Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- risa2000
Příspěvek#226 » úte 3. led 2023, 11:42
To, že někomu ukážu kartičku, on si ji prohlédne, zkontroluje a zase mi ji vrátí, může vypadat jako triviální a banální operace, ale udělat to správně digitálně není zdaleka tak banální.
Ten, kdo se prokazuje musí zvolit, která data chce zpřístupnit (třeba PZ), pak musí vyrobit autentický "doklad" (což je v praxi elektronicky podepsaná zpráva), kterou ten, kdo to kontroluje musí být schopen ověřit. Zpráva musí být podepsána autoritou (tedy nejspíš nějakou digitální identitou státní správy). Zároveň musí mít zpráva časovou značku, aby se zamezilo možnosti opakovaně ukazovat starý výpis. To ale značí, že ji server státní správy musí podepsat na žádost v moment, kdy je potřeba. Což znamená, že služba musí být dostupná online 24/7. Atd.
Představa, že digitální ověření proběhne tak, že někomu něco ukážu na mobilu je stejně naivní, jako myslet si, že se budu prokazovat fotkou svojí občanky.
Ten, kdo se prokazuje musí zvolit, která data chce zpřístupnit (třeba PZ), pak musí vyrobit autentický "doklad" (což je v praxi elektronicky podepsaná zpráva), kterou ten, kdo to kontroluje musí být schopen ověřit. Zpráva musí být podepsána autoritou (tedy nejspíš nějakou digitální identitou státní správy). Zároveň musí mít zpráva časovou značku, aby se zamezilo možnosti opakovaně ukazovat starý výpis. To ale značí, že ji server státní správy musí podepsat na žádost v moment, kdy je potřeba. Což znamená, že služba musí být dostupná online 24/7. Atd.
Představa, že digitální ověření proběhne tak, že někomu něco ukážu na mobilu je stejně naivní, jako myslet si, že se budu prokazovat fotkou svojí občanky.
- cipis
Příspěvek#227 » úte 3. led 2023, 11:48
a stejně jako kartičkou, která má nadpis zbrojní průkaz ...
Jak už bylo několikrát řečeno, "ověření" kartičky bez přístupu do aktuálně platné DB, je prostě jen "ověření". Jestli mi někdo ukáže kartičku s oním nadpisem, co si zalaminoval doma, anebo ukáže na mobilu "výpis z jeho CRZ", tak je absolutně stejné.
Ale třeba tam bude v tom CRZ čudlík převod zbraně. To už pak bude jiný level.
Jak už bylo několikrát řečeno, "ověření" kartičky bez přístupu do aktuálně platné DB, je prostě jen "ověření". Jestli mi někdo ukáže kartičku s oním nadpisem, co si zalaminoval doma, anebo ukáže na mobilu "výpis z jeho CRZ", tak je absolutně stejné.
- jenikw
Příspěvek#228 » úte 3. led 2023, 11:49
Zajímavé je, že policajti i prodejci se dívají do dat ze stejného systému, ze kterého bude ten výpis a nevadí jim to, jen pohled na údaje, žádný čas, žádné potvrzení, podpis. Jak bude vypadat ten výstup uvidíme, ale je pro mě určitě více věrohodný než kartička stará 10 let. Navíc má pořád u sebe OP, chci vidět blázna, který bude falšovat doklady a výstupy ze systému kvůli pistoli.
- risa2000
- jenikw
- JirkaCV
Příspěvek#231 » úte 3. led 2023, 12:09
PDF s nákupkem má daleko lepší bezpečnostní prvky, než nějaká kartička. Digitální podpis se prostě tak snadno zfalšovat nedá. Takže pokud prodávajícímu dopředu pošlu nákupko majlem, má možnost si snadno platnost ověřit a na místě (na tom posedu) jenom jukne do občanky, že jsem to já. Ani ZP vidět vlastně nepotřebuje, v nákupku je všechno.
- pavelg
Příspěvek#232 » úte 3. led 2023, 12:19
monk píše:jake specilani vybaveni, telefon co umi otevrit web ma asi kadej. na tom webu se prihlasis do portalu obcana a a hle tam to bude, jako ted tam jsou auta, domy atd. Pres portal obcany si muzete pozadat o vystaveni koncicího ridicaku, ktery si pak jen vyzvednete. navic davno plati Zákon č. 12/2020 Sb.
To je přesně to speciální vybavení. Když zákon nařizuje povinnost zjistit oprávněnost kupujícího, mělo by to jít jednoduše bez nutnosti návštěvy nějaké autority.
Totožnost si prokazujeme občankou a ne vzorkem DNA poslaným na rozbor.
- pavelg
Příspěvek#234 » úte 3. led 2023, 12:33
cipis píše:a stejně jako kartičkou, která má nadpis zbrojní průkaz ...
To vůbec není pravda. Tiskový výstup z databáze nemá prakticky žádnou hodnotu, pokud není opatřen nějakým certifikačním prvkem. (datum, pečeť, podpis, certifikát). Fyzická kartička nebo bankovka s netriviálními bezpečnostními prvky je mnohem spolehlivější, hlavně dlouhodobě. Staré listiny se dají analyzovat na pravost už třeba jen s ohledem na stáří papíru a inkoustu.
Elektronicky podepsané dokumenty ztrácejí věrohodnost uplynutím platnosti certifikátu autority. Ty nejsou nekonečné. Nemluvě o kompromitaci.
Znám lidi, co si některé dokumenty z datové schránky tisknou a nechávají ověřovat i s razítkem prostě proto, aby měli zálohu pro jistotu, kdyby ta elektronická podoba přestala být věrohodná.
- jenikw
Příspěvek#235 » úte 3. led 2023, 12:38
Ale vždyť ten nový zákon neruší starý způsob prokazování, jen přidává některé nové, elektronické. Klidně si choď na policii pro NP s razítkem, pro EZP s razítkem, se šedivákem osobně, nikdo ti proboha nebrání. A vyžaduj to po svých obchodních partnerech ve zbrani, nepředložíte mí originál NP, neprodám, ber nebo nech být. Pořád nějak nevidím ten problém, ani jedna strana neporušuje zákon.
- pavelg
Příspěvek#236 » úte 3. led 2023, 12:43
cipis píše:Na posedu v lese, bezpečnost hadra
Jak říkám, chceš vědět i velikost spoďárů, ale na posed si klidně vylezeš, za někým, koho absolutně neznáš, neviděl jsi ho, s balíkem peněz, bez signálu, kde tě nikdo nenajde ...
To je fakt ujeté. Oháníš se papírovou bezpečností, ale na tu elementární zapomínáš. Asi jsi fakt jediný, kdo si dává dostaveníčka se zbraněmi, náboji a penězi na roztodivných místech, která všichni ostatní nepovažují za bezpečná. Hlavně, že znáš velikost těch spoďárů
Mícháš dvě věci. Bezpečnost fyzickou - že mě chlap nevezme přes hlavu a nesebere mi peníze a tím, že mám ze zákona povinnost ověřit jeho oprávnění nabýt zbraň či náboje.
Myslím, že ta povinnost je vyžadovaná z rozumných důvodů, ale nesouhlasím s tím, aby to nově bylo závislé na pracovní době u policajtů nebo obchodů se zbraněmi. Očividně ta kontrola online mezi účastníky není nijak definovaná. A kdo ví, jestli kdy bude. I tak, bude to závislé na kvalitě GSM signálu.
- pavelg
Příspěvek#237 » úte 3. led 2023, 12:59
jenikw píše:Ale vždyť ten nový zákon neruší starý způsob prokazování, jen přidává některé nové, elektronické. Klidně si choď na policii pro NP s razítkem, pro EZP s razítkem, se šedivákem osobně, nikdo ti proboha nebrání. A vyžaduj to po svých obchodních partnerech ve zbrani, nepředložíte mí originál NP, neprodám, ber nebo nech být. Pořád nějak nevidím ten problém, ani jedna strana neporušuje zákon.
Ruší ty prokazovací kartičky bez náhrady.
Beru, že mám pravděpodobně stále možnost shrnout ZP+všechny PZ do jednoho sešitku EZP. Jestli je možno uskutečnit tu posedovou transakci s EZP a stoprocentně vyhovět liteře zákona, je to pak jen malé zhoršení stavu (EZP bude asi blbější na manipulaci než ZP s PZ), které je ve světle všeho ostatního akceptovatelné.
Spíš je pro mě zarážející, že ani největší zastánci změny nemají moc tušení, jak proběhne ten bod a/ .. online ověření dvou osob bez CRZ.
- jenikw
Příspěvek#238 » úte 3. led 2023, 13:05
Ruší je s náhradou. Už tu bylo řečeno, že většina transakcí proběhne stejně nebo snadněji, u několika specifických případů bude zřejmě potřeba udělat jeden krok jinak. Zákon nebude úplně skvělý ve všem, nikdy. A postup, kterým se bude provádět, najdeš v podzákonných normách, které budou platit současně se zákonem. Úplně stejně jako je to teď.
- monk
Příspěvek#240 » úte 3. led 2023, 13:24
pavelg píše:cipis píše:Na posedu v lese, bezpečnost hadra
Jak říkám, chceš vědět i velikost spoďárů, ale na posed si klidně vylezeš, za někým, koho absolutně neznáš, neviděl jsi ho, s balíkem peněz, bez signálu, kde tě nikdo nenajde ...
To je fakt ujeté. Oháníš se papírovou bezpečností, ale na tu elementární zapomínáš. Asi jsi fakt jediný, kdo si dává dostaveníčka se zbraněmi, náboji a penězi na roztodivných místech, která všichni ostatní nepovažují za bezpečná. Hlavně, že znáš velikost těch spoďárů
Mícháš dvě věci. Bezpečnost fyzickou - že mě chlap nevezme přes hlavu a nesebere mi peníze a tím, že mám ze zákona povinnost ověřit jeho oprávnění nabýt zbraň či náboje.
Myslím, že ta povinnost je vyžadovaná z rozumných důvodů, ale nesouhlasím s tím, aby to nově bylo závislé na pracovní době u policajtů nebo obchodů se zbraněmi. Očividně ta kontrola online mezi účastníky není nijak definovaná. A kdo ví, jestli kdy bude. I tak, bude to závislé na kvalitě GSM signálu.
Todle ale uz funguje, kdyz si prevadi obchody zbrane mezi sebou. Prave je vyhoda ze se ten system vyzkousel na obchodech a ted by se mohl zpristupnit lidem.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí