Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

HonzaLBC

Příspěvek#3211 » ned 28. úno 2016, 12:35

Když už se uklidnilo flame kolem rány jistoty při slabé ráně, tak zkusím dotaz. Budu mít slabou ránu, vyhodím zásobník, vyhodím náboj z komory, důkladně vizuálně i prstem zkontroluju šachtu, komoru, ránu jistoty nedám, protože i po důkladné kontrole platí, že zbraň je pořád teoreticky nabitá a v komoře mám ten teoretický náboj, který při ráně jistoty udělá bum do ucpané hlavně, dobře, zatím jasné. Takže místo RJ jen vypustím kohout přes palce a začnu rozebírat, ale v tom případě jsem vlastně v pr..., protože rozebírám nabitou zbraň s nábojem v komoře (mám tam přeci ten teoretický náboj, kvůli kterýmu nemůžu dát RJ), to je přeci špatně, ne?

Carloss

Příspěvek#3212 » ned 28. úno 2016, 12:39

Nemyslím. Nejde o náboj který tam teoreticky byl ihned po výstřelu, tu hilznu jsi jistě viděl vyletět, ale o to, jestli se tam později nedostal další, nevystřelený náboj. Tak bych si to vysvětloval. Ale sám teorii RJ po slabé ráně nezastávám.

Jesus

Příspěvek#3213 » ned 28. úno 2016, 14:16

Honza - nabojovou komoru jsi prece dukladne vizualne zkontroloval i sachtu zasobniku, tak nemuzes byt v pr... protoze rozebiras nabitou zbran s nabojem v komore. Kde by se tam vzal ?

Jesus

Příspěvek#3214 » ned 28. úno 2016, 14:22

Prave proto ji muzes rozebirat az po te kontrole, aby nemohla byt ani teoreticky nabita, hlavne pockej 30 vterin a nezapomen po kontrole na rozborku a kontrolu hlavne pro jistotu pri rozborce i sborce. Vic to tu snad nebudem rozvijet, to by bylo zas na 50 stranek, proboha to uz nee :-)

SansLogique

Příspěvek#3215 » ned 28. úno 2016, 14:26

Člověk, kterej neví, co jsou hlavní části zbraně, tady někoho poučuje o rozborce po slabý ráně. To už fakt není možný!

Jesus

Příspěvek#3216 » ned 28. úno 2016, 14:32

O tom cemu uz rozumim, rad poradim. Taky jsem byl a jsem stale vdecny kdyz me muze nekdo poradit.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3217 » ned 28. úno 2016, 14:36

HonzaLBC - o tom ale byla cela ta rozjitrena debata na tema RJ pri psouku.
Vsechny strany se shodnou, ze je potreba udelat PORADNE VYBITI ZBRANE.
Jedna strana zastava nazor, ze pokud pres to uplne totalne perfektni vybiti zbrane dojde k tomu, ze po spusteni zaveru bude v komore ostry naboj, tak je lepsi si krome rzstreleneho gauce jeste nafouknout lauf.
Druha strana zastava nazor, ze pokud pres to uplne totalne perfektni vybiti zbrane dojde k tomu, ze po spusteni zaveru bude v komore ostry naboj, tak je lepsi, pokud si pri manipulaci k rozborce bouchnu (coz je mensi pravdepodobnost - protoze pri rane istoty si bouchnu na 100%, kdyz tam naboj je) nahodny vytrel, tak nevadi bouchnout si mene kontrolovanym smerem nez pri RJ a mozna nekoho trefit.
(to bych rekl, ze je asi tak objektivne shrnute tema toho sporu).
Nic subjektivniho uz psat nebudu - nechci to rozjizdet znova.
Vyber si, co dava vetsi smysl :-)

marinakus

Příspěvek#3218 » ned 28. úno 2016, 14:40

marinakus píše: Souvisí to asi s momentálním nárůstem zájemců o ZP jakož i počtem nových majitelů ZP, kteří považují za nutné nejen svoje zkušenosti ze zkoušek sdělit ale považovat je za jediné správné řešení problému.

V tomto příspěvku jsem se trochu spletl. Jak je vidět, odborníkem na problematiku se lze stát již před zkouškami. :lol:
Naposledy upravil(a) marinakus dne ned 28. úno 2016, 14:45, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#3219 » ned 28. úno 2016, 14:45

CMK : Je ještě třetí strana a té to je v podstatě šumák, důležitá je ta důsledná kontrola komory :D Bohužel se musí zvažovat obě dvě (tři) alternativy.

petmad

Příspěvek#3220 » ned 28. úno 2016, 14:48

Jen doplním, že i při rozborce je nutné, aby zbraň mířila do bezpečného směru. Pokud tedy člověk není hovado, tak ani teoretický výstřel při zahájení rozborky nepůjde doprostřed čela nezúčastněné osoby. Logicky mi proto přijde rozumnější riskovat výstřel do bezpečného směru než poškození zbraně (v horším případě i úraz střelce). Ale souhlas, už to tady znovu nerozvíjejme. :)

HonzaLBC: Chápu kam svou úvahou míříš, ale to už je trochu překombinované. Zkrátka pokud jdu rozebírat, nejprve se důsledně přesvědčím a provedu vizuální kontrolu, že ve zbrani náboj není. O to víc si dám na kontrole záležet, protože nebude následovat RJ. Chápu tvou úvahu, ale opravdu myslím, že to už je překombinované a u zkoušek by to komisař, který na vypouštění místo RJ trvá, určitě také takto nevyhodnotil.

tuton

Příspěvek#3221 » ned 28. úno 2016, 15:09

Pokusim se to trochu odlehcit. Doufam, ze se nedopustim hrubeho poruseni pravidel fora.

Zda se mi totiz, ze RJ pri slabe rane resp. kdykoliv, kdy si nemohu byt jist pruchodnosti hlavne, ziskava abych tak rekl dalsi rozmer. RJ zde mirou ochoty vystrelit teoreticky naboj do teoreticky ucpanyho laufu vyjadruje, jak moc si je strelec jist dukladnosti kontroly zbrane, ktera RJ predchazela ;-)

A abych se drzel tematu, mne z diskuse zatim vyplyva, ze az na me dojde rada a budu-li mit prilezitost, tak se u ZOZ zeptam....

marinakus

Příspěvek#3222 » ned 28. úno 2016, 15:12

tuton : Bravo, pochopil ...... komunikace při zkoušce je asi to nejlepší řešení téměř jakéhokoliv problému, pokud znám a jsem si vědom více možností řešení situace.

Jesus

Příspěvek#3223 » ned 28. úno 2016, 15:14

marinakus píše:
Souvisí to asi s momentálním nárůstem zájemců o ZP jakož i počtem nových majitelů ZP, kteří považují za nutné nejen svoje zkušenosti ze zkoušek sdělit ale považovat je za jediné správné řešení problému.

V tomto příspěvku jsem se trochu spletl. Jak je vidět, odborníkem na problematiku se lze stát již před zkouškami.

Nebylo by to poprve co jsi se spletl. Zrejme budes typicky popleta. Taky jsi psal , ze uz sem nebudes psat a zase jsi tu a opruzujes. Popleto :-)
Naposledy upravil(a) Jesus dne ned 28. úno 2016, 15:22, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#3224 » ned 28. úno 2016, 15:21

Jesus : Jestli jsem se tě nějak osobně dotkl, pak se omlouvám. Jen mi přišlo poněkud úsměvné když čekatel na ZOZ poučuje několikaletého majitele ZP, který zde na fóru má zpravidla dost přínosné příspěvky. Tím myslím HonzuLBC. Slibuji, že na tvoje příspěvky už reagovat nebudu žádným opruzováním a nechám tě žít.

Jesus

Příspěvek#3225 » ned 28. úno 2016, 15:26

Omluva se prijima. I nekolikalety drzitel ZP v tom ma hokej jak koukam, tak ho rad poucim :-)
Ty bys ostatne potreboval taky reparat jako sul. Ty strevo.

Zpět na