Převody zbraní mezi občany od 1.1.2026?
- cipis
Příspěvek#16 » pát 24. říj 2025, 13:08
A navíc u dozoru plnou zodpovědnost má dozorující, ne když je dohlížející.
Tyto pojmy se nepoužívají jenom v elektrotechnice.
Konkrétní forma dohledu bude už na rozhodnutí správce (či jeho zaměstnavatele). Jestli bude sedět u kamer nebo stát někomu za prdelí ... Od toho je to správce, od toho má nařízenou "praxi", od toho musí být v nějakém "vztahu" s provozovatelem střelnice.
Tyto pojmy se nepoužívají jenom v elektrotechnice.
Konkrétní forma dohledu bude už na rozhodnutí správce (či jeho zaměstnavatele). Jestli bude sedět u kamer nebo stát někomu za prdelí ... Od toho je to správce, od toho má nařízenou "praxi", od toho musí být v nějakém "vztahu" s provozovatelem střelnice.
- dan
Příspěvek#17 » pát 24. říj 2025, 13:34
Autoritativni vyklad zakona prislusi pouze soudu. V praxi si to zakonne ustanoveni samozrejme nejak vylozi o vsichni, kterych se tyka, a ano, ne vzdy si to vsichni vylozi stejne, coz muze skoncit sporem, ktery definitivne rozlouskne jedine soud. Ale to je vlastnost vsech ustanoveni vsech zakonu.ondra009 píše:A co znamena "dohlizet"?
Zkus se Policie zeptat, jakym zpusobem bude tuto povinost vykladat ona. To muze byt zajimava odpoved. Zakon ale rika:
§ 79 (5) Ten, kdo dohlíží na osobu, které byla svěřena zbraň nebo střelivo, je povinen
a) poučit tuto osobu o bezpečném nakládání se svěřenou zbraní a střelivem a
b) provádět dohled v potřebném rozsahu tak, aby osoba, které byly zbraň a střelivo svěřeny, neporušila povinnost nebo zákaz stanovený tímto zákonem a zejména neohrozila život nebo zdraví.
cipis píše:Defacto takové věci, jakože instruktor bla bla končí.
A to zase ne. Instruktor bude, tedy, samozrejme, kdyz se spravce strelnice rozhodne to tak udelat, § 65 Řídící střelby. A tech muze byt na strelnici v jeden okamzik vic. Ridici strelby muze mit v zasade shodny rozsah prav a povinnosti jako spravce, rozdil je jen v tom, ze neuposlechnuti jeho prikazu neni prestupek.
A jeste pro uplnost - k prenechani muze dojit nejen podle zakona o zbranich a strelivu, ale take podle jinych zakonu, napriklad podle zakona o nekterych skutecnostech majicich vliv na bezpecnost statu. A podle tohoto zakona muze, ve vyjmenovanych pripadech, zbran prenechat i drzitel zbrojniho opravneni, nejen drzitel zbrojni licence.
- risa2000
Příspěvek#18 » pát 24. říj 2025, 18:04
cipis píše:Toto v novém zákoně už neexistuje. Není tam nic, jako půjčení zbraně.
Výše máš napsáno, co je místo toho. Buď máš svěření, a tam je dohled vždy. Ikdyž budeš mít zbrojní oprávnění.
Anebo máš přenechání zbraně, ale tu zbraň ti může přenechat jen a pouze držitel zbrojní licence. A přenechaná zbraň se nesmí přenechat dál. Tj. zbraň bude střelnice, bude přenechaná správci, ale ten ji už nesmí přenechat dále. Ten ji může akorát svěřit. Tedy musí dělat dohled. Což je ostatně jeho primární starost.
Defacto takové věci, jakože instruktor bla bla končí. Vždy na toho dotyčného, kterému je svěřena zbraň, tak musí dohlížet ten, kdo je oprávněn s tou zbraní nakládat. Takže v případě, že ti dá do pracek zbraň kámoš, tak bude dohlížet on. Jeho zbraň, jeho zodpovědnost. A je úplně jedno, jestli máš nebo nemáš zbrojní oprávnění.
Tedy správce vůbec nepotřebuje ověřovat, jestli máš zbrojní oprávnění. Tuhle povinnost nemá, a ani by mu k ničemu nebyla. Musí totiž dohlížet vždy.
Proto jsem i jinde psal, že se konečně mohou správci věnovat tomu, k čemu tam jsou od vždycky - zajišťovat bezpečnost.risa2000 píše:Mluvím o tom, že mám zbroják, přijdu na střelnici, a chci si půjčit zbraň (tedy střelnice je na to zařízená). Doteď to fungovalo tak, že jsem ukázal zbroják, dostal zbraň, a šel střílet. Kdo zbroják neměl, musel si připlatit za instruktora/dohled, který na něj dohlížel.
Podle nového tedy už bude muset na mě správce dohlížet taky? Nebo jak ověří, že mám zbroják?
Nejsem si jist, na jakých střelnicích se pohybuješ, ale tam, kam jsem chodil já, tak správce vždycky dohlížel na bezpečnost (buď přes kamery, nebo přímo), nerozumím tedy tvému argumentu, že to konečně bude moci dělat.
Ale nikdy tam neměl tolik lidí, aby jednotlivě mohli dohlížet na ty, co by si chtěli půjčit zbraň na zbroják. Navíc, mi z toho vychází, že pokud si budu chtít půjčit zbraň, tak i když tam někoho seženu, tak si to budu muset zaplatit. Což jsem doteď nemusel.
To jestli má správce, nebo pomocník zbrojní licenci je z tohohle pohledu irelevantní. Pochybuji, že někomu bez dohledu přenechá zbraň na dobré slovo, že dotyčný má zbroják.
- dan
Příspěvek#19 » pát 24. říj 2025, 18:48
risa2000 píše:To jestli má správce, nebo pomocník zbrojní licenci je z tohohle pohledu irelevantní.
To neni. Protoze drzitel licence na strelnici nemusi nutne sverovat, drziteli zbrojniho opravneni ji muze prenechat. Ano, v tomhle pripade se zrejme bude chtit overit, ze ho mas. Muzete to udelat kterymkoliv ze zpusobu, ktere zakon popisuje.
Jinymi slovy, ted jsi doklad musel mit vzdy, nove budes nejake overeni potrebovat jen, kdyz si na strelnici budes chtit neco pujcit v rezimu prenechani.
risa2000 píše:pokud si budu chtít půjčit zbraň, tak i když tam někoho seženu, tak si to budu muset zaplatit.
Ja jestli spravne chapu situaci - uvidis tam nekoho se zbrani, kterou si budes chtit vyzkouset - takze si ji od nej pujcis (rezim svereni), vyzkousis, vratis. On tam u toho bude, cimz zajistuje pozadovany dohled. Komu bys co platil, teda, pokud on si za to pujceni neco nerekne ?
- cipis
Příspěvek#20 » pát 24. říj 2025, 18:56
risa2000: Vzdyt jsem to vysvetloval ... Hodina denne sebere papirovani. A v momente, kdy spravce kontroluje, zapisuje, overuje, proveruje atd., tak logicky nemuze dohlizet. Takze ma spravne zastavit strelbu, odbavit papiry, a zase povolit.
Pletes si dohled s dozorem. Viz. predchozi prispevky, je to tam dostatecne vysvetleno. Dohled neznamena, ze ti nekdo stoji za prdeli a jeste ma naprazenou ruku, abys nahodou neprepadl. Stejne tak i dohled neni to, ze si nekde spravce internetuje a resi neco, az si pro nej dojdou.
Co mas s tim zbrojakem? Zbrojak nezarucuje bezpecnou manipulaci a umeni s danou zbrani zachazet.
Proste po novu je majitel (osoba opravnena se zbrani nakladat) povinen dohlizet na tu zbran, kdyz ji ma v prackach nekdo jiny.
Pletes si dohled s dozorem. Viz. predchozi prispevky, je to tam dostatecne vysvetleno. Dohled neznamena, ze ti nekdo stoji za prdeli a jeste ma naprazenou ruku, abys nahodou neprepadl. Stejne tak i dohled neni to, ze si nekde spravce internetuje a resi neco, az si pro nej dojdou.
Co mas s tim zbrojakem? Zbrojak nezarucuje bezpecnou manipulaci a umeni s danou zbrani zachazet.
Proste po novu je majitel (osoba opravnena se zbrani nakladat) povinen dohlizet na tu zbran, kdyz ji ma v prackach nekdo jiny.
- dan
- risa2000
Příspěvek#25 » sob 25. říj 2025, 12:13
dan píše:risa2000 píše:To jestli má správce, nebo pomocník zbrojní licenci je z tohohle pohledu irelevantní.
To neni. Protoze drzitel licence na strelnici nemusi nutne sverovat, drziteli zbrojniho opravneni ji muze prenechat. Ano, v tomhle pripade se zrejme bude chtit overit, ze ho mas. Muzete to udelat kterymkoliv ze zpusobu, ktere zakon popisuje.
Jinymi slovy, ted jsi doklad musel mit vzdy, nove budes nejake overeni potrebovat jen, kdyz si na strelnici budes chtit neco pujcit v rezimu prenechani.
Nevytrhávej věci z kontextu, když je pak chceš rozporovat. To "irelevantní" bylo "z pohledu" toho, kdo si půjde zbraň půjčit a nebude se mít jak prokázat. Jinými slovy, budu potřebovat "nový zbroják". To je fakt výhra.
dan píše:risa2000 píše:pokud si budu chtít půjčit zbraň, tak i když tam někoho seženu, tak si to budu muset zaplatit.
Ja jestli spravne chapu situaci - uvidis tam nekoho se zbrani, kterou si budes chtit vyzkouset - takze si ji od nej pujcis (rezim svereni), vyzkousis, vratis. On tam u toho bude, cimz zajistuje pozadovany dohled. Komu bys co platil, teda, pokud on si za to pujceni neco nerekne ?
Pokud si budu chtít půjčit zbraň _bez ověření_... Tím "seženu" byl myšlen ten, kdo u mě pak bude stát a hlídat mě.
cipis píše:Pletes si dohled s dozorem. Viz. predchozi prispevky, je to tam dostatecne vysvetleno. Dohled neznamena, ze ti nekdo stoji za prdeli a jeste ma naprazenou ruku, abys nahodou neprepadl. Stejne tak i dohled neni to, ze si nekde spravce internetuje a resi neco, az si pro nej dojdou.
Jo, to jsem si pletl, netuše, že to má jasné definice. Nicméně, obsahově v tom mám jasno, a dám si na to pozor.
cipis píše:Co mas s tim zbrojakem? Zbrojak nezarucuje bezpecnou manipulaci a umeni s danou zbrani zachazet.
Beru zbroják jako řidičák. Když půjdu do autopůjčovny a řeknu jim, ať mi půjčí auto, protože "umím řídit", tak se mi vysmějí. Když jim ukážu řidičák, tak mi ho půjčí. Řidičák nezaručuje, že umím řídit, nebo že to někde nerozbiju, ale zaručuje, že jsem absolvoval nějaký výcvik, složil zkoušku a stát mě uznal za způsobilého s autem nakládat. Co je na tom jinak na zbrojáku?
- dan
Příspěvek#27 » sob 25. říj 2025, 14:28
Je tezky uhadnout na co myslis, kdyz to nepopisujes presnymi terminy. Idealne stejnymi, ktere pouziva zakon. To by riziko nedorozumeni znacne omezilo. Nevim kterou z metod jak prokazat opravneni jsi oznacil terminem "novy zbrojak". A nevim jestli slovem "pujceni" oznacujes prenechani nebo svereni.risa2000 píše:To "irelevantní" bylo "z pohledu" toho, kdo si půjde zbraň půjčit a nebude se mít jak prokázat. Jinými slovy, budu potřebovat "nový zbroják".
Kazdopadne - ted jsi na strelnici potreboval doklad vzdy. Nove budes opravneni prokazovat jen pokud od nich budes chtit prenechat zbran, a moznosti jak opravneni prokazat jsou sirsi, nez dnes. To neni zhorseni. U svereni doklad nepotrebujes ani dnes ani pristi rok. Tedy u svereni zadna zmena.
Povinnosti toho, kdo zbran sveruje se zmenou zakona nemeni. Nevim proc si myslis, ze kdyz doted penize nechtel je najednou chtit zacne. Vyloucit to ale samozrejme nelze.risa2000 píše:Tím "seženu" byl myšlen ten, kdo u mě pak bude stát a hlídat mě.
A vis proc se tak chovaji ? Tak samozrejme proto, ze jim to narizuje zakon - auto smi pujcit jen osobe opravnene ridit. Ale pric jim to staci a to jestli opravdu umis ridit je nezajima ? Protoze to auto je pojistene a pojistovna skody uhradi. Ale jen pokud auto ridila osoba s opravnenim. A skody tretim osobam jdou z povinneho ruceni. Ten kdo ti auto pujcil zadna rizika nenese, ledazed by auto pujcil nekomu bez opravneni - a proto ho zajima opravneni, ne zda umis ridit.risa2000 píše:Beru zbroják jako řidičák. Když půjdu do autopůjčovny a řeknu jim, ať mi půjčí auto, protože "umím řídit", tak se mi vysmějí. Když jim ukážu řidičák, tak mi ho půjčí. Řidičák nezaručuje, že umím řídit
Zakon o zbranich nic podobneho jako je "povinne ruceni" nezna a odpovednost za skody je u zbrani nastavena (v soucasnem i novem zakonu) jinak, nez u rizeni aut. Zajistit bezpecnost osob na strelnici(i tech co jsou mimo ni) je povinen dnes spravce, po novy provozovatel strelnice prostrednictvim spravce. Aby opravdu byl zbrojak jako ridicak, muselo by se zmenit i tohle - takze by to nejspis bylo tak, ze kazdy, kdo chce mit zbran musi povinne uzavrit pojisteni kryjici skody jim zpusobeme jinym osobam. Nemuzu rict, ze to je kocept, ktere me oslovuje. To radsi at zbrojak az tak uplne jako ridicak neni. Ale nic z toho o cem ted mluvim neprinasi novy zakon. Takhle to je uz ted.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#28 » sob 25. říj 2025, 15:10
Knop píše:Jak bude od nového roku prakticky probíhat prodávání zbraní mezi občany?
Počkal bych na druhý kvartál 2026, to už se situace oklepe a bude vše jasnější. Do té doby je to jenom teoretizování nad zněním zákona. Až praxe ukáže, jak to doopravdy bude fungovat a zda třeba nebude potřeba novelizovat zákon a opravit věci, které se ukáží býti chybné. O tom, že každý přijatý zákon obsahuje defekt, snad netřeba mluvit.
- JirkaCV
- Carloss
Příspěvek#30 » sob 25. říj 2025, 16:30
dan píše:A nakupko (nebo zbrojni prukaz), kdyz si najednou vzpomenes, ze je potrebujes, ale nemas, ti dneska nekdo operativne vystavi ? Kdyz nebude fungovat databaze ? Jasne, ze ne - bud' mas doklady dopredu, to je letos i pristi rok stejne, nebo je zkusis ziskat operativne (k tomu mas pristi rok lepsi moznosti nez letos), ale kdyz se to operativne nepovede tak mas proste smulu (letos i pristi rok).Carloss píše:ten uslintanej papír ti nikdo operativně nedá. "Nefunguje databáze, zkuste přijít zítra..."
Takze konkretne - v jake konkretni situaci nebudes pristi rok moct udelat neco, co bys letos udelat mohl ?
Nákupko platí pouze rok a slouží pro jediné použítí. Zpravidla jej nepotřebuješ operativně. Doklad o zbrojním oprávnění by byl právě dopředu a na dlouho. Získat něco operativně jen pokud fungují všechny články řetězce a mockrát jsme se přesvědčili, že to nelze zaručit nikdy. To je prostě holý fakt. Proto jistý stabilní a vcelku přiměřeně spolehlivý a bezpečný způsob (kartička) celkem solidně zajišťuje funkčnost systému i offline.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí