Novela evropske smernice o zbranich 2019
- risa2000
Příspěvek#1546 » pon 25. led 2021, 14:55
Teda, řekl bych, že zbraň v CRZ by měla být kat. A-1 jen pokud to je skutečně kat. A-1, tedy původní samočinná upravená na samonabíjecí, protože jen v tom případě to je vlastnost zbraně, která se dá jednoduše prokázat (a hlavně se nezmění s tím, jaký do ní zasunu zásobník).
Zbraň, která byla doteď kat.B (s výjimkou těch, co jsem zmínil v předchozí větě), by měla být nadále kat.B, protože kat. A-1 z ní udělá teprve zasunutý zásobník a CRZ nemůže vědět, jaký zásobník je právě zasunutý. Prostě by se měly normálně dál prodávat jako kat. B (pro klid duše jen s malými zásobníky), a kdo by chtěl do ní strkat velké zásobníky, tak si prostě vyřídí výjimku na zásobníky.
Stejně tak, když ji bude majitel prodávat, může ji pak prodat jako kat. B, když to kupujícímu bude vyhovovat, stačí jen, aby mu ji prodal bez velkých zásobníků.
Zbraň, která byla doteď kat.B (s výjimkou těch, co jsem zmínil v předchozí větě), by měla být nadále kat.B, protože kat. A-1 z ní udělá teprve zasunutý zásobník a CRZ nemůže vědět, jaký zásobník je právě zasunutý. Prostě by se měly normálně dál prodávat jako kat. B (pro klid duše jen s malými zásobníky), a kdo by chtěl do ní strkat velké zásobníky, tak si prostě vyřídí výjimku na zásobníky.
Stejně tak, když ji bude majitel prodávat, může ji pak prodat jako kat. B, když to kupujícímu bude vyhovovat, stačí jen, aby mu ji prodal bez velkých zásobníků.
Naposledy upravil(a) risa2000 dne pon 25. led 2021, 15:11, celkem upraveno 2 x.
- getsome
Příspěvek#1547 » pon 25. led 2021, 14:58
@Blacky, jj, ono je asi lepší, i z pohledu budoucího prodeje, registrovat nové kusy jako B a zásobníky řešit výjimkou na ně...
LEX (Karásek) píše:3. Ten problém "skákání mezi kategoriemi" (zandám zásobník - je A-I - vyndám zásobník - je B - zandám zásobník - je A-I - vyndám zásobník - je B atd.) řeší zákon tím, že k tomu přistupuje přesně naopak: pokud je zbraň zapsaná jako A-I, tak je vždy A-I, pokud je zapsaná jako B, tak je vždy B a nesmí se v ní používat nadlimitní zásobníky.
4. Bod 3 má jednu výjimku. Povolení na nadlimitní zásobníky (což je samostatné povolení, ne výjimka na A-I) umožňuje používat nadlimitní zásobníky i ve zbraních kat. B. Nestává se z ní tím A-I, je to prostě zbraň kat. B s nadlimitním zásobníkem, která je legální na základě zmíněného povolení.
- Piggy
Příspěvek#1549 » pon 25. led 2021, 15:34
Mělo by:Blacky píše:Pokud bych nestihl nákupko B uplatit do pondělí, tak by ta puška měla být uz v CRZ jako AI a tím pádem by nákupko B nemělo fungovat.
LEX píše:Držitelé zbrojních průkazů, kteří budou mít ke dni účinnosti již vydané povolení k nabytí zbraně kategorie B, která je podle nového znění zbraní kategorie A-I, mohou toto povolení využít. Při registraci je pak policie vyzve, aby podali žádost o vydání výjimky pro zbraň kat. A-I (za toto podání se nevybírá správní poplatek).
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#1551 » pon 25. led 2021, 16:18
Jsem z teho volaly zmeteny - mam na cetnicke stanici k vyzvednuti 2 nakupka:
KULOVNICE SAMONABIJECI
PUSKA SAMONABIJECI
Nicmene i kdyz si je tam zajdu vyzvednout zitra, tak nakup ani jedne ze zbrani uz na 99% do konce ledna nestiham. Co to tedy pro mne znamena? A budou ta nakupka i nadale platba? Hadam, ze by mela...obe zbrane prece budou i nadale Bcka, kdyz v nich nebude zly zasobnik, ne?
KULOVNICE SAMONABIJECI
PUSKA SAMONABIJECI
Nicmene i kdyz si je tam zajdu vyzvednout zitra, tak nakup ani jedne ze zbrani uz na 99% do konce ledna nestiham. Co to tedy pro mne znamena? A budou ta nakupka i nadale platba? Hadam, ze by mela...obe zbrane prece budou i nadale Bcka, kdyz v nich nebude zly zasobnik, ne?
- Blacky
Příspěvek#1552 » pon 25. led 2021, 16:23
Přesně. "Zatím nic nemáme, snad to MV včas zveřejní"
Teď sem se vrátil. Nákupko na B mám. Když to stihnu do středy (stihnu), tak mám pušku jako B. A pak si vyřídím generální pardon. A to klidně později, až pomine počáteční nápor, kterej je očekávanej. Bohužel COVID, takže omezené úřední hodiny zůstávají.
Ad piggy. JJ výjimkou na tuhle konkrétní zbraň. A to se mi nechce, i když je to jen papír a ZADARMO, jak mi u nás asi 3x zdůraznili
A prej se "všechny" pušky stanou automaticky AI, tak čert ví. Možná tím myslela, při dalším převodu/prodeji. Kýho výra. Víme proč se ta sračka řeší a i když skřípu zubama, tak sem rád a nechci do toho moc rejt, než to Bruselské pijavice zjistí a začnou vymýšlet další blbosti.
Anton: JJ normalne by sis mel ty kvery nakoupit a pri prihlaseni na ne navic vyplnis zadost o vyjimku. Toť litera zákona a výklad. Zda CRZ nebude zlobit, při pokusu o spárování nákupka B a zbraně AI, se zatím neví

Teď sem se vrátil. Nákupko na B mám. Když to stihnu do středy (stihnu), tak mám pušku jako B. A pak si vyřídím generální pardon. A to klidně později, až pomine počáteční nápor, kterej je očekávanej. Bohužel COVID, takže omezené úřední hodiny zůstávají.
Ad piggy. JJ výjimkou na tuhle konkrétní zbraň. A to se mi nechce, i když je to jen papír a ZADARMO, jak mi u nás asi 3x zdůraznili

A prej se "všechny" pušky stanou automaticky AI, tak čert ví. Možná tím myslela, při dalším převodu/prodeji. Kýho výra. Víme proč se ta sračka řeší a i když skřípu zubama, tak sem rád a nechci do toho moc rejt, než to Bruselské pijavice zjistí a začnou vymýšlet další blbosti.
Anton: JJ normalne by sis mel ty kvery nakoupit a pri prihlaseni na ne navic vyplnis zadost o vyjimku. Toť litera zákona a výklad. Zda CRZ nebude zlobit, při pokusu o spárování nákupka B a zbraně AI, se zatím neví

- Blacky
Příspěvek#1554 » pon 25. led 2021, 16:44
Já si to taky myslel, ale ne. Ty pušky budou jako AI. Proč, nebo jestli někdy jo a jindy ne netuším. Jak už se psalo, tak až "zasunutím" (kua evokuje to něco uplně jinýho) nadlimitního zásobníku se to stane AI, což je jak psal p. Karásek, (dovnitř-ven-dovnitr-ven) proste blbina. Tj. předpokládám, že bude vše AI a vyřešeno. Jenže to by se dalo aplikovat i na pistole, kde to je nad 20 což 99% splnuje a je blblost je dávat do AI. Takže holt uvidíme, jak se to začne reálně označovat.
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#1555 » pon 25. led 2021, 16:53
Super...takze tedka hlavni otazka dne:
Ma smysl se snazit s aktualnim nakupkem na B (puska ci kulovnice) koupit jeste do konce tohoto tydne?
Je tam nejaka realna vyhoda krom toho vyhnout se od pristiho tydne v obchode situaci na tenhle zpusob?
“No, vy sice mate nakupko vydane jeste v lednu, na zbran kategorie B, ale v CRZ uz je zbran, co chcete jako AI, takze na tohle nakupko vam ji prodat nemuzu...”
Ma smysl se snazit s aktualnim nakupkem na B (puska ci kulovnice) koupit jeste do konce tohoto tydne?
Je tam nejaka realna vyhoda krom toho vyhnout se od pristiho tydne v obchode situaci na tenhle zpusob?
“No, vy sice mate nakupko vydane jeste v lednu, na zbran kategorie B, ale v CRZ uz je zbran, co chcete jako AI, takze na tohle nakupko vam ji prodat nemuzu...”
- Idahou
Příspěvek#1556 » pon 25. led 2021, 17:04
Jestli to máš formou - vyřízený nákupko, vybraná zbraň, připravený peníze a obchod v normálním dosahu a hned to půjdeš registrovat, tak bych to preventivně vyřídil.
Pokud by jsi musel něco nahonem shánět, kvaltovat a nervovat se, tak na to kašli. Ve finále je to nejhorší co se může stát to, že budou zmatky při registraci/budeš si muset vyřídit nové nákupko - alespoň dle mého výkladu.
Ale podle mě se to do dvou, tří týdnů od platnosti zajede a už si na to ani nikdo nevzdechne.
Pokud by jsi musel něco nahonem shánět, kvaltovat a nervovat se, tak na to kašli. Ve finále je to nejhorší co se může stát to, že budou zmatky při registraci/budeš si muset vyřídit nové nákupko - alespoň dle mého výkladu.
Ale podle mě se to do dvou, tří týdnů od platnosti zajede a už si na to ani nikdo nevzdechne.
- Kozel
- Blacky
Příspěvek#1559 » pon 25. led 2021, 19:58
JJ nakupko plati. Jen si pri registraci vyplnis jeste tu vyjimku AI na tu konkretni flintu. Jedinne co by mohlo zazlobit, jsou fronty na OZSBM, pokud nám vsem jebne a pobezime tam hned pro ty celkove vyjimky na zasobniky.
Nevim kolik strelcu je kde registrovanejch. U nas je jedno okynko, tak to asik na fronty par dni bude. Teoreticky más na registraci 10 dní od nakupu a nemusel bys to stihnout. Takže pokud není potřeba spechat, tak bych to odlozil na březen duben
Já tam mažu ve středu a pak až klidně za pár měsíců. 
Ad Anton"B nakupko a kver Už AI v CRZ" to je to co nevíme a dnes mi to nebyl schopen říct ani prodejce, ani poliš. Logika říká, že by mělo, ale jak to nastaví programátor CRZ se uvidí.
Nevim kolik strelcu je kde registrovanejch. U nas je jedno okynko, tak to asik na fronty par dni bude. Teoreticky más na registraci 10 dní od nakupu a nemusel bys to stihnout. Takže pokud není potřeba spechat, tak bych to odlozil na březen duben

Ad Anton"B nakupko a kver Už AI v CRZ" to je to co nevíme a dnes mi to nebyl schopen říct ani prodejce, ani poliš. Logika říká, že by mělo, ale jak to nastaví programátor CRZ se uvidí.

- getsome
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX