Provadeci predpisy k novemu ZOZ

CzechJoker

Příspěvek#121 » pon 20. říj 2025, 10:53

Ale jo, proč ne.

<IRONIE>

Potkal jsem chlápka, jmenoval se Mykola Tkačenko, ovšem psáno s CH místo Č. A ten mi řekl, že má české občanství a český zbrojní průkaz a nabídl mi zachovaný, možná trošku olítaný, kalach AK-47 s příběhem. Cena byla příjemných 800 € i se čtyřmi nadrcnutými šuplíky, no byl bych blázen konstáble, kdybych po to neskočil. Mykola mi uvěřil, že jsem občan téhož státu, jsem způsobilý k právním úkonům a mám nejen zbroják, ale i nákupko. A tak slovo dalo slovo a ve Stodůlkách, nedaleko stanice Luka, jsme se kolem půlnoci potkali - on mi předal naprosto legální zbraň a já jemu naprosto voňavá eura. Až doma jsem zjistil, že kromě příběhu je koloušek ve fulu, ale co už. On není občan a já nemám ZP, ale koho to sere.
Příští týden se s Mykolou potkám znovu, tentokrát mi slíbil eňoňuno droník s hlavicí z RPG. Prý naprostá klasika, v Malmo už nic jiného nepoužívají, když chtějí nějaký ohňostroj na takové to domácí žvýkání. Tchýně bude mít narozky, tak trochu zapaříme, gangsta style vole.

</IRONIE>

ondrush

Příspěvek#122 » pon 20. říj 2025, 11:34

to sa tyka provadecich predpisu k novemu zoz jak?

rozdiel tvojho pribehy v sucasnom stave a stave ked zacne platit novy zoz je aky?

Pokial pribeh upravis tak, ze ty opravnenie mas, po kupe full ak od pana M.T. ho pojdes registrovat, s pribehom, ze to ma byt semi, nakupko mas a PCR ti tvoje domnienky (ze je to legalne ak v semi od legalneho drzitela) vyvrati, tak si sice -800€, ale tvoje jednanie v dobrej viere predsa plati, na pana M.T. das urcite panom z PCR kontakt, aby si svoju stranu pribehu doriesili sami a ty si budes nasledne svojou cestou ziskavat spomenutych 800€

Blacky

Příspěvek#123 » pon 20. říj 2025, 11:43

nemá cenu pořad dokola plakat nad rozlitým mlíkem. Je prostě rok 2025. Už dávno sme měli mít spoustu věcí digitalizovaných. To že se to nám "brontosaurům" třeba nelíbí nic neznamená. To bylo u zavádění všeho. Ano muze být clovek, co by s kartičkama PZ snadneji neco prodal, protoze neni zvyklej klikat na mobilu. Ale to uz je holt jen znamka, tooh, ze je starej. Naproste vetsina mladsich (a nerikam, ze to je vždy dobre) má mobil jako část svyho těla. Jsou neustále on-line, stale prihlaseni. Pro ne bude kliknuti na portal obcana, nebo cokoli uplne pohoda a nejaky karticky vubec neresej.

CzechJoker

Příspěvek#124 » pon 20. říj 2025, 12:28

Mě by se líbilo, kdybychom měli dotaženou digitalizaci. Podání DPFO je noční můra, tři úřady, tři různé papíry a přitom je to kravina a všichni chtějí to stejné číslo.
Bohužel, i u nás platí to, co kdysi velmi trefně řekl Viktor Černomyrdin - Mysleli (jsme) to dobře, dopadlo to jako vždycky.

JirkaCV

Příspěvek#125 » pon 20. říj 2025, 12:49

Netuším, jak to děláš, ale já mám DPFO + soc + zdr do hodiny hotovo i s úhradou. Asi by to šlo i líp, ale i takhle to docela funguje.

Blacky

Příspěvek#126 » pon 20. říj 2025, 12:56

BTW: tak si projizdim ty otazky. Mnooo
V. Zdravoveda je legranda. Nektery otazky jsou i vtipne.
IV.Nauka o zbranich a strleivu je pohoda. (ze granat je munice si clovek musi pripomenout :) ) Jak vypada lankasterka a kresadlovej zamek se ten kdo to nezna holt nauci.
III jine pravni predpisy - to uz je misty slozitejsi
II provadecky to mi prijde jednoduche (znehodnocovaci znacky si holt zapamatuju a par tech lhut taky a oser s autem taky.
I ZoZaS kuaa tam jsou veci o kterych sem vzivote neslysel a ani je nejak neodvodim. Tady to bude veeelky test pameti :) Zatim furt nemam njety ty R 1-4 a Po NO skupiny :)

marinakus

Příspěvek#127 » pon 20. říj 2025, 13:02

Tak ještě jednou a pomaleji. Mě digitalizace vůbec nevadí. I přes to, že už mám pro některé přetočený tachometr mi IT technika nedělá žádné problémy. Pokud ovšem funguje a je pro své užívání přizpůsobena. Což zcela zjevně není a pořád se mám spoléhat na sliby státní správy, že ono to prostě fungovat bude. Dokonalým příkladem je výpadek E-občanek při volbách. Kolik procent populace je asi tak používá a systém zkolaboval. Rozumím i tomu, že jako správce střelnice jsem na střelnici od 1.1.2026 vlastně jako estetický doplněk a nenesu skoro za nic odpovědnost. Co asi tak udělá policie při prvním průseru? Prostě pozastaví činnost střelnice. To je taky totiž ta jednodušší varianta bez jakékoliv odpovědnosti. Tak všem vítačům nových nedotažených praktik hodně štěstí.
Naposledy upravil(a) marinakus dne pon 20. říj 2025, 13:06, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#128 » pon 20. říj 2025, 13:05

Blacky : Kategorie zbraní jsou brnkačka. Jen se jinak nazývají a flobertky jako takové zmizely, takže spadly jako zadovky pod registraci. Ovšem otázky z legislativy jsou fakt celkem masox. I jejich formulace v testech.

dan

Příspěvek#129 » pon 20. říj 2025, 14:23

marinakus píše:Když nechápeš souvislosti
Ty zadne souvislosti nenabizis. Ty jen opakujes, ze nevidis vyhody. A kdyz ti nekdo rekne jake vidi on, ty prohlasis, ze je za vyhody nepovazujes. Ano, pak pro tebe ta zmena skutecne zadnou vyhodu neprinasi. To ti opravdu tolik ti vadi, ze tobe ne a me ano ?

marinakus píše:Rozumím i tomu, že jako správce střelnice jsem na střelnici od 1.1.2026 vlastně jako estetický doplněk a nenesu skoro za nic odpovědnost.
Ty jsi na strelnici osoba,, ktera vykonava dohodnutou praci pro zamestnavatele. Jemu jsi odpovedny za jeji kvalitni odvadeni. Pokud pusobis na strelnici, kde od tebe zamestanavatel zadnou odpovednost (mozna ani praci) nevyzaduje, tak preju aby vam to tak vydrzelo co nejdele.

marinakus píše:Co asi tak udělá policie při prvním průseru? Prostě pozastaví činnost střelnice.
To mohla i ted. Ale kdo chce psa (nebo novy ZoZ) bit, ...

vvitty

Příspěvek#130 » pon 20. říj 2025, 14:37

CzechJoker píše:Mě by se líbilo, kdybychom měli dotaženou digitalizaci. Podání DPFO je noční můra, tři úřady, tři různé papíry a přitom je to kravina a všichni chtějí to stejné číslo.
Bohužel, i u nás platí to, co kdysi velmi trefně řekl Viktor Černomyrdin - Mysleli (jsme) to dobře, dopadlo to jako vždycky.

Bylo by lepsi kdyby se to dalo podat jednim pdfkem, ale jednotne inkasni misto slibujou vlady uz dekady.... ale i tak, po zpracovani DPFO je vlastni podani na ty tri urady otazkou pul hodiny i s vyplnenim tech papiru pro zbyle dva urady a zaplacenim. Ani neni potreba vstavat z kresla...

vvitty

Příspěvek#131 » pon 20. říj 2025, 14:40

cipis: souhlas. Jen je potreba aby na to spravci, resp. spise majitele strelnic zareagovali a vyhazeli si z provoznich radu povinnosti ktere jim zakon vubec neuklada.

Ze nebude potreba resit jestli si k hracce beru i spravnou karticku atd. bude dobre zjednoduseni. Stejne jako nemuset resit jestli manzelce s zelezem davam i spravnej papir...

marinakus

Příspěvek#132 » úte 21. říj 2025, 13:27

dan : Hádat o blbostech se tu nehodlám. Ty děláš někde správce střelnice?

dan

Příspěvek#133 » úte 21. říj 2025, 15:40

Ano. A u nas provozni rad povoluje veci, ktere jsou dovolene jen opravdu malokde. Nektere dokonce nejsou povoleny nikde jinde v Evrope. Takze je opravdu kriticky dulezite aby spravce zajistil bezpecnost. Zadna karticka, z jakehokoliv materialu, nerekne, jestli clovek co prede mnou stoji bezpecne zvladne to, co ma v planu delat. A muze jit o relativne jednoduche veci, treba strelba za pohybu s odstranovanim zavad, nebo o veci narocne, treba teamova prace se strelbou do vice smeru. Nebo pruchod killhouse ve vice lidech.

Spravce je povinen zajistit bezpecnost. Jak osob na strelnici tak osob mimo ni. V tom mu, jestli ma clovek zbrojak, ani to jak dlouho ho ma, moc nepomuze. Nekteri soucasni spravci ted, kdyz jim povinost kontroly dokladu zakon zrusil maji pocit, ze jsou na strelnici jen na okrasu. Pritom ta zakladni a nejdulezitejsi povinnost jim stale zustala. Jenze - tu oni nechavaly byt. Nerikam, ze vsichni, dokonce nerikam ani, ze vetsina, ale neni malo takovych.

A i proto zmenu tak vitam. Snad konecne majitelum strelnic i spravcum samotnym dojde, ze jejich hlavnim ukolem neni (a nikdy nebyla) formalne kontrolovat doklady. A snad, aspon z nudy, kdyz uz ne z pocitu odpovednosti, zacnou delat to, co meli delat vzdycky. Dohlizet na bezpecnost. Ne, to opravdu neni to, ze u vstupu zkontroluju doklad. A bezpecnost je benefit pro nas vsechny, at jsme zrovna na strelnici, nebo jen prochazime pobliz ni.

Stale ale trvam na tom, ze ona "zmena" je rozsirenim moznosti a nic nezmizelo. Prakticky vsechny stare poradky mohou zustat zachovany, pokud si to bude vlastnik strelnice prat. Fyzicke doklady i nadale existuji a pokud si strelnice da do provozniho radu, ze ho pri vstupu strelec musi predlozit, pak ho bude muset predlozit. A jestli spravce i nadale bude kontrolu dokladu povazovat za svuj hlavni a nejdulezitejsi ukol - no tak bude.

Tvrdis, ze fyzicke doklady byly zruseny - a aby to byla pravda, pomahas si tim, ze fyzicke doklady podle noveho zakona neuznavas. Tvrdis, ze nektere veci budou podle noveho zakona slozite. A kdyz ti nekdo ukaze, ze to lze udelat i jednoduse, shodis to ze stolu jednim slovem - ty takovy postup neuznavas a odmitas. Pak pochopitelne zustavaji ty slozite.

Sorry, ale pro me to cele to ma znaky "kdo chce psa bit ...".

Doufam ale, ze si rozumime, ze to, ze se neshodneme v tomhle je spor odborny. Nema, alespon z me strany, zadny presah do osobni roviny. Je spousta veci, kde se s tebou shodnu. Akorat v tomhle fakt nerozumim jakej problem tam SKUTECNE vidis. Protoze ty co rikas z casti neexistuji a z casti nechapu, proc na te veci zalezi vic tobe a nez tomu, koho se tyka. Ale mozna jsem jen mimoradne nechapavej.

A jsme tu off-topic. Pravem dostanem po papuli.

marinakus

Příspěvek#134 » úte 21. říj 2025, 16:23

dan : Tak tenhle tvůj příspěvek jsem fakt nepochopil ani já a že jsem se snažil. Tady a takto to asi nevyřešíme, tak to necháme být. Třeba se někdy potkáme osobně a pak si můžeme popovídat. Třeba o tom, jak má správce střelnice ručit za bezpečnot střelby a manipulace u každého střelce, zvlášť když jich střílí víc najednou za pohybu po ploše. To neber prosím jako invektivu. Jen jako něco, co nechápu.

dan

Příspěvek#135 » úte 21. říj 2025, 16:45

Tim, ze to nenecha delat nekoho, kdo to neumi a/nebo na to nema disciplinu aby to delal spravne/bezpecne. A tohle fakt kontrolou karticky nezjistis. To na nej proste musis aspon chvili koukat. A to je soucast, ba dokonce hlavni napln, spravcovo prace.Samozrejme, pokud ho neznas z drivejska.
Neni to zadny kouzlo. Je to podobny jako na kurzech. Ty zacinaji tim, ze si vsichni maji vybit a provest kontrolu zbrane. A uz kdyz se podivas an tohle, tak mas slusnej prvni nastrel toho, na koho je potreba dat sakra pozor a s kym to asi bude spis v poradku. Zkusenej spravce se na ne bude par minut divat a zakladni predstavu mit bude. A fakt narocny veci asi nenecha delat nikoho, kdo tam uz driv nedelal veci jednodussi.

Priznam se, ze mi neni uplne jasny, co je nejasny na tom, ze spravce ma za povinnost zajistit bezpecnost.

To neni o tom, ze zabrani vzniku jakekoliv chyby - protoze chybu muze udelat kdokoliv a kdykoliv. Ale je to o tom, ze neschvali lidem delani veci, ktere delat neumi a tak ani nepoznaji, ze delaji neco nebezpecne spatne. Samozrejme, aby neco takoveho mohl posoudit, musi tomu sam rozumet - coz muze byt problem. Ale nedostatek znalosti nenahradi kontrolou dokladu.

Zpět na