Nákupní povolení
- Dukemen
Příspěvek#213 » stř 18. pro 2013, 06:55
Kdyz nemas E proste tu zbran kategorie B ci C nemuzes nosit u sebe ve stavu k okamzitemu pouziti resp. k osobni ochrane. Pri ZP kat. B ju muzet mit jen doma v trezoru prepravit ve stavu ktery vylucuje okamzite pouziti na strelnici popriprade na misto konani nejake strelecke akce. Ale nemuzes ju naladovat a mit na opasku
snad sem to popsal dobre, jeste se ucim na zkousky, ale takhle je to podle me spravne.

- LRRTM1
Příspěvek#214 » stř 18. pro 2013, 08:26
Je to správně. Navíc s B můžeš koupit jakýkoliv střelivo - s E jen do zbraně, pro kterou máš průkaz zbraně. A jak píše fíša: S E nemůžeš přebíjet.
Takže s B dostane tazatel zbraň kat. B bez problému (s čím by pak soutěžil?). Ale nebude jit smět nosit. Ani na nákupním povolení, ani na ZP se tahle magická formule neobjeví.
Takže s B dostane tazatel zbraň kat. B bez problému (s čím by pak soutěžil?). Ale nebude jit smět nosit. Ani na nákupním povolení, ani na ZP se tahle magická formule neobjeví.
- LRRTM1
Příspěvek#216 » stř 18. pro 2013, 14:03
Aha, tak to jsem nevěděl. To je teda pěkná pitomost.
Přijde mi dost pitomý to dvojitý potvrzení, že smím nosit. K čemu by jinak sloužilo E, když ne k nošení... takže ta věta jen zopakuje to, co už bylo jednou potvrzeno. A pak to napíšou i k B, když ji držitel stejně nesmí nosit? Kocourkov....
Přijde mi dost pitomý to dvojitý potvrzení, že smím nosit. K čemu by jinak sloužilo E, když ne k nošení... takže ta věta jen zopakuje to, co už bylo jednou potvrzeno. A pak to napíšou i k B, když ji držitel stejně nesmí nosit? Kocourkov....
- icewolf
Příspěvek#217 » stř 18. pro 2013, 14:33
LRRTM1 píše:Je to správně. Navíc s B můžeš koupit jakýkoliv střelivo - s E jen do zbraně, pro kterou máš průkaz zbraně. A jak píše fíša: S E nemůžeš přebíjet.
ale: Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a ...
a k čemu mně ty jednotlivé díly budou ? když teda nesmím přebíjet ...
- Steiner
Příspěvek#218 » stř 18. pro 2013, 14:45
Povolení k nošení u sk. B zapsané v ZP vychází ze zákona - sk. B smí nosit na střelnici, oprávnění k nošení se zapisuje do ZP a když žadatel na nákupce neškrtne nošení, tak mu to povolení spravní orgán MUSÍ napsat do ZP. Je to tam prakticky k ničemu (stejně nesmí nosit nikde jinde než na střelnici), ale podle zákona jiná možnost není.
Co se týká přebíjení - dne 1.7.2014 vstupuje v platnost novela zákona o zbraních, která umožňuje pro vlastní potřebu vyrábět střelivo přebíjením již použitých nábojnic i držitelům ZP sk. E.
Co se týká přebíjení - dne 1.7.2014 vstupuje v platnost novela zákona o zbraních, která umožňuje pro vlastní potřebu vyrábět střelivo přebíjením již použitých nábojnic i držitelům ZP sk. E.
- icewolf
Příspěvek#219 » stř 18. pro 2013, 14:53
Ano, ale to je až v zákoně z roku 2014 ..
tato citace byla ze zákona z roku 2002 a na forech se o tom vedly podobně diskuse, jako zde o nákupce. Svoje první nákupky na revolver a pistoli jsem vyzvedával zároveň se ZP v Soukalce, samo jsem žádal i o nošení. Nošení v nákupkách mám, tu na revolver jsem již použil, před odevzdáním jsem si jí okopíroval a dal do šanonu, mám tam kopii šediváku, nákupky, kdyby někdy něco. jen jsem přemýšlel, kde je vlastně dáno, že na jednu nákupku smím koupit jen jednu zbraň .. pokud mám nákupní povolení na pistoli a není tam výrobní číslo tak jedině to, že tam není napsáno : povolení k nákupu pistolí ?

- Bohuliby
Příspěvek#220 » stř 18. pro 2013, 16:37
Na NP je napsáno, že NP slouží k k povolení nabytí atd. zbraně kat. B, nikoliv zbraní ! Kdybych ale nakoupil např. v jednom dni 2 pistole, tak mně tomu nikdo nezabrání. Problém by nastal uřčitě při registraci na Policii, protože by se divili, že nesu dvě na jedno NP. To by mohlo být považováno jako přečin a tuším, že za dva je ZP fuč. V Praze Modřanech po registraci NP odeberou, tudíž další nákup již nelze.
- Piggy
Příspěvek#221 » čtv 19. pro 2013, 16:56
Čím víc na to koukám, tím víc mi to přijde zbytečně překombinovanéSteiner píše:nosit můžeš jen tu konkrétní zbraň, na kterou ti bylo vydáno povolení k nošení.
Od 1.7.2014 vstupuje v platnost novela zákona o zbraních. Povolení k nošení se již nebude zapisovat do Zbrojního průkazu, ale bude se zapisovat do Průkazu zbraně ke konkrétní zbrani.

1. Oprávnění nosit zbraň kategorie B zapsané v ZP se mi jeví nadbytečným: u ZP E se nošení snad předpokládá, u ZP C dtto v souladu se zákonem o myslivosti, u ZP B je to nesmyslný veletoč. Kromě toho se nevztahuje na celou kategorii, ale na konkrétní kusy zbraní.
2. Oprávnění nosit zapsané v PZ také nechápu: vztahuje se pouze k vlastníkovi, pokud má oprávnění nosit tu konkrétní zbraň více lidí, stejně se to bez lustrace nedá ověřit. To už má spíše logiku zapisovat do PZ případné omezení (např. ze zbraně bez zkušebny, registrované ke sběratelským účelům, nesmí střílet nikdo).
3. Přijde mi ostatně nesmyslné už to, že se takové oprávnění nevztahuje automaticky na všechny nositelné zbraně téhož držitele.
- Bohuliby
Příspěvek#222 » čtv 19. pro 2013, 19:31
Už jsme to tady jednou zmiňovali, že byly dříve dvě skupiny ZP, jedna, kam nemá veřejnost přístup / tedy pouze jasné držení,např. pouze dům, byt, zahrada / a druhá, kam má veřejnost přístup / tedy jasné nošení /. Tyto dvě skupiny byly zrušeny a nahrazeny pouze sk. E, ti co měli, kam má veřejnost přístup, dostali větu do ZP.
Já věřím výkladu naší policie z Prahy 4, že věta stačí k nošení jakekoliv zbraně kat. B, kterou vlastním.
Já věřím výkladu naší policie z Prahy 4, že věta stačí k nošení jakekoliv zbraně kat. B, kterou vlastním.
- Carloss
Příspěvek#223 » pát 20. pro 2013, 07:15
Ach jo... Už to tu bylo napsáno mockrát. Věřit výkladu policie... 1. Vykládat zákon má právo pouze soud. Praxe je u nás ovšem jiná, zákon si vykládá kdo chce a jak chce. Dle zákona lze nosit "zbraň, na kterou bylo vydáno povolení". Nošení povoluje právě to "Rozhodnutí o povolení nabývání do vlastnictví, držení a NOŠENÍ". 2. Odebrat NP nikdo nemá právo. Ani policie. Je vydáno, nikoli propůjčeno, mě, já jsem si ho zaplatil, je tedy mým majetkem ze zákona a rozhodnutím, konec. Když jsem registroval, v Soukalce, měl jsem NP u sebe a když jsem jim ho nedal do ruky, tak se po něm ani neptali. Když jsem jim ho do ruky podal, tak se mě zeptali, jestli ho chci zpátky. Oni tam totiž kopii maj svoji.
- Bohuliby
Příspěvek#224 » sob 21. pro 2013, 01:02
Tak na Praze IV, což je asi největší okres se zbraněma možná v republice, je to nejlidnatější čtvrť v Praze + zrušená Praha 10 se nikdy neptají, zda chci použité NP vrátit, prostě odeberou. Jednou jsem ho nevytáhnul z tašky při registraci a hned tvrdili, na základě čeho jsem zbraň zakoupil ! Jistě tam mají také kopii, ale určitě ne na přepážce, asi bych si tam delší dobu vyčekal, než ho dohledají. S tvrzením, že NP jsem si zaplatil, tudíž je moje se nedá vůbec souhlasit, zaplatil jsem pouze správní poplatek 100 Kč ve formě kolku, za vydání NP, které se od příštího léta bude platit již při podání žádosti o NP. Nebo to snad je v zákoně, že je tvoje ? Oni to odebírají taky z toho důvodu, že když jich má někdo např. pět, aby na to samé nenakoupil novou zbraň, když si ty formuláře náhodou poplete. Ono je to nakonec i docela rozumné podle selského rozumu.
Smutné je, že výklad policie je všude rozdílný, pokud dojde k velkému problému, bude to muset řešit soud. Už jsem tady jednou napsal, že tomu ty úředníci moc nerozumí !
Smutné je, že výklad policie je všude rozdílný, pokud dojde k velkému problému, bude to muset řešit soud. Už jsem tady jednou napsal, že tomu ty úředníci moc nerozumí !
- Carloss
Příspěvek#225 » sob 21. pro 2013, 08:08
1. V zákoně je, že vydá, a není tam, že by odebral. Tedy jen tak. 2. na NP je napsáno komu je vydáno. 3. Jsou tam údaje, které platěj určitě déle než rok a déle než do nákupu. Např. to nošení. 4. Poplést NP... to je na odpovědnosti každého soudruha, aby ani náhodou na jedno NP nenakoupil více. To by se totiž klidně mohlo stát i v případě, že se nakupuje více najednou. Tedy odebrání tenhle problém systémově neřeší. Proto jsem kdysi psal, že optimální by bylo, kdyby nákup na NP měl vyznačovat prodávající.
Ano, určitě jej při registraci mohou chtít vidět, aby zkompletovali registraci s NP. Ale jen tak jej odebrat... to ne...
Ano, určitě jej při registraci mohou chtít vidět, aby zkompletovali registraci s NP. Ale jen tak jej odebrat... to ne...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí