Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- sided
- Sedmej
Příspěvek#2946 » pon 22. úno 2016, 07:25
Resistance: Mě sice na kurzu učili to co píšeš, při povelu "přerušit střelbu", tak zajistit zbraň, pokud mám nataženo a čekat. Ale u zkoušky komisař v podstatě na jakýkoli povel o přerušení, ukončení, zvíře nebo člověk na střelišti, vždycky chtěl okamžitě prst mio spoušť, vybít zbraň, uvést jí do bezpečného stavu a odložit. Odůvodňoval to tím, že kromě závodů nikdy nevíš z jakého důvodu někdo zakřičel přerušit střelbu.
- Sedmej
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#2949 » pon 22. úno 2016, 08:45
tak si to tu přečti těch 200 stran. Do bezpečnýho stavu to nemůžeš uvést, protože není žádnej bezpečnej prostor kam mířit. Za tu manipulaci při přerušení střelby, jak jí popisuješ, už X lidí vyletělo. Probíralo se to tady taky do bezvědomí. Proto se ptám na decocker.
- cmk
Příspěvek#2950 » pon 22. úno 2016, 08:51
"Osoba v cilovem prostoru" = "krizova situace" - nutnost nejake relativne rychle reakce... Neco, jako drive uvadeny priklad, kdy policajt dokonci sluzebni zakrok a jde spoutat pachatele.
Tzn. co nejrychleji bezpecne "zajistit" a ulozit a vyhnat osobu (i pri mackani toho decockeru bych sel radsi na hranici bezpecnyho prostoru co nejdal od osoby v cilovem prostoru - je to taky manipulace a pri kazdy maipulaci je potreba pocitat s nahodnym vystrelem). Kdyz nelze zajistit, tak zbran aspn do pohotovostni polohy - mirit k zemi tak 1-2m od sebe radsi mirne do strany (ale cela ta situace je nestandard, ktery bude realne znamenat poruseni nejaky zakladni bezpecnosti k vyreseni mnohem nebezpecnejsiho stavu).
To cele vybijeni asi tezko... Kde je ten bezpecny prostor pro vybijeni, kdyz v jedinem bezpecnem prostoru se pohybuje osoba?
Tzn. co nejrychleji bezpecne "zajistit" a ulozit a vyhnat osobu (i pri mackani toho decockeru bych sel radsi na hranici bezpecnyho prostoru co nejdal od osoby v cilovem prostoru - je to taky manipulace a pri kazdy maipulaci je potreba pocitat s nahodnym vystrelem). Kdyz nelze zajistit, tak zbran aspn do pohotovostni polohy - mirit k zemi tak 1-2m od sebe radsi mirne do strany (ale cela ta situace je nestandard, ktery bude realne znamenat poruseni nejaky zakladni bezpecnosti k vyreseni mnohem nebezpecnejsiho stavu).
To cele vybijeni asi tezko... Kde je ten bezpecny prostor pro vybijeni, kdyz v jedinem bezpecnem prostoru se pohybuje osoba?
- cmk
Příspěvek#2951 » pon 22. úno 2016, 08:51
cmk píše:"Osoba v cilovem prostoru" = "krizova situace" - nutnost nejake relativne rychle reakce... Neco, jako drive uvadeny priklad, kdy policajt dokonci sluzebni zakrok a jde spoutat pachatele.
Tzn. co nejrychleji bezpecne "zajistit" a ulozit a vyhnat osobu (i pri mackani toho decockeru bych sel radsi na hranici bezpecnyho prostoru co nejdal od osoby v cilovem prostoru - je to taky manipulace a pri kazdy maipulaci je potreba pocitat s nahodnym vystrelem). Kdyz nelze zajistit, tak zbran aspn do pohotovostni polohy - mirit k zemi tak 1-2m od sebe radsi mirne do strany (ale cela ta situace je nestandard, ktery bude realne znamenat poruseni nejaky zakladni bezpecnosti k vyreseni mnohem nebezpecnejsiho stavu). Prst mimo spoust kazdopadne.
- cipis
Příspěvek#2952 » pon 22. úno 2016, 09:02
Ano, tak samozřejmě dáme ránu jistoty do prostoru, kde jsou lidi, jo? Nebo manipulací se zbraní zvyšujeme riziko nechtěného výstřelu?
Kam budeš v tom případě mířit, než do toho prostoru, kde nikdo nemá být a někdo se tam dostal? Do země? Do stropu? Vedle sebe? Abys ohrozil sebe, případně kolegy vedle, jen kvůli tomu, že někdo vlezl někam, kam neměl?
"Uvést zbraň do bezpečného stavu" se v tento okamžik vylučuje s "není možné mířit do prostoru, kde se někdo pohybuje". V tom případě pak ale platí to, co jsem psal větu zpátky, musím si vybrat menší zlo a tím je sice ohrožení dotyčného, ale bezpečnost má a mých kolegů.
Na venkovní střelnici není problém zamířit metr před sebe, ale dost těžko si dokážu představit situaci, kdy vedle sebe střílí 10 lidí a najednou se u terčů objeví nějaký expert, tak že všech 10 najednou začne manipulovat se zbraněmi, vybíjet, dávat rány jistoty atd. Přerušení střelby je přerušení střelby, tedy přestanu střílet a čekám, co se bude dít dál. V rámci možností, v případě toho experta u terčů, budu mířit mimo něj, ale stále do bezpečného prostoru, protože moje bezpečnost a bezpečnost mých kolegů je přednější - ten dotyčný, co se tam ocitl, tak musel už něco vědomě porušit, aby se tam dostal ...
Kam budeš v tom případě mířit, než do toho prostoru, kde nikdo nemá být a někdo se tam dostal? Do země? Do stropu? Vedle sebe? Abys ohrozil sebe, případně kolegy vedle, jen kvůli tomu, že někdo vlezl někam, kam neměl?
"Uvést zbraň do bezpečného stavu" se v tento okamžik vylučuje s "není možné mířit do prostoru, kde se někdo pohybuje". V tom případě pak ale platí to, co jsem psal větu zpátky, musím si vybrat menší zlo a tím je sice ohrožení dotyčného, ale bezpečnost má a mých kolegů.
Na venkovní střelnici není problém zamířit metr před sebe, ale dost těžko si dokážu představit situaci, kdy vedle sebe střílí 10 lidí a najednou se u terčů objeví nějaký expert, tak že všech 10 najednou začne manipulovat se zbraněmi, vybíjet, dávat rány jistoty atd. Přerušení střelby je přerušení střelby, tedy přestanu střílet a čekám, co se bude dít dál. V rámci možností, v případě toho experta u terčů, budu mířit mimo něj, ale stále do bezpečného prostoru, protože moje bezpečnost a bezpečnost mých kolegů je přednější - ten dotyčný, co se tam ocitl, tak musel už něco vědomě porušit, aby se tam dostal ...
- Sedmej
Příspěvek#2953 » pon 22. úno 2016, 09:04
cmk: tak další věc, kterou si každý komisař může vysvětlit jak uzná za vhodné? když to tak poslouchám, jsem rád, že mám zkoušku za sebou a komisař to chtěl +/- tak jak mě řekli na kurzu. 
Se divím, že někdo už dávno neprojevil snahu tyhle věci sjednotit.
SansLogique: mě to takhle učili na kurzu a i to tak chtěl slyšet zkoušející komisař. i když ten byl co se povelů na střelnici týká celkově trochu zmatenej.

Se divím, že někdo už dávno neprojevil snahu tyhle věci sjednotit.
SansLogique: mě to takhle učili na kurzu a i to tak chtěl slyšet zkoušející komisař. i když ten byl co se povelů na střelnici týká celkově trochu zmatenej.

- marinakus
Příspěvek#2954 » pon 22. úno 2016, 09:07
Sedmej : To, co popisuješ, je podle mě ukončení střelby a ne přerušení. Pokud ale komisař před zkouškou oznámí, že toto vyžaduje, zachovat se podle toho ale nelze to tvrdit ani zdaleka obecně.
SansLogique : Obávám se, že na tuto otázku opět jednoznačnou odpověď, která by byla univerzální pro každého komisaře, nedostaneš. Opět komunikovat při ZOZ s komisařem.
SansLogique : Obávám se, že na tuto otázku opět jednoznačnou odpověď, která by byla univerzální pro každého komisaře, nedostaneš. Opět komunikovat při ZOZ s komisařem.
- Sedmej
Příspěvek#2955 » pon 22. úno 2016, 09:11
cipis: jo máš pravdu, když to takhle popíšeš, uznávám, že ta situace je trochu nepřehledná a riskantní. 
dneska, kdyby se mě to reálně stalo na střelnici, asi okamžitě odložím zbraň na stůl. Mám Glocka, nepředpokládám, že tím způsobím větší riziko, než stále mířit do prostoru, kde někdo je. ale u zkoušky bych teda na tu otázku po dnešku znovu odpovídat nechtěl.

dneska, kdyby se mě to reálně stalo na střelnici, asi okamžitě odložím zbraň na stůl. Mám Glocka, nepředpokládám, že tím způsobím větší riziko, než stále mířit do prostoru, kde někdo je. ale u zkoušky bych teda na tu otázku po dnešku znovu odpovídat nechtěl.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí