Jak postupovat při koupi a registraci zbraně?
- dan
Příspěvek#211 » pon 14. říj 2024, 17:10
Vychazis z presvedceni, ze zastupovani je legalne problematicke a mensi riziko je ho nejak zastrit/obejit.
Ja vidim zastupovani jako zcela legalni institut, se kterym navic CRZ zjevne pocita, a ZoZ mu, dokonce ani nejakym vagnim a nejednoznacne vylozitelnym ustanovenim, nebrani - a tak mi pripada riskantnejsi ten ukon nejak zastirat/obchazet.
Tento odlisny odhad rizik zrejme nepujde vyresit diskusi ani praktickym testem a bude muset zustat otevreny ;-)
Navic zacina byt neefektivni diskutovat o tomhle nad zakonem, jehoz konec se kvapne blizi. Kdyz uz tomu venovat nejake netrivialni mnozstvi casu a usili, tak spis v kontextu zakona noveho ...
Ja vidim zastupovani jako zcela legalni institut, se kterym navic CRZ zjevne pocita, a ZoZ mu, dokonce ani nejakym vagnim a nejednoznacne vylozitelnym ustanovenim, nebrani - a tak mi pripada riskantnejsi ten ukon nejak zastirat/obchazet.
Tento odlisny odhad rizik zrejme nepujde vyresit diskusi ani praktickym testem a bude muset zustat otevreny ;-)
Navic zacina byt neefektivni diskutovat o tomhle nad zakonem, jehoz konec se kvapne blizi. Kdyz uz tomu venovat nejake netrivialni mnozstvi casu a usili, tak spis v kontextu zakona noveho ...
- marinakus
Příspěvek#212 » pon 14. říj 2024, 17:19
Ale ne. Ovšem proč bych volil prodej přes plnou moc, pokud to mohu provést přímo třeba jen o pár dnů déle přímo s budoucím vlastníkem. Je pravda, že člověk vše konkrétně pořád nesleduje a připadá mi, že tato možnost od začátku v CRZ nebyla a byla až implementována časem. Nejspíš po poslední novele. Paradoxem je, že když prodejce chce provést převod zbraně on sám přímo na kupující osobu, musí udělat převod na ni, pak zpět na svoji evidenční knihu a pak opět na kupujícího. A to vše opřené o plnou moc. Ale těch nesmyslů, které nechápu a nebo jsou myšleny kdoví jak, je víc, které prostě nechápu a nemají logiku.
- dan
Příspěvek#213 » pon 14. říj 2024, 17:29
Pro odpoved na "proc" se je treba vratit k puvodnimu dotazu. V nem se psalo "Známý je vážně nemocný ...". Tak to muze byt duvod, proc to resit pres zmocnence. Byt' v tomto pripade by zmocnenec zastupoval prodavajiciho, ne kupujiciho. Tak rekneme, ze kupujici je nemy, coz ho zdravotne nevyrazuje z prava drzet zbran, ale jednani v obchode to komplikovat muze. Ja ale az tak nepremyslel o tom, k cemu to komu muze dobre - to predpokladam vi ten, kdo to tak chce. Ja se zaobiral tim, jestli to je mozne.
- cipis
- marinakus
- Haluziak
Příspěvek#217 » pon 14. říj 2024, 19:04
Cipis a o tohle mi právě šlo, mám kámoše co docela jezdí po ČR, takže když se někde něco objeví, tak by pro mě bylo snažší kdyby mi to po cestě vzal 
To samé teď v sobotu se uvidíme, bydlí v Brně, tak by mi tam mohl koupit kliku a v sobotu mi ji dovézt.
Ušetří mi to cca 250km a půl dne.

To samé teď v sobotu se uvidíme, bydlí v Brně, tak by mi tam mohl koupit kliku a v sobotu mi ji dovézt.
Ušetří mi to cca 250km a půl dne.
- dan
Příspěvek#220 » pon 14. říj 2024, 23:00
Me rozciluje, kdyz prodavac, OSZBM a vlastne uplne kdokoliv, nezna pravidla, ktera se uzce tykaji jeho prace. Ty mluvis o trochu necem jinem - ze nektera prava a postupy z nejakeho duvodu nepouziva. To me az tak moc nevadi, to je jeho volba na kterou ma pravo ....marinakus píše:Když on bohužel prodavač, stejně jako OSZBM vždy tahá za delší konec provázku.
- marinakus
Příspěvek#221 » úte 15. říj 2024, 06:49
dan : Přesně tak jak píšeš. Ono těch ne zcela jasně pochopitelných věcí je v zákoně i v CRZ víc. A v podstatě většinou tam hraje proti sobě doslovný výklad zákona a záměr zákonodárce. My si tady o tom můžeme pokecat a mít třeba i rozdílné názory. K soudu to dožene někdo dost těžko aby ten rozhodl nějak jednoznačně. Na to je to málo závažné. Tyto "problémy" končí maximálně rozhodnutím OBP MVČR. Pokud to tam někdo vůbec dožene.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí