Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Rough boy

Příspěvek#2671 » pon 8. úno 2016, 13:07

Simona píše:...Vzhledem ke skupině ABE, mě to taky trošku překvapilo. U "C" prosím....

Holt se s tím musí počítat, když jak na A, tak na B, tak na E si tu broknu můžeš taky koupit ;)

marinakus

Příspěvek#2672 » pon 8. úno 2016, 13:17

Je třeba si uvědomit, že nabití nevhodně zvoleného náboje do brokovnice, která na tento není konstruována (ocelové broky, jednotné střely), může často znamenat destrukci zbraně a následky mohou být fatální.

Zulda

Příspěvek#2673 » pon 8. úno 2016, 13:24

Já to měl v písemném testu, ráže brokového náboje. Nějak se mi pomíchali 2 fóra, tak jsem tu odepsal nesmyslně, sorry :) Jinak na ABE jsem manipuloval a střílel jen krátkou.

kolombo

Příspěvek#2674 » pon 8. úno 2016, 14:00

No dobře, ale jaká je správná odpověď na ty ocelové broky ?

Podle mého to musí mít zkušební značku na ocelové broky tedy tu lilii.

scorpions.cz

Příspěvek#2675 » pon 8. úno 2016, 14:10

Pokud se nepletu tak do určitého průměru broku na danou ráži nít lilii nemusíš,stačí když má flinka platnou zkušebnu.
Mám za to ,že pro ráži 12/70 je to do 3,3mm bez ohledu na zahrdlení. Pokud se pletu tak mne opravte.

JardaB

Příspěvek#2676 » pon 8. úno 2016, 14:27

Ano, to jsem take ted cetl, je to docela veda... Kdyby byl alespon nejaky uceleny seznam, co si vyhledat a naucit se, je to nekde? Odpoved vsechno se tu urcite objevi ale ... ;-)

cipis

Příspěvek#2677 » pon 8. úno 2016, 14:48

To, že je to bez značky možné, tak bude pravděpodobně tím, že zakázali lovit vodní ptactvo (či jak to je) olovem, tak přece nebudou po všech chtít, aby si kupovali novou flintu nebo tu starou rasovali na zkušebně.
Co se týče obecně těch značek, mám za to, že by měla stačit odpověď ve smyslu, že ty značky jsou, mají být na zbrani a je dohledatelné, co je na co a co se dá do toho nacpat. Jednak je to defacto teorie, ze které jsem byl zkoušený u teoretické části a druhak je manipulace na starých zgarpech, na kterých ty značky ani nemusí být čitelná a pokud by to jó někdo chtěl, tak bych odpověděl, že téhle flintě vůbec nevěřím, není moje, takže z téhle konkrétně střílet nebudu :D

marinakus

Příspěvek#2678 » pon 8. úno 2016, 17:10

kolombo píše:No dobře, ale jaká je správná odpověď na ty ocelové broky ?

Podle mého to musí mít zkušební značku na ocelové broky tedy tu lilii.

Podle mě jsi pochopil o co u ZOZ jde.

kolombo

Příspěvek#2679 » pon 8. úno 2016, 17:18

Předpokládám, že se neočekává, že bych všechny ty značky znal zpaměti :-)

Znám lva a lva+N

marinakus

Příspěvek#2680 » pon 8. úno 2016, 17:22

Všechny uznávané značky včetně zahraničních neznají z paměti ani kluci na zkušebně. ;) Jak vypadají současné české bys znát mohl ale nevím, jestli to někdo vyžaduje.

JardaB

Příspěvek#2681 » pon 8. úno 2016, 17:24

sided píše:
JardaB píše:Ta otazka na ocelove broky mi prijde dost zakerna, to by me ani nenapadlo, ze bych mel vedet. A neni to jednoduche co o tom ted ctu...

Co je na to zákeřnýho? Přece musíš vědět jaký střelivo můžeš dát do zbraně. A co kdyby se zeptal jakým zahrdlením můžeš střílet jednotnou střelu z brokovnice? To je taky zásadní vědět.

Tak na tohle jsem ani jednoznačnou odpověď nenašel, většinou je poznámka, že nesmí být plné, jinde, že nejlepší je žádné... Nebude to spíš záviset na konstrukci náboje a specifikaci výrobce střeliva???

marinakus

Příspěvek#2682 » pon 8. úno 2016, 17:31

JardaB : Máš pravdu, není nad to si přečíst, co výrobce ke střelivu doporučuje. Zvlášť pokud není pro danou zbraň úplně standartní.

sided
moderátor

Příspěvek#2683 » pon 8. úno 2016, 17:58

Přesně tak, ale musíš to vědět.

Als

Příspěvek#2684 » úte 9. úno 2016, 11:17

Zkouška 2. 2. 2016 střelnice Louny – Chlum.

Přihlášených 20 osob, dorazilo 9!!

Vůbec se nedivím, proč jsou v některých oblastech taková zpoždění ohledně termínů zkoušek, když se pak ve finále na tu konkrétní zkoušku více jak polovina uchazečů nedostaví…

Možná by stálo za to, aby uchazeči, kteří jsou plně připraveni na zkoušku, jsou časově flexibilní a mají zájem zkoušku absolvovat co nejdříve, si zjistili nejbližší, již zaplněný termín zkoušek a poté si zavolali na konkrétní oddělení PČR pro zbraně kam spadají 1-2 dny před tímto termínem a zeptali se, jestli se náhodou neuvolnilo místo. Za optání nic nedáte.

Testy neudělal jeden člověk, praktickou část absolvovali úspěšně všichni.

Komisař byl pan Jan Korecký a musím říci, že byl perfektní. Před začátkem zkoušky přesně popsal, jak bude zkouška probíhat, na co se bude ptát, dokonce nám rozdal takový malý manuál, kde bylo shrnuto vše podstatné a také dal prostor pro dotazy. V TÉTO FÁZI všem důrazně doporučuji se ZEPTAT NA TO, CO VÁM NENÍ JASNÉ. Pokud bude komisař normální, tak vám dotazy zodpoví.

Opětovně se potvrdilo pravidlo: co komisař, to jiný názor. Zde např. požadoval ránu jistoty i u tzv. „slabé rány“.

Pokud je někdo ze Žatce, tak doporučuji přípravný kurz u pana Vlka ze Zbraně Lobo Žatec, lidé z Loun a okolí mohou využít služeb pana Charváta ze Společnosti českých střelců Louny. Oba výborní. Zvláště pan Charvát, který je přítomen u zkoušek na střelnici v Chlumu, vás bude schopen dobře připravit s ohledem na znalost komisařů vyskytujících se zde na zkouškách. Prostě ví, kdo se na co bude asi ptát, co který komisař má rád a co ne. Dost podstatné informace pro úspěšné absolvování zkoušek.

Pánům ze střelnice Chlum (Charvát, Jirásek) děkuji i za podporu během zkouškového dopoledne. Stejné poděkování dozoru z PČR Louny.

A na závěr také dík přispěvatelům tohoto fóra a též jeho zřizovatelům a moderátorům.

marinakus

Příspěvek#2685 » úte 9. úno 2016, 11:36

Als : Nevím, jestli je to tak jednoduché. K vypsanému termínu zkoušek je ustanoven komisař a podle mě i zapsáni přezkušovaní. Správní řízení má svoje pravidla. Takže na poslední chvíli by to mohl být problém. Samozřejmě to bude i o ochotě a flexibilitě místních policistů. Budou muset asi přepsat dokumentaci k připravené zkoušce. Jestli to musí ještě nějak řešit s nadřízeným orgánem nevím. Pak jde samozřejmě i o to, že takto se dají eventuálně doplnit jen omluvení. Řada lidí na to prostě kašle a nepřijde bez omluvy. S tím se pak nedá dělat vůbec nic.

Zpět na