Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

Klicky

Příspěvek#1021 » pon 23. zář 2024, 16:56

Erix píše:
To Klicky:
Ocel? Máš tam doufám nějakou značku, nebo alespoň originál Paxcon nástřik nebo protistřepinový obal? Našel jsem firmu, co pláty dělá za pár stováků, ale nástřik má po domluvě, ale nevím jaká je kvalita. Hardox jsem byl upozorněn, že určitě nebrat, max z nouze třeba na zadní stranu batohu, nebo jako trénink závaží (je to spíše na radlice atd), Armox a Ramor jsou ty správné.

Mám od strikeface.cz s nástříkem. Je to ideální? Asi ne, na druhou stranu nečekám že po mě někdo bude střílet s 5.56 s ocelovým penetrátorem z 16"+ hlavně... A když jo tak to stejně bude jedno. Chtěl jsem hlavně něco s čím budu moct cvičit a časem dělat kurzy, a tohle byl takovej kompromis cena/výkon.

dan

Příspěvek#1022 » pon 23. zář 2024, 17:19

U treninkovyho vybaveni zadnej problem, ale u neceho na cem ma zaviset zivot bych byl s kompromisama opatrnej. Mohl bys toho do smrti litovat ...

Piggy

Příspěvek#1023 » pon 23. zář 2024, 18:29

To by bylo na chviličku :twisted:

CzechJoker

Příspěvek#1024 » pon 23. zář 2024, 18:32

Co instruktor, to názor. Někdo preferuje plechový kyrys a nic jiného neuznává. Jiný hejtuje ocel a propaguje keramiku. Třetí jde třeba s dobou a fandí UHMPWE. A čtvrtý se rozhoduje podle toho, kdo z výrobců mu co dá na "nezávislé" testování. Na UA prý prefrerují ocel, protože nastřelenou keramiku těžko vyměníš za novou, ale k tomu je plný YT videí s vojáky, kteří nosí trojkovou měkkou balistiku, protože už toho aj tak nosí tolik, že to drobné riziko smrti podstoupí.

cipis

Příspěvek#1025 » pon 23. zář 2024, 23:38

Protože trojkovou měkkou dáš "všude", kdežto pláty jen někde. A statisticky je střelných zranění naprosté minimum, na rozdíl od šrapnelů ...

CzechJoker

Příspěvek#1026 » úte 24. zář 2024, 06:21

Nebo nášlapných min, kazetové munice a dronů...

Motostrelec

Příspěvek#1027 » úte 24. zář 2024, 06:57

No, tak jak to tak čtu tak se nás víc a po X příspěvcích shodujeme v podstatě na dvou věcech které kdyby MV zařídila, tak by SZS neusnulo ve vákuu.

1) Volný přístup na některé vybrané střelnice PČR / AČR. (podmínky, rezervace termínu / či vypsání "otevřených" dnů v kalendářnim roce.

2) Definovat způsob práce / součinosti s hlídkou PČR aby bylo jasné že dokud není SZS samostaná organizace, tak bude vždy fungovat v kombinaci byť i jen s jedním policistou. Stejně jako když ve zvláštních případech posilovali hlídky PČR vojáci AČR.

Sobiho

Příspěvek#1028 » úte 24. zář 2024, 07:44

Tu dvojku bych poopravil v součinnosti složek IZS, jde o to aby si to mohl řídit přímo i VZ (velitel zásahu), PČR je často podřízená složka.

Ale jinak máš přesně pravdu, je to to, co zde píšu už dlouho. Žádné výhody a žádná legislativa umožnit SZS použít při MU (mimořádných událostech). A z legislativy vychází i koordinace a subordinace.

Navíc SZS jen virtuální pojem, je to jen množina členů, která není organizována a to považuji vlastně za jádro celého problému.

dan

Příspěvek#1029 » úte 24. zář 2024, 10:36

Motostrelec píše:Definovat způsob práce
zpusob prace se ridi platnou legislativou, v tech situacich na ktere pravdepodobne myslis by slo zejmena o NO a KN. To neni nijak neobvykly princip, napriklad v bojovych misich neni vzdy mozne cekat na osobu opravnenou poskytovat zdravotni peci podle platneho zakona a potrebny ukon (nebo podani vyhrazeneho leku) provede ten, kdo je po ruce a vi co udelat. A cini tak prave v rezimu KN. Nerikam, ze by specialni pravni uprava nektere veci neusnadnila, mimo jine by zvysila pravni jistotu tech, co pomoc poskytuji, ale uz z toho, ze v armade jim to takhle funguje dlouha leta a zasadni problemy tam s tim nejsou nevidim duvod, proc by to v pripade SZS melo byt bez zvlastniho zakona nemozne jak mi tu opakovane tvrdite.

Motostrelec píše:součinosti s hlídkou PČR... SZS ... bude vždy fungovat v kombinaci ... s jedním policistou.
To mi tak nejak zni samo sebou, ze soucinnost s hlidkou PCR neni bez te hlidky mozna ;-)
Ale rozumim co chces asi rict. Ani na to zadny zvlastni zakon nepotrebujes. Pokud Policie potrebuje pri plneni svych ukolu pomoc od fyzicke osoby, vyzada si ji v rozsahu, v jakem to dana situace vyzaduje na zaklade §18 zakona o Policii. Stejnou pravomoc ma VZ na zaklade §21 zákona o Hasičském záchranném sboru

Takze muzete mi nekdo konkretne popsat situaci kdy
a) Policie nebo HZS potrebuje konkretni pomoc nejake osoby pri plneni svych ukolu
b) k dispozici je osoba, ktera se zavazala takovou pomoc poskytnout
a zakon nedovoluje, aby Policie nebo HZS o takovou pomoc pozadala, pripadne nedovoluje osobe vyzadanou pomoc poskytnout ?

At se tu nedohadujeme o dojmech a muzeme se bavit o zcela konkretnich situcich.

dan

Příspěvek#1030 » stř 25. zář 2024, 08:45

Tusil jsem, ze se prikladu nesejde mnoho ;-)

Prace se zbrani je prace jako mnoha jina. Neni vyjimecna tim, ze chyba muze mit vazne i smrtelne nasledky ani tim, ze ji je treba ji umet a pri nevykonavani dovednost klesa. Nakolik ji konkretni clovek umi dobre se vetsinou zjistit neda a je potreba verit tomu, co on sam o sobe rekne. To jsou vsechno atributy, se kterymi se setkavame denne, napriklad na silnici a umime s nimi pracovat. Odpor "bez zvlastniho zakona to jde v jinych pripadech, v tomhle to ale nepripada v uvahu" mi zni spise jako mentalni blok vznikly tim, ze vsech smrticich nastroju co lide pri praci pouzivaji, jde v tomhle pripade prave o zbrane.

Tim rozhodne nechci tvrdit, ze by se nekomu nejaka uprave zakona nehodila. To je o konkretnim navrhu - jaky problem chci resit a jak ho navrhuju resit. Ale tady bychom meli mluvit predevsim o tech, ktere se tykaji zakona o nakladani se zbranemi. Ne proto, ze jsme valkychtivi magori, co se nemuzou dockat az budou s kverem hlidat mistni Konzum a strilet hladove maminky s kocarkem, ale proto, ze je to tema tohoto diskusniho vlakna.

Motostrelec

Příspěvek#1031 » stř 25. zář 2024, 12:49

Ja jen mohu souhlasit.

změny o kterých si myslím že by byly ku prospěchu rozvoje SZS, tak aby nabýval smysluplného konceptu dle mého není nutno hned měnit zákony. Ale jsou spíš organizačního rámce v rámci PČR/AČR.

A teď taky trochu odbočím k AZ AČR - tento koncept třeba začal tak že byl podceňován a shazován a to i zevnitř z AČR. Ale postupně se na něm pracovalo a postupnými kroky se dostal do bodu kdy se s AZ i armáda chlubí.

A dle mého má ale stále koncept AZ AČR spoustu práce před sebou, neboť jeho největší problém, jak se ukazuje je hlavně současný personální model, který narazil na hranice svých možností a potenciálu. Zde mám obavu, že bez změny zákonů se to již neobejde.

Ale stav v jakém se nyní SZS nachází je pouhý začátek a jde o to jestli se bude nějak dál rozvíjet, nebo zamrzne a časem vyšumí.

dan

Příspěvek#1032 » stř 25. zář 2024, 14:29

Jen technicka - SZS jsou svym pojetim bliz "predurcencum" nez AZ. At uz modelem financovani, nebo absenci formalni vnitrni struktury. Takze to vzajemne okukovani mezi AZ a SZS bude uzitecne jen omezene.

Motostrelec

Příspěvek#1033 » čtv 26. zář 2024, 06:50

No, to já jsem nechtěl SZS přirovnávat k AZ. Ale spíš ukázat na to že vše nové kolem OS v pojetí státu trvá dost dlouho, než se nějak vyprecizuje. A SZS je z tohoto pohledu na začátku cesty. Jen mám strach, aby ta cesta nebyla slepa..

Sobiho

Příspěvek#1034 » čtv 26. zář 2024, 10:36

Jenže AZ mají legislativu Zákon č. 45/2016 Sb. Zákon o službě vojáků v záloze
SZS není nic...

A když jsme u toho, co se tu psalo ohledně povodní, tak já osobně byl minulý týden v České Vsi a Písečné a vůbec to tam nefungovalo jak nám ulhaná ČT dávala v reportážích. To video s tím mostem a neschopnosti AČR je pravda, AČR jsou největší lemplové co jsem kdy viděl, PČR v malém počtu ale kucí hlídali jak mohli, HZS krajů tam bylo prakticky jen kvůli volbám a zbytek v malém počtu a nebýt ZÚ HZS tak jsme se nedostali na druhou stranu, protože ten ponton AČR stavěla úplně blbě 3 dny a kucí ze ZÚ přesypali jeden pol spadlého mostu, tak se dalo dostat na druhou stranu. Tak a teď si představte, že v tom bordelu by měla fungovat nějaká SZS. To je neskutečně zábavná myšlenka... V neděli jsme jeli domu a do té doby tomu tak bylo. A jen tak mimochodem, byli tam vězni a ti dřeli jak koně, zatímco AČR se válela před hotelem i s technikou... Ano vězni jsou pro nás přínosnější než AČR. Sorry jako. No a jak by se tedy řídila SZS na místě? Kdo bude vydávat úkoly? Organizace? Když stát a kraj neuřídí základní složky IZS a AČR? Byl jsem na povodních x krát před tím, ale takový bordel a neschopnost jsem ještě nezažil, hlavně, že se zbudovali volební místnosti a HZS to zabezpečila, zatímco ostatní lidé potřebovali pomoc a makali na pokraji sil...

CzechJoker

Příspěvek#1035 » čtv 26. zář 2024, 12:16

Jistě uznáš, že to, co popisuješ, není problém SZS, ale složek.

Zpět na