Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#181 » stř 27. úno 2013, 19:35

Tak velká gratulace. To je masakr z 26 prošlo 5. Ale má to něco do sebe :)

fixfokus

Příspěvek#182 » čtv 28. úno 2013, 09:11

rocky: Na čestlicích to dělám za měsíc, být rychlejší s přihláškou, mohli jsme se potkat. Mohl bys rozvést následující pojmy, prosím (nerad bych vyhořel na tomtéž):

1. zjištění, zda malorážka a brokovnice má pojistku mechanickou, či automatickou,
2. ověření funkčnosti pojistky,
3. kontrola průchodnosti hlavně u malorážky,
4. uvedení pistole do stavu střelecké pohotovosti

rocky77

Příspěvek#183 » čtv 28. úno 2013, 09:33

Vzhledem k systému přidělování komisařů je téměř vyloučeno, že potkáš stejného komisaře, jako byl v Čestlicích včera, ale rád samozřejmě odpovím, protože se Tě na to může zeptat i jinej:

1) prostě mi řekl, abych mu sdělil, zda zbraň má pojistku automatickou (zajistí se sama při natažení bicího mechanismu), nebo manuální - u obou zbraní jsem věděl, že se jedná o manuální, ale předvedl jsem mu, že po natažení se ani jedna pojistka sama od sebe nezajišťuje, a následně jsem rukou předvedl zajištění a odjištění...

2) ověření - natažení bicího mechanismu (u brokárny zlomit a zpět, u malorážky hezky za kličku závěru), zajištění pojistky - předvádím, že spouště se ani nehnou, odjistím a předvádím, že dojde ke spuštění bicího mechanismu

3) vyndat závěr a odzadu! se podívat skrz hlaveň, zda v ní není nějaká překážka

4) vyndat zásobník, zkontrolovat komoru, závěr do zadní polohy, závěrem záchytu zajistit závěr v zadní poloze (uznával i to, když si někdo pomohl ponecháním prázdného zásobníku ve zbrani, aby nemusel palcem silné ruky lovit záchyt - zásobník pak samozřejmě zase vyndat) a zbraň odložit na pult na levý bok (aby byl vidět otevřený závěr) a POZOR! vyndat i veškeré náboje ze zásobníku - na tom většina z nás udělala chybu - komisař připravil do zbraně 2 školní náboje - jeden v komoře, druhý v zásobníku...a skoro všichni jsme zapomněli vyndat i ten náboj, co zůstal v zásobníku...

Jinak přeji hodně zdaru a hlavně klid a nespěchat... Nu, myslím, že pár historek si ještě vyslechneš, protože za měsíc tam bude dost těch, kteří včera neudělali a odmítli jít k tomu samému komisaři na opravu ještě ten den...

Valda83

Příspěvek#184 » čtv 28. úno 2013, 10:00

Tak ja treba mel dvojku hamerlesku co mela automatickou pojistku, po zlomeni/natazeni se hned zajistila, takze napred odjistit a potom palit. U malorazky jsem jeste automatickou pojistku nevidel. Jinak se nedivim ze u rocky77 vypadlo tolik lidi. Ono kdyz se naucis ve zbrani nechavat zasobnik protoze te to treba tak naucili nebo to tolerovali tak udelas o hodne vice chyb. Nam rekli PRVNI - VZDY vytahnout zasobnik, pak otevrit komoru a rana jistoty. Po vybiti zbrane jsme ukazovali zasobnik s prazdnou komorou u sebe. Ja treba udelal blbost takovou, mel jsem pouze jednoho skolnika a kdyz rekl vybit zbran tak jsem jen natahl zaver aby vyskocil. Sice komisar pochopil jak jsem to myslel, ale upozornil me ze kdybych tam mel vice naboju tak si to znova nabiju. Jsem mu to odkyval bez kecu. Jinak kdo odlozil po kontrole zbran a znovu ji vzal a nezkontroloval hned vyletel. Ja si ji zkontroloval, zajistil a drzel v pohotovostni poloze. Na povel nabit zbran - ZNOVU kontrola, vlozit naboj, natahnout, zajistit, pohotovostni poloha.

Mirek_Letna

Příspěvek#185 » čtv 28. úno 2013, 10:11

Dobrý den, pánové a dámy,

vaše poslední příspěvky mne přiměly sem napsat pár slov. Před pár týdny jsem se obdobného zmiňovaného masakru v Čestlicích také účastnil a jedním slovem mi z toho bylo na zvracení. Píšete, že na některé z vás komisaři nezkoušeli žádné křivárny, avšak v mém případě bych mohl hovořit o opaku, neboť jsem byl od samého počátku praktické zkoušky vystaven překvapivě systematickému psychickému nátlaku ze strany všech tří zúčastněných "posuzujících". Od prvního okamžiku jsem stojíce za palebnými stanovišti cítil předurčení, že mohu předvést perfektní manipulaci se zbraní i mistrně přesné střelby, přesto však si na mne připraví nějakou podlost. A nemýlil jsem se, žel.

Dotyčné pány komisaře mohu označit nikoliv za posuzovatele s vysokými nároky, ale spíše za muže s podrazáckými choutkami, chápu, celý den na palpostech je monotónní a nudný, pokud by platila první varianta jejich odborného profilu, prošel bych tzv. bez ztráty kytičky - mé přípravy trvaly déle než tři měsíce, nechtěl jsem přijít a čekat na náhody, prošel jsem hned třemi přípravnými kurzy a mám za sebou jedenáct hodin ostré střelby. Vše i přes neustálé narážky komisařů na adresu mého nízkého věku, postoje u stolku se zbraní (paty k sobě, vojáku!), řětízků na předloktí, dlouhého trika a delších vlasů atd, probíhalo zatím ještě "relativně korektně" - rozuměj, že jsem pro dosažení kýženého cíle své vnímání prozatím očistil od negativ vnějších vlivů.

Nyní bych se vás rád zeptal na jednu věc, která mne stála ZP. Je možné, aby pan komisař po mně chtěl vědět, jak bych se zachoval, pokud by mne doma v noci poctil návštěvou zloděj? Nevím, jaké má pan komisař a jeho dva stínoví náměstci vzdělání, nicméně o povaze psychologa-akademika v jeho případě obzláště pochybuji, nicméně po mně chtěl, abych mu vyjmenoval celý proces v případě vniknutí "zloděje" ke mně do domu. Copak na toto existuje nějaký přesný vzorec? Nesmysl. Na tomto místě ještě musím podotknout, že jsem v tuto chvíli měl část zkoušky "manipulace se zbraní" úspěšně za sebou a pistole ležela v zajištěném stavu na stolku. Když jsem asi potřetí odpověděl, že bych zkrátka pistoli v takovém případě nepoužil, že chci svou skupinu proto, abych mohl chodit sám na střelnici a pistoli cestou na ní nosil zajištěnou v pouzdru, opětovali mi, že má skupina se vztahuje k ochraně života, zdraví a majetku. To je však dle mě krapet totalitní smýšlení, není-liž pravda? Takto doslovně si vykládat význam skupiny oprávnění... to dle nich musím sahat po pistoli pokaždé, když nám v zápraží dvakrát zapraská radiátor? Když jsem řekl, že máme na zbraně bezpečnostní skříň ve spodním podlaží domu (pravda), vysmívali se mi. To mám tedy spát s pistolí pod polštářem? Nevím, co ode mne chtěli slyšet, povaha jejich "otázky" neměla charakter postupů zajištění a přípravy zbraně při obdobném činu, popř. výstražného pokřiku, neboť toto vše jsem zmínil, její obsažnost spatřuji pouze v tom, býti prostředkem k tomu, abychom se "toho mladýho a dobře připravenýho" kluka konečně zbavili. Na něco takového mne na školení nikdo nepřipravoval, zákon je v tomto ohledu z hlediska nutné obrany a případů krajní nouze pochopitelně nicneříkající a kolegové, kteří jsou držiteli ZP již několik let, jen nevěřícně kroutili hlavou, jakou odpověď na míru si dotyční páni komisaři přáli.

Pochopitelně, můj pohled může a bude leckomu připadat jako jednostranný, takže pokud se zde najde někdo, kdo mi napíše, že jsem se zkrátka měl připravit ještě lépe, pochopím jeho pohnutky.

Na samotný závěr mám ještě jeden dotaz. Existuje nějaký způsob, jak obejít tříměsíční čekací lhůtu (v mém případě již asi "pouze" 54 dní), popř. na jaké střelnici má člověk šanci narazit na komisaře (mn. i jednotné číslo), který bude náročný, ale nebude podlé a mystifikující individum? Nemám problém ani s tím, se z tříměsíční čekací lhůty jakkoliv úředně vyplatit, šetřit nebudu. Rád bych zkrátka ještě jednou skutečně odborné komisi předvedl, že teorii, manipulaci se zbraní i střelby ovládám bezvdadně, leč po zkušenosti se obávám se, že ani toto některým posuzujícím nemusí stačit a já de facto na ZP nikdy nedosáhnu. Pokud by mne obdoba situace výše uvedené měla potkat u další mé zkoušky odborné způsobilosti, nebudu se vůbec zdráhat podat na dotyčné žalobu ve věci nactiutrhání a požadování omluvy. Neplést si prosím s žalobou za způsobení psychické újmy, člověk, který se s takovou událostí nedovede ve svém nitru vyrovnat s patřičnou rovnováhou psychické složky osobnosti, nemá mezi žadateli o ZP co pohledávat.

S pozdravem všem střelcům,
Mirek :)

rocky77

Příspěvek#186 » čtv 28. úno 2013, 10:14

Valda83: Možná jsem to napsal blbě - nešlo o to, NECHAT ve zbrani zásobník, ale vyndat a odložit zásobník (přitom z něj palcem vysunout náboj), zkontrolovat komoru, pak PRÁZDNÝ zásobník vrátit do zbraně, stáhnout závěr (který díky přítomnosti prázdného zásobníku zůstane vzadu a člověk nemusí lovit záchyt), znovu vyndat zásobník, kontrola komory, odložit... Je to krkolomné, ale kolegové říkali, že to uznával... A ránu jistoty nepožadoval při žádné manipulaci s pistolí - jen vypuštění kohout přes palec nebo odložení zbraně se závěrem vzadu...

Valda83

Příspěvek#187 » čtv 28. úno 2013, 10:40

To Mirek_Letna:
Ty jsi neudelal prakticky nebo teoreticky? Z toho co pises jsem pochopil ze te vypral na praktickych, ale pak pises ze chces zkratit tu 3 mesicni dobu, ale pokud jsi zmrvil jen praktickou tak opakujes do 2 mesicu.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#188 » čtv 28. úno 2013, 10:42

To Mirek Letna: Jestli jsi udělal testy tak čekat tři měsíce nemusíš. Měl by jsi opravovat pouze manipulaci se zbraní a na to můžeš jít hned za měsíc. Ale pozor pokud nepůjdeš do tří měsíců od ne úspěšných zkoušek na opravu zkoušky z manipulace tak ti ty testové propadnou a musíš dělat celou zkoušku znovu včetně testových. Takhle nějak jsem to alespoň zaslechl já na našich zkouškách. Jestli jsem to správně pochopil. Já to udělal tak že jsem tomu nevěnoval pozornost.

...ještě k tvému problému s komisařem nedíval jsi se jestli jsi neudělal chybu v testu z otázek krajní nouze nebo nutné obrany ? Potom by mohla právě následovat doplňující otázka od komisaře co budeš dělat když ti do domu vleze zloděj ? Tyto doplňující otázky u nás při zkouškách také padali těm kteří měli chybu v testech a ptal se na to právě u manipulace se zbraní při osobním pohovoru.Já jsem měl test bez chyb tak žádná otázka na víc nebyla.
Naposledy upravil(a) fejfarz dne čtv 28. úno 2013, 10:54, celkem upraveno 1 x.

Valda83

Příspěvek#189 » čtv 28. úno 2013, 10:48

To rocky77:
vidim ze tech praktik komisaru je mnoho. My jsme treba si meli davat pozor i na to ze pri rozborce musela hlaven mirit do bezpecneho prostoru. S kratkou se to da, ale s dlouhou to bylo opravdu obtizny hlavne s brokovnici. Jako kdyz jsem udelal tu "chybu" ze jsem nevytahl ten zasobnik a vyhodil jen ten naboj tak jak pises, kdyz je prazdnej zasobnik tak se ti zachyti zaver a komora zustane otevrena. Ale nechtel jsem hned na nej vytahovat argumenty proc a jak a kdyz me jen napomenul tak jsem odkejval a drzel hubu ;)

rocky77

Příspěvek#190 » čtv 28. úno 2013, 10:51

Podle mne, když neuděláš testy nebo opravnou praktickou, můžeš se nejdříve za 3 měsíce přihlásit na další zkoušku (takže v reálu mohou uběhnout třeba 4 měsíce - 3 čekáš na přihlášení a 1 na volný termín), když neuděláš praktickou, tak musíš nejpozději do 2 měsíců opakovat (tedy pokud chceš)... Takže dle mého ty testy "propadnou" už po 2 měsících, ne po 3...

To Valda83: no jo, je to tak...ačkoli to bylo včera maso, musím uznat, že co se týče manipulace, řekl komisař dopředu, co bude chtít...tedy ty základní věci...

EDIT: jinak ještě pro Mirka: šance narazit na benevolentnějšího komisaře je nulová... Ne že by nebyli, ale díky systému přidělování komisařů ke zkouškám prostě nemáš šanci si dopředu vybrat...tedy pokud nemáš někoho u zdroje...

Alcatraz

Příspěvek#191 » čtv 28. úno 2013, 11:22

předpis č. 384/2002 Sb. píše:§ 5
(8) Žadatel, který byl v teoretické části zkoušky hodnocen stupněm "prospěl" a v praktické části zkoušky stupněm "neprospěl", může praktickou část zkoušky jednou opakovat do dvou měsíců ode dne, kdy v praktické části zkoušky byl hodnocen stupněm "neprospěl".

a nejdřív na nejbližší zkoušce.

2rocky77: je pěkný, že tohle nepovažuješ za "podraz", ale už v tvém případě dalece přesáhl to na co se má ptát. Resp. ptát se může, ale neměl by tě za většinu těch věcí vyhodit. Můj se taky ptal, jak se bezpečně vypouští bicí mechanismus malorážky. Taky jsem to nevěděl, tohle se při instruktáží neřeklo, ani tady na obrázcích to není, tak mi (asi všem, nevěděl to nikdo) to ukázal. Ale nikoho za to nevyhodil.

Navíc vypáskování zásobníku při uvedení zbraně to střelecké pohotovosti.. to snad ani nemůže "vyžadovat". Střelecká pohotovost je ten stav zbraně se staženým závěrem (a prázdnou komorou). To je vše. Zásobník vyndám ne kvůli tomu, ale když budu chtít zbraň položit na stůl. Vypáskovat ho je s prominutím úplný nesmysl (a ještě před kontrolou závěru, než ho odložím na stůl, bych navíc považovat za nebezpečné zacházení!).

rocky77

Příspěvek#192 » čtv 28. úno 2013, 11:54

Jasně, špatně jsem to nazval - bylo to odložení zbraně po dostřílení, kdy nám řekl, že zbraň máme odložit ve střelecké pohotovosti... Je to stav zbraně, nikoli popis situace...to jsem napsal špatně...

Jinak si ale myslím, že to, že něco není součástí instruktáže nebo na obrázku, člověka nijak neomlouvá... Do bezpečné manipulace patří i vypuštění bicího mechanismu a to by člověk měl umět u všech 3 zbraní na zkoušce...kde a jak se to naučí, je jeho problém... On za tyhle jednotlivosti nevyhazoval, spíše to pak každému sečetl...

Valda83

Příspěvek#193 » čtv 28. úno 2013, 12:06

To Alcatraz:
to vypousteni biciho mechanismu u malorazky nam prave ukazovali na pripravce, ze se na to muze zeptat. Ale stejne jsem to uz zapomel :D vim ze se tam musi nejak zakvedlat s tou klikou :)

Alcatraz

Příspěvek#194 » čtv 28. úno 2013, 14:33

to je právě to, že do "bezpečné" manipulace to už asi nepatří. Když to nevím, tak to nepoužívám. Stejně jako na otázku, jestli bys nabil náboj 9mm Para do pistole 9mm Luger. Když nevím, řeknu ne. Za to by tě taky neměl vyhodit. Nemůžeš mít znalosti o všem. Vždycky se může zeptat jaký jsou výhody polynomiálního vývrtu nebo jaký stoupání je nutné mít pro lehčí/těžší střelu. Všechno to patří do "nauky o zbraních". Ale zjistíš až potřebuješ, nikoho neznalostí některých věcí neohrožuješ :/

Mimochodem jak se bezpečně vypouští bicí mechanismus klasické zkouškové dvojky/kozlice? To sem taky myslel, že nejde. (Funkční sem v ruce nikdy neměl :) )

Valda83

Příspěvek#195 » čtv 28. úno 2013, 16:33

To Alcatraz:
jo tohle mas pravdu, jsou veci, ktery nemusis vedet az kdyz to potrebujes. Nevim jak u zbrani, ale kdyz jsem delal zkousky na revizaka elektro, tak vsechno co udava vyrobce zarizeni je svaty a je nad normou. Protoze on vi o tom zarizeni vic nez nejaky narizeni vlady v podobe CSN ktery je vseobecny. A myslim si ze tak je to i u zbrani, kde vyrobce musi udat vsechny nalezitosti pro spotrebitele. Jak technicky tak bezpecnostni. A melo by tam byt i to jaky typ naboje lze do zbrane vlozit. Tak jak to ma treba strucne popsany tady http://www.czub.cz/cz/catalog/79-pistol ... _DUTY.aspx

Zpět na