Nutná obrana, krajní nouze...
- JYbour
Příspěvek#1516 » stř 20. pro 2023, 07:52
Nikdo se tady ale nepozastavil nad tím, že agresor si celou dobu myslel, že jde o plynovku, takže efekt zbraně byl vlastně nula nic a bylo jen štěstí, že nepokračoval v nátlaku, předpokládám, že úmysl střílet obránce neměl a chtěl pouze zastrašit, což nevyšlo a pokud by k výstřelu došlo, byl by s největší pravděpodobností popotahován střelec. Z toho plyne, že vytahuju jen, když jde o život a hodlám střílet.
- Carloss
Příspěvek#1517 » stř 20. pro 2023, 08:04
To si nemyslím, že by bylo podstatné. Co si myslí agresor je irelevantní. Dokonce kdyb to byl blázen a jeho útok by nebyl přímo úmyslem, ale jen debilitou, případná obrana má za úkol odvrátit útok na život a zdraví prakticky bez ohledu na příčinu. Pokus o nátlak se totiž velmi snadno může změnit v úton na holý život a pokus o odstrašení o reálnou obavu o svůj život a reálné ukončení takového útoku. Není vlastně ostrá hranice kdy ještě ne a kdy už ano, situace má prostě určitý vývoj a v případě průšvihu se pak celá událost vyšetřuje a to je v pořádku. Někdy to jde rychle, jindy ne tak docela. To už je holt úděl života. střelec by nebyl popotahován, ale událost by byla vyšetřována. Ačkoli jde věcně o totéž, je opravdu důležité nazývat věci pravými jmény. Vždy si představte sebe v pozici vyšetřovatele. Máte poškozeného a máte střelce. To je vše co skutečně víte. Jinak nevíte NIC.
- BrozT
Příspěvek#1518 » stř 20. pro 2023, 08:13
:
u pepraku netřeba se něčeho Bát a to platí i pro jeho včasné použití… není to smrtící zbraň následky nulové…
Ono vystoupit z auta z obuskem v ruce, taky každého trosku ochladí
Kdyby nepřestal a on vystřelil… tak jak myslíš ze to dopadne? Tahanice, navíc on měl holé ruce, obránce v autě… moc dobře by se to nejevilo… korn když nedoslo ani ranu pěsti… nebo nevystreli a zbraň mu sebere… ještě lepší možnost…
asi z okénka ne?sonor píše:Sprej v autě? Rozmáchni se vumlem v autě. Podle mého názoru se zachoval správně.

Ono vystoupit z auta z obuskem v ruce, taky každého trosku ochladí

Kdyby nepřestal a on vystřelil… tak jak myslíš ze to dopadne? Tahanice, navíc on měl holé ruce, obránce v autě… moc dobře by se to nejevilo… korn když nedoslo ani ranu pěsti… nebo nevystreli a zbraň mu sebere… ještě lepší možnost…
- Tondys
Příspěvek#1519 » stř 20. pro 2023, 08:18
BrozT píše:To asi nemyslíte vážně, ne? Jednáním kterým si člověk způsobí újmu sám, byť v reakci na jednání jiného. Nebude a nemůže být trestným činem ani pritezující okolností.
Zbraň tahám jen tehdy, pokud je to opravdu zlé a není už jiná možnost. Pro tyhle případy se nosí obusek nebo peprak. V autě umístěny hned ve dveřích řidiče, vyřeší monoho problémů a je bezpečný…
Krajní nouze to opravdu být nemůže. Zde se jedna o nutnou obranu jak okolnost vylučující protiprávnost.
Otázka je, jako co bude člověk předvolán. Buď svědek/poskozeny nebo se to rozdělí typicky mezi oba, tím si všechny orgány usnadňují práci. Pak asi na debatu s právníkem, vzhledem k Vašim znalostem…
Prosím vás, když vám někdo vleze polovinou těla do auta, kde na vás fyzicky útočí, tak jde prostě o přepadení. A že vy v tom autě se v obraně někam přesouváte, ap. a že v důsledku toho nastane poškození vozu nebo zdraví obránce dáváte za vinu (nebo spoluvinu) obránci. Chápete to vůbec? Evidentně ne, když píšete o nějakých obušcích a slzných plynech. Prosím pěkně, nechť se každý s takovými názory jde bodnout. Protože evidentně to má v hlavě asi podobně srovnané, jako měl ten útočník.
Vylézt ven s obuškem, ap. jak radíte, to už bych se účastnil rvačky. Pak samozřejmě se někdo může chopit zbraně, třeba i vypadlé a někoho zastřelit nebo zranit i další lidi. Já ale nejsem povinnen se žádné rvačky účastnit, chápete to? Prostě vlezeš mi do auta, chceš mě fyzicky zlikvidovat, nefunguje na tebe výstraha střelnou zbraní a zaútočíš = zemřeš.
- BrozT
Příspěvek#1520 » stř 20. pro 2023, 08:21
JYbour, to je ten problém… útočníci si buď myslí, ze jde o plynovou zbraň, nebo ze ji dotyčný nepoužije…
Proto jsem stejného názoru, tahat jen když není jiné cesty… hodně problému za mě vyřešil vždycky peprak - policejní tornádo to jisti… hlavne i policieTo bere dobře a nedá se tam nic moc vymyslet… nesmrtici zbraň, která nezanecha následky, takže i kdyby co by, tak tam prostoru moc nezbývá jak uškodit obránci…
Proto jsem stejného názoru, tahat jen když není jiné cesty… hodně problému za mě vyřešil vždycky peprak - policejní tornádo to jisti… hlavne i policieTo bere dobře a nedá se tam nic moc vymyslet… nesmrtici zbraň, která nezanecha následky, takže i kdyby co by, tak tam prostoru moc nezbývá jak uškodit obránci…
- Tondys
Příspěvek#1521 » stř 20. pro 2023, 08:39
JYbour píše:Nikdo se tady ale nepozastavil nad tím, že agresor si celou dobu myslel, že jde o plynovku, takže efekt zbraně byl vlastně nula nic a bylo jen štěstí, že nepokračoval v nátlaku, předpokládám, že úmysl střílet obránce neměl a chtěl pouze zastrašit, což nevyšlo a pokud by k výstřelu došlo, byl by s největší pravděpodobností popotahován střelec. Z toho plyne, že vytahuju jen, když jde o život a hodlám střílet.
Dobrý den. Útok ustal až namířením zbraně. Jinými slovy mé jednání zastavilo útok, jak jsem ale psal.
- Tondys
Příspěvek#1522 » stř 20. pro 2023, 08:44
BrozT píše:JYbour, to je ten problém… útočníci si buď myslí, ze jde o plynovou zbraň, nebo ze ji dotyčný nepoužije…
Dobrý den, chápu, že vy byste danou situaci řešil jinak a lépe. Realita ale takové teoretické řešení vylučuje. Také nevím jací útočníci, o jakých píšete. Policie, jak jsem ale psal, to brala dobře. Otázkou je jak to kdo bude brát dále. Z mého pohledu nešlo situaci řešit jinak. Rozhodně nevystavím svoje zdraví, svůj život a svoji zbraň svévoli agresivního útočníka. Ze zákona jsem povinen předejít zneužití mé zbraně, aby se dostala do rukou někomu nepovolanému, tedy i v tomto smyslu jsem chránil zákonný zájem. A to že mám zbraň nošenou; mám ji nošenou legálně. Mám plné právo ji nosit.
-
ExplosiveCZ - Příspěvky: 29
- ExplosiveCZ
Příspěvek#1523 » stř 20. pro 2023, 09:11
Tondys píše:Zdravím, dnes se mi stala taková věc, že jsem musel vytasit zbraň na útočníka, abych odvrtátil jeho útok. Věc se stala na benzínce, oba jsme stáli ve své frontě na stojany na PHM. Když se uvolňovala moje, tak jsem popojížděl za vozidlem, abych dojel ke svému stojanu. V tom ale z vedlejší fronty mi tam prudce vjel agresor. Naše auta se sebe lehce dotkla (k poškození vozidel nedošlo). Agresor dva metry vysoký, evidentně nastupený, vylezl ze svého vozu, začal mi vulgárně nadávat a že jsem mu naboural jeho vůz. Následně jsem tedy vystupoval z vozidla, abych se s ním pustil do polemiky s argumentem, že to on vjížděl do mé fronty na stojany. Nehodu tak evidentně zavinil on (ještě jsem ani neviděl, jaká škoda se stala). To ho ještě více rozlítilo a šel rázným krokem k mému autu, zavřel mi dveře a skrze otevřené okénko se po mě začal sápat. Chytil mě za mikinu a začal se mnou mávat s úmyslem mě vyvléci z automobilu (což se mu přirozeně nepodařilo, poněvadž vážím sto kilo, takže se mnou ani nehnul), že mi ublíží, pak mi chtěl dát ránu pěstí, takže mě jednou rukou pustil, čehož jsem využil, rychle jsem přesedl na sedadlo spolujezdce a tasil na něj pravou rukou zbraň, zatímco levou jsem jej držel v odstupu a vymezil mu prostor, za který nesmí jít. Říkal jsem mu, ať mě nechá být, že se s ním nechci prát. Zopakoval jsem mu ať mě nechá být a že zavoláme policii, aby spor vyřešila, znovu ať mě nechá být a že to nestojí za to. Neustále jsem mu musel tyto věty opakovat, poněvadž evidentně přemýšlel co dál, zdali má boj vzdát a nebo se na mě vrhnout. Střídavě se mi díval na levou ruku a střídavě na pistoli, kterou jsem držel pravačkou u svého těla v bezpečné vzdálenosti.
Naštěstí svého útoku zanechal a šel si do auta zatelefonovat. Já zavřel okénka, zamkl se v autě, monitoroval okolí a volal policii s tím, že jsem musel vytasit na agresora zbraň, ať přijedou. Za chvílku byli policisté na místě. Nekonalo se žádné drama, jen policistka s kolegou ke mě přišli, ptali se zdali zbraň držím legálně, ať ji odložím na své sedadlo řidiče, také tak zásobník, provedli mi prohlídku a ptali se mě, jak se celá věc odehrála. Tak jsem jim vše řekl včetně toho, že útočník mi říkal, že mě zabije. Takže jsem se kromě svého zdraví bál i o svůj život, neboť kdybych se nebránil, vyvlékl by mě z auta ven a byl bych zcela v jeho moci, nemohl bych se pak tedy už nijak bránit. Agresor tvrdil že na mě vůbec nezaútočil, jen mi zavřel dveře od auta a já na něj zbraň vytasil bezdůvodně. Pak se pořád podivoval, že jde o skutečnou zbraň, že si myslel, že je to plynovka a tak dále, tak mu policisté vysvětlovali, že jsem se cítíl důvodně ohrožen, neboť to už si prohlídli kamerové záznamy z benzínové pumpy a zjistili tak, že agresor lže a že se věc stala tak jak jsem vypověděl já. Nakonec mi řekli, že zbraň si mám zase uklidit i se zásobníkem, protože není žádný důvod, proč by zbraň měli zadržovat. Že vše bude řešeno ve správním řízení. Bouračku jsme neohlašovali ani nezaznamenávali, protože tam v podstatě nic nebylo... Následně policisté odjeli, my si s pánem každý zajel ke svému stojanu, natankovali, zaplatili a odjeli.
Každopádně správní řízení jistě bude, protože se musí řešit každé použití zbraně byť použití jako výhrůžného prostředku. Tak se chci zeptat, zdali někdo máte podobnou zkušenost a na co mám při své obhajobě či svědectví cílit? Zdali je lepší nutná obrana nebo krajní nouze, v tomto případě a příp. co mi hrozí. Rád bych se vyhnul přestupku proti zákonu o zbraních a ohrozil tak teď nebo v budoucnu svůj zbrojní průkaz a držení zbraně.
Policisté vypadali, že jsou na mé straně. První policista říkal, že mě chápe, že jsem se snažil udělat všechno správně. Policistka následně říkala už hned na začátku, že "zbraň nebudeme vybíjet, protože k tomu není důvod", následně třetí policista se mi snažil "promluvit do duše", že sice kamerový záznam viděli a bylo to jak jsem říkal, nicméně že mám sám zvážit, jestli v takových situacích se mám takto bránit, protože pokud by na mě útočník znovu zaútočil, jistě bych ze zbraně vystřelil.
Jenže proto přeci zbraň mám, abych ji mohl použít při své obraně. Pokud je útočník tak hloupý nebo agresivní, že i přes jasnou bezprostřední výhrůžku namířenou střelnou zbraní znovu zaútočí, pak je to přeci jeho vina. Já nemohu riskovat svůj život a zdraví jen kvůli tomu, že jiný jedinec neumí zhodnotit ani takto jednoznačné věci...
PS: při přesednutí na sedadlo spolujezdce jsem si při nutné obraně o šaltpáku narazil kostrč. Už jsem se objednal k lékařce, abych měl lékařskou zprávu. Ale nevím, jestli to není zbytečné, normálně bych to neřešil, ale na druhou stranu nechci nic podcenit a přijít pak o zbroják...
Jako, to jsou přesně ty případy, kdy mám v autě pepřák typu tryska. Ať si kdo chce co chce říká, ale lepší útočníka vystříkat a pak se ho pokusit třeba zakleknout (mám trochu víc váhy, tak by radost neměl) než někde střílet.
Zachoval jsi se správně, ale co rozhodně nechceš je střílet na pumpě mezi lidmi a výbušnými látkami, toho se děsím.
Stalo se mi kdysi něco podobného v obchodním centru v Praze. Předemnou jela slečna, který v obchoďáku nedala přednost, načež ten, co měl přednost dostat zatroubil. To velmi rozhněvalo přítele dané slečny, který seděl na spolujezdci, okamžitě vylezl a začal na toho co zatroubil řvát a kopat mu do auta, což zase rozhněvalo mě a s klidným hlasem jsem mu řekl "Ten pán měl přednost" - mladý muž tedy přenesl svůj hněv na mě a strčil mi přes otevřené okno ruku do auta a začal mě škrtit. V tu chvíli jsem mu tu ruku vtáhnul víc do auta, zalomil o sloupek a rozjel jsem se. Po 15 metrech jsem ho pustil, kluk si sedl vedle dveří, já vystoupil, ještě jsem mu mírně natankoval těma dveřma se slovy "koho budeš škrtit?". Kluk pak bleskem dokulhal zpátky k holce a oba odjeli. Policajti si stáhli záznamy z kamer, vyslechli toho pána, co nedostal přednost, který mi vše dosvědčil a odjeli jsme. Je to 15 let a nikdo se mi pak ani neozval. Dneska už bych se asi zachoval jinak a do sporu se vůbec nepletl, ale vaří se mi krev, když vidím nějaké bezpráví.
- Carloss
Příspěvek#1524 » stř 20. pro 2023, 09:24
Žádný napadený není povinen použít pepřák. Je v zásadě jen na něm, jakou formu obrany zvolí. Zejména když jinou zbraň, než pistoli nemá. Podle mě se Tondys zachoval správně. Ono co kdyby ten pepřák nezafungoval? Měl by čas zvýšit intenzitu své obrany?
Pak s tím úrazem... nikdo neříká, že by si za to Tondys mohl sám. Je ale otázkou, jestli vinu apriory připisoviat útočníkovi, nebo jen prostě náhodě. Když mě bude honit lump přes zamrzlej potok a praskne pode mnou led.. taky za to může ten, co mě honil? To si nemyslím, že by prošlo.
Pak s tím úrazem... nikdo neříká, že by si za to Tondys mohl sám. Je ale otázkou, jestli vinu apriory připisoviat útočníkovi, nebo jen prostě náhodě. Když mě bude honit lump přes zamrzlej potok a praskne pode mnou led.. taky za to může ten, co mě honil? To si nemyslím, že by prošlo.
-
ExplosiveCZ - Příspěvky: 29
- ExplosiveCZ
Příspěvek#1525 » stř 20. pro 2023, 09:32
Carloss píše:Žádný napadený není povinen použít pepřák. Je v zásadě jen na něm, jakou formu obrany zvolí. Zejména když jinou zbraň, než pistoli nemá. Podle mě se Tondys zachoval správně. Ono co kdyby ten pepřák nezafungoval? Měl by čas zvýšit intenzitu své obrany?
Já si taky myslím, že se zachoval správně. Jenže je tam to ALE. Kdo zná ONO v Praze tak ví, že tam jsou dlouhé fronty a všude lidi, hořlaviny atd. Tam prostě střílet nechceš. Kdyby byl nucen vystřelit, tak se bude několik let táhnout po soudech (viz. články pana Gawrona na zbrojnice.com - kde po přečtení má pak člověk pocit, že je lepší se nechat zmrzačit, než se bránit), nedej bože, kdyby zasáhl třetí osobu. Já kdybych použil pepřák a nezafungoval, tak pak asi taky tasím a rovnou střílím (mám 7,65 na nošení, tak doufám, že zasažení třetí osoby je méně pravděpodobné, než 9 Luger), ale takto od stolu, kdy nad tím mám čas přemýšlet, tak je to hrozné riziko.
- Tondys
Příspěvek#1526 » stř 20. pro 2023, 09:34
Na téhle benzínce vůbec nikdo nic. Jen nějaký pán od SUV se bohorovně smál a dával najevo své sympatie agresorovi, dokonce ho slovně povzbuzoval, ať zavolá policii, když mu agresor říkal, že svůj útok nemohl dokončit, protože jsem na něj "vyndal zbraň", což mi přišlo dost bizarní, nicméně jsem se soustředil sám na sebe, protože mi bylo jasné, že tíha celé věci leží na mých bedrech. Ti ostatní budou mít leda tak tu více či méně zkreslenou historku pro přátele k pobavení. Rozumím tomu, že každý člověk má odlišné představy o tom jak by se zachoval, notabene když není v té situaci s adrenalinem a tunelovým viděním, sám uvězněný v autě s mnohem vyšším chlapem, který se ho tam snaží zlikvidovat. Nicméně sankcionovat mě, nebo mi vyčítat, že jsem vytáhl zbraň, mi přijde stejně absurdní jako reakce toho pána s SUV.
Lidi vězte, že podobná, vámi nezaviněná situace, se může stát komukoliv z vás. Pokud nemám právo použít svou střelnou zbraň při sebeobraně, kdy jsem bezprostředně ohrožen na zdraví a životě agresivním útočníkem, pak by nemělo vůbec smysl zbraň na osobní obranu nosit. Mám ji vytáhnout až při rvačce? Nebo si musím nechat dát pěstí? A stačilo by? Opravdu se se zbraní u pasu musím účastnit rvačky, kdy se s ní pak může stát cokoliv?
PS: Pepřový spay ani nemám, takže nebylo možné odvrátit útok jiným způsobem. Slovy to fakt nešlo. Dokonce jsem i vyčkal, zdali útočník svého jednání nezanechá. Ale jeho agrese a napadání se stupňovalo. Nemohlo by to dopadnout dobře.
PSS: Jinak v pistoli mám defenzivní střelivo se zvýšeným zastavovacím a ranivým účinkem. ZP mám 1/2 roku, ale už mám hotový kurz Dynamic Pistol 1 u Hard Tasku a v zimě se chystám na kurz Home Defense. Opravdu se snažím dělat všechno správně. Pak jsou tady ale lidé, jako útočník, kteří si s něčím takovým vůbec nelámou hlavu a já mám nést za ně odpovědnost, i když na mě navíc útočí?
Lidi vězte, že podobná, vámi nezaviněná situace, se může stát komukoliv z vás. Pokud nemám právo použít svou střelnou zbraň při sebeobraně, kdy jsem bezprostředně ohrožen na zdraví a životě agresivním útočníkem, pak by nemělo vůbec smysl zbraň na osobní obranu nosit. Mám ji vytáhnout až při rvačce? Nebo si musím nechat dát pěstí? A stačilo by? Opravdu se se zbraní u pasu musím účastnit rvačky, kdy se s ní pak může stát cokoliv?
PS: Pepřový spay ani nemám, takže nebylo možné odvrátit útok jiným způsobem. Slovy to fakt nešlo. Dokonce jsem i vyčkal, zdali útočník svého jednání nezanechá. Ale jeho agrese a napadání se stupňovalo. Nemohlo by to dopadnout dobře.
PSS: Jinak v pistoli mám defenzivní střelivo se zvýšeným zastavovacím a ranivým účinkem. ZP mám 1/2 roku, ale už mám hotový kurz Dynamic Pistol 1 u Hard Tasku a v zimě se chystám na kurz Home Defense. Opravdu se snažím dělat všechno správně. Pak jsou tady ale lidé, jako útočník, kteří si s něčím takovým vůbec nelámou hlavu a já mám nést za ně odpovědnost, i když na mě navíc útočí?
- Tondys
Příspěvek#1528 » stř 20. pro 2023, 09:57
Carloss píše:Explosive: Co si myslíš, že bys udělal?? Vůbec NIC!!
Pro představu, jak rychle věci běžej: https://www.youtube.com/watch?v=RJzw4liFaZA&t=1372s
Ano, přesně takhle rychlé to je. Opravdu není čas přemýšlet nad nějakými novými metodami nebo postupy, než které má člověk zapsané ve svalové paměti. Čas je jenom na následující; chystá se útočník ve svém útoku pokračovat? Kolik mám prostoru na to vzdálit se od něj a tasit zbraň. Tasím zbraň při dalším útoku? Ano. Útočník zaútočí, provedu rychle promyšlený úkon a tasím. Pokud útočník bude útočit dále, střílím. Nic jiného není možné.
- Střelec
Příspěvek#1529 » stř 20. pro 2023, 10:01
Nechci být za škarohlída, ale nemyslím, že je úplně dobře vše řešit za čerstva zde. Informace bych sdílel, až bude vyřešeno. Každopádně policie volána byla, úraz je, tak teď bych se v první řadě pobavil s právníkem a hnal toho, co to zapříčinil, k odpovědnosti. Tady to může číst kdokoli a stejně ti to teď nepomůže.
- Carloss
Příspěvek#1530 » stř 20. pro 2023, 10:05
A ještě je třeba připočíst stovky milisekund uvědomění si, že se něco děje. Další uvěření, že se to děje, a že se to děje zrovna vám. Sekundy bude trvat zvážení rizik. A veškerý čas na rozmyšlení obrany je fuč. Žádný čas na změnu obranného prostředku nezbývá.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí