Ztráta ZP a PZ

iloveguns

Příspěvek#16 » pát 19. srp 2016, 20:08

Zřejmě to přestupek nebude. Alespoň podle mé zkušenosti. Na nádraží v Brně mi kapsáři ukradli z kapsy pouzdro na doklady. Měl jsem v něm občanku, řidičák, ZP a šest průkazu zbraní. Musel jsem si všechny doklady vyřídit nové, ale nikde jsem nezaznamenal ani náznak toho, že by mi to chtěli někde klasifikovat jako přestupek.

marinakus

Příspěvek#17 » pát 19. srp 2016, 20:27

Když ona každá povinnost uložená zákonem je vymahatelná. Nemusí tam být určena konkrétní sankce ale je to prostě tak. Proto jsem psal, že bude záležet, jak se k tomu policie postaví, protože přímo jako přestupek s určenou sankcí to v ZoZ určeno není. Ale pokud by to tak obecně nebylo, nemusely by být zákony psány.

iloveguns

Příspěvek#18 » pát 19. srp 2016, 20:53

Ono hlavně záleží na tom, za jakých okolností ke ztrátě ZP a PZ dojde. Pokud například nahlásíš, že jsi to zapomněl v hospodě ve stavu ožralosti po deseti pivech a pěti velkých rumech, tak ti to možná jako přestupek dají, naopak když se ti to ztratí v situaci, která se může stát každému, aniž by zanedbal povinnost chránit doklady před ztrátou, bude tě to stát "jen" správní poplatky za vystavení dupllikátů. Když ztratíš doklady během jednoho roku například čtyřikrát, tak ti to asi také neuznají jen jako nešťastnou náhodu.

Paulus

Příspěvek#19 » pát 19. srp 2016, 20:59

Pěkný blbosti tady plácáte chlapci, sice je v zákoně psáno: proti ztrátě odcizení a bla bla bla... ale přiměřeno okolnostem, když Vás někdo ze zálohy majzne v průjezdu po šišce a sebere zbraň a dokaldy tak to asi těžko bude přestupek....
To samé kapsář atd..... Zabezpečit ze zákoného hlediska znamená úměrně situaci.... vyre Vás kapsář, taky to samé..... necháte to v hospodě vylitý tak je to přestupek, zapomenete, přestupek......
Krádež či obdobné, nejsou přestupkem !!!

kolombo

Příspěvek#20 » pát 19. srp 2016, 20:59

Enerccio

Příspěvek#21 » pát 19. srp 2016, 21:11

Paulus píše:Pěkný blbosti tady plácáte chlapci, sice je v zákoně psáno: proti ztrátě odcizení a bla bla bla... ale přiměřeno okolnostem, když Vás někdo ze zálohy majzne v průjezdu po šišce a sebere zbraň a dokaldy tak to asi těžko bude přestupek....
To samé kapsář atd..... Zabezpečit ze zákoného hlediska znamená úměrně situaci.... vyre Vás kapsář, taky to samé..... necháte to v hospodě vylitý tak je to přestupek, zapomenete, přestupek......
Krádež či obdobné, nejsou přestupkem !!!

v zakone to sice stoji, ale prestupek tam napsan k tomu neni. Takze to muze byt snad jen prestupek vuci jinemu zakonu, ktery v sobe neskyta problem ztraty spolehlivosti

kk

Příspěvek#22 » sob 20. srp 2016, 06:50

No dej vedet jak jsi dopadl, ja jsem zrovna vcera hledal doklady asi hodinu a byl jsem docela nas...j, nastesti jsem je nasel.

wigum

Příspěvek#23 » sob 20. srp 2016, 11:42

Vím o dvou případech ztráty ZP a PZ jeden Ústecký a druhý Středočeský kraj a vždy to bylo na přestupek.
Protože, když ty doklady ztratí vlastním zaviněním, tak je opravdu dostatečně nezabezpečil. Něco jiného je kdyby je někdo i s peněženkou šlohnul.

Enerccio

Příspěvek#24 » sob 20. srp 2016, 13:14

a na ktery prestupek to byl? Pokud to bylo oficialni, pak tam musel byt paragraf, ten by se zislo tady napsat

marinakus

Příspěvek#25 » sob 20. srp 2016, 13:34

Hledej, třeba v zákoně o přestupcích minimálně. Nedalo to tolik práce, cca 10 minut.

§ 46
Ostatní přestupky proti pořádku ve státní správě a přestupky proti pořádku v územní samosprávě
(1) Přestupkem je porušení i jiných povinností, než které jsou uvedeny v § 21 až 45, jestliže jsou stanoveny zvláštními právními předpisy včetně nařízení obcí, okresních úřadů a krajů.

Takže byla porušena povinnost zabezpečit ZP a PZ proti ztrátě uložená ZoZ. Jak to berou policisté fakt nevím.

Edit : Píši k tomuto konkrétnímu případu, tzn. ponechány na střeše vozidla.

Enerccio

Příspěvek#26 » sob 20. srp 2016, 14:42

ale v tom pripade je strata jedneho PZ a jedneho ZP automaticky ztrata spolehlivosti (2 prestupky....)

marinakus

Příspěvek#27 » sob 20. srp 2016, 14:57

Je tam jedno konání, takže jeden přestupek.

Enerccio

Příspěvek#28 » sob 20. srp 2016, 15:13

ok, muze byt, ale pokud to jiny zakon urcuje jako prestupek, pak to asi neni prestupek vuci ZoZ nebo je? Plus teda za dve ztraty (tj neco fakt hodne malicherneho na urovni bezpecnosti) prukazu mit zakaz na zbrane 3 roky je trochu moc...

marinakus

Příspěvek#29 » sob 20. srp 2016, 15:39

Je to porušení povinnosti uložené podle ZoZ, které je přestupkem podle obecného předpisu. Vše bude ale posuzovat někdo jiný než my zde.

SansLogique

Příspěvek#30 » sob 20. srp 2016, 17:25

Tak jestliže se mi podaří ZP a PZ ztratit a navíc to nenahlásím jako krádež, tak bych si měl snad už rovnou nechat vyšetřit palici, ne?

Zpět na