Druhy zbraní § 5 a 6

kolombo

Příspěvek#1 » úte 15. pro 2015, 11:33

Koukám do zákona na kategorie zbraní B a C a u některých položek si tu právnickou formulaci nedokážu spojit s konkrétní zbraní, aby mi bylo jasné, co přesně to je.

Ještě celkem chápu §5 a + b, ale u dlouhých zbraní d + e už nevím, co by to mělo být. Odstavec f jsou, podle mne, brokové zbraně, g + h už jasné jsou.

A podle §6 je malorážka a lovecká kulovnice zbraň typu C ? Pokud tedy není samonabíjecí ...

Jak odpovídat v testu, to se dá naučit, ale hodilo by se vědět, co to je :-)

Díky za rady.

Serz

Příspěvek#2 » úte 15. pro 2015, 12:05

§5
bod d) je typicky Sa58 v samonabijeci verzi
bod e) velmi podobne, jako bys Sa58 dal odnimatelny zasobnik na 2 naboje, ale v zasade ti nic nebrani ji "predelat" na vetsi kapacitu
§6
kategorie C, jinak ano

obecne vzato, co se da lehce schovat (pistole, revolver a veci do 280mm) jsou B, co ma velkou palebnou silu taky B. ostatni, hlavne lovecke, zbrane, jsou C

kolombo

Příspěvek#3 » úte 15. pro 2015, 12:15

A není právě samonabíjecí Sa58 pod písmenkem g ?

Podle mne má vzhled samočinné zbraně, ať tam nacpeš jakýkoliv zásobník ...

Rough boy

Příspěvek#4 » úte 15. pro 2015, 12:22

Já bych řekl že spadá pod písmenko d), e) i g).
protože dle:
d)...nábojová schránka a nábojová komora mohou dohromady pojmout více než 3 náboje (popsal Serz)
e)...anebo u nichž není zaručeno, že nemohou být přeměněny běžně dostupnými nástroji na zbraně, jejichž zásobník nebo nábojová schránka a nábojová komora mohou dohromady pojmout více než 3 náboje(popsal Serz)
g)...samonabíjecí zbraně, pokud mají vzhled samočinných zbraní(popsal jsi Ty)

To vše SA58 splňuje.

Lumpy

Příspěvek#5 » čtv 7. led 2016, 23:18

Já to beru tak, že kat. B jsou všechny krátké a všechny samonabíjecí. Nějak si nedokážu představit samonabíjecí zbraň se zásobníkem max. na tři náboje :)

pesi

Příspěvek#6 » pát 8. led 2016, 04:17

třeba brokový automat, SKS upravená na loveckou kulovnici, apod.

marinakus

Příspěvek#7 » pát 8. led 2016, 14:20

přesně tak, samonabíjecí brokovnice s hlavní delší jak 60 cm (dle současného znění zákona)..... tu SKS bych tak jasně neviděl, schránka půjde jednoduše vyměnit za větší

Zpět na