Jak postupovat při koupi a registraci zbraně?

dan

Příspěvek#211 » pon 14. říj 2024, 17:10

Vychazis z presvedceni, ze zastupovani je legalne problematicke a mensi riziko je ho nejak zastrit/obejit.
Ja vidim zastupovani jako zcela legalni institut, se kterym navic CRZ zjevne pocita, a ZoZ mu, dokonce ani nejakym vagnim a nejednoznacne vylozitelnym ustanovenim, nebrani - a tak mi pripada riskantnejsi ten ukon nejak zastirat/obchazet.
Tento odlisny odhad rizik zrejme nepujde vyresit diskusi ani praktickym testem a bude muset zustat otevreny ;-)

Navic zacina byt neefektivni diskutovat o tomhle nad zakonem, jehoz konec se kvapne blizi. Kdyz uz tomu venovat nejake netrivialni mnozstvi casu a usili, tak spis v kontextu zakona noveho ...

marinakus

Příspěvek#212 » pon 14. říj 2024, 17:19

Ale ne. Ovšem proč bych volil prodej přes plnou moc, pokud to mohu provést přímo třeba jen o pár dnů déle přímo s budoucím vlastníkem. Je pravda, že člověk vše konkrétně pořád nesleduje a připadá mi, že tato možnost od začátku v CRZ nebyla a byla až implementována časem. Nejspíš po poslední novele. Paradoxem je, že když prodejce chce provést převod zbraně on sám přímo na kupující osobu, musí udělat převod na ni, pak zpět na svoji evidenční knihu a pak opět na kupujícího. A to vše opřené o plnou moc. Ale těch nesmyslů, které nechápu a nebo jsou myšleny kdoví jak, je víc, které prostě nechápu a nemají logiku.

dan

Příspěvek#213 » pon 14. říj 2024, 17:29

Pro odpoved na "proc" se je treba vratit k puvodnimu dotazu. V nem se psalo "Známý je vážně nemocný ...". Tak to muze byt duvod, proc to resit pres zmocnence. Byt' v tomto pripade by zmocnenec zastupoval prodavajiciho, ne kupujiciho. Tak rekneme, ze kupujici je nemy, coz ho zdravotne nevyrazuje z prava drzet zbran, ale jednani v obchode to komplikovat muze. Ja ale az tak nepremyslel o tom, k cemu to komu muze dobre - to predpokladam vi ten, kdo to tak chce. Ja se zaobiral tim, jestli to je mozne.

cipis

Příspěvek#214 » pon 14. říj 2024, 17:39

Praktické využití je i v tom, že mám třeba kámoše v Praze a tady u nás na Moravě je něco, co by chtěl koupit. Doteď jsme to řešili přes zbytečný nákup/prodej/registraci navíc, ale asi by to šlo udělat jednodušeji tím pádem.

dan

Příspěvek#215 » pon 14. říj 2024, 18:12

Navzdory vsemu co jsem napsal, o realne vyuzitelnosti toho institutu pro nakup v kamenne prodejne mam pochybnosti. Obavam se silne zmatenosti na strane prodavace ... ;-)

marinakus

Příspěvek#216 » pon 14. říj 2024, 18:27

dan : Když on bohužel prodavač, stejně jako OSZBM vždy tahá za delší konec provázku. Prodavač chce mít klid od OSZBM a OSZBM od nadřízených. A tak si tu prostě žijeme. Neříkám, že to je správně. Ale jsou k tomu prostě dány možnosti a pravidla.

Haluziak

Příspěvek#217 » pon 14. říj 2024, 19:04

Cipis a o tohle mi právě šlo, mám kámoše co docela jezdí po ČR, takže když se někde něco objeví, tak by pro mě bylo snažší kdyby mi to po cestě vzal ;)

To samé teď v sobotu se uvidíme, bydlí v Brně, tak by mi tam mohl koupit kliku a v sobotu mi ji dovézt.

Ušetří mi to cca 250km a půl dne.

marinakus

Příspěvek#218 » pon 14. říj 2024, 19:11

Haluziak : Určitě dej vědět. Výsledek mě bude samotného velice zajímat. Dík.

cipis

Příspěvek#219 » pon 14. říj 2024, 19:28

Klika je Cecko, tak mu normalne napis plnou moc a uvidi se. V nejhorsim te to bude stat 300 Kc navic za zbytecny prukaz zbrane kamarada.

dan

Příspěvek#220 » pon 14. říj 2024, 23:00

marinakus píše:Když on bohužel prodavač, stejně jako OSZBM vždy tahá za delší konec provázku.
Me rozciluje, kdyz prodavac, OSZBM a vlastne uplne kdokoliv, nezna pravidla, ktera se uzce tykaji jeho prace. Ty mluvis o trochu necem jinem - ze nektera prava a postupy z nejakeho duvodu nepouziva. To me az tak moc nevadi, to je jeho volba na kterou ma pravo ....

marinakus

Příspěvek#221 » úte 15. říj 2024, 06:49

dan : Přesně tak jak píšeš. Ono těch ne zcela jasně pochopitelných věcí je v zákoně i v CRZ víc. A v podstatě většinou tam hraje proti sobě doslovný výklad zákona a záměr zákonodárce. My si tady o tom můžeme pokecat a mít třeba i rozdílné názory. K soudu to dožene někdo dost těžko aby ten rozhodl nějak jednoznačně. Na to je to málo závažné. Tyto "problémy" končí maximálně rozhodnutím OBP MVČR. Pokud to tam někdo vůbec dožene.

Zpět na