Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Int1m1thy
- mobil-man
Příspěvek#947 » ned 16. lis 2014, 15:36
To ničení úderníku je dogma pocházející asi z doby ČZ 50/70, což je typ, který se někde při rozborce používá. Tam bych pochopil říct, že to ničí úderník, nicméně jako důvod k vyhození
Asi bych to směřoval jako stížnost, protože se nejedná o nebezpečné zacházení a důvod ničení součástky zbraně v ceně desítek korun není důvodem k vyhození.
Je to asi jako kdyby vám v autoškole říkali, ať nezatahujete ruční brzdu, že se tím ničí.

Asi bych to směřoval jako stížnost, protože se nejedná o nebezpečné zacházení a důvod ničení součástky zbraně v ceně desítek korun není důvodem k vyhození.
Je to asi jako kdyby vám v autoškole říkali, ať nezatahujete ruční brzdu, že se tím ničí.
- Patriot
Příspěvek#948 » ned 16. lis 2014, 20:15
No ono zase s tím ničením úderníku...můj názor je ten,že rána jistoty tam má být.A pokud pan komisař je na to háklivý nebo spíše mu to vadí,tak je asi dobré před tou zkouškou uchazeči nebo uchazečům říci jak si bude přát provádět ránu jistoty a to buď že se provede,nebo že se to provede přes prsty,a nebo přidržením kohoutu a promáčknutím spouště.To samé platí u ostatních zbraní,u kozlice se to dá taky vypustit přes prsty a pojistku a u malorážky je to věc domluvy.Oosbně si myslím že když se to lidem řekne tak si to pohlídají 

- Xerxes
- Rough boy
Příspěvek#950 » stř 19. lis 2014, 17:36
mobil-man: Mno, kdyby rána jistoty byla důvod k vyhození od zkoušky (prohřešek proti zákonu), tak na to zákon zcela jistě pamatuje...asi jako s tou ručkou v autoškole, to jsi dobře přirovnal
Apropós, taky by se měli ozvat přísedící policisté, pokud by se jim zdálo, že zkouška neprobíhá korektně. Proto tam proboha jsou!

Apropós, taky by se měli ozvat přísedící policisté, pokud by se jim zdálo, že zkouška neprobíhá korektně. Proto tam proboha jsou!
- chanchez
Příspěvek#951 » stř 19. lis 2014, 18:37
otázkou zůstává jestli u manipulace v daném případě policisté vůbec byli. Když jsem dělal zkoušky já, tak u manipulace byl jen komisař a ten se ještě věnoval jen jednomu ze třech zkoušených. Když to vezmu ad absurdum, tak kdybych z kapsy vytáhl ostrý náboj a odpráskl se, tam to zjistí až budu ležet na zemi.
- marinakus
Příspěvek#952 » pát 21. lis 2014, 17:59
to rough boy : nemáš úplně pravdu. Dohled PČR sice kontroluje průběh zkoušky ale vlastní hodnocení je pouze na komisaři a nikdo to na místě neovlivní. Samozřejmě by policisté poté měli zmínit chybičky v následném hodnocení. Jde o to, jestli jsou zrovna na místě, je to taky od kusu.
- chanchez
Příspěvek#954 » pát 21. lis 2014, 19:56
marinakus: já taky koukal jak puk. bylo to v Brně na Triggeru. 3 stolky vedle sebe, 2 na krátkou a jeden na dlouhou. komisař dal povel k rozebrání a šel okukovat ke stolku s dlouhou. když si koutkem očka všiml, že se u krátkých nudíme, tak letmo kouknul, jestli je opravdu rozebráno a dal povel k složení. když viděl, že je složeno, mimochodem já dal ránu jistoty a slečna vedle mně vypustila přes palec, tak nás poslal na střelby s přáním dobré mušky.
- Patriot
Příspěvek#955 » pát 21. lis 2014, 20:08
chanchez:no jak to čtu tak valím oči na tu zkoušku.no ta zkouška by tak klidně mohla probíhat,ale podle mého selského rozumu bych pochopitelně bral,kdyby u každého stolu byl policista nebo dohledy co tam s nimi jsou nyní.Mezi náma:dát povel k rozborce,a jít se dívat na rozborku na dlouhou to mi připadne přitažené za vlasy.to je jako kdyby jste dvěma lidem dali zneškodnit výbušninu,a ten třetí by dělal zneškodnění pod dohledem.A v případě zbraně to platí 2násob:zbraň má každý popsat,její funkce,atd a samozřejmě manipulace bezpečná a ať se na můj názor dívá jak kdo chce ale takové zkoušky nejsou zkoušky.Mě teprve čekají další týden v úterý,jedny jsem již dělal před 13 lety ale tady tohleto nechápu.
- Serz
Příspěvek#956 » pát 21. lis 2014, 20:17
vyhlaska nerika nic o tom kolik uchazecu muze v jedne chvili skladat zkousku z manipulace nebo i strilet. ja mam osobni zkusenost i s treba 10 lidmi ve stejnou dobu, ale nejednalo se o zkousku odborne zpusobilosti. uplne normalne se to da uhlidat
btw, pokud se vam to nelibi, dejte podnet na ministerstvo, treba mu odejmou opravneni provadet zkousky
btw, pokud se vam to nelibi, dejte podnet na ministerstvo, treba mu odejmou opravneni provadet zkousky
- marinakus
- Patriot
Příspěvek#958 » úte 25. lis 2014, 12:27
Tak zdravím,tak jsem dneska složil zkoušku jak teoretickou tak i praktickou,plný počet bodů,a malorážka 5 ran v terči,kromě jedné ulítlé včelky do 6,jinak 3 včelky v 8 a jedna 10,pistole na 15m jedna včelka v 6,jinak 10,9,8,8 tak zítra pádím k lékaři a na policii,sk.B,C,D,E.Děkuji ZBRANÍM KVALITNĚ,ZA SKVĚLÉ TESTOVÉ OTÁZKY,A ZÁKONY STRAŠNĚ MOC MI POMOHLY A MOHU JEN A JEN DOPORUČIT.
Takže pro ty co je to čeká dnešní průběh zkoušky.Po kontrole OP,se nám pan komisař představil byl to pan Válek,dozor byli dva policisté nám sdělili co a jak bude probíhat,dotazovali jsme se jen na ránu jistoty jak ji provádět,takže jak komisař tak i dozor řekli že rána jistoty tam má být takže ji budeme provádět tak jak to má být s cvaknutím kov na kov.Pak si každý vybral test a jelo se na tvrdo.Po testu jsme šli na řadu ti co mají C jeden stál opodál ve střeleckém stanovišti,druhý popisoval,rozebíral.Komisař chtěl jen hlavní části,popis zbraně jen ty základy,byl jsem připraven na detaily popisu zbraně ale nekonalo se,ale lépe být připraven než překvapen.Rozborka,sborka,popis brokovnice,malorážka,pistole.U pistole po sborce chtěl pan komisař po mě abych mu zbraň složil,napáskoval náboje,natáhl a vystřelil a pak se mě zeptal co budu dělat v případě, mi nevyjde rána z pistole při střelbě.Takže jsem panu komisaři řekl,že při střelbě bych provedl ještě jednou zmáčkl spoušť zda nevyjde rána,pokud by nevyšla,mířím po dobu 30s stále na terč do bezp.prostoru,kdyby náhodou vyšla rána se spožděním.Poté bych vytáhl zásobník,vadný náboj bych vybil stažením závěru do zadní polohy,vadný náboj odložím střelou do bezp.prostoru na terč bokem na stůl,zkontroloval bych komoru,a dostřílím zbytek.Také se mě ptal proč bych vytahoval zásobník?takže proto abych mohl jednak vybít vadný náboj,a nenabíjel dobré střelivo.To mu stačilo,takže proběhly střelby a hotovo.Perlička na závěr:kolega co střílel přede mnou tak z malorážky ze střel.stanoviště měl střílet na svůj terč,ale asi nějak omylem střílel do terče mého,myslel si že budeme střílet oba dva zároveň ale byla pouze jedna malorážka tak střílel do mého terče a kdyby jsme stříleli najednou tak by to bylo zajímavé
všimli si toho až nakonec kdy provedl střelbu z brokovnice a ulítl kus terče takže jsme se tomu zasmáli
Jinak jsem se připravoval celé 2 měsíce poctivě,a opravdu pokud člověk pochopí zákony,co se tím myslí,a denně tak aspoň 1-2h se tomu věnuje,neměl by to být problém se na zkoušku dobře a pečlivě připravit. Tak to je vše těším se na koupi zbraně a debatu kolem toho ahoj a pevnou ruku všem!!!
Takže pro ty co je to čeká dnešní průběh zkoušky.Po kontrole OP,se nám pan komisař představil byl to pan Válek,dozor byli dva policisté nám sdělili co a jak bude probíhat,dotazovali jsme se jen na ránu jistoty jak ji provádět,takže jak komisař tak i dozor řekli že rána jistoty tam má být takže ji budeme provádět tak jak to má být s cvaknutím kov na kov.Pak si každý vybral test a jelo se na tvrdo.Po testu jsme šli na řadu ti co mají C jeden stál opodál ve střeleckém stanovišti,druhý popisoval,rozebíral.Komisař chtěl jen hlavní části,popis zbraně jen ty základy,byl jsem připraven na detaily popisu zbraně ale nekonalo se,ale lépe být připraven než překvapen.Rozborka,sborka,popis brokovnice,malorážka,pistole.U pistole po sborce chtěl pan komisař po mě abych mu zbraň složil,napáskoval náboje,natáhl a vystřelil a pak se mě zeptal co budu dělat v případě, mi nevyjde rána z pistole při střelbě.Takže jsem panu komisaři řekl,že při střelbě bych provedl ještě jednou zmáčkl spoušť zda nevyjde rána,pokud by nevyšla,mířím po dobu 30s stále na terč do bezp.prostoru,kdyby náhodou vyšla rána se spožděním.Poté bych vytáhl zásobník,vadný náboj bych vybil stažením závěru do zadní polohy,vadný náboj odložím střelou do bezp.prostoru na terč bokem na stůl,zkontroloval bych komoru,a dostřílím zbytek.Také se mě ptal proč bych vytahoval zásobník?takže proto abych mohl jednak vybít vadný náboj,a nenabíjel dobré střelivo.To mu stačilo,takže proběhly střelby a hotovo.Perlička na závěr:kolega co střílel přede mnou tak z malorážky ze střel.stanoviště měl střílet na svůj terč,ale asi nějak omylem střílel do terče mého,myslel si že budeme střílet oba dva zároveň ale byla pouze jedna malorážka tak střílel do mého terče a kdyby jsme stříleli najednou tak by to bylo zajímavé

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí