legislativa na Slovensku
-
Otik Platenik - Příspěvky: 99
- Otik Platenik
Příspěvek#1 » stř 4. bře 2015, 10:07
Poslední dobou se vzhledem k nešťastné události v Uherské Ostrově mluví o zpřísnění podmínek pro získání ZP. Kromě jiného se dává příklad Slovensko se svými povinnými psychotesty. Já bych jen tak nadhodil dotaz v tomto vlákně, jestli má někdo zkušenosti se získáním ZP na Slovensku? Někde jsem četl, že se tam vůbec nedělá bezpečná manipulace se skutečnou zbraní a vše se probírá před komisí v teoretické rovině, dokonce bez střelby. Je teoreticky možná aby na Slovensku získal ZP člověk, který v životě nedržel zbraň v ruce?
- mihlit
Příspěvek#3 » stř 4. bře 2015, 11:20
Mrkl jsem do googlu a ten mě poslal na stránku: http://www.legistelum.sk/postup-ziskania-zp-skupiny-a
Kde je uvedeno:
Kde je uvedeno:
Na rozdiel od Českej republiky u nás nie je súčasťou skúšky streľba a takisto u nás nebýva zvykom dávať žiadateľovi do ruky zbraň, aby predviedol bezpečnú manipuláciu. Aj keď stať sa to môže, a preto je treba vedieť, že pri manipulácii so zbraňou je vždy potrebné mieriť do tzv. bezpečného priestoru.
- Serz
Příspěvek#5 » stř 4. bře 2015, 12:39
ono logiku ma i lekarske (pripadne vcetne psycholgickeho) vysetreni uz pred zkouskou odborne zpusobilosti. prece jen ten clovek dostava do ruky zbran a naboje a s dnesni upravou o nem komisar vi jen to, ze ma obcanku a je svepravny. jinak vubec nic. nechci tim nikoho oznacovat jako silence, ale ten clovek muze byt "jen" epileptik a dostat zachvat s prstem na spousti neni uplne to, co by okoli ocenilo
- matussh
Příspěvek#8 » stř 4. bře 2015, 16:16
jjoozziinn píše:Koukám ,že Slováci dotáhli demagogii k dokonalosti.
myslim, ze celkom nerozumies vyznamu slova demagogia...
teraz k veci...psychologicky posudok sa musi pripajat ku kazdej ziadosti tusim uz vyse troch rokov. Neviem ako to je so skuskou co sa tyka manipulacie so zbranou, ale asi taky najvacsi rozdiel, ktory je medzi ZP v Cesku a na Slovensku je ten, ze na Slovensku je oddelena skupina na "drzanie" a "nosenie" zbrane. Nie je to teda zahrnute v jednej skupine (E). Skupinu "Nosenie" zbrane je na Slovensku velmi obtiazne dostat - takmer nemozne, pokial nemas rizikove povolanie, velku firmu, ktora uz bola par-krat vykradnuta a tak dalej...Moj kamarat je mestskym policajtom uz vyse 4 rokov, pred nedavnom ziadal o nosenie (aj v civile) a nedostal to

- Blacky
Příspěvek#9 » stř 4. bře 2015, 17:08
Hmm to povazuju ale za pitomost a "Slovenskost" chces-li. K čemu je to dobrý. Pokud smím držet zbran, tak mi nikdo nezabrani ji nosit.
Tedy slušní lidé ji nenosi, psychous kterýmu hrabne si ji vezme a vystrili hospodu. A protože ti slusni ji nosit nesmi, tak ji nemaji a je to stejny jako by ji nemeli vubec.
Tedy slušní lidé ji nenosi, psychous kterýmu hrabne si ji vezme a vystrili hospodu. A protože ti slusni ji nosit nesmi, tak ji nemaji a je to stejny jako by ji nemeli vubec.

-
Otik Platenik - Příspěvky: 99
- Otik Platenik
Příspěvek#10 » stř 4. bře 2015, 17:10
Taky si myslím, že slovo demagogie není úplně to přesné pro vystihnutí tohoto paradoxu. Nic méně jsem slyšel, že je potřeba zdůvodnit proč žádám o skupinu A (což je v SK nošení) zdůvodnit můžu třeba tím že se cítím ohrožen, ale je na uvážení úředníka jestli mi to uznají a to je to šílené, že nějaký úředník rozhoduje o mě. Ale vůbec způsob přezkoušení kde se neprovádí praktická část zkoušky mě velice udivuje.
- DanielX
- matussh
Příspěvek#12 » stř 4. bře 2015, 17:46
Blacky píše:Hmm to povazuju ale za pitomost a "Slovenskost" chces-li. K čemu je to dobrý. Pokud smím držet zbran, tak mi nikdo nezabrani ji nosit.
je pravda, ze ti nikto nezabrani ju nosit, ale je to proste ilegal...rovnako ako ti v Cesku nikto nezabrani nosit pri sebe 3 pistole (prehanam), len je to proste nezakonne, tak sa tomu vyhybas, aby neboli zbytocne opletacky...
- matussh
Příspěvek#14 » stř 4. bře 2015, 18:22
Blacky píše:K čemu je to dobrý.
K čomu je to dobré? tak to sa ma nepýtaj, lebo netuším...každá krajina má nejaké tie svoje nezmyselné zákony...ja žijem v Prahe a som rád, že môžem robiť ZP tu a nemusím tak riešiť odôvodňovanie nosenia. Na druhej strane si myslím, že jedným z hlavných dôvodov obmedzovania "nosenia" zbrane je aj to, aby sa zbraň nedostala do nesprávnych rúk - vyhliadne si ťa skupinka pofidérov, v uličke ti klepnú zozadu po hlave a majú tvoju zbraň s ktorou veselo môžu páchať trestný čin - určite jeden z dôvodov nedobitného skrytého nosenia v Česku.
- marinakus
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX