Otázka - možnost střelby osoby bez ZP s doprovodem

antonspelec

Příspěvek#31 » sob 17. srp 2024, 11:58

A jeden drzitel ZP muze mit sebou az dva nedrzitele, je to tak? Nebo jenom jednoho?

pH13

Příspěvek#32 » sob 17. srp 2024, 12:14

Daleko píše:Díky, tak tam vezmu synka za rok :-)

Mezitím se dá koupit za 3K gas blow-back airsoftka s funčními ovládacími prvky a střílet doma na Darth Vadera namalovaného na krabici (popřípadě Luka Skywalkera, dle politické orientace potomka). Až půjde poprvé na střelnici, bude s pistolí zacházet jako veterán :-).

JirkaCV

Příspěvek#33 » sob 17. srp 2024, 14:00

Pravidlo 2/1 jsem nikde v zákoně ani nařízeních nenašel. Může být ale součástí provozního řádu střelnice. Potkal jsem se s tím třeba v Čestlicích.

cipis

Příspěvek#34 » sob 17. srp 2024, 15:20

S pouzitim devitky, ci dokonce silnejsich zbrani, bych byl opatrny. Prece jenom maji jeste ty kosti a vubec telo ve vyvoji, takze takove masivni udery ve vetsim mnozstvi tomu zrovna moc dobre neprispeji.

getsome

Příspěvek#35 » sob 17. srp 2024, 15:37

Taky jsem svým 10 a 13 dal vždy do ruky radši .22 Glock a bylo to zábavné cinkání do popperů bez zpětného rázu. Devítka by je spíš odradila.

Sobiho

Příspěvek#36 » sob 17. srp 2024, 18:18

My z 9mmL dame jen jednu, dvě jak jsem psal, jen pro kontext. Jinak jedeme .22 HV a ty alespoň trochu mají nějaký zpětný ráz. A ano doma jsme před stříleli vzduchovkou a CO2 pistolí, ale tak jako se skutečnou, takže pak skutečné sušení není problém! :-)

dan

Příspěvek#37 » úte 20. srp 2024, 06:26

antonspelec píše:A jeden drzitel ZP muze mit sebou az dva nedrzitele, je to tak? Nebo jenom jednoho?
Zakon chce, aby nad osobou, ktera nema ZP a ma sverenou zbran, nekdo zpusobily vykonaval dohled. Takze to neni o tom kolik lidi s tebou prislo, ale kolik jich ma v jednu chvili v ruce zbran a zda na ne v te chvili nekdo ucinne dohlizi.

Provozni rad muze obsahovat dalsi omezeni, nad ramec zakona.

marinakus

Příspěvek#38 » úte 20. srp 2024, 06:45

Setkal jsem se dokonce s tím, že při zkouškách OZ střílí někde víc lidí najednou. Osobně bych do toho nikdy nešel. Ten člověk pořád není držitelem ZP a kdo si nevyzkoušel, jak to vypadá, když mu začne člověk se zbraní (zejména krátkou) ne střelišti dělat kraviny, tak neví o čem mluví. U nějaké zážitkové nebo podobné střelby už vůbec ne. Ale zákon to výslovně neupravuje. Pouze hovoří o dohledu způsobilou osobou.

Rick

Příspěvek#39 » úte 20. srp 2024, 12:46

Já jsem mimo jiného učitel a už jsem dva kamarády (ne současně) zaučoval na zkoušky ke ZP a střílení. A musím říct, že bych si nedovolil vzít s sebou pod dohled víc jak jednoho člověka, nebo možná dva ale pouze jednu zbraň (a lepší je stejně jen jeden, abych se soustředil na to jak dobře chápe co mu říkám).

Jo a děti a síla zbraní - 22.lr je ideální, cokoliv silnějšího doporučuji nejdřív pár pokusů vždy nabít jen jeden náboj, aby se nelekli síly výstřelu a neztratili kontrolu nad zbraní a nezmáčkli to v panice znovu. Když vidíte že to zvládají pak až páskujte klidně víc, ale rychle se unaví tak možná max 5 nábojů na zásobník.

cipis

Příspěvek#40 » úte 20. srp 2024, 20:38

Nejde o unavu, ale o to, ze jim to ublizuje. Pro zkousku par ran klidne, ale pravidelne strilet je nesmysl.
Ze to ustoji jeste neznamena, ze nebude mit za cas problemy. Detska ruka ve vyvoji neni na toto proste stavena.

JirkaCV

Příspěvek#41 » úte 20. srp 2024, 21:12

Pokud děcku nabídnu nějakou zábavu a ono to nejde na první dobrou, odmítne to a už se k tomu nejspíš nikdy nevrátí.
Proto malýmu děcku nikdy necpěte do ruky housle, ale začněte flétnou.

DesertEagle

Příspěvek#42 » stř 21. srp 2024, 07:22

.. j s těma detma máte určo pravdu. Rozšířím téma, může osoba bez ZP střílet v doprovodu ze zbraně kategorie A ? Řeší to nějak zákon ?

cipis

Příspěvek#43 » stř 21. srp 2024, 08:13

Řeší to úplně stejný paragraf.
Nemůžeš jako "zážitkovku".
Ale když někoho vezmeš na výcvik, že ho chceš třeba pak zaměstnat, tak ano.

DesertEagle

Příspěvek#44 » stř 21. srp 2024, 09:02

.. jj díky za odpověd, tak jsem to tušil správně.

Sobiho

Příspěvek#45 » stř 21. srp 2024, 14:04

JirkaCV píše:Pokud děcku nabídnu nějakou zábavu a ono to nejde na první dobrou, odmítne to a už se k tomu nejspíš nikdy nevrátí.
Proto malýmu děcku nikdy necpěte do ruky housle, ale začněte flétnou.

No a když jí flétna chytne, nestačíš nakupovat včeličky a ládovat! :-D No a to je ten můj případ! :-D

Zpět na