Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Alf

Příspěvek#2926 » sob 20. úno 2016, 00:56

Rough boy , diky, stres trochu bude i tak :-)
CMK , tak jak jste to popsal , tak si to taky predstavuju, proste komisar rekne ze chce videt toto tak neni problem. Pripadne se zeptam. Ja jen ze se tu nekonecne resi, argumentuje a protiargumentuje slaba rana = vypustit kohout nebo rana jistoty ? Nas ucil taky vypustit kohout, protoze vi , ze to vetsina komisaru chce a je to asi mensi zlo, i kdyz treba vi , ze je to blbost. Tady je problem , ze to blbne novacky a pri tom by se to dalo shrnout kratce a jednoduse. Proste kdyz se tu nekdo zepta jestli RJ, nebo VK, tak rict " Zeptej se pred zkouskou komisare kterou variantu vyzaduje a hotovo. Dobrou noc pratele.

petmad

Příspěvek#2927 » sob 20. úno 2016, 08:42

Alf: Kdyby to byla blbost, tak se to tady právě neřeší takovou dobu. Naopak podle mnoha instruktorů, komisařů i letitých střelců je blbost VK.

CMK: Tak teď nevím, které nezodpovězené otázky máš na mysli. Kdyžtak prosím zopakovat, jestli jsem něco přehlédl. Ještě dotaz. Zkoušení dlouhých u E chápu, to má logiku. Ale manipulace s krátkou na C má oporu kde?

scorpions.cz

Příspěvek#2928 » sob 20. úno 2016, 08:53

Ale manipulace s krátkou na C má oporu kde?
V právním výkladu MV,které je vydáno k provedení praktické zkoušky. Myslím ,že odkaz na tento výklad už jsem sem minimálně dvakrát dával. Na manipulaci může opravdu komisař dát jakoukoli zbraň obvyklého typu( asi by těžko zdůvodnil rozborku P08) , bez ohledu na skupinu ZP.

Alf

Příspěvek#2929 » sob 20. úno 2016, 10:05

Jeste mam dotaz. Kdyz bude komisar po psouku lpet na vypusteni kohoutu a me se , to nepovede a zustane na tom ozubu, mam ho zase natahnout zpatky a postup zopakovat ? Protoze jinak ho uz uplne dopredu asi nedam ne ?

petmad

Příspěvek#2930 » sob 20. úno 2016, 10:06

Alf: Pokud bude trvat na vypuštění až dolů, tak ano, jinak to neuděláš. Spíš bych to ale nechal na ozubu a následně přešel rovnou k rozborce.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2931 » sob 20. úno 2016, 10:32

Muzu Ti rict, jak by to bylo u me.. U me bys musel dat ranu jistoty... Ale nikdo ti nerekne, jak to bude u nekoho jinyho... Proste se zeptej na miste (on taky ne kazdej komisar psouk zkousi)...
Ano, tou debatou jsme tu z toho udelali trochu peklo budoucim zadatelum...
Na druhou stranu, kdyz rozvetvime vsechny moznosti vsech komisaru, udelame to peklo jeste vetsi...
Takze stale plati zasada: "Kdyz nevim, tak se zeptam"... A uplne idealne bez rozpaku rict: "Ptal jsem se ruznych lidi, ruznych skolitelu a dokonce ruznych komisaru a nepanuje na tom shoda - jak to teda chcete pri zkousce vy?". Ze se ptaj komisari na ruzny veci ruzne - budiz... Ale byl by to opravdu kokot, kdyby odmitl odpovedet a pak za to, zes vypustil jen na ozub nebo naopak dolu, rovnou vyhodil. Maximalne Te to necha udelat znova a naznaci ti, co se mu nelibilo.

Ad zapalnik - z lingvistickeho pohledu v podstate ano - zapalnik. Jen to fakt nikdo nepouziva... U me, kdyz o tom nekdo mluvi jako o ty kulaty veci, co bouchne do zapalky, tak mi to taky staci... Nezkousim nazvoslovi, zkousim manipulaci a bezpecnost.

scorpions.cz

Příspěvek#2932 » sob 20. úno 2016, 10:47

cmk vidíš a já nechávám ránu jistoty na uchazeči. Pokud se mne zeptá zda ránu jistoty ,tak mu řeknu , že je mi to jedno, ale že chci aby uvedl zbraň do bezpečného stavu bezpečným způsobem. Pokud má zkontrolovanou komoru a šachtu ,tak je mi jedno zda dá ránu jistoty nebo zda vypustí BEZPEČNĚ přes palec.
Jinak jsme spolu dělali zkoušky na MV :)

Alf

Příspěvek#2933 » sob 20. úno 2016, 11:16

Dobre takze to shrnu. Komisar mi rekne, vysla slaba rana ( psouk ) , co udelate.
Odpovim : Hlasim zavada, pockam 30 vterin, mirim do bezp. prostoru. Pote vyjmu zasobnik a nekolikrat ztahnu a pustim zaver a zkontroluju pohledem sachtu i komoru. Pak se zeptam jestli ranu jistoty nebo vypustit kohout, pokud to tedy nerikal pred zkouskou sam. Provedu rozborku, podivam se do hlavne smerem od nabojove komory jestli neni ucpana a pote zbran slozim, provedu zase kontrolu sachty a komory a dam ranu jistoty a odlozim na pult.
Jen mi neni jasne co z toho vypadne, jen nevim kdyz z toho vypadne pri prvotnim ztazeni zaveru naboj, nebo nabojnice jak bude vypadat a mam ho take odevzdat ridicimu nebo spravci jako pri selhaci ?

petmad

Příspěvek#2934 » sob 20. úno 2016, 11:26

Pokud vypadne náboj, tak to není pšouk, ale selhač. Takže postupuješ standardně a odevzdáš řídícímu.

scorpions.cz

Příspěvek#2935 » sob 20. úno 2016, 11:37

petmad no na 99% máš pravdu ,protože i zápalka dokáže vytlačit střelu, ale pravidlo to být nemusí. I ta zápalka může být "slabší".
Na druhou stanu pokud budeš mít zbraň s dynamickým závěrem tak i ta zápalka dokáže přebít. Potom můžeš mít střelu uvízlou v hlavni a při stažení závěru vypadne celý náboj.

vykys

Příspěvek#2936 » sob 20. úno 2016, 12:36

Když jsem se rozhodl pro ZP, zašel jsem na příslušný policejní útvar, pro mě Břeclav. Tam byli na nástěnce vypsaný termíny a místa zkoušek a tak jsem si mohl vybrat. U zkoušek v triggru, komisař p.Komenda, jasně a ještě před testama řekl co a jak chce a co můžeme a nemůžeme. Pak jsme se měli ptát na to co nám nebylo jasný. Jistota nebo vypuštění? To bylo na nás. Takže zk. pro mě zcela jasná se zbytečným strachem před ní, malinko způsobená čtením tohoto fóra. Na druhou stranu, bez těchto stránek bych zkoušku neudělal a tímto jejím tvůrcům děkuji! Ovšem byli tam i takový agenti, kteří dali testy na 50, 56 bodů.

kalfon

Příspěvek#2937 » ned 21. úno 2016, 11:14

Vim ze to sem na patri ale zkusim to: testove otazky jsou ve stejnem formatu jako zde test nanecisto nebo maji jiny format. Bojim se ze by me to mohlo zmast.?

petmad

Příspěvek#2938 » ned 21. úno 2016, 11:22

Alf: Zajistit jde, kdyz je natazeny kohout, bud na bezpecnostni ozub nebo uplne. Kdyz je spadly dolu, tak zajistit nejde. Se samotnym nabitim (naboj ve komore nebo zasobnik ve zbrani) to nesouvisi.

kalfon: Je to ve stejnem formatu jako tady.

peggy
moderátor

Příspěvek#2939 » ned 21. úno 2016, 11:59

Důrazně upozorňuji na to, abyste se vyhýbali osobním útokům a drželi se tématu. Hlavní aktéři obdrželi varování. Peggy

Alf

Příspěvek#2940 » ned 21. úno 2016, 12:25

Ja si mohl termin zkousky vybrat hned, i strelnici kde bude. Jsou to uz tri mesice od podani prihlasky a zkouska uz se pomalu blizi. Testy znam uz zpameti, manipulaci mam nacvicenou ze uz mam odrenej palec od stahovani zaveru. Sem tam si jeste vzpomenu na nejakou maliskost kterou bychnchtel ujasnit ale vice mene to jsou drobnosti. Stres bude to nejhorsi. Doporucuju ti opatrit nejakou airsoftku, nebo plynovku a na ni doma trenovat. To udela fakt hodne ,

Zpět na