Provadeci predpisy k novemu ZOZ

marinakus

Příspěvek#136 » úte 21. říj 2025, 16:52

dan : Jojo, znám i střelnice, kde měli rozdělené střelce do určitých kategorií podle "schopností". Ale třeba to děláte lépe. Neříkej mi, že každému stojíš třeba hodinu za prdelí. Samozřejmě, že to, jak umí vzít zbraň do ruky o něčem svědčí. Na druhou stranu je spoustu namachrovaných borců, kteří to sice umí velice dobře ale na palebné čáře bych s nimi být nechtěl. O pohybu na ploše už radši nepíši vůbec. A s tou kartičkou jsi to fakt nepochopil. Mě vůbec nejde o nějaké kontroly. Jen jsem konstatoval, že to nikomu v podstatě žádné plus nepřináší ale je to skoro přesně naopak. A vůbec nejde o střelnice.

ante

Příspěvek#137 » úte 21. říj 2025, 17:15

Já se jenom pro jistotu zeptam protože mi to tu začíná připomínat armádu. Správce střelnice - to neni ten chlapík kterej tam chrápe za sklem, že ne?

cipis

Příspěvek#138 » úte 21. říj 2025, 18:22

Naprosto souhlasim s danem.
Jestli to spravce strelnice nezvladne, co popisujes, tak tam nema co delat jako spravce! Tohle je jeho (ted bude jedina) hlavni a zcela zasadni napln prace. Zajistit tu bezpecnost.
Nebo se tam nema tak strilet, kdyz to nezvlada dodrzovat. Anebo tam ma byt vic spravcu (ostatne zoficialnili ridici strelby).
Za roky spravcovani jsem videl ledacos, par lidem rekl, at uz priste nechodi, videl spoustu tech namachrovanych zacatecniku, kde jsem jim stal opravdu nekolik hodin doslova za prdeli, ale take jsem utekl ze strelnice, kdyz tam zacali strilet policajti (to jsem tam nebyl jako spravce), stejne tak jsem s klidem nechal nejake prvostrelce neco vic vyzkouset, protoze poslouchali na slovo a do pismene plnili pokyny.

Takze ano, praci spravce strelnice je v pripade potreby i hodiny stat nekomu za prdeli, protoze zajistit bezpecnost je primarni ukol spravce.

Nejake karticky v tom absolutne nehraji zadnou roli.

marinakus píše:Třeba o tom, jak má správce střelnice ručit za bezpečnot střelby a manipulace u každého střelce, zvlášť když jich střílí víc najednou za pohybu po ploše. To neber prosím jako invektivu. Jen jako něco, co nechápu.

dan

Příspěvek#139 » úte 21. říj 2025, 18:50

marinakus píše:znám i střelnice, kde měli rozdělené střelce do určitých kategorií podle "schopností"
Treba my. Byla to podminka balistika, aby nektere veci vubec schvalil. A mame dokonce i kategorie spravcu strelnice. Jsou veci, ktere nemuze schvalit kazdy spravce strelnice.

Ale to je dano tim, ze se u nas smi delat veci jinde zcela neslychane. Na standardnejsi strelnici, kde je povolena mirenka z pevny cary a na tech lepsich u toho navic muze nabity vytasit a nabity ulozit, ale tim to konci, tak komplikovany system samozrejme nepotrebuji.

A ne, nestoji u nas spravce kazdemu za zady. Staci chvilku kouknout na zacatku, obzvlast pokdu ej to nekdo, koho vubec neznas, a pak se parkrat prijit podivat behem doby - to zu na vsechny, i ty, co znas. On nikdo nemuze prijit jen tak z ulice a rict "chci si s kamaradama zkusit vycistit killhouse". Teda - muze - ale v takovem pripade si zaplati dohled po 100% casu a ten mu opravdu bude stat za zady celou dobu. Jako prichozi z ulice muzes delat jen takove ty beznejsi veci - zhruba do urovne strelby za chuze, pokud vsichni pujdou dopredu a v jedny linii. Mozna muze i chuzi vzad, kdyz nepujde vic nez jeden. Slozitejsi veci muze delat jen nekdo, kdo tam neni poprve a u jednodussich veci ukazal, ze ma dovednosti a rozum. A to jestli ma zbrojak muze mit nejakou vahu jen u tech naprosto nejprimitivnejsich cinnosti. A i tam je velmi nebezpecny z drzeni zbrojaku predpokladat cokoliv o dovednostech dotycneho.

marinakus píše:Jen jsem konstatoval, že to nikomu v podstatě žádné plus nepřináší
A ja na to, s odkazem na to "nikomu" opakovane namital, ze ja tam pro sebe plust vidim. Naopak, necitim naprosto zadnou ujmu, ze se zmenil material na kterem jsou udaje natistene ani z toho, ze zanikla povinnost mit doklad u sebe. A jinou faktickou zmenu tam fakt nevidim. Jen rozsireni moznosti o nejake dalsi metody jak neco prokazat. Nic neubylo. Fyzicke dokladu jsou s nami stale, a na tom, ze jejich fakticka platnost je zavisla na zaznamu nekde v nejakem registru se taky nic nezmenilo, to uz dlouha leta plati i pro stavajici doklady. Nelibi se mi to stejne jako tobe, ale tohle nam neprinesl ani novy zakon, ani nahrada plastovych karticek za papirove listiny.

audis

Příspěvek#140 » úte 21. říj 2025, 19:01

Dane:
Rozumím ti z půlky, protože text je 2x delší než pointa, kterou jsi jim chtěl říci a pointu skoro nevidím. Opakovaně.

Ohledně karet vs apek: vidíš to svoje a z tvého zdůvodnění nevidim přínos užitek pro tebe a pro zajištění bezpečnosti na střelnici pro tebe a návštěvníky. Tvoje zdůvodnění je přinejvetsim přínos nového systému nulový. = stálo to prachy, přínos nula.

cipis

Příspěvek#141 » úte 21. říj 2025, 19:04

Jak prinos nula? Nebudu muset travit hodinu tim, ze budu kontrolovat obcanku, zbrojak a desitky prukazu zbrani a stovky cisel. Zbude jen overit totoznost.To za prve.
Za druhe nebudu muset nosit krabici s prukazama zbrani.
Tedy do vecerky skaknu akorat s dvoustovkou v jedne kapse a ve druhe 9x19. A vlastne jeste klice/kartu/mobil ... Jinak vubec nic.

vvitty

Příspěvek#142 » úte 21. říj 2025, 20:11

audis píše:Dane:
Ohledně karet vs apek: vidíš to svoje a z tvého zdůvodnění nevidim přínos užitek pro tebe a pro zajištění bezpečnosti na střelnici pro tebe a návštěvníky. Tvoje zdůvodnění je přinejvetsim přínos nového systému nulový. = stálo to prachy, přínos nula.

Prinos je uz v tom ze pokud nahodou zapomenes doma karticku tak Ti v pripade kontroly nehrozi prestupek.

Co se strelnic tyka - treba to bude impulz pro to odstranit nektere pakarny. I kdyz tezko rici, casto si je tam pridelavaji sami. Jako treba zdeseni v ocich nejmenovane spravkyne kdyz na ZP a PZ byly odlisna jmena, s tim me tam odmitla pustit... spokojenosti bylo ucineno zadost dodanim treti karticky kde uz bylo jmeno spravne (akorat teda tu zbran jsem sebou nemel a stejne jsem strilel z te kterou nevlastnim, no) => cisty formalismus, ale nekdo to tak holt chce.

dan

Příspěvek#143 » stř 22. říj 2025, 16:47

Jako spravce strelnice nemam povinnost kontrolovat doklady, coz me ani strelnici nic neprinasi a jen to stoji cas, ktery bych mel venovat na veci, ktere dulezite jsou. Jako drzitel zbrane nespacham prestupek, pokud s sebou nemam doklady. Jako (soukromy) prodejce zbrane se mohu s protistranou dohodnout, ze mi doklady prokazujici jeji opravneni zbran nakoupit posle predem, v digitalni podobe - takze ja mam cas si je v klidu projit a v pripade pochybnosti overit driv, nez se nekde potkame (tam uz mi jen prokaze totoznost). A ty doklady mi navic zustanou, takze pokud se pozdeji objevi pochybnosti, zda jsem overil opravneni kupce, mohu predvest na zaklade ceho jsem je overil. Ale pokud se na digitalnich dokladech nedomluvime, stale to mohu overit "postaru" z fyzickych dokladu, ktere mi kupec predlozi na miste. Dneska, kdyz s nekym sdilim zbran (a to sdilim) ma dotycny na rade strelnic potize neb nedokaze prokazat, ze dotcenou zbran drzi opravnene (a spravce strelnice ma povinnost to overit), po novu takovou povinnost jednak spravce strelnice nema, druhak, pokud to presto bude chtit overit, tak zbrojni list tuto informaci obsahovat bude a tak uz by se nemelo stavat, ze strelce na strelnici nepusti.
Doufam, ze je to strucne dost - co veta, to jedna vyhoda, ktera se me osobne bezprostredne tyka.

vvitty

Příspěvek#144 » stř 22. říj 2025, 17:17

ad prokazani legalniho opravneni k cizi zbrani - ono by to i slo, ale kdyz reakci na dolozeni rozhodnuti je "to neni prukaz, to me nezajima" tak je to tezky...

Erix

Příspěvek#145 » stř 22. říj 2025, 18:09

Veškeré nejasnosti a rozpory bych nyní viděl už jako účelové se snahou o to, že "komunita" střelců postupně zničí sama sebe. ;) Ona i EU s tím tak trochu počítá, prostě zavést nesmysly a nejasnosti, nic k tomu neříct a lidi se časem "unaví" a vzdají to. :roll: Jinak jak říkám, digitalizace se dobrý sluha, ale zlý pán -> kompletní soupis a evidence osobních údajů, majetku, dovedností,... a to ne už dávno pouze pro potřeby samotného státu, zde opravdu GDPR nefunguje a to hrubě. 8-)

marinakus

Příspěvek#146 » stř 22. říj 2025, 18:19

dan : Tvl, ty prostě nedáš pokoj. Nikdo vlastně nevíme, jak to bude v reálu vypadat a neodpoví na to ani policisti z dohledu ale ty jsi někde jinde. A ten provozák na střelnici vám dělal Komenda, že?

cipis

Příspěvek#147 » stř 22. říj 2025, 20:02

V realu to bude takove, jake si to s balistikem a mezi sebou v ramci norem udelame.

Blacky

Příspěvek#148 » čtv 23. říj 2025, 13:24

Prave prisel mail od CZR (a) pcr o novinkach od 1 ledna.

Vážená paní, vážený pane,
dovolujeme si Vás informovat, že od 1. ledna 2026 nabývá účinnosti nový zákon č. 90/2024 Sb. o zbraních a střelivu.
Tento nový zákon přináší mnoho změn. Informujeme Vás touto cestou alespoň o některých z nich, přičemž jednou z podstatných změn je ta, že se ruší veškeré zbrojní doklady ve fyzické podobě, mimo Evropského zbrojního pasu (bude nový formát) a Certifikátu znehodnocené zbraně (vydávajícím úřadem bude nově Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva). Všechny ostatní doklady (zbrojní průkaz, průkaz zbraně atd.) však nebudete povinni odevzdávat, jejich platnost končí dnem 31. prosince 2025.
Další podstatnou změnou je postup při podávání žádostí u registrací, ohlášení nebo převodů zbraní nebo hlavních částí zbraní, kdy již tyto žádosti bude možné podávat na kterémkoli útvaru Policie České republiky, služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, tedy v rámci celé České republiky (dříve pouze na příslušném útvaru Policie České republiky, služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, v rámci kraje dle místa Vašeho trvalého pobytu).

Další důležitou změnou je, že vyrozumívání robotickými službami, kterému předcházelo podání Vašeho souhlasu se zpracováním svých osobních údajů Policii České republiky - službě pro zbraně a bezpečnostní materiál, taktéž končí dnem 31. prosince 2025.

V případě, že si nadále přejete být upozorňováni 3 měsíce předem prostřednictvím SMS na mobilní telefon nebo e-mail ohledně:

1) vyrozumění držitele ZO (zbrojní oprávnění, dříve zbrojní průkaz) o konci platnosti zdravotní způsobilosti
2) vyrozumění držitele MO (muniční oprávnění, dříve muniční průkaz) o konci platnosti zdravotní způsobilosti
3) držitele EZP (evropský zbrojní pas) o konci platnosti tohoto dokladu

je potřeba se přihlásit na tzv. Portálu občana (https://obcan.portal.gov.cz/prihlaseni), kde tyto kontaktní údaje si sám každý držitel vyplní (po přihlášení v záložce nastavení).
Toto vyrozumívání bude nově realizováno na kontaktní údaje zadané držitelem na Portálu občana - tedy zapsané do Registru obyvatel.

Vzhledem k rozsáhlým změnám (zcela nový zákon o zbraních a střelivu) není reálné zde popsat všechny změny. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme se seznámit s tímto novým zákonem včas, popř. se s Vašimi dotazy obrátit nejlépe na Váš příslušný útvar Policie České republiky, služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, kde jste zvyklí vyřizovat své záležitosti v rámci dané problematiky.

NA TENTO E-MAIL NEODPOVÍDEJTE. Byl Vám zaslán pracovištěm HELPDESK pro centrální registr zbraní na e-mailovou adresu, která je vedena v systému centrální registr zbraní.

POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY
ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
Olšanská 2
130 51 Praha 3

DVII

Příspěvek#149 » čtv 23. říj 2025, 13:34

Jj, posílají všem

ante

Příspěvek#150 » čtv 23. říj 2025, 13:47

jj, asi všem na který mají emila. Měl jsem to tam už včera.

Zpět na