Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- cmk
Příspěvek#3437 » stř 23. bře 2016, 15:45
Petzold píše:Stanovisko....je jen stanovisko, pár vět na papíře od úředníka, může být maximálně doporučující. Nemá právní váhu.![]()
Stanovisko mozna pravni vahu nema, ale zakon 119/2002, narizeni vlady 315/2011 a vyhkaska MVCR 115/2014 - to pravni vahu jednoznacne ma.
A to tu, ze ze se tam jasne pise (zcuknuto ze 2 predpisu):
V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani, při střelbě a při ukončení střelby.
Žadatel, který řádně nepředvede, byť i částečně, že ovládá bezpečnou manipulaci se zbraní v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem (viz. Vyhláška MVČR), je hodnocen stupněm „neprospěl“. Ohrozí-li žadatel při manipulaci se zbraní zaviněně bezpečnost osob, zkušební komisař praktickou část zkoušky okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm „neprospěl“.
Ohrozí-li žadatel při provádění střelby zaviněně bezpečnost osob na střelnici, zkušební komisař praktickou část koušky okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm „neprospěl“.
Pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž ohrozí, nebo by v praxi ohrozil bezpečnost osob, zkušební komisař zkoušku neprodleně ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm neprospěl
A kdyz se podivas, je to stanovisko (ktere psal ten samy clovek, ktery psal text vsech ostatnich veci) naprosto v souladu s timhle.
Ale to je dokolecka
Jen si myslim, ze z ust zkusebniho komisare je to alibismus, protoze zkusebni komisar moc dobre vi, ze lidi se odvolavat nebudou, ze radsi budou drzet hubu a krok, prihlasej se na opravku, aby to stihli do 2 mesicu (protoze vedej, ze odvolacka se dost pravdepodobne do 2 mesicu nepovede vyresit - nehlede na to, ze v odvolacce je vetsinou dukazni nouze - navic v realu se odvola spis sebestrednej blb, kterej s tim opravdu neumi, nez nepravem vyhozenej slusnej sikovnej clovek).
Na druhou stranu nelze nevyzdvihnout alibismus nekterych neuspesnych zadatelu, kteri fakt maji problem se zakladni manipulaci, tak to s nima komisar zkusi aspon slovne, aby si overil, jestli je to opravdu lempl, nebo je jen nervozni a ani slovne to neprojde... A pak si takovy clovek stezuje, ze vyletel na teoreticke otazce presto, ze vyletel v realu za to, ze nepredvedl nic rozumnyho a tou otazkou to ani nezachranil.
Z osobniho rozhovoru s lidmi, kteri maji na MVCR na starosti zakon a komisare mam take potvrzeno, ze jsou prekvapeni, co vsechno se bokem tak po ruznu dozvidaj.
Co to tak ctu, tak nejvic "pruseru" ve smyslu "vyhodil me za volovinu" se deje v Praze, kde se ale kazda zkouska nataci na kameru. Takze souhlas - dokud se lidi nezacnou odvolavat, nic se nezmeni (coz je ten osli mustek, aby to nebylo OT) - pokud vas potka na zkousce komisar, co vyhazuje za nesmysly a jste v Praze, odvolejte se. Ode me je to alibismus, ale pro vas jedina moznost s tim neco delat...
- Luky22
- cipis
Příspěvek#3439 » stř 23. bře 2016, 16:32
Tak jestli uvažuješ takto, tak můžeme celý tento thread vlastně smazat ...
To je blbost, když je video, tak je to tam jasné. Jestli ne, tak je video naprd a není důvod utrácet peníze daňových poplatníků za toto vybavení ... Navíc, teď mne napadlo, tam se podepisuje nějaký souhlas, že budu zaarchivován? Kde, jak, za jakých podmínek?
To je blbost, když je video, tak je to tam jasné. Jestli ne, tak je video naprd a není důvod utrácet peníze daňových poplatníků za toto vybavení ... Navíc, teď mne napadlo, tam se podepisuje nějaký souhlas, že budu zaarchivován? Kde, jak, za jakých podmínek?
- DAveDOG
- marinakus
Příspěvek#3442 » stř 23. bře 2016, 19:52
DAveDOG :Samozřejmě, že to okamžitý výsledek nepřinese. Je to o tom, jestli jsi fakt přesvědčený, že chyba není na tvé straně a nechceš si nechat vše líbit. Samozřejmě otázka posouzení každého případu je diskutabilní a žádný nebude mít na osobu komisaře okamžitý dopad. Ale stejně jako jsou určitě špatní někteří držitelé zbraní, jsou špatní i někteří komisaři. Při svém jmenování prokazují pouze odbornou způsobilost ale nikdo neví, jak zvládnou problematiku zkoušek. Pokud je navenek vše v pořádku, nikdo nic řešit samozřejmě nebude a všichni jsou spokojeni..... alespoň navenek.
- pedro!
Příspěvek#3443 » stř 23. bře 2016, 23:10
Můj první příspevek zde. Dnes jsem si podal přihlášku ke zkoušce (Praha, Sdružení). @cipis V pozvánce mám tučně napsáno:
IMO - jelikož záznam pořizuje státní orgán, není k tomu potřeba žádný souhlas natáčeného. Proto také jen upozorňují a nežádají o souhlas.
Kód: Vybrat vše
Příslušný útvar policie upozorňuje jmenovaného, že v zájmu jednoznačného řešení případných mimořádných událostí může být pořizován z průběhu zkoušky zvukový, obrazový nebo jiný záznam.- Jirka-t
Příspěvek#3444 » stř 23. bře 2016, 23:20
"...může být pořizován...", nad tímto výkladem jsem se již několikrát pozastavil např. při telefonování na zákaznické linky. Znamená to, že slovíčko "může" zaručuje, že pokud se k něčemu "upíšete", bude záznam použit proti vám a nemáte možnost odvolání, ale pokud budete záznamu chtít využít ve svůj prospěch, např. při "nekalé praktice", nebo odvolání pro komisaři u ZOZ, což se zde více hodí, nebude tento záznam existovat, protože se zrovna nepořizoval? Nebo jsem jen moc paranoidní? 
- HawkCZ
Příspěvek#3445 » čtv 24. bře 2016, 00:14
2 Jitka-t: mě bylo komisařem loni na zkoušce (Rajská) řečeno, že jediné správné vypouštění je přes dva palce a tudíž to tak vyžaduje. Ti co mě připravovali na Rajské na zkoušky s tím zásadně nesouhlasili, ale bylo to prostě komisařovo rozhodnutí. Nakonec, ale ukazovat vypouštění po nikom ani nechtěl, byť na tento fakt před zkouškou upozornil.
Jinak mi taky víc vyhovuje tebou popsaný způsob. Mám pocit, že mam zbraň lépe pod kontrolou.
Jinak mi taky víc vyhovuje tebou popsaný způsob. Mám pocit, že mam zbraň lépe pod kontrolou.
- cipis
Příspěvek#3446 » čtv 24. bře 2016, 10:21
Ok, tak když je to takto, tak vlastně nic nebrání tomu si vzít např. gopro a natočit si vlastní zkoušku 
Souhlas policajtů nepotřebuji (ty si můžu točit kdy chci jak chci kde chci), tak možná komisaře, ale zase, točím primárně zkoušku, sebe, manipulaci, ne komisaře, tak by ten souhlas ani neměl být třeba (to je jako když fotíte cíleně šalinu a oni jsou v ní lidi/řidič).
Souhlas policajtů nepotřebuji (ty si můžu točit kdy chci jak chci kde chci), tak možná komisaře, ale zase, točím primárně zkoušku, sebe, manipulaci, ne komisaře, tak by ten souhlas ani neměl být třeba (to je jako když fotíte cíleně šalinu a oni jsou v ní lidi/řidič).
- Alf
Příspěvek#3448 » čtv 24. bře 2016, 12:34
Paradox je, ze jsme defakto ve valce , ale nebudeme se mit cim branit, protoze u zkousky jsme se pri rozborce dotkli spouste apod. ale proti nekterym zemim EU jsme na tom jeste dobre, ze tu moznost mit zbran teoreticky mame. Abych nebyl OT, tak tim chci rict, ze by se nemeli nekteri komisari snazit za kazdou cenu vyhodit co nejvic lidi kvuli kravinam, ale naopak je podporit, vzhledem k nebezpecne situaci ktera uz je a jen par blaznu si muze namlouvat, ze se nic nedeje.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí