Praktická část zkoušky OZ - ochrana zraku
- cipis
Příspěvek#32 » čtv 31. pro 2015, 14:58
Jenže to je přesně to, o čem mluvím. EN166 nic jako vzduchovku či broky z brokovnice nezná. Jsou tam pouze F, B a A. A ty brýle, o kterých mluvíš, tak o nich výrobce může říkat co chce, může mluvit o americké normě, o amerických vojenských zkouškách a kdo ví čem ještě, ale ve finále tyto brýle mají v Evropě atest pouze "F". A je jedno, jestli jsou to brýle za 50 Kč nebo za 5000 Kč. Z principu otevřených brýlí nic jiného než "F" ani dostat nemohou. B, případně i A, mohou mít pouze brýle uzavřené, ale přestože jsou ty "drahé" brýle vesměs uzavřené, tak jsem u nich nenašel něco víc jak F.
Typicky: Normy: ANSI Z87.1+2003, NATO MIL-PRF-31013, US Federal OSHA standards, CE EN166(F), US Army and USMC Authorized
Z toho nás zajímá pouze to jediné, totiž to "F". A to je cca. 0,6J, byť tam píšou něco o balistické odolnosti proti brokovnici.
Pokud je někde stanovena ochrana zraku a sluchu a není uvedená přesně jaká, tak by měla postačit ta nejnižší. Tedy u ochranných brýlí je tuším před tím "F"kem ještě "S"ko, někdy označená jako "odolná", "tvrzená" atd. Nicméně, jak jsem psal, ty nejlevnější ochranné brýle v každém kovomatu mají "F".
Co se týče sluchu, tak na to bude podobná norma, v tom se neorientuji, jen vím, že se tvrdí, že by na střelbu měly být trochu jiná sluchátka než např. na flexku či sbíječku, kvůli jinému průběhu hluku. Ale pravděpodobně to bude podobně jako s těmi brýlemi.
Shrnu to - papírově, dle atestů, mají obyčejné ochranné brýle stejnou úroveň jako ty super drahé, opticky a komfortně se to samozřejmě může lišit, ale na papíru to má stejnou odolnost. Co se týče skutečné, tak mohu akorát posoudit ty obyčejné, do kterých jsem střílel vzduchovkou z bezprostřední vzdálenosti opakovaně, bez proražení či odštípnutí. A také jsem viděl už x fotek frajerských brýlí, které byly prostřelené airsoftkou ...
Typicky: Normy: ANSI Z87.1+2003, NATO MIL-PRF-31013, US Federal OSHA standards, CE EN166(F), US Army and USMC Authorized
Z toho nás zajímá pouze to jediné, totiž to "F". A to je cca. 0,6J, byť tam píšou něco o balistické odolnosti proti brokovnici.
Pokud je někde stanovena ochrana zraku a sluchu a není uvedená přesně jaká, tak by měla postačit ta nejnižší. Tedy u ochranných brýlí je tuším před tím "F"kem ještě "S"ko, někdy označená jako "odolná", "tvrzená" atd. Nicméně, jak jsem psal, ty nejlevnější ochranné brýle v každém kovomatu mají "F".
Co se týče sluchu, tak na to bude podobná norma, v tom se neorientuji, jen vím, že se tvrdí, že by na střelbu měly být trochu jiná sluchátka než např. na flexku či sbíječku, kvůli jinému průběhu hluku. Ale pravděpodobně to bude podobně jako s těmi brýlemi.
Shrnu to - papírově, dle atestů, mají obyčejné ochranné brýle stejnou úroveň jako ty super drahé, opticky a komfortně se to samozřejmě může lišit, ale na papíru to má stejnou odolnost. Co se týče skutečné, tak mohu akorát posoudit ty obyčejné, do kterých jsem střílel vzduchovkou z bezprostřední vzdálenosti opakovaně, bez proražení či odštípnutí. A také jsem viděl už x fotek frajerských brýlí, které byly prostřelené airsoftkou ...
Naposledy upravil(a) cipis dne čtv 31. pro 2015, 15:01, celkem upraveno 1 x.
- cipis
Příspěvek#33 » čtv 31. pro 2015, 15:01
SansLogique píše:nebylo by jednodušší si teda případně na zkoušku s komisařem trotlem nasadit kontaktní čočky a použít nějaký brejle za kilo?
Za a) nevíš, jestli dostaneš trotla a za b) ne všechny oční vady se dají opravit kontaktní čočkou.
Jinak osobně si myslím, že do tohoto nemá co kecat komisař, ale přítomný správce střelnice a případně určený řídící střelby.
- martel
- cipis
Příspěvek#38 » čtv 31. pro 2015, 15:22
Krávovina to moc není, jde o ochranu. A vzhledem k tomu, že se to většinou snažíme všichni řešit jinak než stížností na komisaře, tak nezbývá nic jiného, než vymyslet vhodné řešení, kterým to obejdeme. A než honit nějaké brýle s vložkou, pak honit optika, aby do té vložky dal čočky a to vše do 14 dnů, když všude budou inventury, tak mi ten štít přijde jako nejlepší řešení
Když bude mít na opáčku toho stejného maníka, tak vytáhne štít, když jiného, tak půjde jak je zvyklý.

- Grasel
Příspěvek#42 » čtv 31. pro 2015, 17:28
Pánové teda mě je to nějaký divný, brýle jsem nosil od 12 let a absolvoval jsem s nimi svář. kurzy (brýle přez brýle), vojnu, zbavil jsem se jich až po 5 letetch ve slévárně kde mi opravdu vadily (to by jste nevěřili jak se ten slabounký kovový rámeček dokáže rozpálit a dřít kůži v místě kde se dotkne) ale že by mi vadilo mít čiré brýle přez dioptrické... Jestli byly čisté, nemůže to vadit. Pokud byly doškrábané, zapatlané atd, dejme tomu, ale jinak se mi to moc nezdá...
Ale abych nebyl OT a nedostal od adminů za uši - vyřešil bych to tím, že bych si koupil v železářství nové čiré brýle které jsou určeny i přez dioptrické a na ZoZ bych si je vzal s sebou, peníze co ušetříš bych investoval do střelecké přípravy.
To bude mít jistě větší smysl před ZoZ
Ale abych nebyl OT a nedostal od adminů za uši - vyřešil bych to tím, že bych si koupil v železářství nové čiré brýle které jsou určeny i přez dioptrické a na ZoZ bych si je vzal s sebou, peníze co ušetříš bych investoval do střelecké přípravy.
To bude mít jistě větší smysl před ZoZ

- martel
Příspěvek#43 » čtv 31. pro 2015, 18:50
Problém byl v tom, že ty střelecký byly namáčklý na dioptrickejch ( postranice nedosáhly na uši) a postupně klouzaly po nose dolu. Zkuste si to, super věc řešit, jestli mířit,nebo posouvat brejle po nose. A posouvat tak, aby si to komisár Rex nevysvětlil jako ohrožení bezpečnosti. Normálně bych zajistil, položil na stolek, narovnal a zase začal střílet.
- Marcurba
Příspěvek#44 » čtv 31. pro 2015, 19:08
Jako dat 2 litry za bryle na zkousku mi prijde jako blbost...stejne pak budes chodit na strelnici a nic vymenovat nebudes, proste nechas na nose dioptricke. Ja bych koupil obycejne pracovni bryle z plexiskla za 50 kacek, ktere na dioptricke navlikne kazdy bez problemu. Zajdi do obchodu, posteluj to na nose, popripade vymysli nejaky nastavec, aby ti to sedelo a vykasli se na nejake ochranne s vlozkou!
- cipis
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX