Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#1891 » úte 10. lis 2015, 15:52

Paulus : povinnosti spravce strelnice vymezuje zakon, pokud je na strelnici vice strelcu, nemuze urcite stat za kazdym, zvlast kdyz je na strelnici vice palebnych car ale pokud si vsimne zavazneho poruseni bezpecnosti, muze te take ze strelnice vykazat........ coz je dobre

Marcurba

Příspěvek#1892 » úte 10. lis 2015, 16:54

Paulus...15 let ZP a takove nazory? Kdes k tomu prosim te prisel? Jenom bych podotkl, ze jsme ve vlakne o prakticke zkousce, tak lady prosim zadatelum neplet hlavu! Tyhle tvoje navyky jsou hodne na hrane a jsou bezpecne jenom do doby, nez se stane nejaky pruser...

...takze pro budouci strelce, klidne i po 10 letech aktivni cinnosti se zbrani se nestydte kontrolovat vsechno tak, jako byste byli stale zacatecnici, protoze bezpecnost predevsim sami pro sebe a zaroven pro vsechny okolni kolegy, diky!

marinakus

Příspěvek#1893 » úte 10. lis 2015, 17:04

Marcurba, píšeš to dobře ale to není přece nic začátečnického dodržovat základy bezpečné manipulace, to je naopak o zodpovědném a "profesionálním" přístupu ke zbrani a zacházení s ní....... a blbost může vymyslet i skutečný profík, takže je to jen další ochrana před průšvihem...... to, co se člověk má naučit a mít alespoň trochu zažité ke zkoušce na ZP chrání především jeho

Grasel

Příspěvek#1894 » úte 10. lis 2015, 18:12

Nekrmte opičáka pánové, nemá to cenu....

Bax

Příspěvek#1895 » čtv 12. lis 2015, 09:17

Takže jsem i já úspěšně složil zkoušku. Měl jsem ABE - manipulace a střelba jen z KKZ. Některé překvapilo, že komisař používal "Napáskovat - nabíjet - 5 ran na terč pal". Většina, co byla i na přípravných kurzech o "napáskovat" nevěděla - naštěstí pomohla kolektivní debata :D Komisař se ptal na:

- popis zbraně
- rozborka a sborka CZ 83
- postup při střelbě (pokyny, kontrola zbraně před/po střelbě apod.)
- maximální dostřel dané pistole
- v jakém stavu bych uložil zbraň do trezoru (+ přesně ukázat - vypáskovat, kontrola, ...)
- postup při závadě + jak bych vyřešil nábojnici zaseklou ve výhozním okýnku (+ praktická ukázka)
- hlavní části zbraně (i mimo CZ 83), jak je poznám

Kolegů se ptal mimo jiné i na:
- co dělat při závadě na zbrani, když se jedná o obrannou střelbu + když se jedná o závadu na střelnici
- maximální dostřel brokovnice (100 x počet broků)

SansLogique

Příspěvek#1896 » čtv 12. lis 2015, 09:52

maximální dostřel,to jsou zase novinky...

jenda76

Příspěvek#1897 » čtv 12. lis 2015, 10:04

100 x počet broků? To je jako co?

marinakus

Příspěvek#1898 » čtv 12. lis 2015, 10:21

jenda : určitě blbost, nejspíš nepochopení otázky, mělo by být 100 x průměr broků v mm, výsledek je v metrech a je to orientačně ohrožený prostor.... jinak taky nechápu proč to má být součástí zkoušky a i by mě zajímalo podle čeho poznám hlavní části zbraně.... myslel jsem si doteď, že jsou vymezeny zákonem

cipis

Příspěvek#1899 » čtv 12. lis 2015, 11:09

Zase lidová tvořivost. Na jednu stranu máme všichni obavy, co se zase vymyslí v novele zákona, ale kurnik, tohle všechno ohledně zkoušky by chtělo komplet přepsat a udělat to detailně, ať prostě k tomuhle nedochází ...

Bax

Příspěvek#1900 » čtv 12. lis 2015, 11:38

ohledně toho "ohroženho prostoru" brokovnice jsem slyšel až po zkoušce. U hlavních částí zbraně je chtěl vyjmenovat; říct, že je vyjmenovává zákon (+ vyjmenovat); že jdou poznat podle toho, že mají vyražené registrační číslo a dodat, že tedy podléhají registraci na policii. Sice jsem uvažoval, co tohle má společného s "bezpečnou manipulací při střelbě", ale ... :roll:

Jen jsem chtěl případným dalším adeptům poradit, co jsme měli na zkoušce a co se nyní vyskytuje. Omlouvám se, ale jsem začátečník. Uvědomuji si, že je předemnou ještě dlouhá cesta, proto mi promiňte "100 x počet broků". Jen jsem předal informaci tak, jak jsem jí získal.

marinakus

Příspěvek#1901 » čtv 12. lis 2015, 11:46

ono s těmi hlavními částmi je to ještě trochu jinak, určitě neplatí, že mají vždy všechny vyraženy číslo zbraně a platí pro ně z hlediska jejich získání to samé co pro zbraň dané kategorie..... jde ovšem taky o to, jestli za tuto neznalost někoho vyhodil nebo to byly jen doplňkové otázky pro orientaci, jak na tom adept na ZP vůbec je a jestli něco o zbraních zná

Bax

Příspěvek#1902 » čtv 12. lis 2015, 11:49

Děkuji za upřesnění. :)

marinakus

Příspěvek#1903 » čtv 12. lis 2015, 12:19

nejde o upřesnění ale spíše o otázku, alespoň v druhé části

cipis

Příspěvek#1904 » čtv 12. lis 2015, 14:05

Jenže vtip je v tom, že v praktické části zkoušky nemá komisař co zkoušet, jestli něco nebo vůbec něco zná o zbraních. Od toho je tu ta teoretická část zkoušky, která ověří tyto znalosti a bez jejího úspěšného absolvování se dotyčný nemá co dostat k praktické. Ale myslím, že už se tu opakuji ...

marinakus

Příspěvek#1905 » čtv 12. lis 2015, 16:55

cipis: základní otázka zní jak toho všeho chceš dosáhnout

Zpět na