Návrh změny zákona o zbraních střelivu 2015

marinakus

Příspěvek#16 » čtv 7. kvě 2015, 19:10

jo, to jsem taky zaznamenal, pumpy a automaty s hlavní delší než 60 cm ale zásobníkem na víc než 3 náboje, což jsou skoro všechny........ víc se bojím toho, co by ještě všechno mohli šoupnout do A-čka

I.C.E

Příspěvek#17 » čtv 7. kvě 2015, 19:37

Nebudou ty ostatní mimo vyjmenované skupiny zbraní brány třeba jako vyrobeno doma? Např?

marinakus

Příspěvek#18 » čtv 7. kvě 2015, 20:02

ty byly za A vždycky kromě předovek následně schválených zkušebnou

mobil-man

Příspěvek#19 » čtv 7. kvě 2015, 23:38

Citace z důvodové zprávy:
"Podobně v případě plošně prováděných, či dokonce periodických psychotestů je třeba zaujmout spíše skeptický postoj. Takovýto systém by na jedné straně paušálně zatížil všechny držitele zbrojního průkazu, ale na straně druhé by také vytížil značné kapacity správních orgánů policie. Přitom se lze jen dohadovat, že by mohlo dojít k situaci, kdy by tato rutinní činnost mohla vytěsnit (crowding-out) potřebnou cílenou prevenci v případech, kdy správní orgán, lékař nebo okolí fyzické osoby nabudou podezření (resp. získají informace), že daná osoba již z jakéhokoliv důvodu podmínky pro vydání zbrojního průkazu v celé šíři nesplňuje."
Ke kategorizaci brokových zbraní :
"Současná právní úprava nejednoznačně vymezovala kategorii pro případ dlouhých brokových zbraní s hlavní o délce větší než 600 mm, jejichž zásobovací ústrojí a nábojová komora dohromady nemohou pojmout více než 3 náboje a u nichž je podávací ústrojí odnímatelné, anebo u nichž není zaručeno, že nemohou být přeměněny běžně dostupnými nástroji na zbraně, jejichž zásobovací ústrojí a nábojová komora mohou dohromady pojmout více než 3 náboje. Dosavadní výklad ustanovení § 5 písm. e) a f) a § 6 písm. b) zákona o zbraních byl v uvedeném smyslu značně nejednotný. Proto se v souladu se směrnicí 91/477/ES navrhuje jednoznačně tyto zbraně definovat jako zbraně kategorie B."

iloveguns

Příspěvek#20 » pon 11. kvě 2015, 10:49

Ještě se mi tam nelíbí ta změna u znehodnocených zbraní. Týká se to zbraní znehodnocených dle dřívějších zíákonů. Podle návrhu by měla každá, i dříve znehodnocená zbraň mít všechny úpravy podle aktuálně platného předpisu. To v praxi znamená, že majitelé znehodnocenek upravených dle staršího zákona budou muset své znehodnocenky zanést k puškaři na dodělání úprav a jakmile vyjde v budoucnu další předpis o znehodnocování zbraní, tak si každý majitel znehodnocenky čili "zavařeniny" bude muset tu zbraň nechat znovu odborně "doznehodnotit". Pro majitele dekorací na zeď tu bude finančně dost nákladné a ne každý majitel znehodnocenek sleduje předpisy a zákony natolik, aby se nestal pachatelem trestného činu nebo přestupku jen proto, že nevěděl o tom, že jeho dekorační předmět, který má dlouhá leta pověšen na zdi, se najednou stal nelegální zbraní.

Luky22

Příspěvek#21 » pon 11. kvě 2015, 11:47

Z toho pak plyne otázka, nač vlastně držet, nač si věšet na zeď znehodnocenou zbraň, když mám zbroják, který mi dovoluje držení a nošení zbraně kategorie B. Pověsím na zeď ostrého Tacticala a jsem bez problémů. :D

iloveguns

Příspěvek#22 » pon 11. kvě 2015, 12:07

Ostrého tacticala budeš moci mít na zdi jen tehdy, pokud jej budeš je mít po neustálým dohledem. Pokud mám stále na zdi dvacet znehodnocenek, nedopouštím se přestupku nezabezpečení zbraní kategurie A,B,C.

iloveguns

Příspěvek#23 » pon 11. kvě 2015, 12:09

Další věc je, že každý zbroják nemá a takových nemajitelů zbrojáků, kteří mají na zdi znehodnocenky jako dekoraci, je víc než držitelů zbrojáků.

Luky22

Příspěvek#24 » pon 11. kvě 2015, 12:31

iloveguns: To je taky pravda. ;)

marinakus

Příspěvek#25 » pon 11. kvě 2015, 19:12

ty znehodnocenky si myslím budou do budoucna... alespoň dodnes to tak vždy bylo

jirip
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#26 » pon 11. kvě 2015, 20:52

Já mám i trochu obavu i z toho, aby se majitelé ZP nebáli jít k lékaři třeba s nespavostí, ten to může vyhodnotit, tak, že mám oslabenou psychiku a tímpádem neschopen vlastnit zbraně. Nebo i jiné psychické problémy raději zatají z obavy ze ztráty zbrojáku, než aby šli k lékaři.

Luky22

Příspěvek#27 » pon 11. kvě 2015, 21:09

Vždy jsem se držel hesla, že čím méně má člověk záznamů u lékaře, tím lépe. A nejen kvůli zbrojáku. Také kvůli zaměstnání. Nějaká hypochondrie, chození k lékaři s banalitami se nevyplácí.

Carloss

Příspěvek#28 » úte 12. kvě 2015, 06:40

Mě tam teda vadí právě to dotazování se na obcích... Asi by to nemuselo mít extra význam, leč žadateli/držiteli to tak jako tak může přinést spousty problémů, zdržování, ověřování... Dyk tu áme spousty relevantních zdrojů, resjstříky, regisry... Proč dávat šanci zakomplexivaným "mocným" aby uplatňovalli svá ega?

MM

Příspěvek#29 » úte 12. kvě 2015, 06:49

Pri tejto polozke je hlavne pri mensich obciach sakramentske riziko ze to posudzovanie nebude objektivne - pozerajuc na niektore vztahy v blizkom okoli by som to videl stylom : "... Kandidoval si proti mne vo volbach, tvoj pes mi ocurava garaz a tvoj dedo dal mojmu dedovi v krcme pred 50 rokmi do zubov ... tak ti to teraz osladim " :roll: .

Majkl

Příspěvek#30 » úte 12. kvě 2015, 06:52

Obce - naprosto souhlasím. Taky nemám se starostou nejlepší vztahy od té doby, co mu "naše" volební uskupení vzalo 100% kontrolu nad zastupitelstvem. Nechtěl bych vidět, jak by teď dopadla moje žádost o zbroják, kdyby jí měl on posvětit......

Zpět na