Nákupní povolení

Petr z Braníka

Příspěvek#3166 » čtv 14. lis 2024, 21:18

Já mám asi trochu blbej dotaz, tak mi klidně řekněte že je blbej... Ale mám v plánu si koupit AR-15 a teď nevím, zda potřebuji nákupní povolení B, nebo musím mít povolení na A-I? Kdybych našel kus, který prodávající nabízí jenom s velkým zásobníkem? Nebo bych si ji mohl koupit samotnou na Béčko, bez zásobníku, a zásobník si koupit až za minutu :D
Omlouvám se, zatím jsem kupoval jenom pistole.
PS: výjimku na střelivo i zásobníky jsem si už v minulosti udělal.

Murphy

Příspěvek#3167 » čtv 14. lis 2024, 22:52

Petr z Braníka píše:Budou Vánoce, tak se dvě nákupka hodí.

Ja to vidim takhle:
Kdyby tu bylo mozne jako v USA vybehnout do prerie a po praci si zastrilet na plechovky, asi by mne lakala i dlouha a buh vi, co jeste. Ale tunelovky mne az tolik k porizovani dalsich kousku nelakaji.
Dalsi kolo nebo kytaru si sam pred sebou obhajim, se zbrani mi to zatim jde hur. No, treba se to taky naucim.
Ted mi jde jen o neco mensiho, ale kapacitnejsiho na noseni. KLCR je jen na 5 ran, arex delta je mi prilis velka na pohodlne noseni, takze zvazuju rugera max-9. To si jeste nejak zduvodnim. 8-)

dan

Příspěvek#3168 » pát 15. lis 2024, 01:09

Petr z Braníka píše:mám v plánu si koupit AR-15 a teď nevím, zda potřebuji nákupní povolení B, nebo musím mít povolení na A-I?
Potrebujes povoleni na takovou zbran, jakou budes kupovat. Takze bude-li to B, potrebujes na B, bude-li to A1, potrebujes na A1. A1 zbrane jsou ale pomerne vzacne. Naprosta vetsina vyrobcu/dovozcu je ma zatridene jako B, kupujes bez zasobniku (nebo s malym zasobnikem), a velke zasobniky si koupis zvlast.

risa2000

Příspěvek#3169 » pát 15. lis 2024, 05:12

Petr z Braníka: Je A-1 a A-1. To první jsou pušky kategorizované takto v CRZ (předělávky ze samočinných). O těch prodejce (ať už obchodník, nebo majitel) musí vědět, že je A-1. To druhé jsou pušky kat. B, do kterých byl zasunut A-1 zásobník. Ty se prodávají jako B a zásobník se před prodejem vysune a prodá se na výjimku A-1 jako nadlimitní zvlášť. I v tomhle případě ale prodejce musí vědět, že zbraň jak kat. B a zásobník je nadlimitní a měl bys na něj mít výjimku. Kategorizovat zbraň (v CRZ) jako A-1 jen podle zásobníku nedává smysl.

JirkaCV

Příspěvek#3170 » pát 15. lis 2024, 06:42

Jinak detail: Musíš mít zvlášť výjimku A-I na zbraň, ta se koupí/registrací spotřebuje. A zvlášť výjimku A-I na nadlimitní zásobníky, ta se koupí nespotřebovává.
Pro AR-15 bude stačit povolení na B, nezaregistroval jsem, že by někdo tahal předělávky toho typu, ale můžu se mýlit. Nejspíš to bude pro nějaký SA58, AK nebo Škorpíky, co třeba Zelená sport vykupuje a pak předělává.

cipis

Příspěvek#3171 » pát 15. lis 2024, 09:28

Pokud se při registraci údajné B zbraně zjistí, že je to vlastně A-1, tak se výjimka vydá na místě.
Tj. pokud má prodejce průkaz zbraně a v ní je B, tak není třeba nic řešit dopředu.

Petr z Braníka

Příspěvek#3172 » pát 15. lis 2024, 09:42

Jasně, nemám v plánu kupovat předělávku ze samočinné. Do mých finančních možností se vejde nějaký Perun nebo Taurus nebo tak něco. Výjimku na zásobníky mám, ale zbraň se vložením zásobníku stává A-I také, tak jsem se nějak neuměl rozhodnout, o jaké povolení mám žádat. Pokud bych nikde doma neměl ani jeden malý zásobník, pořád mohu koupit zbraň B a vkládat do ní zásobník A-I ?

JirkaCV

Příspěvek#3173 » pát 15. lis 2024, 09:47

To je ten kouzelný zákon.
Na stole leží zbraň B bez zásobníku. Vložím dlouhý, ABRAKADABRA a je z ní A-I. Vyjmu dlouhý, ABRAKADABRA a je z ní opět B.
Takže až půjdeš registrovat, tak s krátkým nebo bez.

Petr z Braníka

Příspěvek#3174 » pát 15. lis 2024, 09:53

OK. Povolení tedy vyžádám B. Sice nemám v plánu nikdy kupovat žádný krátký zásobník, ale asi by byl problém s povolením A-I tu zbraň koupit, když ji většinou prodejci prodávají jako B.

sonor

Příspěvek#3175 » pát 15. lis 2024, 09:59

Většina prodejců mají kategorii na stránkách uvedenou.

JirkaCV

Příspěvek#3176 » pát 15. lis 2024, 10:03

Kategorie se mění pouze vložením zásobníku. Je docela možné, že ten krátký bude "v ceně". V CRZ bude zbraň jako B a to při registraci rozhoduje.

cipis

Příspěvek#3177 » pát 15. lis 2024, 10:20

Mění se i historií zbraně, nejen vložením zásobníku.
Typicky příklad vz. 58, individuálně puškařem upravený a projitý zkušebnou. Majitel má teď v průkazu zbraně B, jenže v historii je A. Tudíž při další registraci, když si to někdo koupí od současného majitele, tak dojde ke změně kategorie na A1. Na tohle zákon ale pamatuje, nový majitel dostane "na počkání" výjimku. Protože samozřejmě má podle průkazu nákupko B. Tudíž nový majitel dostane výjimku a průkaz už s A1. No a případný další majitel v řadě už musí mít výjimku dopředu ...

Héfaistos

Příspěvek#3178 » pát 15. lis 2024, 10:22

JirkaCV píše:...Takže až půjdeš registrovat, tak s krátkým nebo bez.

Nevím jak u vás, ale obvykle při registraci při kontrole zbraně v ní nesmí být vložen zásobník, když ji předáváte ke kontrole. Takže toto zdá se mi řešit nadbytečným.

stip

Příspěvek#3179 » pát 15. lis 2024, 10:32

AR-15 jsou všecky kategorizované a prodávané jako B. Jako A-1 se občas vyskytne vojenská M16 upravená pro civilní trh. Jsou to sběratelské zbraně pro lidi, kteří ocení, že mají flintu co "bojovala v deltě Mekongu" i když podle toho taky vypadá. To se tě asi netýká. Kup si normálně Bčko, prodají ti ho i v případě, že nemáš výjimku na A-1 zásobníky, akorát odejdeš z obchodu bez zásobníku. Pokud výjimku už vyřízenou máš, koupíš to všechno najednou.

Gimpel

Příspěvek#3180 » pát 15. lis 2024, 10:51

........ ,,nebo Škorpíky" ........

I z těch co jsou stále B, že v soukromém držení z dřívějška, se při prodeji divotvorně nějak stává A-1.
Kdo by ho prodával však, že. :) :)

Zpět na