Rozborka zbraně při zkouškách na ZP

Tombarider

Příspěvek#31 » pát 17. led 2014, 11:04

...za což se jim rozhodně nelze divit :D
mám jeden poddotaz: kdyby náhodou na střelnici bylo místo klasiky CZ 75 duty, je nějaký rozdíl v rozborce?

BusDriver

Příspěvek#32 » pát 17. led 2014, 12:08

Ještě tedy zareaguji spíš dotazem, kdy se podle Vás stává zbraň natolik bezpečná , že můžu zbraní (tělem, závěrem, nebo hlavní) manipulovat všemi směry?? Přeci pokud dodržím všechny bezpečnostní zásady a postupy při kontrole zbraně a zbraň mám pořád pod kontrolou, tj. neodejdu od ní, tak je to jenom kus železa a případně plastu. Myslím, že někteří to opravdu až moc démonizují.

ZdenekK

Příspěvek#33 » pát 17. led 2014, 12:46

Tombarider píše:kdyby náhodou na střelnici bylo místo klasiky CZ 75 duty, je nějaký rozdíl v rozborce?

Ne, postup je stejný.

ZdenekK

Příspěvek#34 » pát 17. led 2014, 12:57

BusDriver píše:Ještě tedy zareaguji spíš dotazem, kdy se podle Vás stává zbraň natolik bezpečná , že můžu zbraní (tělem, závěrem, nebo hlavní) manipulovat všemi směry?? Přeci pokud dodržím všechny bezpečnostní zásady a postupy při kontrole zbraně a zbraň mám pořád pod kontrolou, tj. neodejdu od ní, tak je to jenom kus železa a případně plastu. Myslím, že někteří to opravdu až moc démonizují.

http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=3896 - ten kluk také VĚDĚL, že to nemůže vystřelit. Doma, kde nemůže nikoho ohrozit (pokud střela neproletí oknem na ulici), ať si každý dělá co chce, třeba hraje ruskou ruletu.
Osobně vyndám zásobník, zakvedlám závěrem, zkouknu komoru, zmáčknu spoušť a pak se kochám. A stejně nemám dobrý pocit, když na ni koukám zpředu. I když vím, že není nabitá, nedal bych ji ke spánku a zmáčknul spoušť. Lépe dlouho žít než krátce litovat.

mbem

Příspěvek#35 » pát 17. led 2014, 13:25

BusDriver> Člověk je tvor omylný a právě pro případ nějakého omylu, či opomnění je lepší mít zafixovány třeba i přehnaně úzkostlivé návyky. I když sem zbraň 100x zkontroloval tak při manipulaci s ní budu dbát na to, aby co možná nejdelší čas mířila co možná "nejbezpečnějším" směrem. Bude se mi to hodit až jí zkontroluju jednou a blbě.

Tombarider

Příspěvek#36 » pát 17. led 2014, 13:46

Táta byl voják z povolání, a říkal, že jednou kontroloval zbraň po střelbě, vyndal zasobník, stáhl závěr, nikde nic, pak rána jistoty a bud... doteď prý neví, kde se tam ten náboj mohl vzít, protže z logiky věci v podstatě nemohl.. Já to asi chápu, náhoda je blbec, kord v místnosti kde s tou zbraní manipuluje tlupa začátečníků..

Joe

Příspěvek#37 » pát 17. led 2014, 14:08

Rána jistoty musí být pořádně slyšet :lol:

Stačí omačkaný vytahovač (CZ-50), omačkaná párkrát přebitá nábojnice, spěch, a než si člověk uvědomí, že nevyskočil náboj z komory, už to duní, naštěstí směrem k terčům. Od té doby řádně prohlížím komoru i šachtu, abych neměl doma oprýskanou omítku...

BusDriver

Příspěvek#38 » pát 17. led 2014, 15:53

Trošku se to motá, bavíme se o rozborce a ne hraní si s pistolí.

Serz

Příspěvek#39 » pát 17. led 2014, 22:21

no neda mi to, musim reagovat :)

1. nedelejte proboha ze zkusebniho komisare dabla. neni to clovek, ktery vas chce vyhodit aby si priste vydelal dalsi 3 stovky. chce videt takovou manipulaci, kterou neohrozite sebe nebo nekoho jineho. jestli nastrilite tech par bodu, jedine dobre.

2. manipulace jako takova: pistole je az trapne jednoducha zalezitost. nebezpecna je kdyz je naboj v komore, neni podmineno natazenym bicim mechanismem, bo to ma revolverovou (SA/DA) spoust (nebavime se o sportovnich upravach).

3. co je bezpecna (vybita) zbran: dle bodu 2, je to zbran, ktera v komore nema naboj. vtipna vlastnost poloautomatickych (tj samonabijecich) pistoli je to, ze stazenim a vracenim zaveru se nabije dalsi naboj, pokud zapomenete vytahnout zasobnik. vyjimku muze zpusobit vytahovac/vyhazovac, ktery korektne nevyhodi naboj z komory. jestli rozumite principu cinnosti pistole, muzete zkusit obhajit svou cinnost u komisare.

4. kdy muzete otocit hlavni cast zbrane proti sobe (jine osobe): kdyz je bezpecna, viz bod 3. za podminky absence zavady a pri vytazenem zasobniku i kdyby byl naboj v komore, musi byt vyhozen uz prvnim stazenim zaveru. kdyby doslo k vystrelu, manipulace byla v poradku, vadna zbran. mimo to, postup rozebrani cz 82/83 je fakticky stazeni zaveru do krajni polohy. u cz 75 je jen kratky posun zaveru dozadu, uvolneni cepu a vysunuti zaveru. zadna z techto cinnosti nemuze vest k vystrelu.

5. pristup ke zbrani jako takovy: je to nastroj, je to kus plechu. zbran nezabiji, zbran dela jen to, co ji technicke/mechanicke reseni diktuje. za tech 9 let u firmy nemam ke zbrani zadny respekt. v jiste situaci na me prislusnik PCR chtel tahat zbran. no bozinku, no tak ma v ruce nabitou cz 75...
pracovne me zbran spise omezuje a obtezuje. mam ji okoukanou ze vsech moznych a nemoznych uhlu. do sprchy se treba hrozne blbe nosi (zvlast kulomet). zadarilo se mi velet i T-72, ale porad je to par tun kovu, cinnost ktereho urcuje clovek. hral jsem si s vybitou zbrani vselijak, ale nikdy jsem se neodvazil si jakoze vybitou zbran otocit ke spanku. snad na rozzlobenych muzich (dot com) bylo video, jak se takhle zastrelil zenich. kazdy muze spachat omyl v manipulaci se zbrani (pamatuju si rizeni odnekud nekam po mnoha hodinach, kdy mi bylo uplne jedno, jestli neco nabouram a v jistem smyslu by to byla uleva) a prostrelena vlastni hlava a zvlast prostreleny kamarad za to opravdu nestoji

ZdenekK

Příspěvek#40 » pát 17. led 2014, 22:54

Serz píše:u cz 75 je jen kratky posun zaveru dozadu, uvolneni cepu a vysunuti zaveru. zadna z techto cinnosti nemuze vest k vystrelu.

Skutečně?
"5. Prostrčte palec levé ruky lučíkem" - oficiální návod na použítí CZ 75 P-07 DUTY, kapitola Rozborka pro čištění (tj. to, co se předvádí při zkouškách).

Serz

Příspěvek#41 » pát 17. led 2014, 22:59

neco o doteku spouste? :) timto uchopem posunes zaver o centimetr dozadu a pak uz jen dopredu. navic uchopenim tela pistole a zaveru timto zpusobem mas na spoust paku nula nula nic.

edit: a na gundrak.cz ve videu je i varianta stazeni zaveru pro rozborku uplne bez strkani prstu do prostoru luciku.

btw lucik neni prostor "kde se macka", je to soucast ktera ma zajistit, ze se "nezmackne omylem"

ZdenekK

Příspěvek#42 » pát 17. led 2014, 23:07

Věc názoru. Já nedám ruku do ohně za to, že když mám prst u spouště a silou se zbraní manipuluju, že se nikdy spouště nedotknu, že se mi ruka nesveze, že se nestane to a tamto. Murphyho zákon říká, že pokud se může něco po*, po* se to.
Naštěstí jde použít osvědčený způsob - chytnout za bobří ocas. Proto jsem kus výš na dotaz na rozdíl mezi klasikou a duty napsal, že rozdíl není.

Tombarider

Příspěvek#43 » pát 17. led 2014, 23:14

Přátelé to už se dostáváme jinam. Nikdo tu nedémonizuje komisaře ani nepodceňuje nutnost bezpečné manipulace. Důvod proč jsem založil vlákno je mít jistotu v postupu, který ač je směšně jednoduchý, má mnoho variant provedení, a nerad bych, abych provedl tu nesprávnou. Vážim si každého názoru.

ZdenekK

Příspěvek#44 » pát 17. led 2014, 23:18

Pro jednou, právě pro tu zkoušku, nikoho nezabije třeba trochu složitější, ale nejbezpečnější možný způsob. Navíc myslím, že když komisař bude chtít, potopí tě na čemkoli a nic s tím neuděláš. Vždycky se něco najde.

Serz

Příspěvek#45 » sob 18. led 2014, 08:49

a proc by manipulace u zkousky mela byt bezpecnejsi nez ta po zkousce? po zkousce teda na to lze kaslat? u pilotu se uvadi nejvyssi nehodovost (vcetne te fatalni) kolem 100h naletu. to clovek si prave zacne verit, ze uz to umi a ve skutecnosti jeste porad neumi. doufam, zes nechtel naznacit, ze s vydanym zbrojakem se bezpecna manipulace se zaridi sama a jde jen o to, jednou to nejak ochcat

Zpět na