Zbrojní průkaz
- Alcatraz
Příspěvek#107 » pon 25. úno 2013, 17:44
jsou to lidi, taky nemusí vědět všechno. Většinou stačí na to upozornit, řeknou aha, to jsem nevěděl, a jde se dál. Ale je důležitý vědět, jak to má být + jaká je běžná praxe. A ani v jednom případě netrvat za každou cenu na svém, ale tady na fóru by se měly právě tyhle dva případy řešit.
A hlavně nevidět autoritu tam, kde žádná není. Myslet si, že ženská za pultem na zbrojním nutně ví něco o zákoně je asi stejná, jako myslet si, že ta bábovka na FÚ rozumí daním. Nerozumí. Její práce je vědět, kam má napsat datum a kam dát razítko, ne co se kam píše. A podobně to mají ti na zbrojním. Oni mají za úkol vybírat papíry, najít na zbrani číslo a zkušební značku a založit papír. Cokoliv navíc ví jen "ze zkušeností", ale ne autoritativně. A nemá cenu si dělat iluze. O novém návrhu zákona o zbraních ví půlka osazenstva tady na fóru víc, než většina zbrojních oddělení PČR. Protože jestli z nich někdo něco ví, tak jen proto, že se o to zajímá mimo práci jako nadšenec do zbraní.
A hlavně nevidět autoritu tam, kde žádná není. Myslet si, že ženská za pultem na zbrojním nutně ví něco o zákoně je asi stejná, jako myslet si, že ta bábovka na FÚ rozumí daním. Nerozumí. Její práce je vědět, kam má napsat datum a kam dát razítko, ne co se kam píše. A podobně to mají ti na zbrojním. Oni mají za úkol vybírat papíry, najít na zbrani číslo a zkušební značku a založit papír. Cokoliv navíc ví jen "ze zkušeností", ale ne autoritativně. A nemá cenu si dělat iluze. O novém návrhu zákona o zbraních ví půlka osazenstva tady na fóru víc, než většina zbrojních oddělení PČR. Protože jestli z nich někdo něco ví, tak jen proto, že se o to zajímá mimo práci jako nadšenec do zbraní.
- Marvvin
Příspěvek#109 » pon 25. úno 2013, 18:18
Se schválně zejtra komisaře zeptám, až to teda prolezu a budu mít papír v ruce - u nás se střílí totiž uplně všechno přesně dle regulí
Znám i několik lidí, co vylítlo na ABE na střelbách z malorážky - podle tohoto výkladu by stačilo třebaba na Bčko vzít brokovnici a nasypat tři rány nazdařbůch směrem na terč, ty tři broky tam dycky najdou cestu, to už mi přijde opravu moc jednoduchý...
Na finančáku dycky dobře funguje na úřednice "Mohla by jste mi prosím najt v zákoně, kde se praví, že je to tak, jak říkáte?" akorát pak čekáte, než přijde veoducí, než vedoucí zavolá do Prahy a než se po hodině usnesou, že asi opravdu chtěj něco, co chtít nemůžou....
Znám i několik lidí, co vylítlo na ABE na střelbách z malorážky - podle tohoto výkladu by stačilo třebaba na Bčko vzít brokovnici a nasypat tři rány nazdařbůch směrem na terč, ty tři broky tam dycky najdou cestu, to už mi přijde opravu moc jednoduchý...

Na finančáku dycky dobře funguje na úřednice "Mohla by jste mi prosím najt v zákoně, kde se praví, že je to tak, jak říkáte?" akorát pak čekáte, než přijde veoducí, než vedoucí zavolá do Prahy a než se po hodině usnesou, že asi opravdu chtěj něco, co chtít nemůžou....
- Alcatraz
Příspěvek#111 » pon 25. úno 2013, 19:07
no, a když si doneseš svojí brokovnici, tak už budeš úplně za vodou
Jak kdyby bylo těžký nastřílet s malorážkou s oporou 4/5 někam do terče
Logiku do toho netahat. Taky se nerozporuje, že E střílí jen z pistole a přitom si může koupit i tu brokovnici nebo kulovnici. Nebo, že se nedělá rozborka z dlouhé samonabíjecí, kterou má beztak půlka nadšenců doma.
U zkoušky člověk musí předvést jistou dávku devotnosti, ale takovou měnší stížnost.. během 3 měsíční čekací lhůty...

U zkoušky člověk musí předvést jistou dávku devotnosti, ale takovou měnší stížnost.. během 3 měsíční čekací lhůty...

-
frantisekkozisek - Příspěvky: 326
- frantisekkozisek
Příspěvek#112 » pon 25. úno 2013, 19:37
No bohužel to není všechno tak jednoduchý jak zákon píše. Já když jsem dělal ABE tak jsem oporu u malorážky použít nemohl, protože prej dělám A tak musím nastřílet 4 z 5 bez opory. No tak jsem to ještě pochopil, i když byl jsem znevýhodněn proti normálnímu áčku (musel jsem nastřílet 4), ale i proti béčku (střelba bez opory) ... Co mě ale překvapilo, tak když tam šel pak někdo jen BE tak stejně nemohl střílet s oporou, i když si o ni vysloveně řekl.
- Valda83
Příspěvek#113 » pon 25. úno 2013, 19:55
Jak to tady ctu tak si myslim jinej kraj, jinej mrav. Ja mam ABE a odbouchal jsem jen kratkou s rozborkou a to bez nejake protekce, aby si nekdo nemyslel. Ono se to ani neda. Ale prekvapilo me to ze mam i B a nedelal jsem ani rozborku nebo manipulaci s dlouhou. Protoze kazdej si ji stejne poridi jak uz tu nekdo zminil. Tohle si myslim ze neni uplne spravne. Ja se na to pripravil jak osobne tak pomoci toho kurzu bezpecne manipulace a nelituji toho. Strileni je drahej konicek ale, kdyz k tomu pridam moje rybareni jsem rad, ze nemam se zenou spolecny ucet 

- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#115 » pon 25. úno 2013, 23:35
frantisekkozisek píše: ... Co mě ale překvapilo, tak když tam šel pak někdo jen BE tak stejně nemohl střílet s oporou, i když si o ni vysloveně řekl.
Uprimne receno, pokud se nekdo netrefi bez opory z malorazky do terce (zasahy musej byt v terci, je jedno kde), tak ...

Dodavam, ze nejsem zadny ostrostrelec.
- HonzaLBC
Příspěvek#116 » úte 26. úno 2013, 00:21
Asi takhle, před zkouškou jsem trénoval malorážku bez opory, sice šlo všechno do terče, ale stačilo malé zatřesení rukou a bylo to rozházené po celém terči. Při zvýšené nervozitě u zkoušky bych si bez opory nebyl moc jistý, jestli by mi to třeba neulítlo, takže jsem střílel s oporou a dal všech pět hezky u sebe skoro do středu terče. Asi bych to dal i bez opory, ale když na ní mám podle zákona nárok a chci střílet s oporou, tak prostě komisař musí dovolit použití opory.
- Valda83
Příspěvek#117 » úte 26. úno 2013, 00:40
To ilicz:
ja strilel jen z kratke bez kecu. Kdes to delal? Cckari delali S a R na vsechny a strelbu ze vsech. A pri manipulaci se vyptaval na milion veci. Ja a borec vedle me jsme meli ABE a jen kratka. Me jen vadilo s tou dvojkou delat rozborku a mirit do bezp. prostoru pri tom lamani. Malorazka je zaludna ale da se to. Stejne si myslim ze nejvetsi majzla si da clovek kdyz uz manipuluje sam bez nikoho kdo ho kontroluje.
To jomekabi:
ja kdyz zacinal tak jsem netrefil z 5 ran ani terc a stydel jsem se. Pak jsme zjistili ze jsem pravak a strilim na levou skz oko, jako je moznost klapka nebo celenka, ale ja radsi moznost realne strelby tak jsem zacal strilet na levou ruku a da se to. U te brokovnice jsem ucukl dozadu, ale to ze jsem mel blby postaveni pri stelbe.
Moje motto: Kdo chce hleda reseni, kdo nechce hleda vymluvy
ja strilel jen z kratke bez kecu. Kdes to delal? Cckari delali S a R na vsechny a strelbu ze vsech. A pri manipulaci se vyptaval na milion veci. Ja a borec vedle me jsme meli ABE a jen kratka. Me jen vadilo s tou dvojkou delat rozborku a mirit do bezp. prostoru pri tom lamani. Malorazka je zaludna ale da se to. Stejne si myslim ze nejvetsi majzla si da clovek kdyz uz manipuluje sam bez nikoho kdo ho kontroluje.
To jomekabi:
ja kdyz zacinal tak jsem netrefil z 5 ran ani terc a stydel jsem se. Pak jsme zjistili ze jsem pravak a strilim na levou skz oko, jako je moznost klapka nebo celenka, ale ja radsi moznost realne strelby tak jsem zacal strilet na levou ruku a da se to. U te brokovnice jsem ucukl dozadu, ale to ze jsem mel blby postaveni pri stelbe.
Moje motto: Kdo chce hleda reseni, kdo nechce hleda vymluvy

- reddog
Příspěvek#118 » úte 26. úno 2013, 06:41
Valda 83:
Chapu spravne, ze diky levemu ridicimu oku jsi, coby pravak, zacal strilet "silnou" levou rukou?
Dva moji znami, ktere jsem vzal na strelnici, meli take tendenci, si ke svemu ridicimu levemu oku, sahnout pro zbran levou rukou, ac jsou tedy pravaci. A ze mam na ty "levookare" stesti, tak dalsi se snazil strilet pravym okem, a... same hodiny. Chvilku to trvalo, prijit na "vadu", dokonce uz chtel i nasupene odejit, ale povedlo se a dnes je strileni jeho oblibeny konicek. Co tim chci vsim rict? Ne vsichni "instruktori" si daji tu praci, provest predstreleckou pripravu a pokud navic i pri ofiko placene priprave na zkousky instruktor "zaspi", muze to pro noveho strelce znamenat nasledne mnohem vice prace pri "preucovani".
Sam jsem pravak, do nastupu do skolky jsem pry pouzival obe ruce pro vsechny cinnosti, pro kresleni trochu prevladala leva, pro silove veci pak nepatrne prava. Nejspise vlivem "komancskeho" zrizeni v kinderlagru, mne vychovatelky nutily do prace prevazne prave ruky (pry se mi to vubec nelibilo a stalo to dost slzicek). Vysledek? Drtivou vetsinu dulezitych veci zvladnu dnes pravou i levou rukou. Strileni taktez, ale nez jsem prisel na to, ze ridici oko je leve! a presneji ovladam zbrane ze silne ruky prave!, tak jsem si na strelnici zazil hodne zklamani.
Chapu spravne, ze diky levemu ridicimu oku jsi, coby pravak, zacal strilet "silnou" levou rukou?
Dva moji znami, ktere jsem vzal na strelnici, meli take tendenci, si ke svemu ridicimu levemu oku, sahnout pro zbran levou rukou, ac jsou tedy pravaci. A ze mam na ty "levookare" stesti, tak dalsi se snazil strilet pravym okem, a... same hodiny. Chvilku to trvalo, prijit na "vadu", dokonce uz chtel i nasupene odejit, ale povedlo se a dnes je strileni jeho oblibeny konicek. Co tim chci vsim rict? Ne vsichni "instruktori" si daji tu praci, provest predstreleckou pripravu a pokud navic i pri ofiko placene priprave na zkousky instruktor "zaspi", muze to pro noveho strelce znamenat nasledne mnohem vice prace pri "preucovani".
Sam jsem pravak, do nastupu do skolky jsem pry pouzival obe ruce pro vsechny cinnosti, pro kresleni trochu prevladala leva, pro silove veci pak nepatrne prava. Nejspise vlivem "komancskeho" zrizeni v kinderlagru, mne vychovatelky nutily do prace prevazne prave ruky (pry se mi to vubec nelibilo a stalo to dost slzicek). Vysledek? Drtivou vetsinu dulezitych veci zvladnu dnes pravou i levou rukou. Strileni taktez, ale nez jsem prisel na to, ze ridici oko je leve! a presneji ovladam zbrane ze silne ruky prave!, tak jsem si na strelnici zazil hodne zklamani.
- Valda83
Příspěvek#119 » úte 26. úno 2013, 13:24
To reddog:
Ja musim strilet na levy oko pac ho neumim zavrit abych strilel na pravy a jsem ke vsemu pravak, takze moje silna ruka je prava. A kdyz jsem dostal malorazku a nebo tu dvojku do ruky a postavil jsem se k tomu tak instruktor jen kroutil hlavou
tak me rekl at to zkusim na levou a to uz bylo "dobry". S tou malorazkou se to da, ale kdyz si stoupnu s tou dvojkou tak se citim na tu levou stranu divne. Je to neprirozeny postoj a chce to cvicit protoze to se mnou hazi jak s hadrem 
Ja musim strilet na levy oko pac ho neumim zavrit abych strilel na pravy a jsem ke vsemu pravak, takze moje silna ruka je prava. A kdyz jsem dostal malorazku a nebo tu dvojku do ruky a postavil jsem se k tomu tak instruktor jen kroutil hlavou

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí