Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Čop

Příspěvek#2731 » čtv 11. úno 2016, 08:37

Takže si myslíš, že by se člověk měl opravdu učit i jednotlivé zkušební značky?

marinakus

Příspěvek#2732 » čtv 11. úno 2016, 08:46

Čop : Samozřejmě že vše by mělo mít svoje hranice. Pokud byl někdo vyhozen na neznalost konkrétní zkušení značky, ať se prosím přihlásí. Tomu nějak nevěřím.

addi

Příspěvek#2733 » čtv 11. úno 2016, 10:35

Čop píše:Takže si myslíš, že by se člověk měl opravdu učit i jednotlivé zkušební značky?

Všechny značky to je nesmysl. Lilie se hodí i když při mé zkoušce (17 lidí) se komisař na toto nikoho neptal. Tak jak tu všichni píší, absolutně nejlepší je zajít přímo na střelnici kde se zkoušky budou dělat. Všechny zbraně určené ke zkoušce osahat, rozebrat, prohlídnout kde se značky nacházejí a vědět proč tam jsou. Taky se od spávce dozvíte nějaké nové trendy co komisaři vyžadují.U nás vypadl kluk (leden 2016) co měl absolutně teoreticky všechno nadřené ( opravdu věděl hodně, ZP měli v rodině ) - vypadl na tom, že neuměl složit starou brokovnici i když se s nim komisař mořil snad 10 min. Přitom stačilo den před zkouškou na střelnici zajít a udělat jednou rozb. a zborku ( pár stovek). Se žádnou záludností od komisaře jsem se nesetkal. Opravdu profesionální přístup.

Sedmej

Příspěvek#2734 » čtv 11. úno 2016, 10:52

co se značek týká, nás se komisař pouze ptal, kde zkušební značka (a sériové číslo) na dané zbrani je. a ani nebylo potřeba říct to z hlavy. já to třeba z hlavy věděl u pistole, ale u brokovnice jsem musel hledat. co na ní je a podobně se neptal.

Čop

Příspěvek#2735 » čtv 11. úno 2016, 11:15

Já vím, že značky jsou na vyhrazených měkkých místech (na jedné z hlavních částí zbraně, většinou na rámu -těle), obsahují samotnou značku a někdy dvojčíslí roku zkoušky. Pokud tam značka není, zbraň není ověřená a tudíž ani nemůže mít průkaz zbraně = je potenciálně nebezpečná. Význam značek spočívá v tom, že se z nich dá vyčíst, na jaké střelivo (tlaky) byla zbraň zkoušena a kde. Pokud je to značka ze země, která podepsala smlouvu o zkoušení zbraní, platí stejně jako značka česká. Stačí takto?

cipis

Příspěvek#2736 » čtv 11. úno 2016, 11:22

Technická - průkaz zbraně není osvědčením o platné zkušebně, protože i na zbraň, kterou máš na skupinu A, jakože sběratelský kousek, musíš mít průkaz, ikdyž ta zbraň není střelbyschopná.
Tedy rozhodně tam není rovná se! Platí, že zbraň, kterou chci vlastnit, musí mít průkaz zbraně a pak platí, že ty, ze kterých chci střílet, tak musí mít platnou zkušebnu. Ale průkaz zbraně nerovná se platná zkušebna!

Sedmej

Příspěvek#2737 » čtv 11. úno 2016, 11:24

čop: na zkušební značce často najdeš jen obrázek "lvíčka". moc nevím, jak bych z toho vyčetl všechno o čem píšeš. :)
pravdu máš, že je na hlavních částech zbraně. Rám, závěr a hlaveň (pokud hlaveň není napevno k rámu).

marinakus

Příspěvek#2738 » čtv 11. úno 2016, 11:28

Cipis : Máš pravdu ale i z PZ by měl poznat, jestli je zbraň střelbyschopná a má platnou zkušebnu. Alespoň doufám, že všude do PZ píší, že je držená pouze na ZP skupiny A pokud platnou značku nemá.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2739 » čtv 11. úno 2016, 11:31

marinakus píše:CMK : Někde to tu píše tuším scorpion. Součástí manipulace se zbraní je i její připravení ke střelbě. Jak to chceš udělat, když nebudeš vědět jaký náboj do ní patří. Stejně jako bys měl u zkoušky vědět, že není 9mm jako 9mm. A třeba to, že do brokovnice nemůžeš nacpat náboj delší než pro který je komorována. Prostě toto si komisař podle mě snadno zdůvodní, pokud to chce použít. Takže asi není úplně v pořádku, že někdo to chce a někdo ne ale nad rámec zákona to nebude. To samé, že spousta věcí jde nacpat do porušení bezpečnosti. Takže komisař samozřejmě dodržovat zákon musí. dokonce i prováděcí vyhlášky. Jak si někteří zkoušku přizpůsobují k obrazu svému je otázka jiná. Ale to jsou podle mě výjimky a opět opakuji, že od toho by tam měl být dozor PČR.

Bud se bavime o pravnim stavu, jaky by byl treba optimalni, nebo se bavime o pravnim stavu, jaky je...
Kdyz si kazdej komisar zacne "aktualni pravni stav" upravovat sam do stavu, o kterem si mysli, ze je spravny, mame tu 110 zkusebnich radu bez jakekoli pravni jistoty pro zadatele.
Ano, muzeme se tedy bavit na tema: "co kdyby otazky typu co je dvojakovy trojak" byly nahrazeny otazkami "Co znamena 16/70 u brokove raze" nebo "zo je znak lilie na brokovnici". Muzeme se bavit nad seznamem 100 otazek, ze kterych komisar nahodne 5 vybere a polozi je zadateli... A muzeme se bavit o tom, jak to dostat do zkusebniho radu, aby to bylo legalni... Ale to se furt bavime o stavu, jaky by treba mohl nebo mel byt.
Jenze my se tu bavime o STAVAJICIM STAVU, aktualne platnem zkusebnim radu a ten je pomerne jednoznacny !!!
Vyhláška MVČR 115/2014 píše:Obsahová náplň praktické části zkoušky
§ 5 (1) V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani, při střelbě a při ukončení střelby.

§8
(3) Pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž ohrozí, nebo by v praxi ohrozil bezpečnost osob, zkušební komisař zkoušku neprodleně ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm neprospěl.

Je jasne napsano, co predvede a je jasne napsano, kdy se zkouska ukonci stupnem neprospel.
Az mi tam nekdo najde cokoli, z ceho by plynulu, ze mu bude ukoncena zkouska, když na něco neodpovi, smeknu, pokleknu a verejne si naleju kybl vody na hlavu a zasypu popelem.

Čop

Příspěvek#2740 » čtv 11. úno 2016, 11:40

cipis píše:Technická - průkaz zbraně není osvědčením o platné zkušebně, protože i na zbraň, kterou máš na skupinu A, jakože sběratelský kousek, musíš mít průkaz, ikdyž ta zbraň není střelbyschopná.
Tedy rozhodně tam není rovná se! Platí, že zbraň, kterou chci vlastnit, musí mít průkaz zbraně a pak platí, že ty, ze kterých chci střílet, tak musí mít platnou zkušebnu. Ale průkaz zbraně nerovná se platná zkušebna!

Ale pokud se nepletu, v par. 41 zákona č.119 je napsáno, že příslušný útvar policie registraci neprovede, pokud není zbraň označena zkušební značkou. A tu bez toho, aby prošla zkušebnou zbraň nedostane. Nerad bych tady vyvolal další flame, jen možná něco špatně chápu :)

SansLogique

Příspěvek#2741 » čtv 11. úno 2016, 11:45

cmk - máš naprostou pravdu a podepisuju.
Jenže pravdu má i marinakus - stačí, když komisař místo otázky žadateli vrazí do ruky patřičnej náboj a řekne mu, ať nabije zbraň. Nabije Haute performance větší jak 3,25 do stoletý dvojky a jde. A všelijak podobně.

Alf

Příspěvek#2742 » čtv 11. úno 2016, 11:59

CMK - Ode mě máš palec nahoru. Na otázky je určená teoretická část a odpovídá se na ně písemně formou testu. Co když bude někdo němej. Na získání zp to nemá vliv, nebo jo ? Jestli jo, vyleju si na hlavu horký kafe. :-)

marinakus

Příspěvek#2743 » čtv 11. úno 2016, 12:10

Sanslogique : On uchazeč o ZP by měl při zkoušce vše skutečně provést a ne to jen slovně popsat. A jak asi provede slabý výstřel, když manipulace musí probíhat s neaktivním střelivem? Tady se mnohokrát rozebírá, na co se komisař ptal ale asi se zapomíná za co skutečně od zkoušky vyhodil. Udělat si obrázek o znalostech uchazeče podle mě na škodu není a může mu to být naopak u rozumného zkoušejícího ku prospěchu. Pořád říkám, že na obou stranách té zkušební lavice jsou jen lidé a člověk není tvor dokonalý. Vyhláška č. 115/2014 určitě není psaná jako dogma a skutečně dává značný prostor.

Čop

Příspěvek#2744 » čtv 11. úno 2016, 12:13

Alf píše:CMK - Ode mě máš palec nahoru. Na otázky je určená teoretická část a odpovídá se na ně písemně formou testu. Co když bude někdo němej. Na získání zp to nemá vliv, nebo jo ? Jestli jo, vyleju si na hlavu horký kafe. :-)

Jasně, že němej nemůže dostat ZP. Při zkoušce nezahlásí závadu a ukončení střelby, tím ohrozí bezpečnost a je to... :lol:

Alf

Příspěvek#2745 » čtv 11. úno 2016, 12:17

Už teď mě pálí hlava :-D

Zpět na