Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Mark-Hunt
- Sedmej
- wigum
Příspěvek#2525 » pát 5. úno 2016, 01:38
Mark-Hunt píše:To jsem rad ze vim , ze jen z pistole. Ja bych asi vyuzil sveho prava a protestovalTo je jako bych delal ridicak na osobak a u zkousky by po me chteli jizdu s nakladakem
Nevím nač si stěžovat. Nanipulace je na komisaři.
§ 5
(1) V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
(2) Zbraň nebo zbraně k předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl podle § 6 určí žadateli zkušební komisař.
(3) K předvedení činností uvedených v odstavci 1 se použije zbraň nebo zbraně obvyklého typu odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce.
- vgj
Příspěvek#2527 » pát 5. úno 2016, 06:11
JardaB píše:Hledam ruzne kuse informace, ale jak budu vedet na kveru kterej jsem nikdy nemel poradne v ruce, kde hledat znacky a cisla, nebo jak se odlisuje .22LR od ostatnich netusim.
Přečti si tu na stránkách nauku o zbraních a střelivu.
Pokud jde o značky na zbraních, tak ty jsou na obdobných místech. V rámci přípravy na sřelnici si osaháš 4-5 zbraní. Najdeš si je, probereš s instruktorem.
U .22 LR chtějí vědět dvě věci .. že je to střelivo se stranovým zápalem (a co to znamená) a co je to číslo (velikost v palcích).
Také je dobré znát principy závěrů, jejich zamykání a způsob podávání a vyhazování nábojnice. Pomůže ti to při řešení simulovaných závad (logicky chápat co se ve zbrani děje, ne se šprtat odpovědi).
- Sedmej
Příspěvek#2528 » pát 5. úno 2016, 07:28
wigum: prodávám, jak jsem nakoupil. mě před zkouškou řekl komisař, že ze zákona by mě měl zkoušet pouze z krátké kulové pistole, i když koupit si pak můžu i dlouhé. ale jak jsem psal, zkoušel mě ze všech. ale souhlasím s tebou, podle § 5 to je na něm. možná myslel nějaký svůj zákon. 

- Sedmej
Příspěvek#2530 » pát 5. úno 2016, 07:38
kolombo: to děláš rozhodně dobře.
já dělal jen E a instruktoři na kurzu se věnovali pouze krátkým. u zkoušky se to ukázalo jako velice chybné. ale měl jsem štěstí a věci co po mě komisař chtěl jsem znal teoreticky a povedlo se mě to předvést i v praxi.
jediné s čím jsem rošku bojoval bylo složit brokovou kozlici, hlavně mě tam chvilku nešlo zaháknout zpátky. ale i to se nakonec povedlo.
jinak u zkoušky, kde jsem byl, tak lidi co měli kombinaci B+E, tak stříleli pouze z krátké kulové pistole. z malorážky stříleli jen ti co měli samotné B.

jinak u zkoušky, kde jsem byl, tak lidi co měli kombinaci B+E, tak stříleli pouze z krátké kulové pistole. z malorážky stříleli jen ti co měli samotné B.
- kolombo
Příspěvek#2531 » pát 5. úno 2016, 07:46
Já vycházím ze zkušeností lidí na střelnici, kde se dělají pravidelně zkoušky.
A v zákoně je jasně napsáno, že B střílí dlouhou kulovou na 25 metrů a krátkou na 10 metrů. Takže komisař má právo chtít obě zbraně. A navíc, ta malorážka, s oporou, je fakt brnkačka
A v zákoně je jasně napsáno, že B střílí dlouhou kulovou na 25 metrů a krátkou na 10 metrů. Takže komisař má právo chtít obě zbraně. A navíc, ta malorážka, s oporou, je fakt brnkačka

- scorpions.cz
- scorpions.cz
Příspěvek#2532 » pát 5. úno 2016, 07:55
"jinak u zkoušky, kde jsem byl, tak lidi co měli kombinaci B+E, tak stříleli pouze z krátké kulové pistole. z malorážky stříleli jen ti co měli samotné B."
A tak je to taky jedině správně. Na manipulaci ti komisař může dát cokoli , ale střelba je jasně daná.(jinak i na samotný B by mohl komisař rozhodnout o střelbě z krátké)
Ale je tady kolem toho napsáno už tolik,že nemá cenu to dál rozebírat.
A tak je to taky jedině správně. Na manipulaci ti komisař může dát cokoli , ale střelba je jasně daná.(jinak i na samotný B by mohl komisař rozhodnout o střelbě z krátké)
Ale je tady kolem toho napsáno už tolik,že nemá cenu to dál rozebírat.
- jenda76
Příspěvek#2534 » pát 5. úno 2016, 08:35
kolombo píše:A v zákoně je jasně napsáno, že B střílí dlouhou kulovou na 25 metrů a krátkou na 10 metrů. Takže komisař má právo chtít obě zbraně.
Tak znovu, i když je to tu už asi tak milionkrát. V zákoně je psáno, že na B se střílí dlouhou nebo krátkou kulovou zbraní. To znamená, že se střílí pouze jednou z nich! Když k tomu máš ještě E, kde se střílí pouze krátkou, máš tím pádem splněno i B. Je k tomu i oficiální stanovisko ministerstva vnitra, které je tu také několikrát odkazováno.
Samozřejmě na manipulaci může komisař chtít cokoli.
- Rough boy
Příspěvek#2535 » pát 5. úno 2016, 08:36
Sedmej píše:... prodávám, jak jsem nakoupil. mě před zkouškou řekl komisař...
Ono jsou to občas dobrý bláboly, i od komisařů (případně chybně pochopeno uchazečem)- lepší je se vždycky přesvědčit, že to má jasný kořen v zákonu a pak teprve prodávat dál.

Pak jsou z toho adepti na zp celí zblblí a točí se tu pořád dokola ty samé věci co tři stránky...

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí