Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#2776 » čtv 11. úno 2016, 14:47

Záleží na tom, co má střelnice v provozním řádu. Zpravidla je to nenabitá zbraň ovšem může to být jak kde a svoje pravidla můžou mít i případné konané závody.

Sedmej

Příspěvek#2777 » čtv 11. úno 2016, 15:22

cipis: zásobník není zbraň, ale je to součást zbraně. pokud mám uvést zbraň do vybitého stavu k přepravě, vybiju i zásobník.
určitě by bylo zajímavé, vyjádření někoho kdo opravdu ví. i když na druhou stranu, tady to je o radách ke zkoušce a vyhozením nábojů ze zásobníku se jistě nic nezkazí. lepší než je tam nechat a doufat, že to komisař vidí stejně.
mě třeba instruktor učil pravidlo, kdykoli zvedám zbraň ze stolu, provedu kontrolu zda není nabitá. když jsme to udělal při zkoušce (při ukazování, kde je na zbrani sériové číslo), komisař mě řekl, že to pokaždé kontrolovat nemusím, že jsem to udělal na začátku a mám jí na očích. Za mě je lepší u zkoušky udělat podobnou věc zbytečně, než jí neudělat a narazit na komisaře, který to vyžaduje.

SansLogique

Příspěvek#2778 » čtv 11. úno 2016, 15:34

Sedmej - kontrolovat zbraň pokaždý, když jí bereš do ruky, vřele doporučuju nejen u zkoušky. Taky jsem si říkal, jestli se to s tou neustále zdůrazňovanou bezpečností zbytečně nepřehání, dokud na mě z komory mojí vlastní pistole nevyběhla Black Mamba, která tam "nebyla".

Sedmej

Příspěvek#2779 » čtv 11. úno 2016, 15:36

SansLogique: já s tebou naprosto souhlasím, raději tisíckrát zkontrolovat zbytečně než to jednou neudělat a prostřelit si v nejlepším doma skříň. :-) popsal jsem jen situaci s komisařem.

cipis

Příspěvek#2780 » čtv 11. úno 2016, 15:50

Zásobník není součástí zbraně, pokud ho z té zbraně vyndám. To je hovadina, takový rozhodně nebyl záměr, přece nebudeš každý den ráno páskovat a večer zase vysypávat náboje ze zásobníku. Jasně, že tím u zkoušky nic nepokazíš, ale zákon to nevyžaduje.

Sedmej

Příspěvek#2781 » čtv 11. úno 2016, 16:02

cipis: možná máš ravdu ty, já se nehádám. :) u zkoušky bych to, ale neriskoval a vyházel bych je.

addi

Příspěvek#2782 » čtv 11. úno 2016, 16:24

Chtěl bych napsat, všem zájemcům o ZP, aby se zbytečně předem nestresovali. Když jsem si to tady četl před zkouškou, tak jsem nabyl dojmu, že nikdy ZP nemůžu udělat. Po vlastních zkušenostech a zkušenostech nabytých od lidí z pár střelnic, si myslím, že to tak hrozné není. Když bych to vyjádřil v %. Tak 10% bych dal, že padnete na komisaře flegmouše a projde každý a 10% že se setkáte z nějakým extrémistou, který je zde mnohdy popisován. 80% šance však je, že padnete na rozumného komisaře s profesionálním přístupem. Pokud se svědomitě připravíte, pročtete 2-3 hodinky fóra kvůli nástrahám , navštívíte 1x svou zkouškovou střelnici (zbraně ke zkoušce), případně přípravný kurz, tak není se potřeba obávat. Předpokládám, že test. otázky se každý zájemce naučí jako samozřejmost.

AldaJ

Příspěvek#2783 » čtv 11. úno 2016, 16:56

Tak je to tam :)

Dnes v Brně na Rosničce. Komisař férovej, přesně řekl co požaduje a za co bude vyhazovat. Z 18 přítomných 3 nedali testy (manželé společně drželi basu) a myslím, že 5 praktickou. Vyhazoval až po 1 upozornění nejčastěji za nevyndání zásobníku před kontrolou (i když to několikrát na rozpravě důrazně opakoval), jednoho vyhodil za palec za závěrem (po 3tím upozornění). Chtěl hlavně popsat součásti zbraně, žádné záludnosti, jednou jsem si nebyl jistej, jestli musím po nástřelných opět zkontrolovat zbraň, tak jsem se zeptal a vše v pohodě.
Myslím, že nejhorší na celé zkoušce (pro ty co maj zvládnutou přípravu) je STRES :?

kitrab

Příspěvek#2784 » čtv 11. úno 2016, 20:14

:) tohle pobaví, nechápu proč by někdo někoho upozorňovat na naprostý základ vyndání zásobníku a nechat jej ve zkoušce pokračovat, dotyční si dříve nebo později ublíží, 3 upozorněních snad někdo nemůže myslet vážně.
Svět se v p.... obrací ! :)

cipis

Příspěvek#2785 » čtv 11. úno 2016, 20:19

Pleteš dvě věci dohromady, zásobník byl po prvním upozornění, z toho bych nedělal vědu, to se přihodí občas každému, navíc si to drtivá většina okamžitě uvědomí, jak uvidí v nábojovém prostoru další náboje.
A ze třetího upozornění na palec za závěrem také ne, max. ten palec bude mít někdo odřený a je fakt, že ten odřený palec to toho člověka odnaučí mnohem rychleji než ty tři upozornění :D

kitrab

Příspěvek#2786 » čtv 11. úno 2016, 22:34

V celku jde o princip, ze nekdo neda zakladni bezpecnou manipulaci u zkousky.
Ano mozna si vsimne, mozna ho krvavy palec odradi :-).

Odesláno z mého D5803 pomocí Tapatalk

zUT

Příspěvek#2787 » čtv 11. úno 2016, 23:28

K tomu vyndavání nábojů ze zásobníku - např. v situaci, kdy kontrolujete neznámou zbraň, (což je typicky začátek zkoušky z manipulace,) tak je nutné vyndat všechny zbývající náboje ze zásobníku, protože nevíte, co tam ten matlal před vámi napáskoval. Mohou tam být nesprávné nebo poškozené náboje. Takhle jsem to při zkoušce komentoval a byl pochválen :)

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2788 » pát 12. úno 2016, 06:39

addi píše:Chtěl bych napsat, všem zájemcům o ZP, aby se zbytečně předem nestresovali. Když jsem si to tady četl před zkouškou, tak jsem nabyl dojmu, že nikdy ZP nemůžu udělat. Po vlastních zkušenostech a zkušenostech nabytých od lidí z pár střelnic, si myslím, že to tak hrozné není. Když bych to vyjádřil v %. Tak 10% bych dal, že padnete na komisaře flegmouše a projde každý a 10% že se setkáte z nějakým extrémistou, který je zde mnohdy popisován. 80% šance však je, že padnete na rozumného komisaře s profesionálním přístupem. Pokud se svědomitě připravíte, pročtete 2-3 hodinky fóra kvůli nástrahám , navštívíte 1x svou zkouškovou střelnici (zbraně ke zkoušce), případně přípravný kurz, tak není se potřeba obávat. Předpokládám, že test. otázky se každý zájemce naučí jako samozřejmost.

Tohle bych prosil moderatory pripichnout nekam nahoru na kazdou stranku tohoto topicu. Protoze to, co se tady probira je nekdy na zblazneni.
Vy, co jdete ke zkouskam - nestresujte se predem!
Kdo nebude uplne s nervama v kyblu, nebude hrabat na spoust a nebude mavat zbrani do vsech stran, musi projit.
Naucit se kontrolu, rozborku, a pouziti zbrane s povely (nabijet, vybijet .....) zvladne i cviceny simpanz.

Podotykam, ze vystresovanzch a popletenych (mnohdy prave rozumy z internetovych diskusi) lidi uz jsem pred zkouskou "par" videl, narovnal .... a neuspelo jen par jedincu, obvykle na veci, kterou jsme predtim dlouho probirali - coz ostatne vsichni sami uznali.

Neblbnete, nerozumujte, venujte 2-3 odpoledne priprave a nashle na strelnici ;)

tifik

Příspěvek#2789 » pát 12. úno 2016, 09:40

Tesat do kamene :-) Mám týden před zkouškama a už jsem tady z toho taky trochu znervózněl :-)

hnckv

Příspěvek#2790 » pát 12. úno 2016, 09:48

18/1 Ing. Zbyněk Vydra, Třebotov. Dopředu poučil, byl klidný, férový, dával jasné pokyny a neuspěli jen ti, kteří sami udělali vážnou chybu - např. zásobník ve zbrani při odstraňování závady.

Odesláno z mého SM-G386F pomocí Tapatalk

Zpět na