ZP skupiny B
- Diana333
- Biermann
Příspěvek#3 » ned 11. kvě 2014, 22:25
No na možnost "mít zbraň u sebe" se není nutné hlásit na žádnou soutěž. Akorát se skupinou B (předpokládám, že nemáš lovecký lístek, takže dle současného zákona bys C nedostala) nesmíš zbraň nosit a můžeš ji pouze držet. Tzn. když bys šla třeba ven, tak si ji můžeš vzít sebou, ale musíš ji nést nenabitou a v uzavřeném obalu. Což je samozřejmě pro sebeobranu k ničemu.
Pokud ti tedy jde o sebeobranu a chceš zbraň nosit (tzn. mít ji střelby schopnou, skrytě nošenou), tak jediná možnost je skupina E a na tu si holt budeš muset ten rok počkat.
Pokud ti tedy jde o sebeobranu a chceš zbraň nosit (tzn. mít ji střelby schopnou, skrytě nošenou), tak jediná možnost je skupina E a na tu si holt budeš muset ten rok počkat.
- SasaS
Příspěvek#4 » ned 11. kvě 2014, 22:34
Upresnim odpoved Biermanna - skutecne se nemusis hlasit na zadnou soutez. Staci byt "členem občanského sdružení zabývajícího se sportovní činností podle národních nebo mezinárodních pravidel a řádů a součástí této činnosti je střelba".
Ale opravdu bych si pockal. Rok neni tak dlouha doba a nebudes muset opakovat (a platit) zkousky, lekarskou prohlidku...
Jinak s timto nickem bych si rozhodne udelal i C
Ale opravdu bych si pockal. Rok neni tak dlouha doba a nebudes muset opakovat (a platit) zkousky, lekarskou prohlidku...
Jinak s timto nickem bych si rozhodne udelal i C

- Grasel
Příspěvek#8 » pon 12. kvě 2014, 15:07
To není tak dlouhá doba, neboj.. Zajdi si párkrát zastřílet, nejlépe na tu střelnici kde budeš dělat zkoušku ať to dostaneš do ruky, vyzkoušíš pár zbraní (pak se ti bude lépe vybírat) potrénuj testy ať nemáš u zkoušky problém a uvidíš jak to uteče.
Mimochodem, nejde zkouška náhodou udělat i před dosažením 21 roku s tím, že o ZP požádá až v 21 letech? Platnost OZ je 1 rok, takže to by jí mohlo vyjít, což?
Mimochodem, nejde zkouška náhodou udělat i před dosažením 21 roku s tím, že o ZP požádá až v 21 letech? Platnost OZ je 1 rok, takže to by jí mohlo vyjít, což?
- tomashr
Příspěvek#9 » pon 12. kvě 2014, 15:20
Možná to tu nepadlo úplně jednoznačně, ale ZP třídy B si lze udělat od 18ti let bez jakéhokoli problému či členství ve sportovním klubu, stačí se připravit a přihlásit. Na tuto skupinu ZP si lze bez problémů koupit i zbraň primárně obrannou, třeba klasického Glocka, kupovat do něj střelivo atd.
Jen se nesmí nosit k obraně, lze ho pouze v "krabici" dovézt na střelnici a tam trénovat dle libosti. Po dovršení 21let si pak lze dodělat i skupinu E a zbraň i nosit. S tím se asi nedá hnout, je jen na úvaze dotyčné, zda si udělá ZP B hned a začne trénovat a klidně i zbraně postupně kupovat anebo zda raději počká do 21 let, aby se nemusely zkoušky dělat znova...
A jen tak naokraj - se skupinou B se nedá dost dobře nosit zbraň třeba v noci v parku, ale pokud by došlo k obraně v bytě či třeba rodinném domku, tak to je prostě krajní nouze/nutná obrana a celkem není problém (asi by neměl být plný zásobník přímo ve zbrani, ale to je nacvaklé hned). Takže bych k rozhodování přidal ještě to, kde se případně o použití uvažuje...
Jen se nesmí nosit k obraně, lze ho pouze v "krabici" dovézt na střelnici a tam trénovat dle libosti. Po dovršení 21let si pak lze dodělat i skupinu E a zbraň i nosit. S tím se asi nedá hnout, je jen na úvaze dotyčné, zda si udělá ZP B hned a začne trénovat a klidně i zbraně postupně kupovat anebo zda raději počká do 21 let, aby se nemusely zkoušky dělat znova...
A jen tak naokraj - se skupinou B se nedá dost dobře nosit zbraň třeba v noci v parku, ale pokud by došlo k obraně v bytě či třeba rodinném domku, tak to je prostě krajní nouze/nutná obrana a celkem není problém (asi by neměl být plný zásobník přímo ve zbrani, ale to je nacvaklé hned). Takže bych k rozhodování přidal ještě to, kde se případně o použití uvažuje...
- mbem
- Diana333
Příspěvek#11 » pon 12. kvě 2014, 21:34
Super, tak ted jste mne pro změnu potěšili
Takže já se teď můžu připravit na ZP B udělat si ho, koupit zbraň a příští rok si udělat E, se mohla zbraň použít i na sebeobranu
Jestli jsem to dobře pochopila, tak děkuju moc, jste hodní
Každopádně střílet mám v plánu už teď
to se nebojte 

- Ikewoo
Příspěvek#12 » pon 12. kvě 2014, 22:10
No, pokud ti za to ty dvoje zkoušky stojí...
Taky záleží, za jak dlouho budeš mít 21... snad můžeš udělat zkoušky už předtím a až ti bude 21 tak si požádáš o ZP i s tím Ečkem (před novelou to tak šlo, myslím, že se to neměnilo)... do té doby si najdi kamaráda se kterým budeš chodit střílet (kamarádka to takhle praktikuje už rok a půl a slibuje, že si ten zbroják udělá... ona to má levnější než čistě na střelnici, mě se po koruně na náboj vrací opotřebení zbraní
)
Ale chápu, mít svoji vlastní je lepší než střílet s cizí... inu funguje to jako ženské (
no dobrá, o dodatku lze polemizovat, o zbraních ne)

Ale chápu, mít svoji vlastní je lepší než střílet s cizí... inu funguje to jako ženské (

- mobil-man
Příspěvek#13 » pon 12. kvě 2014, 23:11
Taky se mi zdá, že pokud je tazetelce 20, tak je to ideální začít trénovat, učit se na zkoušky, ty klidně udělat před narozeninama a hned po nich jít na PČR zažádat o ZP sk. (A),B,E
Někde se relativně dlouho čeká i na termín zkoušek.
A v neposlední řadě bych připomenul zvýšené správní poplatky od 1.7...
Někde se relativně dlouho čeká i na termín zkoušek.
A v neposlední řadě bych připomenul zvýšené správní poplatky od 1.7...
- tslaby
Příspěvek#14 » úte 13. kvě 2014, 07:06
Tak pokud mohu přispět svou troškou do mlýna, tak před třemi roky jsem byl v úplně stejné situaci. Ale využil jsem toho, že jsem toho, že Osvědčení o technické způsobilosti platí rok. Takže jsem udělal zkoušky když mi bylo dvacet, a počkal jsem si pár měsíců na 21. narozeniny. Po pravdě jsem žádal cca dva týdny před narozeninami, jelikož vydání trvalo asi měsíc. Takže podle mě by bylo lepší udělat to všechno na jednou a ušetřit čas i peníze.
A nebo pokud se nemýlím, tak jde udělat ve dvaceti zkoušku odborné způsobilosti například pro ABE ve dvaceti, zažádat o B a když je žadateli 21, tak si dozažádat o zbývající skupiny. Pokud to vysvětluji špatně, tak mě prosím opravte.
A nebo pokud se nemýlím, tak jde udělat ve dvaceti zkoušku odborné způsobilosti například pro ABE ve dvaceti, zažádat o B a když je žadateli 21, tak si dozažádat o zbývající skupiny. Pokud to vysvětluji špatně, tak mě prosím opravte.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí