Podaní žádosti o prodloužení ZP - opožděné - méně něž dva měsíce.

dan

Příspěvek#16 » pon 1. zář 2025, 15:32

salamcz píše:o ve výši 400,- Kč (bez ohledu na počet skupin) v případě, že žádost o vydání nového zbrojního průkazu podáte v zákonné lhůtě
o ve výši 700,- Kč za každou skupinu zbrojního průkazu, v případě podání žádosti ve lhůtě kratší než 2 měsíce
Tohle me zaujalo. Budu se muset do sazebniku poplatku podivat, jaka polozka je ta druha. Slysim to prvne.

paza

Příspěvek#17 » pon 1. zář 2025, 15:37

vvitty: Jo, právě proto jsem to uvedl, aby bylo vidět, že informace je třeba si ověřit, protože mohou být nejen neúplné, ale i zavádějící...
To, že uvede placení kolkem, no budiž, neuvést nutnost dodat fotku, to by se také stihlo, ale sdělit nepřesně termín podání žádosti, který ke kritický, to už může někomu udělat velký problém...
Ale nejde jen o to umět správně formulovat dotaz, jde i o to, jaký podklad pro odpověď si AI vybere, nutno ale přiznat že jedná nekonfliktně a zpětně se učí:
před nákupem iPhone 16, cca před půl rokem, jsem se AI zeptal na nějakou novou funkci, která mi nebyla jasná a odpověď zněla, že informaci mi nemůže podat, protože iPhone 16 ještě není na trhu a bude až za půl roku. Tak jsem jí odpověděl, že se plete, že iPhone 16 se už půl roku prodává, zašrotovala a omluvila se, že vybrala špatný zdroj informací a že mám pravdu a poptávanou funkci telefonu bez problému vysvětlila...
Pro kontrolu jsem se na to samé zeptal v upravené formulaci druhý den a už to sdělila správně...

marinakus

Příspěvek#18 » pon 1. zář 2025, 19:36

dan : Ale je to pravda. Jde o možnot snížení správního poplatku při dodržení všech náležitostí.

dan

Příspěvek#19 » úte 2. zář 2025, 02:56

Uz na to koukam. Tak takhle jednoznacne to tam neni. Viz citace zakona nize.
Snizeni na 400Kc neni narokove a praxe jednotlivych KRP (a mozna dokonce jednotlivych OSZBM) nemusi byt jednotna (analogicky obdobne upravene nenarokove snizeni poplatku za registraci sportovni zbrane, ktere taky na ruznych mistech priznavaji za ruznych podminek a nekde vubec). O tom, ze by snizeni poplatku bylo vazano na termin podani zadosti v zakonu nic neni, takze i to bude predmetem bud' nikoli nutne jednotnych metodickych pokynu nebo ad-hoc spravniho uvazeni konkretniho policisty.

Zákon č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích, Sazebník, ČÁST II, Položka 30
a) Přijetí žádosti o vydání zbrojního průkazu za každou skupinu rozsahu oprávnění Kč 700
...
Zmocnění
3. Správní úřad může snížit poplatek za vydání nového zbrojního průkazu nebo muničního průkazu na 400 Kč bez přihlédnutí ke skupinám rozsahu oprávnění, uplyne-li doba platnosti zbrojního průkazu nebo muničního průkazu.

marinakus

Příspěvek#20 » úte 2. zář 2025, 06:39

dan : Ono k tomu bylo dříve i vydáno stanovisko OBP MVČR a to je pro OSZBM v podstatě zavazující. V praxi se to pak skutečně děje.

dan

Příspěvek#21 » úte 2. zář 2025, 09:16

Kdyby ten zakon za tri mesice nekoncil, tak bych si to stanovisko od OBP vyzadal, ale takhle uz na to kaslu.

Zpět na