Novela evropske smernice o zbranich

P.V.

Příspěvek#1081 » pát 16. pro 2016, 07:53

matias píše:Asi jsem nesmírně naivní, ale k čemu halasně připravovat ústavní zákon, lze-li využít stávají nutnou obranu, krajní nouzi a odvrácení
přetrvávajícího nebezečí. Je snad v současnosti explicitně zakázáno použít soukromě drženou zbraň proti útočníkovi - teroristovi? Tro-
chu mi to připomíná tu starou blbost - vojenskou konzervu s medem, jejíž obsah sloužil mazákům pro holuby k mazání kolem huby.

No minimálně se ústavní zákon hůř mění nebo ruší.

Ale spíš to vypadá, že nejde ani tak o možnost užití jako spíš o deklarování práva mít zbraň na obranu.

Citace připravovaného §:
Občané ČR mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů ČR. Podmínky a podrobnosti stanoví zákon.

Čímž by bylo i nošení zbraně vyřešeno, kdyby si na to EU vzpomněla. Otázku omezení nábojů ani "AR15 a spol." to ale neřeší...

oldlamehand

Příspěvek#1082 » pát 16. pro 2016, 08:22

Pablo.gs píše:Matias: Je to dobré např. k tomu, že je velmi obtížné aplikovat směrnici EU, pokud je v rozporu s ústavou. Prostě Ústavní soud to shodí. Pokud se mýlím tak mě opravte.

Jak píšete, chápu to prostě jako vyšší míru garance práva, které u nás funguje i v současnosti, a namířené to je asi především proti takovým snahám, jaké teď vyvíjí EK.

Pablo.gs

Příspěvek#1083 » pát 16. pro 2016, 08:28

Oldlamehand: Ano, a řekl bych, že není moc zemí na světě (v EU žádná) které mají právo držet a nosit zbraň, deklarované přímo v ústavě

SJirka

Příspěvek#1084 » pát 16. pro 2016, 08:32

Zdravím, názory od kdy budou změny platit se docela liší. Je nu někdo, kdo ví určitě, kdy změny začnou platit? Jestli ihned po schválení směrnice v tom březnu, nebo až po zavedení do našich zákonů a jak dlouhá může být tato lhůta? Jde mi o to, zda po schválení směrnice budu mít ještě nějaký čas na nákup.

P.V.

Příspěvek#1085 » pát 16. pro 2016, 08:37

SJirka: Radši bych nečekal... Vzhledem k tomu, že není jasný celý text směrnice...

Drvoštěp

Příspěvek#1086 » pát 16. pro 2016, 08:47

Už slyším to prasečí kvičení!!
Obrázek
Tatííínek Vás vochrání, zbraně nepotřebujetéééééé!!!
Vybírat džizháh je součástí kultůry našich hostů a nikdo nesmí mít možnost tomu bráánííít!!!

A co teprv vymyslí tenhle zjev:
Obrázek
Moh by na protest na svoboďáku u pyje vyvalit své mediálně osvědčené moudí pod heslem:
"Tohle musí být naše jediná zbraň"

pedro!

Příspěvek#1087 » pát 16. pro 2016, 09:02

Tak nakonec nebude třeba ani usilovat o czexit; oni nás vyhodí sami :lol:

SJirka

Příspěvek#1088 » pát 16. pro 2016, 09:06

P.V.: Samozřejmě že máš pravdu, jenže já nedávno udělal zbroják, teď díky vedlejšáku našetřil na první pistoli a na pušku už nic nezbylo, tak jsem doufal, že budu mít čas třeba během příštího roku našetřit. Zatím to vypadá, že budu mít smolíka.

tuton

Příspěvek#1089 » pát 16. pro 2016, 09:08

SJirka:

Nejsem si jist v implementacni lhute, uz jsem slysel vsechno mozne od trech mesicu do dvou let.

Ale hypoteticky a obecne: Smernice zavazuje clenske staty k jeji implementaci okamzikem vyhlaseni (obdoba naseho zverejnovani ve sbirce zakonu). Od tohoto okamziku zacina bezet implementacni lhuta. Na obcany jednotlivych statu se tedy smernice zacne primo vztahovat az okamzikem ucinnosti implementacniho zakona.

Smernice vsak muze na okamzik ucinnosti implementacnich zakonu vztahovat dalsi lhuty. Prikladmo stanovi, ze, co ja vim, u zubnich kartacku, ktere nejsou v souladu se smernici, muze clensky stat udelit vyjimku na dobu ne delsi nez dva roky od ucinnosti implemetacniho zakona. Stary zakon tedy plati po dobu od zverejneni smernice do okamziku ucinnosti noveho implemetacniho zakona, plus potom vyjimka dalsi dva roky. Pri dvloulete implementacni lhute tak mohou byt prodavany zubni kartacky podle starych pravidel celkem az 4 roky.

Tak a ted ty nase zbrane a proc je v tom takovej gulas. Jak jsem naznacil vyse, ve smernici mohou byt ruzne lhuty. A jedna se tyka i toho grandfatheringu - ponechani si zbrani, ktere uz mam doma. Nevim, jak to ve finale bude, ale mezi vsemi temi informacemi, co se na nas vali, zaznelo i to, ze staty budou moci povolit onen grandfathering jen u zbrani, ktere jejich vlastnici nabyli jeste pred zverejnenim smernice nikoliv vsak po nem. Tady tudiz dopada smernice na obcany jeste drive, nez je implementovana. Jestli to tak dle prava jde udelat, je diskuse pro odborniky a to ja nejsem. Kazdopadne oblibena pravnicka formulace pouzitelna na ty, co budou rikat, ze koupili legalne v dobe, kdy sice uz byla smernice, ale nebyla jeste implementovana, je "vedet mel a mohl." Mozna ale i toto je duvod proc nyni prosakuji informace o drasticky kratke bezprecedentni implementacni lhute 3 mesice. Aby si lidi stihli toho koupit co nejmin a aby clenske staty nemely moc casu si vse poradne promyslet...

SJirka

Příspěvek#1090 » pát 16. pro 2016, 09:35

tuton: Díky za vysvětlení, takže do toho března do schválení je to 100% že mohu koupit, poté je to 50:50 (nikdo přesně neví) než to vyjde definitivně v našem zákoně. Pak už smůla. Díky

tuton

Příspěvek#1091 » pát 16. pro 2016, 09:38

SJirka: Strucne ve dvou vetach jsi vyjadril to, na co ja potreboval pul stranky :-)

rcc

Příspěvek#1092 » pát 16. pro 2016, 10:01

Mít takový paragraf v ústavě by bylo dobré. Dle prvních mediálních informací vládne mezi politiky nadšení. Udidíme zda neochabne, až EU vytasí svou nejmocnější zbraň - dotace neboli peníze! Nadruhou stranu v turbulentních dobách poslední doby se může současná EU klidně i zhroutit.

P.V.

Příspěvek#1093 » pát 16. pro 2016, 10:09

Myslíš až EU řekne "Žádné dotace!", Bureš se zeptá "Ani pro Agrofert?" a EU odpoví "Ani pro Agrofert ani pro Tebe!"? :angel:

zedik

Příspěvek#1094 » pát 16. pro 2016, 11:19

no já bych nejásal pánové ,předvolební boj už frčí .církevní restituce před volbama taky slibovali zrušit že?
a i když to schválí a budeme mít právo vlastnit tak to nijak neřeší ty AR/AK/SA nebo se pletu?
z mého pohledu je jediná jistota czechzit

iloveguns

Příspěvek#1095 » pát 16. pro 2016, 11:51

Já bych to viděl jako takové populistické gesto. My vám ty osmapadesátky atd. včetně zásobníků sice budeme muset zakázat, EU si nemůžeme dovolit neposlechnout, ale jako odškodnění vám dáme do ústavy právo na obranu. Takže příprava na něco za něco....

Zpět na