Novela evropske smernice o zbranich 2019
- RKom
Příspěvek#196 » ned 20. led 2019, 18:45
to zodiiac - doplnění
Pokud budete mít po novu zbrojnění oprávnění C, šlo by teoreticky využít §49:
a) zabezpečení nebo ochrana citlivých prostor, zejména míst veřejnosti volně přístupných, a dalších prostor, v nichž se nacházejí snadno zranitelné cíle, (i když chápu, že je to tam kvůli implementaci)
A teď to uveďte do žádosti o povolení na policii. Tak to každý novinář vytáhne, že držitelé ZP si budou hrát na kovboje a suplovat činnost policie na veřejně přístupných místech.
Když to je teď důvod "ochrana života, zdraví nebo majetku" tak si každý řekne, no má to kvůli sobě, budiž a hotovo.
Pokud budete mít po novu zbrojnění oprávnění C, šlo by teoreticky využít §49:
a) zabezpečení nebo ochrana citlivých prostor, zejména míst veřejnosti volně přístupných, a dalších prostor, v nichž se nacházejí snadno zranitelné cíle, (i když chápu, že je to tam kvůli implementaci)
A teď to uveďte do žádosti o povolení na policii. Tak to každý novinář vytáhne, že držitelé ZP si budou hrát na kovboje a suplovat činnost policie na veřejně přístupných místech.
Když to je teď důvod "ochrana života, zdraví nebo majetku" tak si každý řekne, no má to kvůli sobě, budiž a hotovo.
- Piggy
Příspěvek#197 » ned 20. led 2019, 18:58
tuton: Já mám také dojem, že RKom místy dost přehání. Ale myslím, že to je jenom dobře - je třeba ten návrh probrat ze všech stran a najít jeho slabiny. Jinak souhlasím, že pojem "držení" nutno chápat v obecném smyslu, tudíž jej není nutno specifikovat. Stejně tak pojem "nakládat" je mnohem širší, než "nabývat, držet a nosit". Zahrnuje také přenechání, svěření, zcizení, znehodnocení, zničení a co já vím co ještě, co navržený zákon řeší a jistě i něco, co neřeší (napadá mě třeba osazení montáže pro optiku).
- tuton
Příspěvek#198 » ned 20. led 2019, 19:03
Aby nedoslo snad k mylce, jsem velmi rad, ze jsou lide jako RKom, kteri o vecech premysleji a donuti premyslet treba i nektere ostatni, me donutil urcite a ja jsem za to vdecny.
Toto je totiz presne cesta, jak odhalit pripadne nejasnosti a pracovat na jejich odstraneni. A ze jsem zrvona ja ten "v opozici" neznamena, ze na uvahach RKoma nevidim nic podnetneho a ze tyto uvahy nemaji racionalni zaklad.
Toto je totiz presne cesta, jak odhalit pripadne nejasnosti a pracovat na jejich odstraneni. A ze jsem zrvona ja ten "v opozici" neznamena, ze na uvahach RKoma nevidim nic podnetneho a ze tyto uvahy nemaji racionalni zaklad.
- RKom
Příspěvek#199 » ned 20. led 2019, 19:05
Ještě doplním to vlastnit-držet-nosit.
Podívejte se na současný formulář Žádosti. Hned nahoře máte o co žádáte:
nabytí vlastnictví, držení, nošení*) zbraně kategorie B
*) Nehodící se škrtne
Pro nás fyzické osoby to vpodstatě nemám význam cokoliv škrtat.
Ale můžu, teď si vymýšlím.
O povolení vlastnictví zažádám já
O držení a nošení můj známý, který nemá na zbraň peníze a bude mi ji splácet.
Až splatí. Tak se vlastnictví převede na něj. Osobně jsem to samozřejmě nezkoušel.
Podívejte se na současný formulář Žádosti. Hned nahoře máte o co žádáte:
nabytí vlastnictví, držení, nošení*) zbraně kategorie B
*) Nehodící se škrtne
Pro nás fyzické osoby to vpodstatě nemám význam cokoliv škrtat.
Ale můžu, teď si vymýšlím.
O povolení vlastnictví zažádám já
O držení a nošení můj známý, který nemá na zbraň peníze a bude mi ji splácet.
Až splatí. Tak se vlastnictví převede na něj. Osobně jsem to samozřejmě nezkoušel.
- RKom
Příspěvek#200 » ned 20. led 2019, 19:08
to Piggy
Ukažte mi, kde přeháním. Pošlu konkrétní znění paragrafu návrhu zákona.
Všechno, co jsem psal vychází nebo přímo cituje tento návrh. To, že to není na první pohled vidět a musíte dát do souvislosti znění několika §, neznamená, že to tam není.
Podívejte se na pojmy držení-nošení stávajícího zákona.
A dejte znovu do souvislosti §161 čl.4 a §161 čl. 6 návrhu. Proč by se převáděli nějaká oprávnění (tzn. vlastnit-držet-nosit) a současně zvlášť "titul" držení. Dává vám to smysl?
Všechno, co jsem psal vychází nebo přímo cituje tento návrh. To, že to není na první pohled vidět a musíte dát do souvislosti znění několika §, neznamená, že to tam není.
Podívejte se na pojmy držení-nošení stávajícího zákona.
A dejte znovu do souvislosti §161 čl.4 a §161 čl. 6 návrhu. Proč by se převáděli nějaká oprávnění (tzn. vlastnit-držet-nosit) a současně zvlášť "titul" držení. Dává vám to smysl?
Naposledy upravil(a) RKom dne ned 20. led 2019, 19:11, celkem upraveno 1 x.
- cipis
Příspěvek#203 » ned 20. led 2019, 19:13
Těch držení/nošení bez nabytí vlastnictví je spousta, je to tak naprosto normální mezi manželi, příbuznými a kamarády. Prostě jeden si koupí zbraň, v nákupku má všechno. A druhý, pokud chce tu zbraň držet/nosit, tak si udělá "nákupko" jen na držení a nošení. Osobně to tak také u jedné zbraně mám (z té strany, která tu zbraň "půjčuje").
- RKom
Příspěvek#204 » ned 20. led 2019, 19:19
No takže připomenu §161 odst.6
Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.,se považuje za oprávněného držitele této zbraně nebo střeliva podle tohoto zákona.
Tak předpokládám, že je to osoba, co má napsáno v povolení držet.
Kdyby se vám převedla všechna oprávnění (tj. vlastnit-držet-nosit), tak v §161 nemusí být čl. 4.
Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.,se považuje za oprávněného držitele této zbraně nebo střeliva podle tohoto zákona.
Tak předpokládám, že je to osoba, co má napsáno v povolení držet.
Kdyby se vám převedla všechna oprávnění (tj. vlastnit-držet-nosit), tak v §161 nemusí být čl. 4.
- tuton
Příspěvek#205 » ned 20. led 2019, 19:25
to RKom:
To ja vim. Ale co se pod tim skryva? Povoleni drzet (obecne, ne v intencich soucasneho ZoZ), nakladat, zabijet... Nebo jen povoleni na zbran, tecka.
A ohledne samotneho drzeni bez vastnictvi podle soucasneho ZoZ a opravneneho drzitele podle noveho zakona:
Tam jde prave o to, ze drzet podle soucasneho ZoZ znamena neco uplne jineho nez drzet (byt drzitelem) podle navrhu zakona noveho. Aspon tak to chapu ja.
1. Povolení příslušné kategorie je R2 a R3. Tak se přeci jmenuje ten odstavec.
To ja vim. Ale co se pod tim skryva? Povoleni drzet (obecne, ne v intencich soucasneho ZoZ), nakladat, zabijet... Nebo jen povoleni na zbran, tecka.
A ohledne samotneho drzeni bez vastnictvi podle soucasneho ZoZ a opravneneho drzitele podle noveho zakona:
Tam jde prave o to, ze drzet podle soucasneho ZoZ znamena neco uplne jineho nez drzet (byt drzitelem) podle navrhu zakona noveho. Aspon tak to chapu ja.
- Piggy
Příspěvek#206 » ned 20. led 2019, 19:27
Například: podle návrhu budete zbraň kategorie B pouze držet dokud nebudete mít nové povolení na R2 nebo R3RKom píše:to Piggy
Jaké nové povolení? A co podle Vás znamená "pouze" držet? Návrh přece nepřebírá definici "držení" ze současného zákona.
Ano, dává. Dokonce mi z toho vychází, že se ZO C budu ze zákona oprávněn nosit i ty zbraně, na které mám teď jenom povolení držet.RKom píše:to Piggy
Ale to je chybný předpoklad. "Osoba, která oprávněně držela zbraň" pro účely § 161/6 je ten, kdo je zapsán v průkazu zbraně.RKom píše:Tak předpokládám, že je to osoba, co má napsáno v povolení držet.
Naposledy upravil(a) Piggy dne ned 20. led 2019, 19:34, celkem upraveno 1 x.
- RKom
Příspěvek#207 » ned 20. led 2019, 19:33
a k tomu držení. pokud přijmu teorii, že oprávnění držet zbraň=vlastnit+držet+nosit podle 119/2002 tak pak bych očekával, že ten §161 odst.6 bude znít následovně:
Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.,se považuje za osobou oprávněnou nakládat s touto zbraní nebo střelivem podle tohoto zákona...
viz §11 návrhu
+ samozřejmě převod povolení B na R2 resp. R3
Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.,se považuje za osobou oprávněnou nakládat s touto zbraní nebo střelivem podle tohoto zákona...
viz §11 návrhu
+ samozřejmě převod povolení B na R2 resp. R3
- Piggy
- RKom
Příspěvek#209 » ned 20. led 2019, 19:42
to Piggy
1. pojem držet viz stávající zákon 119/2002.
Vy máte snad povolení na R2 a R3 jak to vyžaduje návrh:
Osobou oprávněnou nakládat za podmínek stanovených tímto zákonem se zbraněmi je v případě zbraní kategorieR2 nebo R3
1. držitel zbrojní licence skupiny ZL1,
2. držitel zbrojního oprávnění nebo držitel zbrojní licence skupiny ZL2, kterému bylo vydáno pro každou takovou zbraň povolení příslušné kategorie
Jakou kategorii zbraně máte v povolení???
Jaktože nepřebírá? Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.
2. Tomu teď nerozumím
3. Ne zapsán. ..., na kterou měla taková osoba vydán průkaz zbraně
1. pojem držet viz stávající zákon 119/2002.
Vy máte snad povolení na R2 a R3 jak to vyžaduje návrh:
Osobou oprávněnou nakládat za podmínek stanovených tímto zákonem se zbraněmi je v případě zbraní kategorieR2 nebo R3
1. držitel zbrojní licence skupiny ZL1,
2. držitel zbrojního oprávnění nebo držitel zbrojní licence skupiny ZL2, kterému bylo vydáno pro každou takovou zbraň povolení příslušné kategorie
Jakou kategorii zbraně máte v povolení???
Jaktože nepřebírá? Osoba, která oprávněně držela zbraň nebo střelivo podle zákona č. 119/2002 Sb.
2. Tomu teď nerozumím
3. Ne zapsán. ..., na kterou měla taková osoba vydán průkaz zbraně
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva