Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

mihlit

Příspěvek#2641 » sob 6. úno 2016, 23:42

Pánové, děláte z toho videa v Hovoranech větší kovbojku než je :D Nevím jak je to teď, ale když jsem se učil já, tak to bylo jediné video, které bylo (kromě vysloveně kovbojek typu "hele, to vezmeš zbraň, tohle takhle, pak mu to takhle ukážeš,...). Video je nejvíc odpovídající tomu, jak zkouška vypadá. Jsou tam nějaké chyby, ale pro mě bylo taky celkem důležité vědět, jak to asi bude probíhat a co asi po mě budou chtít. Rozhodně mi pro uklidnění trémy pomohlo.

Vypouštění je tam ne úplně nejlepším způsobem, s tím souhlas.

Při rozborce nekontroluje průchodnost hlavně, což je občasný chyták s papírkem, a to i u malorážky a brokovnice.

Chybí tam manipulace s pojistkou.

Trochu občas předbíhá, hlavně při dostřílení s odkládáním zbraně. Vždy přitom platí, že iniciativa je riziková. Takže vždy počkat, až komisař řekne co dál chce.

(Sledoval jsem jen tu "zkoušku" ne ty vysvětlivky před tím)

Povely? A co má být? Já dostal na manipulaci povel zkontrolovat, na což proběhne kontrola - zásobník ven a zkontrolovat komoru, netuším proč bych měl na povel "kontrola" vypáskovávat zásobník. Při střelbě jsem dostal pouze povel "nabijte do zbraně 5 nábojů" bez "zkontrolujte zbraň" či jiných. Prostě se očekává, že kontrolu udělám tak jako tak. Pak bylo "5 ran do terče pálit" a nakonec jen "odložte zbraň", což znamenalo závěr vzadu, výhozním okénkem nahoru a zásobník vedle. Víc povelů nebylo. Nic jsem tam taky nehlásil "připraven" ani podobné a nevím ani o tom, že by hlásil někdo jiný u nás. Kdo to udělá, chyba to není, ale povinnost určitě taky ne. Jako na tom videu jsou nějaké chyby, ale přijde mi, že tam někteří vidíte víc chyb, než tam je. Jaké povely komisař dá nebo nedá záleží na něm, tak nedělejte z nějaké ideální varianty dogma.

fíša

Příspěvek#2642 » ned 7. úno 2016, 00:04

No a když jsem dělal já v 96 roce odbornou zkoušku, tak žádný video neexistovalo, dokonce ani žádný kurzy, pouze nějaká brožura ( Obranná Střelba ) a něco o první pomoci, dokonce ani testy v excelu, jen jsme sehnali od kamarádů policistů otázky testové. Pak někdo stáhnultestové otázky i s odpovědima ve wordu, takže jsme se to dřeli celý.
Dnes máte k dispozici různá udělátka ( třeba aplikace do mobilu, což je SUPER ) až po videa, sice tam není vše vpořádku, ale aspoň určitý nástin to žadateli dá.
Je pravda, že PRAXE JE PRAXE, takže je nejlepší varianta udělat si kurz. Ono totiž nastřílet jde vcelku vpohodě, horší je bezpečná manipulace a to ještě když natrefíte na komisaře, který rád dává chytáky, jako například cvičné náboje do zásobníku či do komory.

Rough boy

Příspěvek#2643 » ned 7. úno 2016, 06:07

Sedmej, Alf: sami vidíte, že už na první pohled je ve videu z Hovoran a v tom druhém nějaká chyba. A to třeba i chyba zásadní, za kterou se běžně vylejvá (za tu nezkontrolovanou hlaveň určitě). Ale...pokud by jste obětovali čas a prolezli tohle vlákno celé, jistě vás trkne nemálo případů, kdy sem uchazeči popsali průběh svých zkoušek jako "komisař byl hodný", " komisař byl férový a udělali jsme všichni". Nebudu zde rozvádět, z jaké části republiky tyhle komentáře nejčastěji chodí a kde je zase síto s cca 20-30℅ úspěšností. Prostě když to tady občas čtu, tak se nedokážu zbavit dojmu, že u některých komisařů manipulace, tak jak je ukazována v těch videích, prostě stačí...
Pokud někdo napíše, že komisař byl "hodný a nedělal sviňárny nebo chytáky", což dál rozvede jako papírek v laufu nebo školní náboj (promiň fíšo, ale je to tak), pak se jen pousměju, poněvadž tohle přece nejsou žádné chytáky!!! Vždyť si tím jen komisař ověřuje, jestli jste slepí jak patrona a zrakem přehlédnete překážku v hlavni a nebo jak jste se schopni postřelit zapomenutými náboji v laufu a zásobníku, nic víc!!!
No, ještě z5 k těm videím, pokud bych tohle předvedl třeba na Kapslovně, tak za řevu komisaře opouštím místnost a ani se nestačím rozloučit. Ale věřím, že existují komisaři " hodní strýčci ", kteří vás za takovouhle manipulaci ještě poplácají po ramenou...

Sedmej

Příspěvek#2644 » ned 7. úno 2016, 09:05

Nejak ted nevim, proc to povidani smerujes na me.

Rough boy

Příspěvek#2645 » ned 7. úno 2016, 09:18

Já myslel, že jsi na toho pána tady odkazoval ty, ne?
Sedmej píše:když tu řešíte videa, mám asi ještě jedno lepší než od Pata a Mata z Hovoran (nějaké videa mají fajn, ale to o kterém se tu bavíte je fakt špatný). Ale na tohodle pána opravdu nemají:
https://www.youtube.com/watch?v=IuOCr22PIug
:-D

Sedmej

Příspěvek#2646 » ned 7. úno 2016, 09:42

Rough boy: jo to bylo k vůli tomuhle? Ale tak to bych chtěl vidět komisaře, který by s tímhle nechal někoho projít. to je opravdu příklad toho, jak se to u zkoušky dělat nemá. nicméně vidět takové video je taky dobrý, protože i na chybách ostatních se může člověk ledasco naučit.
já jinak souhlasím s tím co píšeš, každý komsař vyžaduje trochu jinou úroveň. každý to hodnocení má postavené trochu jinak.

Rough boy

Příspěvek#2647 » ned 7. úno 2016, 09:52

Vezmi to takhle. Všinchni ti, co na těch videích účinkují, mají zp. Videa točili tak, jak by se oni zachovali na zkouškách oni. Tzn. předvádí obraz toho, jak skládali a úspěšně složili zkoušky oni. Nemusíme chodit daleko - podívej o pár stran zpět, kde "komisař nevyžadoval rozborku". Což je úkon, který přikazuje provést prováděcí předpis a pokud se vynechá, dá se směle tvrdit, že zkouška je neplatná...

Sedmej

Příspěvek#2648 » ned 7. úno 2016, 10:18

ale v pořádku, ne všude ta úroveň je nejlepší. jenže z takových videí se prostě nikdo učit nemůže. nemůžeš se přece naučit opírat hlaveň o stůl nekoukat do hlavně a podobné věci a doufat, že tvůj komisař bude hodný. nikdy nevíš jaký na zkoušku přijede. na střelnici, kde jsem třeba já dělal zkoušku přijel úplně nový, který tam prý nikdy nebyl. takže najednou bylo úplně vedlejší co se učili lidi na místním kurzu.
s tou rozborkou souhlasím, taky bych bral, že to je věc, kterou žadatel předvést prostě musí.
a k tomu, že oni mají ZP. Ano mají, ale to neznamená, že ty postupy, které učí jsou vždycky vhodné ke zkouškám.

Resistance

Příspěvek#2649 » ned 7. úno 2016, 10:37

A vrátíme se ke zkušenostem ze zkoušek. Děkuji.

Rex

Příspěvek#2650 » ned 7. úno 2016, 11:33

Měl jsem štěstí v přípravce na střelnici, že jsem během šesti hodin přípravy vystřídal čtyři instruktory a každý učil manipulaci, bezpečnost a celou praktickou část s drobnými rozdíly (nicméně všechno v hranicích platných pravidel). Byl jsem z toho taky mírně nervozní, ...nakonec jsem pochopil, že se mi to hodí, protože mám jednak přehled o více alternativách jak může zkouška probíhat, druhak mi to pomohlo se lépe orientovat v tom, jak co funguje a proč to tak má být. Kromě toho jsem dokázal akceptovat, že rozhoduje komisař, přes to nejede vlak a je škodlivé se pokoušet s ním u zkoušky dohadovat. Nedovedu si představit, že bych si desetkrát zkusil test na netu, pročetl publikaci o manipulaci s obrázkama a napochodoval na zkoušku. To by byl tutový neúspěch. Pokud bych to měl absolvovat znovu, zaplatil bych si tu přípravku nejmíň dvakrát, jestli bych ovšem našel instruktora, který by měl trpělivost to se mnou opakovat dokola až do zblbnutí :-)
Co si pamatuju, tak u zkoušek žádné extra záludnosti nebyly, myslím, že pouze školní náboj v komoře, před kontrolou zbraně, normálně vyhozenej, žádný problém. Všechno korektní, jen pár základních lehkých otázek kolem zbraně.

Alf

Příspěvek#2651 » ned 7. úno 2016, 11:53

Ja moc nerozumim uzamcenemu zaveru, polouzamcenemu, nebo neuzamcenemu. Kdyby se me ta komisar zeptal. Jak ktery funguje nebo tak, nejak to nemuzu nikde najit.

kolombo

Příspěvek#2652 » ned 7. úno 2016, 11:59

Třeba tady na serveru http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... -zbranich/

A dobré je zeptat se třeba na google, najde třeba tohle http://skorpion-galerie.wz.cz/uzamceni.htm

Rex

Příspěvek#2653 » ned 7. úno 2016, 12:00

http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... -zbranich/
Na tohle ses díval ? Je to i s jednoduchými animacemi.... (ve spodní části stránky)

Alf

Příspěvek#2654 » ned 7. úno 2016, 12:01

Dekuji.

Alf

Příspěvek#2655 » ned 7. úno 2016, 12:01

Jdu se na to kouknout. Dikes.

Zpět na