)
Podobně rozporuplné reakce mají lidi na pana Hajného z AWIWu.

na Triggeru jsem si zaplatil jak zkoušky, tak odbornou přípravu ke zkouškám a myslím, že jsem za své peníze dostal to, co jsem od toho očekával. Odcházel jsem spokojen. :)

Grasel

Příspěvek#24 » sob 11. led 2014, 08:46

Hmm, tak si myslím že to tak bude, zkrátka někteří lidi si nesednou.. Spíš je mi divný že se neozval nikdo s osobní zkušeností, pořád je to jen JPP.. A ten kdo tam byl tak je spokojen..

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#25 » sob 11. led 2014, 12:15

Přípravku jsem dělal taky v Triggeru. Zkušenost odjinud nemám, takže nemůžu srovnávat, ale byl jsem spokojený. Stručné intro a pak praxe - rozborka, sborka, součásti zbraní, bezpečnost (upozornění, na čem bazírují komisaři), střelba. Brokovnice, malorážka, pistole.
Pokud jde o rozsah, dvoudenní kurz (n.b. za ty 3k, jak tu kdosi zmiňoval), subjektivně pokládám za zkomercionalizovaný nonsens. V Triggeru jsem si raději přípravku za ty prachy zopakoval.
BHM budu hodnotit, až se mi tam jednou podaří dostat. Zatím jsem (už před delší dobou) zaplatil 50,- za registraci (tzn. zřízení účtu na jejich webu), abych si mohl udělat rezervaci. Když jsem se za ty prachy dostal do rezervačního systému, tak jsem zjistil, že si můžu vybrat ze dvou možností - obsazeno a zavřeno.

robokop

Příspěvek#26 » ned 12. led 2014, 00:14

Tak tu zmínku o dvou dnech za 3k jsem psal já a přišel jsem na to jednoduše, mají tuto nabídku na webu. Takže jsem se chtěl dozvědět něco víc, kouknul jsem kdo střelnici vede a dal ho do vyhledávače. A našel tohle ....
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010121906
Musím říct, že jsem se u čtení hodně pobavil.
Jo, je to jedna paní povídala, ale nemám důvod za 3k zkoušet na vlastní triko, jestli je to pravda nebo pomluva.
Takže po radách některých z vás zkusím Trigger. Díky.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#27 » ned 12. led 2014, 08:46

Zkusím se na Hynšta přeptat. Ale je fakt, že když jsem si kolegovi (který tam občas zajde) stěžoval na podivnou provozní dobu, tak se taky zmiňoval o nějaké výuce a říkal, že si musím termín dohodnout telefonicky. Já v naprosté většině případů nemůžu a nechci plánovat.
Sám chodím na Rosničku a do Triggeru, ale to už je jiné téma.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#28 » ned 12. led 2014, 09:32

Nějaké zkušenosti od víc lidí tady: http://forum.mujglock.com/prodejce-stre ... t4696.html

Serz

Příspěvek#29 » ned 12. led 2014, 10:01

bylo by divne a snad i nespravne, kdyby si kazdy clovek s jinym okamzite sedl. kazdy je jiny a je mu vlastni svuj komunikacni styl. clanek na dfens mi dost pripomina "akcni" zpravodajstvi tv nova, ale jinak je to jen zoufale kopani nozickama kolem sebe. na BH jsem v poslednim... rekneme roce byl asi 4x a nemam zadny z uvadenych pocitu nervove labilniho pisatele na dfens. krom toho, jak na foru mujglock zaznely nejake vyhrady ohledne pouzivani bryli, moje zkusenost je takova, ze bryle byly vzdy pripraveny na stolku a strilejici dostali pokyn si je vzit a nasadit driv, nez zacnou manipulovat se zbrani. se sluchatky neco velmi podobneho.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#30 » ned 12. led 2014, 11:05

Nechci být příliš OT, ale na DF jsou v posledních letech všechny posty typu "vražda na Nově, vole". Jinak je sice pravda, že jsme "každej nějakej", ale pak taky existuje vlastnost, které se říká "osobnostní seniorita" a ta nám pomáhá ty rozdíly překonávat ;)
V teoretické rovině (Hynšta jsem nikdy nepotkal): poněkud generálský přístup mi zrovna na střelnici nepřijde marný, jinak by asi měla být snaha budoucí střelce zbytečně nenervovat a neukazovat jim temné stránky svého ega, aby je to třeba neodradilo :lol:

Brýle bych raději taky považoval za urban legend - pokud někdo nechá (n.b. v přípravce) někoho střílet bez brýlí, tak v té šísboudě nemá co dělat. A argument, který jsem taky slyšel, že v reálu (myšlena sebeobrana) taky brýle mít nemusíme, bych raději neoprašoval.

Zpět na