Kluk agresivně bije holku - ZASTAT SE JÍ?

Patton

Příspěvek#106 » pát 13. kvě 2016, 13:05

Čop píše:http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=403324&sId=&mId=

Jak byste reagovali v takovém případě?

Položil jsi nám otázku, ale nedal jsi do placu tohoto vlákna svou odpověď. Naprav.

Čop

Příspěvek#107 » pát 13. kvě 2016, 14:09

Já jsem tu otázku položil právě proto, že jsem si nebyl úplně jistý. Hlavně otázka toho, že mám u sebe zbraň, což je obrovská odpovědnost. Nicméně bych asi nenechal věc jen tak. Nosím nůž s taktickým perem, takže bych mu asi pokud možno překvapivě udělal touto součástkou nějaké ošklivé zranění na hlavě a doufal, že ho to od dalších kravin odradí. Jako další možnost mě napadá použít zásobník v sevřené pěsti. Každopádně bych reagoval a snažil bych se ho zaskočit. Překvapení je nejlepší spolubojovník.

kolombo

Příspěvek#108 » pát 13. kvě 2016, 14:12

No, on by možná byl překvapen i tím, že se někdo zvedl a šel ho ukáznit.

Patton

Příspěvek#109 » pát 13. kvě 2016, 14:31

Tady jde o to, že zastat se, by mělo být snad normální, ale nesmíš použít fyzické násilí jako první, jinak se z tebe stává útočník, protože si nebyl napaden ty. Napřed musíš dostat facana (viděno svědky), abys mohl dokonat obranu napadené ženy. Avšak přiměřenými prostředky (ruce, obušek, pepřák atd). Zastat se někoho s pistolí v autobuse NE, to by byl velkej prů-er, když by nešlo o tvůj život, nebo život tvých nejbližších.

cipis

Příspěvek#110 » pát 13. kvě 2016, 14:41

Ale houby. Možná občas podle některých soudců ano, ale podle zákona a podle selského rozumu nemůžeš být útočník, když se vydáváš někoho bránit. Zákon vůbec neřeší, jestli je to tvůj život nebo život tvých nejbližších, ale pouze zájem chráněný blablabla ...
A přiměřené prostředky mít nestačí, jinak to bude patová situace, nesmíš akorát použít zcela zjevně nepřiměřené. A taková hlaveň/vodící tyčka, když se pistole použije jako boxer, tak dělá pěkné obtisky.

Sedmej

Příspěvek#111 » pát 13. kvě 2016, 14:44

nesouvisí to úplně s touhle situací. ale v rámci debaty o pomáhání při napadení.
někde jsem četl, že při napadení na veřejnosti se vůbec nedoporučuje obecně volat "pomoc pomoc", ale je zásadní se rozhlédnout a oslovovat konkrétní lidi o pomoc. například "pane v černé bundě, pomoc." a podobně. lidi prý v takové situaci pomůžou, i když jinak by se dívali stranou.
obdobně, pokud chcete bránit někoho, je vhodné konkrétně oslovit někoho dalšího a jít pomoct ve dvou.
ale berte to jako teorii, která asinejde použít všude za každé situace. v praxi jsem to neviděl a ani vidět netoužím.

Čop

Příspěvek#112 » pát 13. kvě 2016, 14:49

To platí obecně. Konkrétní lidi zatáhnout do konkrétní činnosti. "Ty hned volej policajty, ty taky (pro jistotu), ty to natáčej na mobil, ty sundej košili a ucpi tu díru...". Obecné pokyny typu "tak sakra, pomůže mi někdo" jsou úplně zbytečný.

Jirka-t

Příspěvek#113 » pát 13. kvě 2016, 14:50

Sedmej: To zní rozumně, protože člověk v černé bundě už si to pak nebude moct tak snadno omluvit a nechat na někom jiném. Zajímavá psychologie. Budu si pamatovat.

Jirik.fx

Příspěvek#114 » pát 13. kvě 2016, 14:53

Já jsem to fakticky zažil. Říkám klukovi vedle: "Hej, přece to tak nenecháme? Jdem do toho?" a šel bez mrknutí oka. Sám od sebe by asi nešel.

Serz

Příspěvek#115 » pát 13. kvě 2016, 14:56

tohle je platne u autonehody, kdy 30 "piiiip" stoji a cvakaji to na instagram. u napadeni jsem "slysel" volat HORI :)
ale proc jsem zase na tohle tema sel a neco pisu... pomoct cloveku v tisni? ano, samozrejme, slusna, slechetna vec. akorat ta vec, ze zakony jsou v tu chvili proti vam... a vy budete za c*raka a potazmo ponesete trestni odpovednost, pze frajer mlatil borku z lasky. mne takhle odsoudili kamarada

cipis

Příspěvek#116 » pát 13. kvě 2016, 14:58

Už tu psali jiní, ale nechce se mi to přepisovat

Sedmej: Tak to se neuvádí u napadení, ale obecně při jakémkoliv maléru. Zejména při autonehodě, kdy všichni postávají a čučí. Není to z toho důvodu, že by nechtěli, ale spíš, že potřebují postrčit. Prostě proběhne tzv. zamrznutí. A pak je potřeba někoho, kdo to rozhýbe. Klidně někdo, co neumí první pomoc, ale zvládne dokopat někoho dalšího, kdo ji začne poskytovat atd. Od toho jsou i školené obsluhy tísňových linek, takže stačí opravdu zavolat a poslouchat instrukce. Ty volej, ty dones to, ty běž dát trojúhelník, ty sundej bundu atd.
Je to v každém, takové to čučení, ale dá se to postupně odbourat. Kolem první nehody projedete a když si to uvědomíte, tak u druhé třeba už zastavíte a zvládnete se zeptat, jestli něco nepotřebují. Tuhle jsem se vracel v noci ze služebky, vidím auto v protisměru, na blikačkách, v příkopě postávali tři lidi, jak byla tma, tak nebylo vidět, co tam dělají, tak jsem zastavil, houkl, jestli něco nepotřebují a bylo vidět to příjemné překvapení v obličejích těch lidí, že se někdo ptá. Byli to filmaři, co tam něco potmě zkoušeli natočit s reportérkou :) Že je to auto ČT, jsem zjistil až poté :D
Takže jak jsem psal, ono obecně je potřeba si to přehrát znovu, protože samozřejmě člověka hryže i svědomí, že nic neudělal, a zkusit si vymyslet, co by udělal příště. Příště to samozřejmě bude zase něco jiného, tak ten "scénář" nebude dokonalý, ale už to "potřebujete něco?" může být tím spouštěčem dříve naučených věcí u lidí ...

Seržo, zákony nejsou proti nám. Jen jejich výklad a použití soudci.

Serz

Příspěvek#117 » pát 13. kvě 2016, 15:11

muzou byt mysleny jak chteji. KN a NO jsou taky mysleny dobre a presto vetsina jde sedet

cipis

Příspěvek#118 » pát 13. kvě 2016, 15:14

To těžko posoudit, protože nemáme k dispozici nějaké statistiky. Nicméně dle mediálně prezentovaných případů se to zlepšuje ...

P.V.

Příspěvek#119 » sob 14. kvě 2016, 19:42

Patton píše:Tady jde o to, že zastat se, by mělo být snad normální, ale nesmíš použít fyzické násilí jako první, jinak se z tebe stává útočník, protože si nebyl napaden ty.

Blbost.

Patton

Příspěvek#120 » sob 14. kvě 2016, 20:05

P.V. Jedoznačně jsi to označil za blbost, ale jestli jseš nebo nejseš právník, tak to tady ve vlákně nějakým paragrafem obhaj. Já to vidím tak, že když ten magor bude bít tu holku a já ho jako první majznu po hlavě po slovním upozornění, aby toho nechal (nejsem bitkař a nemám 2 m) a způsobím mu těžké ublížení na zdraví, tak se budu oprávněně obávat o svůj čistý trestní rejstřík.

Zpět na