Povely/popisky k závadám

marinakus

Příspěvek#16 » ned 22. pro 2024, 16:39

Erix : K vypuštění přes palec tě v podstatě nemůže nikdo nijak nutit.

Klicky

Příspěvek#17 » ned 22. pro 2024, 16:48

off topic, ale u vypouštění přes palec... čistě teoreticky kdyby to člověk posral a zbraň vystřelila, má v takovým případě závěr dost velkou sílu aby člověku ten palec třeba "přerazil" nebo se o něj prostě zastaví bez větších škod?

Bavíme se o devítce btw.

ante

Příspěvek#18 » ned 22. pro 2024, 16:49

Jarda.Jezek píše:Alexandře, nejjednodušší máš si na střelnici, kam půjdeš na zkoušku, zaplatit kurz. Pravděpodobně se kurz odehraje manipulačně na těch zbraních, na kterých pak budeš zkoušen. K tomu se seznámíš s místem a budeš při zkoušce v pohodě, protože to tam už budeš znát.

+1 Tohle je ta nejlepší rada, jakou můžeš dostat.

Erix

Příspěvek#19 » ned 22. pro 2024, 16:56

marinakus píše:Erix : K vypuštění přes palec tě v podstatě nemůže nikdo nijak nutit.

Dobré vědět.

To Klicky:
Rukou devítku dokážeš přidržet, že nepřebije. V tvém případě bych řekl, že to přinejmenším pěkně kousne a obrazí palec.

Carloss

Příspěvek#20 » ned 22. pro 2024, 19:49

Klicky píše:off topic, ale u vypouštění přes palec... čistě teoreticky kdyby to člověk posral a zbraň vystřelila, má v takovým případě závěr dost velkou sílu aby člověku ten palec třeba "přerazil" nebo se o něj prostě zastaví bez větších škod?

Bavíme se o devítce btw.

Závěr při výstřelu udržíš. Ale palec ti to s ohledem ke koncentraci sil na zadní plochu závěru ošklivě natrhne.

Klicky

Příspěvek#21 » ned 22. pro 2024, 21:13

Díky

scorpions.cz

Příspěvek#22 » ned 22. pro 2024, 22:34

Je třeba si uvědomit, že závadu nemusí simulovat jen komisař, ale můžete si jí vyrobit i sami.
Poslední zkoušky:
Uchazeč dostal 3 školní náboje a měl zbraň připravit ke střelbě. Napáskoval zásobník a stáhnul závěr dozadu, ale potom ho pomalu rukou vracel do přední polohy. Vyrobil si závadu - zádržku. nechal jsem ho závadu vyřešit a bohužel pro uchazeče neúspěšně. Přitom můj povel zněl jasně " vytvořil jste si závadu- zádržku, vyřešte jí tak, aby jste mohl pokračovat ve střelbě". Pravděpodobně nepočítal s tím, že si závadu vyrobí sám a začal zmatkovat.

Murphy

Příspěvek#23 » pon 23. pro 2024, 10:09

Ja si vyrobil selhac pri poslednim vystrelu. Nejak jsem se palcem oprel, kde jsem nemel.
Prislo mi, ze to komisare udivilo vic, nez mne.

Erix

Příspěvek#24 » pon 23. pro 2024, 14:05

Tak taky, možnost si závadu sám vytvořit. ;) No každopádně to chce klid, nadechnout se, třeba i 5s popřemýšlet, než udělám něco jinak, než má být. :)
Každopádně zaplať bohu za to, že jsou již minulostí různé papírky,... :twisted: Za mě, pokud to není nic co ohrožuje bezpečnost, tak bych to neřešil. Vše, co se dá opravit a provést znovu, tak by mělo být odpuštěno (nemyslím fatální chyby typu míření mimo bezpečný prostor, chybné vyřešení selhače, manipulace mimo pokyn). Vůbec, pokud byste sezvali třeba 5-10 komisařů, tak by se někteří navzájem vyhodili, dříve možná i utloukli, protože pravdu mám já a můj způsob je nejlepší. :lol:

P.S.: Pěkné svátky a do nového roku vše nejlepší.

AlexandrDarius

Příspěvek#25 » pát 27. pro 2024, 22:11

Erix píše:Vůbec, pokud byste sezvali třeba 5-10 komisařů, tak by se někteří navzájem vyhodili, dříve možná i utloukli, protože pravdu mám já a můj způsob je nejlepší. :lol:

Já už zkouknul dost videí na tohle téma, každý druhý je tam komisař nebo instruktor a občas mám skutečně dojem, že to není v souladu. Na jednom instruktážním videu komisař dělal věci, za který se u nás vyhazovalo.
Njn

dan

Příspěvek#26 » pát 27. pro 2024, 22:58

Je treba rozlisovat stav pred rokem 2011, kdy meli komisari znacnou volnost co se tyce zkusebnich postupu, toho co mohou vyzadovat a jake reakce maji povazovat za spravne. A stav po roce 2011 kdy uz existovalo Nařízení vlády č. 315/2011 Sb. o zkušebním řádu zkoušky odborné způsobilosti jehoz cilem bylo sjednotit prubeh zkousky ...

Erix

Příspěvek#27 » sob 28. pro 2024, 08:36

Tak papírky jsou minulost, ale to "striktní" omezení způsobu natažení se myslím může objevit. Mluví o tom případě p. Muller v HT videu o zbrojním průkazu. Takže za mě žádný Kombat style nad hmatem, ale pěkně jako zelenáč dvěma prsty v zadu na závěru.

Pak tam je v komentech u toho samého videa, že u brokové pozor na případné vyhazovače nábojnic - ať někoho netrefí, nebo ať se nelekneš, nedáš laufy z bezpečného směru (je třeba se přes ně vždy podívat, jestli vše ok).

dan

Příspěvek#28 » sob 28. pro 2024, 10:33

To je relativne bezna rada pri pripravach (zejmena u lidi, co ZP uz maji a treba rozsiruji) - delat manipulaci "po zacatecnicku". Tedy treba pri vybijeni nechat naboj vypadnout a nevybijet si pretocenim zbrane ho do dlane. Nebo zaver stahovat v uchopu prstama a ne dlani.

Nejsem si ale uplne jisty nakolik by to opravdu vadilo zkusebnim komisarum (treba nam to tu nejaky prozradi), nakolik se ten, kdo dela pripravu boji, ze u slozitejsi manipulace zkouseny spis udela chybu (u natahovani nadhmatem to byva pruchod ruky pred hlavni) a nakolik je to proto, ze proste nemaji radi jakekoliv odchylky od postupu, ktere uci (pripadne tusi, ze je nemaji radi komisari).

Ja delal zkousku trikrat (poprve nadvakrat, pri rozsirovani uz napoprve) a nemuzu rict nic spatnyho ani o jednom komisari. Ani o tom co me vyhodil ne. Rozhodne jsem u zadneho nezaregistroval ani naznak snahy nekoho vyhodit. Ze jim obcas zkouseny nedal jinou moznost je vec jina ...

Střelec

Příspěvek#29 » sob 28. pro 2024, 10:47

dan píše:zaver stahovat v uchopu prstama

Zažil jsem pár žen, které u zbraní s nižším závěrem (např. CZ75) nebyly schopny takto zbraň natáhnout.

Erix

Příspěvek#30 » sob 28. pro 2024, 11:43

Tak to se dá řešit alternativně -> domluvou, když to nastane.

Zpět na