Zbrojní průkaz pro lov

ZdenekK

Příspěvek#16 » pát 14. úno 2014, 22:33

E-Ryc: necitoval jsem, pouze jsem dal ustanovení a co nám říká. Držitel B je oprávněn střílet v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního předpisu. Držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu bez rozlišení skupiny je oprávněn podle zákona o myslivosti střílet v honitbě při výkonu práva myslivosti.

KajaKliment

Příspěvek#17 » pát 14. úno 2014, 22:37

§ 28
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,[/b]

§ 29
(6) Držitel zbrojního průkazu skupiny C je povinen přepravovat drženou zbraň na místo, kde je oprávněn ji nosit, pouze ve stavu vylučujícím její okamžité použití; používá-li při této přepravě dopravní prostředek veřejné hromadné dopravy, je povinen tuto zbraň přepravovat v uzavřeném obalu. Držitel zbrojního průkazu skupiny B je povinen přepravovat držené zbraně na místa, kde je oprávněn je nosit, pouze ve stavu vylučujícím jejich okamžité použití a v uzavřeném obalu.

K prvnímu odstavci - všimni si umístěných nebo mezi skupinou B a C a pak v následujícím textu vždy mezi věcí vztahujícící se k dané skupině. To, že to zákonodárci spojili do jednoho bodu a použili tuhle formulaci, je problém právníků, kteří už si s výkladem poradí. Je to hra se slovíčky a na to tu jsou oni.

E-Ryc

Příspěvek#18 » pát 14. úno 2014, 22:41

Uprimne receno mi tohle vlakno pripada trosku trollovaci...

Ja teda nevim, ale par 16, co jsem citoval na zacatku mi prijde jako taxativni vycet (presne vyjmenovani moznosti - neni to "napriklad", rozsireni se nepripousti):

(2) Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva a podle rozsahu oprávnění do skupin
a) A - ke sběratelským účelům,
b) B - ke sportovním účelům,
c) C - k loveckým účelům,
d) D - k výkonu zaměstnání nebo povolání,
e) E - k ochraně života, zdraví nebo majetku, nebo
f) F - k provádění pyrotechnického průzkumu.

neboli B me neopravnuje k pouziti k loveckym ucelum, cili se na me specialni predpis (zakon o myslivosti) nevztahuje.

uncle

Příspěvek#19 » pát 14. úno 2014, 22:46

HLAVA VI

POVOLENKA K LOVU, LOVECKÝ LÍSTEK A POVINNÉ POJIŠTĚNÍ

§ 46

Povolenka k lovu

(1) Kdo loví zvěř, musí mít u sebe lovecký lístek, povolenku k lovu a potvrzení o povinném pojištění; při lovu se zbraní též zbrojní průkaz a průkaz zbraně a při lovu s loveckým dravcem jeho evidenční kartu. Tyto průkazy je povinen ten, kdo loví zvěř, předložit na požádání orgánu policie, orgánu státní správy myslivosti, mysliveckému hospodáři a myslivecké stráži příslušné honitby.

tohle ze zákona o myslivosti snad stačí, a mám pocit, že jen u jedné skupiny ZP je psáno něco o lovu ;) ...

ZdenekK

Příspěvek#20 » pát 14. úno 2014, 22:50

Neřekl bych, že je to o trollení, je to o důsledném dodržování zákona. Jak jsem řekl, osobně je mi to jedno, skupinu C mám. Reagoval jsem jen na to, že se říká jeden paragraf, ale další, nehodící se, už ne. Nebo se řekne, že se na B speciální předpis nevztahuje, přestože to v zákoně napsané je.

ZdenekK

Příspěvek#21 » pát 14. úno 2014, 22:52

uncle: ano,, ale už před pár příspěvky jsem říkal, že skupina C je uvedena jen u hospodáře, jinde uvedena není. Z čehož se nedá vyvodit, že je C nutné.
To, co zákon nezakazuje, je povoleno. To, co zákon nenařizuje, nemůže být vymáháno

E-Ryc

Příspěvek#22 » pát 14. úno 2014, 22:54

Cemu na "úplný, přesný a konečný" nerozumis?

Taxativní výčet
Taxativní výčet jistých podmínek nebo jiných prvků v části určitého právního předpisu znamená, že jde o výčet úplný, přesný a konečný. Pouze za splnění některé z těchto podmínek, případně za splnění všech, daná právní norma působí, pokud by došlo k naplnění jiné podmínky, než té, která je v taxativním výčtu uvedena, daná právní norma by nepůsobila. V případě, že nejde o podmínky, ale jiné prvky, pak právní norma působí pouze vůči nim, nikoli vůči jiným skutečnostem. Opakem taxativního výčtu je výčet demonstrativní, přičemž platí, že pokud nelze daný výčet jako demonstrativní odvodit, jde vždy o výčet taxativní.

Patrik
moderátor

Příspěvek#23 » pát 14. úno 2014, 22:55

Se ZB "E" by to i šlo když přesvědčíš policii, kterou stejně musíš při každém použití zbraně zavolat, že tě například jelen ohrožoval na životě. A o to v prvním příspěvku zřejmě šlo. :mrgreen:

E-Ryc

Příspěvek#24 » pát 14. úno 2014, 22:56

ZdenekK píše:uncle: ano,, ale už před pár příspěvky jsem říkal, že skupina C je uvedena jen u hospodáře, jinde uvedena není. Z čehož se nedá vyvodit, že je C nutné.
To, co zákon nezakazuje, je povoleno. To, co zákon nenařizuje, nemůže být vymáháno

A neni to nahodou uvedeno proto, ze u lesniho hospodare je to defakto vykon povolani a tak by spadal pod D?

ZdenekK

Příspěvek#25 » pát 14. úno 2014, 22:57

Ne, myslivecký (ne lesní, detail) hospodář nemusí být zaměstnanec.

E-Ryc

Příspěvek#26 » pát 14. úno 2014, 23:00

Ale predpokladam, ze vetsinou jo. A skupina D by znamenala, ze musi mit zbrojire, zbran rano vyzvednout a vecer odevzdat... Takze podle me se explicitne reklo, ze spada pod C a tak se ke zbrani muze chovat jako "obycejny myslivec".

ZdenekK

Příspěvek#27 » pát 14. úno 2014, 23:01

Jenže zákon o pár paragrafů dál dává naprosto jednoznačně držitelům B a C další možnosti. A já říkám, že JDE tu nejednoznačnost použít.

E-Ryc píše:Cemu na "úplný, přesný a konečný" nerozumis?

Taxativní výčet
Taxativní výčet jistých podmínek nebo jiných prvků v části určitého právního předpisu znamená, že jde o výčet úplný, přesný a konečný. Pouze za splnění některé z těchto podmínek, případně za splnění všech, daná právní norma působí, pokud by došlo k naplnění jiné podmínky, než té, která je v taxativním výčtu uvedena, daná právní norma by nepůsobila. V případě, že nejde o podmínky, ale jiné prvky, pak právní norma působí pouze vůči nim, nikoli vůči jiným skutečnostem. Opakem taxativního výčtu je výčet demonstrativní, přičemž platí, že pokud nelze daný výčet jako demonstrativní odvodit, jde vždy o výčet taxativní.

E-Ryc

Příspěvek#28 » pát 14. úno 2014, 23:02

Jenze ten "zvlastni predpis" je pro B a pro C jiny, kapisto?
No nic, vzdavam to, dobrou noc vsem...

ZdenekK

Příspěvek#29 » pát 14. úno 2014, 23:03

No, asi nemám co víc říct, takže za sebe říkám poslední slovo: původní tazatel dostal několik pohledů na věc. Dostal paragrafy, které říkají to a ono. Dostal několik možných výkladů. Je jen na něm, ke kterému se přikloní a jak se zachová.

uncle

Příspěvek#30 » pát 14. úno 2014, 23:04

ZdenekK píše:uncle: ano,, ale už před pár příspěvky jsem říkal, že skupina C je uvedena jen u hospodáře, jinde uvedena není. Z čehož se nedá vyvodit, že je C nutné.

ještě naposledy... u hospodáře je ZP sk. C nutný, proto je výslovně uveden... u řadového člena MS nutný není, spousta myslivců nechce mít se zbraněmi nic společného, protože je k lovu nebo výkonu nepoužívají... ovšem pokud chtějí použít zbraň, je to snad už jasný, co potřebují.... není na tom nic, co by se dalo vyložit jinak :!: ...

Zpět na