Novela evropske smernice o zbranich 2019
- LukynZ
Příspěvek#1681 » pon 1. úno 2021, 16:05
cipis píše: Kosa jako taková je stále jenom B. A-I se stane, až když do ní někdo vloží ten zásobník. Takže pokud mu (tomu novému majiteli) nestrčíte do ruky tu pušku s nasazeným 10+ zásobníkem, tak bude stačit B naprosto s přehledem, bez čehokoliv dalšího.
No kratší kosa se sklopkou, neboli tak, která po sklopení pažby je menší než 600 mm je A-I.
- rarach89
Příspěvek#1683 » pon 1. úno 2021, 16:42
Zažádá se jednou o střelivo https://www.mvcr.cz/soubor/zadost-o-ude ... e-a-i.aspx , neuvádí se o střelivu žádné info, jen se zaškrtne "střelivo". Informace se uvede do CRZ a to je vše.
- Rick Grimes
- Rick Grimes
Příspěvek#1686 » pon 1. úno 2021, 22:06
Není, kosa je kategorie A-1 pouze pokud je vyrobená ze samočinné. Podle evropské směrnice je dlouhá zbraň, která se dá pomocí sklopky zkrátit na méně než šedesát cm zbraň kategorie A-1. Taková zbraň ale u nás neexistuje, protože když má se sklopenou pažbou méně než 60 cm, je to krátká zbraň a tedy opět B.LukynZ píše:...No kratší kosa se sklopkou, neboli tak, která po sklopení pažby je menší než 600 mm je A-I.
- LukynZ
Příspěvek#1687 » pon 1. úno 2021, 22:27
Náš zákoník:
§ 4a
Zbraněmi kategorie A-I jsou
a) zbraně
3. dlouhé samonabíjecí pro střelivo se středovým zápalem původně určené ke střelbě z ramene, vybavené skládací, zasouvací nebo bez použití nástrojů odnímatelnou ramenní opěrou, přičemž po jejím sklopení, zasunutí nebo odejmutí je délka zbraně menší než 600 mm a není ovlivněna její funkčnost
Minulý týden jsem si byl pro B nákupko, policajt se mě ptal na co to mám, protože pokud se moje zbraň změní na A-I platím zbytečně. Říkám Simonova, on jestli jsem si teda jistý, říkam jo, to je sovietská puška už vyrobená jako samonabíjecí a že A-I budou přece jen předělávky ze samočinných a on na to že ne, že třeba padesát osma (nějaký typ, tactical?) bude prý od února A-I. Tak jak teda?
§ 4a
Zbraněmi kategorie A-I jsou
a) zbraně
3. dlouhé samonabíjecí pro střelivo se středovým zápalem původně určené ke střelbě z ramene, vybavené skládací, zasouvací nebo bez použití nástrojů odnímatelnou ramenní opěrou, přičemž po jejím sklopení, zasunutí nebo odejmutí je délka zbraně menší než 600 mm a není ovlivněna její funkčnost
Minulý týden jsem si byl pro B nákupko, policajt se mě ptal na co to mám, protože pokud se moje zbraň změní na A-I platím zbytečně. Říkám Simonova, on jestli jsem si teda jistý, říkam jo, to je sovietská puška už vyrobená jako samonabíjecí a že A-I budou přece jen předělávky ze samočinných a on na to že ne, že třeba padesát osma (nějaký typ, tactical?) bude prý od února A-I. Tak jak teda?
- Rick Grimes
- Rick Grimes
Příspěvek#1688 » pon 1. úno 2021, 23:19
Ne, pokud je to vyrobené jako samonabíjecí, je to B. Pokud je to předělávka ze samočiné, je to A-1. Ještě do toho spadají UZI, SA26 a podobný, ale to si už nepamatuju. A hlavně, dlouhá, která se dá zkrátit sklopením pažby pod 60 cm u nás prostě neexistuje. Nechali to tam, protože EU to chtěla a nám to neublíží.
- MM
Příspěvek#1689 » pon 1. úno 2021, 23:28
Prechodne ustanovenia:
...
8.) Krajské ředitelství Policie České republiky příslušné podle místa pobytu fyzické osoby nebo podle sídla právnické osoby vyzve držitele povolení podle § 12 zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, který ohlašuje nabytí zbraně kategorie B, která se podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, považuje za zbraň kategorie A-I, aby požádal o udělení příslušné výjimky, a stanoví mu k tomu přiměřenou lhůtu; za přijetí této žádosti se správní poplatek nevybírá.
...
Takze zbytocne si to neplatil ani keby to bolo po novom A1 - pri registracii poziadas o narokovu vynimku ktora je zadarmo. Resp. - pokial to nie je podla CRZ prerabka pripadne nesplna ine podmienky pre zaradenie do A1, mozes to pokojne registrovat ako Bcko (ak nechces pouzivat nadlimitne zasobniky).
Edit - link na vyklad prechodnych ustanoveni na strankach LEX-u: https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/legislativa/3784-novela-zakona-o-zbranich-grandfathering-aneb-prechodna-ustanoveni.
...
8.) Krajské ředitelství Policie České republiky příslušné podle místa pobytu fyzické osoby nebo podle sídla právnické osoby vyzve držitele povolení podle § 12 zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, který ohlašuje nabytí zbraně kategorie B, která se podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, považuje za zbraň kategorie A-I, aby požádal o udělení příslušné výjimky, a stanoví mu k tomu přiměřenou lhůtu; za přijetí této žádosti se správní poplatek nevybírá.
...
Takze zbytocne si to neplatil ani keby to bolo po novom A1 - pri registracii poziadas o narokovu vynimku ktora je zadarmo. Resp. - pokial to nie je podla CRZ prerabka pripadne nesplna ine podmienky pre zaradenie do A1, mozes to pokojne registrovat ako Bcko (ak nechces pouzivat nadlimitne zasobniky).
Edit - link na vyklad prechodnych ustanoveni na strankach LEX-u: https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/legislativa/3784-novela-zakona-o-zbranich-grandfathering-aneb-prechodna-ustanoveni.
- LukynZ
Příspěvek#1690 » pon 1. úno 2021, 23:45
Rick Grimes píše:Ne, pokud je to vyrobené jako samonabíjecí, je to B. Pokud je to předělávka ze samočiné, je to A-1. Ještě do toho spadají UZI, SA26 a podobný, ale to si už nepamatuju. A hlavně, dlouhá, která se dá zkrátit sklopením pažby pod 60 cm u nás prostě neexistuje. Nechali to tam, protože EU to chtěla a nám to neublíží.
http://www.csa.co.cz/carbine/sa-vz-58-s ... 62-x-39-mm
rozlozena 755, slozena 545 -> A-I
urcite je takovych vic, ale nebudeme hledat kazdou
- risa2000
Příspěvek#1692 » úte 2. úno 2021, 02:25
LukynZ: Myslím, že kategorizace na "dlouhé" a "krátké" musí předcházet tomu, co se potom na tyto kategorie váže v zákoně dále. Jinými slovy, když je podle Přílohy č. 1 k zákonu:
Tak mi vychází, že jakákoliv dlouhá, která bude mít se sklopenou pažbou míň, že 60 cm, se stává tímto sklopením krátkou, jednoduše proto, že v předpisu není už další podmínka, která by nějak dál řešila, proč, nebo jak, má zrovna tahle zbraň míň, než 60 cm. Navíc předpis definuje jako primární rozlišení kategorií podmínkou pro krátkou, a dlouhou už pak jen jako její doplněk.
Z tohoto pohledu je jasné, že nové znění pro A-1, které se snaží považovat dlouhou za důležitější (tím, že říká, že když se z ní eventuálně dá udělat "krátká", tak platí něco), do původního systému kategorizace nepasuje, a normálně, kdyby měl být zákon konsistentní, by se tam v takové formulaci nemohlo dostat.
Uvidíme, jak se k tomu postaví úřední šiml.
10. Krátká zbraň - palná zbraň, jejíž délka hlavně nepřesahuje 300 mm nebo jejíž
celková délka nepřesahuje 600 mm.
11. Dlouhá zbraň - palná zbraň, která není krátkou zbraní.
Tak mi vychází, že jakákoliv dlouhá, která bude mít se sklopenou pažbou míň, že 60 cm, se stává tímto sklopením krátkou, jednoduše proto, že v předpisu není už další podmínka, která by nějak dál řešila, proč, nebo jak, má zrovna tahle zbraň míň, než 60 cm. Navíc předpis definuje jako primární rozlišení kategorií podmínkou pro krátkou, a dlouhou už pak jen jako její doplněk.
Z tohoto pohledu je jasné, že nové znění pro A-1, které se snaží považovat dlouhou za důležitější (tím, že říká, že když se z ní eventuálně dá udělat "krátká", tak platí něco), do původního systému kategorizace nepasuje, a normálně, kdyby měl být zákon konsistentní, by se tam v takové formulaci nemohlo dostat.
Uvidíme, jak se k tomu postaví úřední šiml.
- Piggy
Příspěvek#1693 » úte 2. úno 2021, 06:07
Jestli je zbraň krátká nebo dlouhá, se posuzuje v nejkratším stavu, kdy je ještě funkční. Takže pokud se dá krátká zbraň odklopením, vysunutím nebo nasazením pažby prodloužit nad 60 cm, nestává se dlouhou. Úřední šiml to má vyřešené.
Je to proto, že původně byly krátké zbraně považovány za nebezpečnější než dlouhé.
Je to proto, že původně byly krátké zbraně považovány za nebezpečnější než dlouhé.
Samozřejmě prodá a výjimka se dořeší při registraci. MM to má správně.LukynZ píše:MM: on to myslel tak, ze kdyz mam nakupko na B a pujdu v unoru k obchodnikovi, tak uz to bude A-I a obchodnik mi to samozrejme neproda
- LukynZ
Příspěvek#1694 » úte 2. úno 2021, 08:21
Hele říkal mi to právě ten policajt na zbraních, proto to tu píši. Nejsem právník ani expert.
Chápu to tak, že zbraň, která je z výroby normálně dle definice dlouhá, neboli přesně jak píšou "původně určené ke střelbě z ramene", po sklopení atd. < 600, dle této novely nespadá do malé, ale do A-I
Chápu to tak, že zbraň, která je z výroby normálně dle definice dlouhá, neboli přesně jak píšou "původně určené ke střelbě z ramene", po sklopení atd. < 600, dle této novely nespadá do malé, ale do A-I
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí