ZP skupina B nebo E?
- fejfarz
Příspěvek#16 » pon 9. čer 2014, 10:40
Hele ber to jako přípravu ke zkouškám a pročti si zákon. http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119/2002/ všechno tam najdeš. 

- tomashr
Příspěvek#17 » pon 9. čer 2014, 10:52
Skupina A dává smysl v podstatě spíš pro různé nadšence, kteří chtějí mít "ve sbírce" i různé nestandardnosti. Pro běžného občana je v podstatě jedinou cestou, jak dostat výjimku na povolení nákupu něčeho, co spadá do kategorie "zakázané zbraně", třeba plnoautomatický samopal. Jinak opravdu moc potřeba není, sám jsem si to sice nechal zapsat, ale objektivně mám pocit, že jsem spíš vyhodil 500 korun. Ale co, třeba se to někdy hodit bude...
Naproti tomu skupinu B docela doporučuji. Samotné E sice z hlediska nošení krátké pro obranu stačí, ale své problémy má. Dosud to bylo přebíjení, to padne. Může se pořád objevit problém na vyloženě sportovních akcích. Navíc ale do důsledku vzato na něj opravdu lze pořídit pouze zbraň na základ paragrafu o obraně a třeba koupi vyloženě sportovní malorážky můžou policajti rozporovat, to samé u různých dlouhých loveckých zbraní atd. Sice podle více výkladů k podobnému postupu nemají důvod, ale připsat si i B je tak málo práce a i relativně málo výdajů, že mi připadá zbytečné jim k tomu vůbec poskytovat možnost.
No a o skupině E není diskuse, pro bod 1 z prvního dotazu je nutné právě tato skupina...
Naproti tomu skupinu B docela doporučuji. Samotné E sice z hlediska nošení krátké pro obranu stačí, ale své problémy má. Dosud to bylo přebíjení, to padne. Může se pořád objevit problém na vyloženě sportovních akcích. Navíc ale do důsledku vzato na něj opravdu lze pořídit pouze zbraň na základ paragrafu o obraně a třeba koupi vyloženě sportovní malorážky můžou policajti rozporovat, to samé u různých dlouhých loveckých zbraní atd. Sice podle více výkladů k podobnému postupu nemají důvod, ale připsat si i B je tak málo práce a i relativně málo výdajů, že mi připadá zbytečné jim k tomu vůbec poskytovat možnost.
No a o skupině E není diskuse, pro bod 1 z prvního dotazu je nutné právě tato skupina...
- HonzaLBC
Příspěvek#18 » pon 9. čer 2014, 11:27
Neexistuje zbraň, která by na B šla koupit, ale na E ne. Policajti to můžou zkoušet rozporovat jak chtěj, ale zákon je jasný (příklad, když se někde snažili nedávat povolení na civilní verze SA58 na obranu, neprošlo jim to). Rozdíl je ve střelivu, tam s tím B můžu koupit i takové, které s E nejde, protože nemám zbraň té ráže. Šikovné to třeba je, když si udělám nákupní výlet někam a můžu přitom vzít i jiné střelivo pro někoho.
- tomashr
Příspěvek#21 » pon 9. čer 2014, 11:40
Já taky policajty příliš nehájím, že k tomu obvykle nemají důvod jsem psal, jen konstatuji, že je zbytečné si komplikovat život. A navíc s tou jednoznačností - on v podstatě držitel skupiny E musí při žádosti o povolení k nákupu udávat vždy odst. 5 paragrafu 12 - "ochrana života, zdraví nebo majetku". A otevřeně - argumentace tím, že například ryze sportovní Hammerli v ráži .22 Short s obrovskou sportovní anatomickou rukojetí nelze pokládat za zbraň odpovídající tomuto paragrafu mi zas jako tak velká svévole nejde (zmíněný SA58 mi přijde daleko víc v pohodě).
A 100% souhlas s tím střelivem - asi to není tak podstatné přímo pro daného člověka, ale pokud má pár známých se ZP, tak si při B mohou vypomoci při nákupech vždy, zatímco při E jen pokud se jim "kryjí ráže". Tohle je další plus pro to mít i B.
A 100% souhlas s tím střelivem - asi to není tak podstatné přímo pro daného člověka, ale pokud má pár známých se ZP, tak si při B mohou vypomoci při nákupech vždy, zatímco při E jen pokud se jim "kryjí ráže". Tohle je další plus pro to mít i B.
Naposledy upravil(a) tomashr dne pon 9. čer 2014, 11:44, celkem upraveno 1 x.
- HonzaLBC
Příspěvek#22 » pon 9. čer 2014, 11:40
§ 28
Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
c) nabývat do vlastnictví, držet, popřípadě nosit střelivo nebo jednotlivé části nábojů do zbraní kategorie B nebo C; střelivo a jednotlivé části nábojů nesmí nosit viditelně.
Rozdíl E:
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a
Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
c) nabývat do vlastnictví, držet, popřípadě nosit střelivo nebo jednotlivé části nábojů do zbraní kategorie B nebo C; střelivo a jednotlivé části nábojů nesmí nosit viditelně.
Rozdíl E:
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a
- tomashr
Příspěvek#23 » pon 9. čer 2014, 11:43
m@rtinp píše:"tstřelivo: tam s tím B můžu koupit i takové, které s E nejde"
nevíte náhodou, kde to v tom zákonu je - nemůžu to najít
Paragraf 28 - http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119/2002/#p28 . Nejde o to, že by se na B kupovalo něco zakázaného, to je stejné, ale o to, že s B si lze koupit jakékoli legální střelivo na předložení zbrojáku, u E se ale musí předložit i průkaz zbraně a koupit lze jen to, které odpovídá dané zbrani.
Jinými slovy když máš registrovaný jen Glock v ráži 9 luger, tak koupíš opravdu jen 9L, ale třeb .45ACP ti nikdo prodat nesmí.
- HonzaLBC
Příspěvek#24 » pon 9. čer 2014, 11:46
tomashr píše:ryze sportovní Hammerli v ráži .22 Short s obrovskou sportovní anatomickou rukojetí
To je podle mě ideální zbraň k obraně a klidně jí můžu nosit, jediný, co po mně policajti můžou vyžadovat je skryté nošení, ale to je stejně zase můj problém, jak to skryté nošení udělám

- TomSmith
Příspěvek#26 » pon 9. čer 2014, 19:49
tomashr píše:Skupina A dává smysl v podstatě spíš pro různé nadšence, kteří chtějí mít "ve sbírce" i různé nestandardnosti. Pro běžného občana je v podstatě jedinou cestou, jak dostat výjimku na povolení nákupu něčeho, co spadá do kategorie "zakázané zbraně", třeba plnoautomatický samopal. Jinak opravdu moc potřeba není, sám jsem si to sice nechal zapsat, ale objektivně mám pocit, že jsem spíš vyhodil 500 korun. Ale co, třeba se to někdy hodit bude...
Má to smysl u starších zbraní s citovou vazbou, rodinné památky a pod. Lehce se může stát že se taková zbraň při prodlužování ZP znelíbí PČŘ, pošlou vás s ní na zkušebnu a ta ji ze skupiny B/C přeřadí do sběratelského Ačka To se pak to Ačko hodí ... pokud se dané zbraně nechci zbavit.
Nebo i naopak. Lze koupit plně funkční historické zbraně které však jsou pouze na A protože se s nimi nikomu nechtělo na zkušebnu ...
Obdobně některé druhy nábojů které sice pasují do "mé" zbraně, ale zákon jejich použití nedovoluje, ty lze koupit taky jen na Ačko ... sice jen na koukání ale kdo je sbírá tomu to stačí.
- Mobster
Příspěvek#27 » úte 10. čer 2014, 05:18
Vždyť ale většina historických zbraní, pokud se nejedná o nedovolené výrobní provedení, jsou zbraně kat. D, na které vůbec není potřeba zbroják. A ten zbytek (zase mimo nedovolené výrobní provedení), bude spadat buď do skupiny B, nebo C (většinou spíš C). Takže si myslím, že sk. A je jenom pro účely žádosti o výjimku, kterou většina lidí stejně nemá šanci dostat.
- Serz
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX