Nákupní povolení

paza

Příspěvek#1846 » čtv 27. dub 2017, 15:56

Běžné je, že obchodník si nákupko nenechá (k čemu by mu nakonec bylo) a naopak vytiskne již na konkrétní zakoupenou zbraň vyplněné "OZNÁMENÍ o nabytí vlastnictví zbraně".
Já to dělám tak, že koupit zbraň jdu do obchodu ve dnech, kdy má Policie úřední hodiny a přímo z obchodu na Policii zajdu a nabytí zbraně nahlásím. Ušetřím jednu cestu...

diha

Příspěvek#1847 » pon 1. kvě 2017, 06:50

Dobré ráno všem,
vím, že existují telefony a není nic jednoduššího než vytočit číslo... :), ale přesto se zeptám i zde. Máte někdo aktuálně zkušenost s oddělením v ulici Křižíkova na Praze 8: berou paralelně jak žádost o ZP, tak nákupní povolení? Jestli jsem to v diskusích přehlédla, tak se omlouvám, díky.

Mac.42

Příspěvek#1848 » pon 1. kvě 2017, 20:11

Antony30011

Příspěvek#1849 » pon 1. kvě 2017, 20:30

Tomi_901 píše:Brno, 26.4.2017: žádal jsem o dvě nákupka: "Počkejte chvilku venku." Trvalo to cca 20 minut a měl jsem je v ruce..

Chystám se tento týden, tak budu taky doufat ve 20 minut :D

diha

Příspěvek#1850 » úte 2. kvě 2017, 07:54

Děkuju. Čtu tady asi tři diskuse najednou, pak už jsem tuhle diskusi po xxx stranách brala "rychločtením" každý dva řádky, sypu si popel na hlavu. Ale díky moc.

Kotovec

Příspěvek#1851 » úte 2. kvě 2017, 14:20

Tak jsem v tomto tématu kdysi psal zkušenosti se souběžným podáním žádosti o ZP a nákupka, kdy mi to na Praze východ nevzali. Byla tu mnou vyvolaná polemika, zda to bylo zákonné, ale asi zbytečná. Protože ani při souběžném podání bych asi nic neuspíšil.
Jako dovětek dám, že jsem při převzetí ZP hned podal žádost o povolení nákupu a to mi vyřídili na počkání. Takže ani při souběžném podání obou papírů bych nebyl rychlejší. Jen jsem si vyčekal jednu frontu cca 3 lidí přede mnou navíc.
Ale nákupko jsem dostal na počkání.
Dále registraci zbraně také na počkání. Zde jsem měl štěstí a nikdo nebyl, tak jsem čekal jen na zalaminování průkazu zbraně.
Kdyby to někoho zajímalo.... Pokud ne, tak se omlouvám.

diha

Příspěvek#1852 » úte 2. kvě 2017, 15:10

Kotovec píše:
Ale nákupko jsem dostal na počkání.
Kdyby to někoho zajímalo.... Pokud ne, tak se omlouvám.

JJ, potvrzuju pro "krajany" Vaše zkušenosti - dnes jsem se dovolala na oddělení, informace byla ve stejném duchu: souběžně to nemá cenu, neboť
v daném okamžiku není žadatel ještě držitelem ZP. Mám být ale bez obav, nákupní povolení se vyřizují téměř okamžitě. Přeji všem hladký průběh při vyřizování čehokoliv.

zelenej

Příspěvek#1853 » stř 3. kvě 2017, 13:08

Tak nákupní povolení mi bylo na PČR hned vráceno se slovy "to ne, to je vaše..." Žádné označení, že již bylo uplatněno. Možná je to CRZ, kam se i prodávající dívá a vidí, že už bylo použito? Zajímavé...... Děkuji všem za vyjasnění a pomoc. ;)

pavelg

Příspěvek#1854 » stř 3. kvě 2017, 14:11

Ono je to s tím papírovým "nákupkem" trochu zamotané.
Hlavním důvodem zavedení byla směrnice, která přikazovala, aby zbraně kat. B byly na výslovné povolení. Ve většině států na západ od nás se musí zdůvodňovat, a stejně nepovolí .. u nás se zvolila cesta vlka a kozy.. tedy "povolení nabýt, držet a nosit zbraň kat. B" se vydává automaticky a je třeba na každou kombinaci člověk-zbraň (tj.např. pro sdílení pistole je třeba, aby na ni měli "nákupko" oba uživatelé).
Protože je to ale provozováno takhle automaticky a není třeba výslovně specifikovat daný kus, nelze bez dalších informací z papíru dovodit, ke které konkrétní zbrani náleží. Na druhou stranu je to pro člověka zcela zásadní dokument, který ho opravňuje nabýt/držet/nosit.
Po zavedení CRZ je to ještě zajímavější, protože když máte třeba dvě nákupka na pistoli a přijdete za obchodníkem, tak ten uvidí v CRZ obě dvě a může použít k transakci kterékoliv z nich. Vy tam máte s sebou rozhodnutí na papíře, takže mu můžete nadiktovat jeho číslo např. proto, aby se použilo to, které dřív expiruje.
Ten papír obchodníkovi s přístupem do CRZ celkem k ničemu není, on tu informaci má v el. podobě a ta je taky důležitější (když je rozpor v CRZ, zbraň nepřevede-neprodá, i kdyby papír vypadal dobře). Naopak, když budeme kupovat od střelce, je tento povinen zkontrolovat, že to povolení máme - jenže jak on může zjistit, že je naše nákupko ještě tzv. nepoužité?
Proto někteří obchodníci, někdy i policisté pořizují na rozhodnutí poznámky, které z nepoužitého udělají použité. Moje oddělení PČR nic nikam nevpisuje. Obchodníci - jeden dal razítko, jiný se ani nedotkl.
Není v tom prostě jednotnost mimo jiné i proto, že z hlediska správy je rozhodující CRZ.
Nicméně si myslím, že by se rozhodnutí nemělo jeho držiteli odebírat, je to rozhodnutí o JEHO žádosti, které jej opravňuje k nabytí/držení/nošení.
Podle mě by bylo logické, aby na to rozhodnutí PČR při registraci napsala reg. číslo zbraně, které se to týká.

pista1

Příspěvek#1855 » stř 3. kvě 2017, 14:33

Ono je to u každejch policajtů jinak.
U nás škrtnou "není známo" u výrobního čísla, napíšou ho tam, daj k němu podpis s bumážkou a povolení vrátěj.

Beran

Příspěvek#1856 » stř 3. kvě 2017, 14:47

Doporučuji si NP okopírovat a uschovat.
V Brně si skutečně NP nechávají a člověk je po registraci zbraně bez něj. A to je velká chyba.
V nákupním povolení je totiž jasně uveden účel nabytí a pokud tam máte "K ochraně života, zdraví, majetku a ke sportovním účelům" nemohou vám zbraň odebrat s oddůvodněním že důvod pominul jako se tomu děje pokud máte uvedeno jen "spotrovní účely".
Protože po novele zákona už nesmějí odebrat pokud jsou tam tyhle účely uvedeny (pakliže není zákoný důvod).
Takže pro vás je to tím pádem důkaz toho za jakým účelem vám bylo NP vydáno.
Jistě... mělo by to jít dohledat i u nich, ale znáte to.

DanielX

Příspěvek#1857 » stř 3. kvě 2017, 14:50

Stala se mi zajímavá věc. Použil jsem nákupní povolení u obchodníka, ale ten den jsem kvůli jistým problémům zbraň vrátil. Obchodník ji měl odepsanou z registru, udělal storno, vrátil peníze, ale prý to NP už použil a musím si vyřídit novou. Zašel jsem na policii a protože storno prý proběhlo ten den a ten den obchodník provedl i storno v registru zbraní, provedli reaktivaci a NP mi zůstalo. Prý ale kdyby k tomu došlo později, tak bych si nové NP musel vyřídit.

kk

Příspěvek#1858 » stř 3. kvě 2017, 15:54

U nas mi rozhodnuti pokazde nechali. Ja si jen na kazde pisu na co jsem ho pouzil. Abych v tom nemel bordel.

Bonifac78

Příspěvek#1859 » stř 3. kvě 2017, 16:00

Zdravím, dnes jsem si byl vyřizovat nákupní povolení na V-AR v Liberci, ve frontě přede mnou byli 4 lidi ale za půl hodiny jsem byl venku i nákupkou. Nechal jsem si jako důvod napsat ochrana života a zdraví, teď mne napadlo jestli s tím nebude problém, pokud bych chtěl někde na soutěže , že jsem si nenechal napsat i na sport ? Tu ochranu jsem si nechal napsat kuli režimu nošení. Dá se při registraci zbraně nechat dopsat třeba i ten sport ?
Zároveň jsem se ptal jak to bude s mojí puškou, kterou teď objednám ale dostanu za 3 měsíce, kdy už bude v platnosti nová směrnice EU a tudíž budou legální pouze zásobníky do 10 nábojů. Na PČR mi nedokázali nic říct s tím, že nemají instrukce jak postupovat, ale bez záruky mi poradili ať si zásobníky koupím teď a tím pádem bych to měl mít ošetřené skrz grandfatherig ( ať si nechám účet s datem před zplatněním směrnice) . Ta má vyjít každým dnem ve věstníku EP a pak je ještě 20dní na uplatnění grandfatheringu. Neřešil jste to někdo ? Nebo už pušky rovnou objednáváte se zásobníkem na 10 ran ?
Předem dík za info.

kk

Příspěvek#1860 » stř 3. kvě 2017, 17:40

Bonifac78: tak za prve prej je to smernice jen takze do implementace by clovek mel byt v klidu, neni to narizeni aby to zaclo platit hned. Za dalsi k tem zasobnikum, ja uz nakoupil v minulosti dostatek nastesti, ale uctenku k tomu nemam a verim ze dost lidi taky ne, takze nevim jak tohle budou chtit resit.

Zpět na