Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
-
jinda voyer - Příspěvky: 418
- jinda voyer
Příspěvek#331 » pon 2. zář 2013, 21:42
Asi to bude od komisare (jako ostatne vsecko)...podle mne bud cloveka za to pochvali...a nebo bude jednat ve stylu "WE HAVE A SMARTASS HERE"...a kvuli svemu pochroumanemu egu (nevysel mu tenhle trik, jak uchazece vyhodit) si na nej vymysli neco, na cem ho uz skutecne dostane...a ted babo rad 

- Patrik
-
- jinda voyer
Příspěvek#333 » pon 2. zář 2013, 22:18
Ehm...no offence, ale nejspise neznate situaci v hlavnim meste, pokud se zkousky na ZP tyka. Kdyz pominu ty zkazky, co jsem tu cetl, treba o tom terminu v Cestlicich tedka v lete nebo kdy, tak jsem od dvou streleckych instruktoru, kteri chodi na dve ruzne prazske strelnice, slysel, ze komisari v tomto "rajonu" jsou velmi casto skutecne podrazacke a zakerne svi*e, ktere se snazi uchazece o ZP umyslne vyhazovat, protoze se nejak umele snazi branit narustu poctu ZP a tim i zbrani mezi lidem. Jeden z komisaru se dokonce mel udajne vyjadrit ve smyslu, ze je rezolutne proti tomu, aby se lide vyzbrojovali...
Takze se nedivte, ze kdyz tohle clovek slysi, nema optimismu na zbyt a vopruzuje tady na foru se spoustou otazek...
EDIT: Za sebe bych dodal, ze se jako king rozhodne nechovam a ani to neplanuju...ze zbrani mam (mozna az prilis) velky respekt, ale presto a nebo mozna prave proto jsem se rozhodl udelat si ZP. Proste proto, ze to beru jako soucast sirsiho vseobecneho vzdelani (stejne jako treda ridicak) a taky clovek proste nikdy nevi, kdy se mu znalost sborky, rozborky a pouziti zbrane muze hodit.
Takze se nedivte, ze kdyz tohle clovek slysi, nema optimismu na zbyt a vopruzuje tady na foru se spoustou otazek...
EDIT: Za sebe bych dodal, ze se jako king rozhodne nechovam a ani to neplanuju...ze zbrani mam (mozna az prilis) velky respekt, ale presto a nebo mozna prave proto jsem se rozhodl udelat si ZP. Proste proto, ze to beru jako soucast sirsiho vseobecneho vzdelani (stejne jako treda ridicak) a taky clovek proste nikdy nevi, kdy se mu znalost sborky, rozborky a pouziti zbrane muze hodit.
- KlokanXM
Příspěvek#335 » pon 2. zář 2013, 22:32
Souhlas.
Jinak pán co byl přede mnou na zkoušce taky nedokázal odpovědět na příčinu a řešení selhání při výstřelu. Komisař se to z něj snažil tak min. deset minut dostat, ale nepodařilo se. Když jsem slyšel ty odpovědi, tak jsem se ani nedivil, že byl pán poslán na opakování.
Z jeho pohledu to však určitě mohlo vypadat, že ho tam komisař "dusil zákeřnejma otázkama" a že mu to "nechtěl dát" ....
Jinak pán co byl přede mnou na zkoušce taky nedokázal odpovědět na příčinu a řešení selhání při výstřelu. Komisař se to z něj snažil tak min. deset minut dostat, ale nepodařilo se. Když jsem slyšel ty odpovědi, tak jsem se ani nedivil, že byl pán poslán na opakování.
Z jeho pohledu to však určitě mohlo vypadat, že ho tam komisař "dusil zákeřnejma otázkama" a že mu to "nechtěl dát" ....
- Mobster
Příspěvek#336 » úte 3. zář 2013, 06:58
Na tom podávání obrácených nábojů něco bude. Po pravdě mě nikdy nenapadlo nad tím přemýšlet. Takhle jsem to zkrátka slyšel.
Co se komisařů týká, i komisaři se musí u zkoušky snažit, jinak od policajtů dostanou horší hodnocení a příště už je třeba nenasadí. Slyšel jsem, že jeden kapitán v Praze si údajně jednou pozval všechny komisaře a instruoval je, kolik lidí a jak by měli z každé zkoušky vyhodit. Ale možná je to jen fáma. My jsme naštěstí měli komisaře, který byl v pohodě. Sice to skoro polovina lidí nedala, ale za to nemohl on (téměř všichni vypadli na testech nebo až pak na střelbě). Na bezpečné manipulaci vyhodil jenom jednoho člověka, a to pro to, že měl prst na spoušti a nedal si bacha na bezpečný směr (takže úplný základ). Jeden člověk u nás byl při testu přistižen dokonce s tahákem.
Co se komisařů týká, i komisaři se musí u zkoušky snažit, jinak od policajtů dostanou horší hodnocení a příště už je třeba nenasadí. Slyšel jsem, že jeden kapitán v Praze si údajně jednou pozval všechny komisaře a instruoval je, kolik lidí a jak by měli z každé zkoušky vyhodit. Ale možná je to jen fáma. My jsme naštěstí měli komisaře, který byl v pohodě. Sice to skoro polovina lidí nedala, ale za to nemohl on (téměř všichni vypadli na testech nebo až pak na střelbě). Na bezpečné manipulaci vyhodil jenom jednoho člověka, a to pro to, že měl prst na spoušti a nedal si bacha na bezpečný směr (takže úplný základ). Jeden člověk u nás byl při testu přistižen dokonce s tahákem.
- Mobster
-
- jinda voyer
Příspěvek#338 » úte 3. zář 2013, 08:26
Patrik píše:Natočit a zveřejnit. Pokud to je pravda, tak takoví tam nemají co dělat. Jen aby to nebyly zkazky zhrzených vyhozených.
No offence, ale tohle je pekna knizeci rada teda. Pokud ty zkousky nejsou natacene vsechny, coz by minimalne zvukove byti melo povinne, tak co navrhujete? Natacet to nelegalne a pak riskovat zalobu? Nebo jit pred zkouskou za komisarem a rict neco jako: "Chtel bych Vas pozadat o souhlas s porizenim zaznamu pro pripada, ze byste se mne pokousel schvalne nespravedlive vyhodit."?
Kamery na strelnici jsou, ale bez zvuku.
Takze tohle je podle mne mimo misu.
A stran te zhrzenosti - vzhledem k tomu, ze mi to rikali dva instruktori, se kterymi delam pripravu na zkousku, tak mi to jako zkazky zhrzenych vyhozenych zrovna nepripada.
KlokanXM píše:Jinak pán co byl přede mnou na zkoušce taky nedokázal odpovědět na příčinu a řešení selhání při výstřelu. Komisař se to z něj snažil tak min. deset minut dostat, ale nepodařilo se. Když jsem slyšel ty odpovědi, tak jsem se ani nedivil, že byl pán poslán na opakování.
Jo, tak to je samozrejme legitimni pozadavek komisare a pan se mel pripravit. Spis mi slo o to, kdy davaji komisari otazky, pro ktere neni opora v zakone - jako napriklad ta epizoda v Cestlicich, kdy se uchazece ptal jak resit vniknuti zlodeje do domu, posmival se mu apod.
Mobster píše:Co se komisařů týká, i komisaři se musí u zkoušky snažit, jinak od policajtů dostanou horší hodnocení a příště už je třeba nenasadí. Slyšel jsem, že jeden kapitán v Praze si údajně jednou pozval všechny komisaře a instruoval je, kolik lidí a jak by měli z každé zkoušky vyhodit. Ale možná je to jen fáma. My jsme naštěstí měli komisaře, který byl v pohodě. Sice to skoro polovina lidí nedala, ale za to nemohl on (téměř všichni vypadli na testech nebo až pak na střelbě). Na bezpečné manipulaci vyhodil jenom jednoho člověka, a to pro to, že měl prst na spoušti a nedal si bacha na bezpečný směr (takže úplný základ). Jeden člověk u nás byl při testu přistižen dokonce s tahákem.
Netušil jsem, že je přítomné švestky hodnotí - kolik jich tam přijde s komisařem, dva? Nevím, jestli mají stanovené nějaké procento, které nesmí projít (ale nedivil bych se), ale zase sem slyšel, že těch komisařů je pro Prahu zoufale málo, tak nevím...
Jo, tak testy, to je jasné. Snad nezazmatkuju a dám to.
Střelba, to pokud bude nezáludný komisař, je asi největší problém v mém případě, neboť jsem velký trémista a tak i když při tréninku trefuju...tak u zkoušky to asi bude velká loterie (pokud se teda ke střelbě vůbec dostanu).
No a bezpečnost a manipulace...mám vyzkoušené všechno, ještě tento týden jdu zkoušet znova...ale prostě jak už se psalo dříve, když bude chtít, tak mně dostane na nějakém detailu, který mi ani nepřijde, že bych ho měl znát.
Mobster píše:jinda voyer píše:Jeden z komisaru se dokonce mel udajne vyjadrit ve smyslu, ze je rezolutne proti tomu, aby se lide vyzbrojovali...
A propos, jakpak získal ZP on? To se s ním už narodil nebo ho našel?
Spíš bych tipnul, že to je takovej ten typ, co káže vodu a sám chlastá víno po litrech, tj. že sám má doma hangár zbraní a na střeše kulometný hnízdo, ale lidem, co si chtějí pořídit zbroják kvůli jedné pistoli, se kterou by stříleli do terče, dělá problémy.
Něco jako jak byl včera článek, že soudruzi ze Zemanovo partaje agitujou s majetkovým přiznáním a co člověk nevydokladuje, to chtějí znárodňovat...ale když po nich novináři chtěli, aby sami dodali svoje majetkové přiznání, tak se na to buď vys*ali a nebo si z toho dělali srandu...prostě klasické bolševické o těch, kteří jsou si rovnější než rovní.
- Mobster
Příspěvek#339 » úte 3. zář 2013, 10:59
jinda voyer píše:Netušil jsem, že je přítomné švestky hodnotí - kolik jich tam přijde s komisařem, dva? Nevím, jestli mají stanovené nějaké procento, které nesmí projít (ale nedivil bych se), ale zase sem slyšel, že těch komisařů je pro Prahu zoufale málo, tak nevím...
Jo, tak testy, to je jasné. Snad nezazmatkuju a dám to.
Střelba, to pokud bude nezáludný komisař, je asi největší problém v mém případě, neboť jsem velký trémista a tak i když při tréninku trefuju...tak u zkoušky to asi bude velká loterie (pokud se teda ke střelbě vůbec dostanu).
No a bezpečnost a manipulace...mám vyzkoušené všechno, ještě tento týden jdu zkoušet znova...ale prostě jak už se psalo dříve, když bude chtít, tak mně dostane na nějakém detailu, který mi ani nepřijde, že bych ho měl znát.
Jasně, že ho hodnotí. Oni v podstatě dohlížejí (resp. by měli dohlížet) na toho komisaře, jestli je zkouška regulérní.
Trémy se neboj a hlavně zachovej klid. I když já jsem si užil při sborce čízy taky svoje. Dva dny předtím jsem to všechno dělal naprosto automaticky a najednou u zkoušky mi nešel vsadit zpátky rozborný čep. Teď jsem nad tím dumal a už jsem si říkal, že je ta zbraň nějaká divná, že to není jinak možný. A komisař povídá: "No vy neumíte složit čezetu? To snad ne! To byste mě teda naštval!" V ten moment mi to došlo. Samou nervozitou jsem úplně zapomněl srovnat rysky na závěru a rámu zbraně.
U zkoušky hlavně klid! Na všechno (kromě střelby a písemky) máš prakticky neomezeně času. Stihnout nastřílet taky není problém. Hlavně mít pevnou ruku a plynule mačkat spoušť. Mimochodem, kdy tam jdeš?
- mobil-man
Příspěvek#340 » úte 3. zář 2013, 11:24
Pred zkouskou jsem take slysel mnoho fam a zvesti o krutosti komisare a ze obcas se staci podivat nebezpecnym smerem a uz letis
Skutecnost byla takova, ze tretina nedala testy, pri manipulaci vyhodil jednoho a pri strelbach jinyho "borce", ktery pry driv uz ZP mel, takze vedel, jak se to dela. Nejake pokyny ridiciho strelby ignoroval, zbran natahl za predni cast zaveru (prsty nebezpecne pred hlavni), nasypal to do terce bez povelu a jeste se s tim komisarem hadal, kdyz ten mu oznamil, ze timto jeho zkouska skoncila, at odejde.

Skutecnost byla takova, ze tretina nedala testy, pri manipulaci vyhodil jednoho a pri strelbach jinyho "borce", ktery pry driv uz ZP mel, takze vedel, jak se to dela. Nejake pokyny ridiciho strelby ignoroval, zbran natahl za predni cast zaveru (prsty nebezpecne pred hlavni), nasypal to do terce bez povelu a jeste se s tim komisarem hadal, kdyz ten mu oznamil, ze timto jeho zkouska skoncila, at odejde.

-
- jinda voyer
Příspěvek#341 » úte 3. zář 2013, 12:34
Mobster píše:Jasně, že ho hodnotí. Oni v podstatě dohlížejí (resp. by měli dohlížet) na toho komisaře, jestli je zkouška regulérní.
Jo takže oni by měli být zárukou toho, že nebude uchazeče šikanovat? By mně zajímalo, jestli si ale někdo z nich troufne mu eventuálně něco říct...
Mobster píše:Trémy se neboj a hlavně zachovej klid. I když já jsem si užil při sborce čízy taky svoje. Dva dny předtím jsem to všechno dělal naprosto automaticky a najednou u zkoušky mi nešel vsadit zpátky rozborný čep. Teď jsem nad tím dumal a už jsem si říkal, že je ta zbraň nějaká divná, že to není jinak možný. A komisař povídá: "No vy neumíte složit čezetu? To snad ne! To byste mě teda naštval!" V ten moment mi to došlo. Samou nervozitou jsem úplně zapomněl srovnat rysky na závěru a rámu zbraně.
Nevylučuju, že se mi může stát něco podobného...zítra jdu ještě trénovat. Mám postupy sborky a rozborky všech tří zbraní v hlavě a několikrát denně si ty kroky v duchu opakuju...a podobně to plánuju u zkoušky...v duchu si to říkat a přitom to přesně provádět. Nejvíc se asi bojím brokovnice, protože tu jsem rozebíral asi jenom dvakrát a jednak mám problém udržet hlavňovej svazek kolmo k podlaze...a druhak při sborce mi občas nejde nasadit předpaždí.
Mobster píše:U zkoušky hlavně klid! Na všechno (kromě střelby a písemky) máš prakticky neomezeně času. Stihnout nastřílet taky není problém. Hlavně mít pevnou ruku a plynule mačkat spoušť. Mimochodem, kdy tam jdeš?
Díky! Hehe...pevnou ruku mít zcela jistě nebudu, ale hlavní je plynulé mačkání spouště...znám se dobře, takže je mi jasné, že budu mít tendenci to tam "nasypat" jen abych to měl už z krku.
Jdu v pondělí na Kapslovnu...9. 9. od 9:00...sice nejsem na symboliku, ale snad mi ty devítky přinesou štěstí.
mobil-man píše:Pred zkouskou jsem take slysel mnoho fam a zvesti o krutosti komisare a ze obcas se staci podivat nebezpecnym smerem a uz letis![]()
Já zase slyšel, že komisaři mimo Prahu jsou většinou v pohodě...v Praze, že prý je několik magorů.
mobil-man píše:a pri strelbach jinyho "borce", ktery pry driv uz ZP mel, takze vedel, jak se to dela. Nejake pokyny ridiciho strelby ignoroval, zbran natahl za predni cast zaveru (prsty nebezpecne pred hlavni), nasypal to do terce bez povelu a jeste se s tim komisarem hadal, kdyz ten mu oznamil, ze timto jeho zkouska skoncila, at odejde.
LOL...tak to je něco...se pak člověk přestává divit, že někdo bojuje proti rozšiřování ZP mezi lidi, když je můžou dostat i takoví dacani...

-
- jinda voyer
Příspěvek#342 » úte 3. zář 2013, 12:36
Jeste hleda odpovedi na tyhle otazky...tak kdyby nekdo vedel
1) Zjisteni kalibru u brokovnice...znaceni 12-76...to prvni cislo je primo kalibr...pocet olovenych kouli stejneho prumeru odlitych z jedne libry olova, ktere projdou suvne vyvrtem hlavne...souhlasi? A to druhe cislo, to je delka nabojnice...ale po vystrelu, nebo pred vystrelem?
2) Tormentacni znacka je to same, co zkusebni znacka...ano?
5) Bezpecnostni prvky zbrane u CZ75 - manualni pojistku chapu, ale kdyz se komisar zepta, jak popisu bezpecnostni ozub, blokovani zapalniku, vypousteni kohoutku?

1) Zjisteni kalibru u brokovnice...znaceni 12-76...to prvni cislo je primo kalibr...pocet olovenych kouli stejneho prumeru odlitych z jedne libry olova, ktere projdou suvne vyvrtem hlavne...souhlasi? A to druhe cislo, to je delka nabojnice...ale po vystrelu, nebo pred vystrelem?
5) Bezpecnostni prvky zbrane u CZ75 - manualni pojistku chapu, ale kdyz se komisar zepta, jak popisu bezpecnostni ozub, blokovani zapalniku, vypousteni kohoutku?
- Mobster
Příspěvek#343 » úte 3. zář 2013, 12:54
jinda voyer píše:Jo takže oni by měli být zárukou toho, že nebude uchazeče šikanovat? By mně zajímalo, jestli si ale někdo z nich troufne mu eventuálně něco říct...
No, toť otázka. Někdy to možná tak úplně nefunguje.
jinda voyer píše:Jeste hleda odpovedi na tyhle otazky...tak kdyby nekdo vedel![]()
1) Ano, počet olověných kulí/popis nábojové komory (délka komory)
2) Tormentační (zkušební) značka označuje zkušebnu, která zkoušení provedla a rok provedení tormentace. Tormentační značka potvrzuje, že je zbraň způsobilá ke střelbě.
3) Bezpečnostní ozub je pojistka, na které se kohout zastaví při vypouštění, které lze provést buď manuálně přes palec, nebo u některých modelů přes tlačítko vypouštění kohoutu. Při blokaci zápalníku, pokud vím, nemůže dojít k výstřelu, pokud nedojde ke stisknutí spouště. Tzn. pokud by zbraň např. spadla na zem a povolil by kohout, zbraň by neměla vystřelit.
Pokud se pletu, tak mě prosím někdo opravte.
Jinak, hodně štěstí ke zkoušce. Dej pak vědět!

- cnt
Příspěvek#344 » úte 3. zář 2013, 13:41
Jenom doplnim k bodu 1), ze to s tema koulema, olovem a librou je sice pravda, ale NENI to spravna odpoved na tuto otazku v testu.
407. Ráže palné zbraně pro brokový náboj je
a) vyjádřena přesnou velikostí průměru vývrtu hlavně a smluvním číslem udávajícím počet koulí libovolného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou lehce vývrtem hlavně,
b) přesná velikost průměru vodicí části vývrtu hlavně, což je smluvní číslo udávající počet koulí stejného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou vývrtem hlavně,
c) vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně a technickým popisem nábojové komory.
407. Ráže palné zbraně pro brokový náboj je
a) vyjádřena přesnou velikostí průměru vývrtu hlavně a smluvním číslem udávajícím počet koulí libovolného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou lehce vývrtem hlavně,
b) přesná velikost průměru vodicí části vývrtu hlavně, což je smluvní číslo udávající počet koulí stejného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou vývrtem hlavně,
c) vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně a technickým popisem nábojové komory.
- icewolf
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX