Nákupní povolení

Nightfury

Příspěvek#1111 » úte 5. dub 2016, 18:55

Zdravím, jako nováček se ZP i na tomto foru bych k tématu nákupního povolení měl jeden poznatek. Dle sdělení PČR na Praze 4 aktuálně není možné podat nákupní povolení společně se žádostí o vydání ZP... s odkazem na zákon, který odkazuje na to, že o NP žádá držitel ZP.

mikky

Příspěvek#1112 » úte 5. dub 2016, 19:53

Odkázal bych soudruhy z PČR Praha 4 na zákon č. 119/2002 Sb., § 12, odst. 5-7, zejména pak odst. 7, věta druhá:

(5) Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje

a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti,

b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání,

c) provozování koncesovaných živností v oboru zbraní a střeliva,

d) zajišťování ostrahy majetku a osob,

e) zabezpečování úkolů podle zvláštního právního předpisu,10) nebo

f) ochrana života, zdraví nebo majetku.

(6) Příslušný útvar policie vydá povolení k nošení zbraně kategorie B, uvádí-li žadatel důvod uvedený v odstavci 5 písm. b), c), d), e) nebo f).
(7) Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím. Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.

Bohužel je tam klíčové slovíčko "lze", které jaksi neimplikuje povinnost. Policisté tedy nejsou povinni toto rozhodnutí vydat současně se ZP. Ale můžou, nic jim to nezakazuje.

marinakus

Příspěvek#1113 » úte 5. dub 2016, 19:56

Nejen "lze" ale i s "rozhodnutím", nikoliv s žádostí o vydání. Vše ostatní je jejich benevolence.

mikky

Příspěvek#1114 » úte 5. dub 2016, 20:06

A taky je tam "vydat" a ne "žádat". Jednoduchou implikací lze dovodit, že pokud by nebylo možné "požádat" o NP před vydáním ZP, nedávala by ta věta v odst. 7 vůbec smysl.

bomba

Příspěvek#1115 » úte 5. dub 2016, 20:22

Záleží na oddělení. Někde jdeš požádat o zbroják a nákupko není problém. Si lze všimnout, že datum vystavení ZP a nákupka jsou stejná. Prostě v ten den se vytvoří i nákupko a následně se vydá společně se zbrojákem. A někdě sistím nechtějí komplikovat život, tak ti žádost vezmou až po vydání ZP.

NuNo

Příspěvek#1116 » úte 5. dub 2016, 20:44

A jakej je v tom rozdíl ....?
Příjdeš na policii a daj ti ZP a nákupko .....nedo příjdeš na policii a daj ti ZP a na počkání nákupko .....dyť je to to samé ne tak kde je problém?

Nightfury

Příspěvek#1117 » úte 5. dub 2016, 20:45

mikky píše:Odkázal bych soudruhy z PČR Praha 4 na zákon č. 119/2002 Sb., § 12, odst. 5-7, zejména pak odst. 7, věta druhá:

(5) Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje

a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti,

....

Bohužel bych řekl, že je třeba uvažovat v kontextu dalších právních ustanovení zejména pak § 12 "O povolení podle odstavce 1 žádá držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence na předepsaném tiskopise, jehož vzor stanoví prováděcí právní předpis."

Zde se jasně píše, že žádá držitel zbrojního průkazu, i proto jsem se s nikým nedohadoval, protože je to zde explicitně napsáno a co tím dohadováním získám, pokud jak mi ta milá slečna to mají nařízeno po nějakém problému...

Nightfury

Příspěvek#1118 » úte 5. dub 2016, 20:46

NuNo: je otázka, jestli je i v Praze nákupka na počkání standardem, zkušenost s tím nemám, případně jestli využijí svých 30 dnů...

bomba

Příspěvek#1119 » úte 5. dub 2016, 20:58

NuNo píše:A jakej je v tom rozdíl ....?
Příjdeš na policii a daj ti ZP a nákupko .....nedo příjdeš na policii a daj ti ZP a na počkání nákupko .....dyť je to to samé ne tak kde je problém?

Rozdíl je v tom, že spousta oddělení nákupko na počkání nedělá. Hlavně Praha je v tom pověstná. Takže čekáš cca 3 týdny na zbroják a pak další 2-3 na nákupko. Jsou i oddělení, které lhůtu 30 dní max využívají.

NuNo

Příspěvek#1120 » úte 5. dub 2016, 21:03

Tak to pak chápu tu rozhořčenou debatu..........Brno na počkání a s úsměvem :)

mikky

Příspěvek#1121 » úte 5. dub 2016, 21:46

Nightfury: tvůj výklad práva ("Zde se jasně píše, že žádá držitel zbrojního průkazu") je naivní (to není urážka :) ) a v praxi nefunguje, mj. protože existuje ten odst. 7, kterej říká, že "Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence."

NuNo: Problém je především v tom, že si s tebou správní orgán (zde roli SO hraje Policie) vytírá zadnici, místo aby ti vycházel vstříc, ačkoliv v popisu jejich práce je pravý opak. SO má povinnost vycházet vstříc a zatěžovat žadatele co nejméně - a to je i smyslem tý věty v ZoZ, že "Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence."

Rex

Příspěvek#1122 » stř 6. dub 2016, 07:50

Taky jsem na nákupka čekal, na počkání nevystavují. Vlastně, pokud mne neklame paměť, tak na počkání nebylo nic kromě orazítkování žádosti o ZOZ.
První papír (žádost o ZOZ) jsem odnesl na policii před více než pěti měsíci a stále ještě nestřílím z vlastní zbraně, aktuálně čekám ještě na průkaz první zbraně, pak budu čekat na druhou, protože se nedaly koupit najednou, atd. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaká poslední zkouška na zbroják, test asertivity nebo tak něco.... Že když po páté návštěvě policejního oddělení a postávání ve frontě, někdo s nervama vystříkne, tak mu ten zbroják seberou.... Ale realita je taková, že lidí s žádostma chodí hodně a oddělení to nestíhá. Nedivím se, vždycky stojím frontu až na schodech a kdyby každému všechno vypracovávali na počkání, tak na těch schodech stojím dva dny.
Sere mně to, protože hodiny pro veřejnost jsou jen dva dny v týdnu, a jen do pěti, tedy si ještě ke všemu musím brát v práci volno ale nedá se nic dělat..... já chtěl zbroják, je na mně abych to martýrium absolvoval.
"SO má povinnost vycházet vstříc a zatěžovat žadatele co nejméně" ....a kolik je "co nejméně" ? Tyhle neurčitě formulovaný zásady, se dají těžko nějak účinně použít, to je tak akorát dobrý na vyvolání ostré konfrontace...

cipis

Příspěvek#1123 » stř 6. dub 2016, 08:05

Rexi, ale jsou i jiné cesty, než osobně. Nikde není psáno, že to musí být osobně, takže můžeš začít papírovou poštou, pokračovat mailem s el. podpisem, či končit datovou schránkou a platbou poplatku na účet. Vzhledem k tebou uváděným termínům to pak vyjde na stejno, protože jsou některá oddělení, co "dusí" za "nový" způsob (který zákon nevylučuje) vyřizování a dají ti to na konci lhůty.

Rex

Příspěvek#1124 » stř 6. dub 2016, 08:30

Cipis: to jsem si říkal taky.....
Já moc nechápu konkrétně to nákupko. Oprávnění vlastnit takovou nebo makovou zbraň (kromě A) vyplývá ze skupin zbrojního průkazu, ....tak proč nestačí i u Béček až dodatečná registrace ? Stejně to nákupko vystaví vždycky. Ale pravděpodobně nemám dostatek znalostí jak ten systém funguje a co všechno je třeba zpracovávat.

cipis

Příspěvek#1125 » stř 6. dub 2016, 08:32

OT: protože se v EU rozhodli, že to bude na povolení. Tak se to udělalo tak, že se vlk nažral a koza zůstala celá. Buďme rádi, že to tak je a funguje to.

Zpět na