Držení zbraně při zvláštních příležitostech

dave-cz

Příspěvek#31 » čtv 4. pro 2014, 22:49

§ 2 odst. 2 písm. a) bod 2. ZoZ píše:Pro účely tohoto zákona se rozumí držením zbraně (..) mít zbraň nenabitou náboji v zásobníku, (...) a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo

Takže mít např. v kině náboje v zásobníku a zásobník mimo pistoli je držení nebo nošení?

HonzaLBC

Příspěvek#32 » čtv 4. pro 2014, 22:57

Pokud bude ještě pistole v uzavřeném obalu, tak je to úplně předpisové držení.
A uzavřený obal může být třeba ledvinka na opasku, aby byla dobře pod kontrolou, nemusí to být kufřík v ruce.

mobil-man

Příspěvek#33 » čtv 4. pro 2014, 23:25

Tak jasně, logicky:

Zákaz zastavení => logicky tam platí i zákaz stání.
Zákaz držení (méně nebezpečné - nenabitá zbraň v obalu) => logicky tam platí i zákaz nošení (nebezpečnější - nabitá zbraň připravená k okamžitému použití)

A naopak:

Zákaz stání => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno zastavení.
Zákaz nošení => neznamená, že je tam i automaticky zakázáno méně nebezpečné držení.

Přesně tak, základní právní argument a minori ad maius.

Ravkar

Příspěvek#34 » čtv 4. pro 2014, 23:59

No ba, tak vidíte, jak stačí oprášit vzpomínky z prváku na právech [emoji1]

Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk

Bohuliby

Příspěvek#35 » pát 5. pro 2014, 00:53

Honzo LBC : Byl jsem na country, v hospodě, předokládám, že si tám dám pivko, takže alespoň pro mě, jasně nebrat s sebou ! Pro lepší pocit mám teleskop. A opravdu, nemám co řešit. V horším případě přidu o 700 Kč, pokud to přežiju ve zdraví.

mikky

Příspěvek#36 » pon 8. pro 2014, 09:45

Ona to nemusí být jen teorie a "co by kdyby", dostat se do takové situace se dá děsně snadno: byli jsme byli venku a cestou domů nás náhodou napadlo zajít si ještě do kina. Měl jsem za pasem. A teď babo raď.

Tehdy jsem to naštěstí vyřešil neoprenovým obalem na notebook. Jenže, co je to ten "uzavřený obal"? Může to být kapsa na zip u bundy? Může to být zavírací igeliťák z Ikey? Může to být opaskové pouzdro s přezkou? (zbraň je přeci uzavřená, ikdyž z toho pouzdra čouhá, nebo ne?)

To nejsou jen řečnické otázky, to myslím naprosto vážně. Hledal jsem nějakou definici "uzavřených obalů", ale zatim nic užitečného.

dave-cz

Příspěvek#37 » pon 8. pro 2014, 10:20

HonzaLBC píše:Pokud bude ještě pistole v uzavřeném obalu, tak je to úplně předpisové držení.
A uzavřený obal může být třeba ledvinka na opasku, aby byla dobře pod kontrolou, nemusí to být kufřík v ruce.

Bezva, mě zmátlo to "náboji v zásobníku", zřejmě se implicitně rozumí "a zásobník ve zbrani".

Serz

Příspěvek#38 » pon 8. pro 2014, 10:53

Ne vsude je zasobnik odjimatelny ;)

LRRTM1

Příspěvek#39 » pon 8. pro 2014, 11:10

Serz: Moc díky za tuhle připomínku. Mě to mátlo taky. Nechápal jsem, jaký rozdíl je v tom, když vyndám zásobník a dám ho třeba do kapsy, nebo tím, že z něj ještě vyndám náboje. Tak jako tak není zbraň připravená k použití. Ale díky Tvojí větě to teď dává smysl.

Tyrfing

Příspěvek#40 » pon 8. pro 2014, 12:34

Serz píše:Ne vsude je zasobnik odjimatelny ;)

Jj, revolverista to bude mit trosku pracnejsi.

HonzaLBC

Příspěvek#41 » úte 9. pro 2014, 00:40

dave-cz píše:
HonzaLBC píše:Pokud bude ještě pistole v uzavřeném obalu, tak je to úplně předpisové držení.

Bezva, mě zmátlo to "náboji v zásobníku", zřejmě se implicitně rozumí "a zásobník ve zbrani".

"mít zbraň nenabitou náboji v zásobníku"

Aby vadil plný zásobník mimo zbraň, tak by tam muselo být napsáno něco jako: "mít zásobník nabitý náboji"

Bohuliby

Příspěvek#42 » úte 9. pro 2014, 01:09

Já bych to fakt neřešil, pro mě jednoznačně, neberu s sebou, všechno ostatní okolo toho je jen diskuze o ničem a spekulace o tom, jak kdo si vyloží zákon !
Prostě mně to zato opravdu nestojí, mám svůj ZP rád !

jjoozziinn

Příspěvek#43 » stř 10. pro 2014, 14:44

Na večerní představení ,když kino končí o půlnoci a máte auto na blbě osvíceném parkovišti ,si ho naopak beru ač běžně nenosím. jo ještě do zoo. u 8-) nás běžně utíkaj tygři a tak.

Bohuliby

Příspěvek#44 » stř 10. pro 2014, 23:56

To je každého volba.

petrx

Příspěvek#45 » čtv 11. pro 2014, 06:41

jenom technická

Kolikrát vás někdo kontroloval a zjistil, že máte u sebe zbraň?

To jako že nenosíte, když jdete do kina, divadla?

Zpět na